Hoe verschilt Bikram van hete yoga?

Hete yoga kan verwijzen naar een yogales die in een verwarmde ruimte wordt gedaan. Hoewel er een paar stijlen van hete yogalessen zijn, is Bikram yoga de originele hete yoga en een van de bekendste. Hoewel sommige mensen 'hot' en 'Bikram' door elkaar gebruiken, is de waarheid dat alle Bikram-yoga heet is, maar niet alle hete yoga is Bikram.

Hete yoga

Hete yoga heeft vaak de neiging om een ​​vloeiende vinyasa-stijl van oefenen te zijn, waarbij de leraar de studenten instrueert in een reeks gekoppelde houdingen. Tijdens de les wordt de kamer meestal op een temperatuur van 95 tot 105 F gehouden. Zoals u zich kunt voorstellen, maakt een krachtige yogasessie bij hoge temperaturen het lichaam erg warm en veroorzaakt het overvloedig zweten. De bedoeling is dat de hitte je spieren losser maakt en het zweet helpt je lichaam te reinigen.

Bikram-yoga is slechts één stijl van hete yoga. Andere populaire hot yoga-opties zijn de Canadese import Moksha yoga (bekend als Modo yoga in de Verenigde Staten) en CorePower yoga, een snel groeiende keten. Veel lokaal beheerde en onafhankelijke yogastudio's bieden ook hun eigen stijl van verwarmde lessen.

Tips en voorzorgsmaatregelen

Hete yoga heeft voorbereiding en uitrusting nodig die de hitte aankan:

  • Het is essentieel om je eigen yogamat te hebben als je hete yoga doet, omdat je vaak zult zweten. Yogitoes Skidless mat handdoeken (of andere soortgelijke producten) zijn populaire hete yoga-accessoires. Deze handdoeken worden over uw mat gelegd om zweet te absorberen en de tractie te verbeteren.
  • Het zweten dat je in hete yoga doet, betekent ook dat je de juiste yogakleding wilt kiezen. Over het algemeen vinden vrouwen en mannen dat nauwsluitende tops en capri's of een lange broek het beste zijn om uitglijden tijdens houdingen te voorkomen.
  • De werkelijke temperatuur in een hete yogales varieert per stijl en studio. Sommige kunnen zo heet zijn als 108 F, waardoor de 75 F-kamers bijna koud lijken.
  • De slogan 'zweten uit de toxines' is populair bij hete yogastudenten. De waarheid is dat zweten niet echt deel uitmaakt van het ontgiftingssysteem van ons lichaam, hoewel het je uiteindelijk wel beter kan laten voelen.
  • Zorg ervoor dat je veel water drinkt voor, tijdens en na de les, zodat je niet uitgedroogd raakt. Het is niet aan te raden om binnen twee uur voordat u een les volgt te eten.
  • Hete yoga wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen omdat het de kerntemperatuur van het lichaam kan verhogen.

Bikram Yoga

Bikram Choudhury is een hete yoga-innovator en oprichter van het Bikram-yogasysteem. Zijn methode is de originele stijl die moet worden ingesteld in een warme kamer. Het is een reeks van 26 houdingen, inclusief twee pranayama-oefeningen, die elk twee keer worden uitgevoerd in een les van 90 minuten.

Choudhury werd geboren in 1946 in Calcutta, India. Hij was een yogakampioen in zijn jeugd, net als zijn vrouw Rajashree. In 1974 richtte Choudhury het Yoga College van India in Beverly Hills, Californië, op om zijn methode te onderwijzen. Het werd al snel een van de meest populaire stijlen van yoga asana beoefend in het Westen.

Toen Bikram's yogalessen leden van de Hollywood-elite begonnen te trekken, begon hij aan een steeds meer opzichtige levensstijl. Hij werd bekend om zijn vloot sportwagens en om het dragen van dure sieraden. De succesvolle yogagoeroe zou echter verwikkeld raken in rechtszaken en beschuldigingen van seksueel geweld.

Bikram en copyright

In 2002 copyrighteerde Choudhury zijn reeks van 26 poses in een warme kamer. Hij is sindsdien betrokken bij een aantal juridische geschillen, zowel over het ongeoorloofde gebruik van zijn naam als het gebruik van zijn methode onder een andere naam.

Choudhury heeft in 2003 met succes een yogastudio in Los Angeles aangeklaagd wegens schending van auteursrechten en handelsmerken. Hij werd de beklaagde in 2004 toen hij werd vervolgd door een in San Francisco gevestigd collectief van hete yogaleraren. Deze groep had niet-verplichte brieven ontvangen over hun niet-gelicenseerde gebruik van de Bikram-methode. De eisers voerden aan dat yoga niet auteursrechtelijk kan worden beschermd. De partijen bereikten een regeling in 2005 waarin Choudhury ermee instemde hen niet te vervolgen en zij stemden ermee in de Bikram-naam niet te gebruiken.

Choudhury diende in 2011 een ander spraakmakend pak in. Deze keer was het tegen de in New York gevestigde studio Yoga to the People, die yogalessen aanbiedt door donatie in verschillende Amerikaanse steden. Deze zaak werd in 2012 afgehandeld toen Yoga-eigenaar Greg Gumucio ermee instemde om de naam en serie van Bikram niet meer te gebruiken. Hoewel de zaak niet voor de rechter kwam, was het van belang omdat het Amerikaanse auteursrechtkantoor aankondigde dat het eerder uitgegeven copyright van Bikram's serie een fout was en dat er geen auteursrecht op yogahoudingen rustte.

Bikram en seksuele aanval

In 2015 verlegde de focus van de juridische problemen van Bikram zich van de bescherming van zijn yogamethode. Hij werd het onderwerp van ten minste zes burgerlijke rechtszaken wegens seksueel geweld of verkrachting die een aantal jaren teruggaat.

Hoewel de details variëren, duiden ze op een patroon van Choudhury die leeft op jonge vrouwelijke yogastudenten en -leraren, vaak degenen die zijn ingeschreven in zijn intensieve lerarenopleiding. Begin 2016 oordeelde een rechtbank van Los Angles in het voordeel van Choudhury's voormalige juridisch adviseur, die zei dat ze seksueel werd lastiggevallen en ontslagen uit haar positie voor het onderzoeken van andere vrouwen pesterijen claims.

Rond dezelfde tijd heeft Rajashree Choudhury de scheiding aangevraagd. Bikram is ook uit de Verenigde Staten gevlucht. In mei 2017 werd een arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd in Californië en tegen november had hij en zijn bedrijf een faillissement aangevraagd.

De implicaties

De ondergang van Choudhury kan fungeren als een waarschuwend verhaal binnen de yoga gemeenschap. De aard van de praktijk vormt vaak nauwe relaties en sommige mensen kunnen ervoor kiezen om hiervan te profiteren.

Bikram-studio's blijven open en veel worden beheerd door onafhankelijke instructeurs. Om deze reden is het belangrijk om te onthouden dat alleen de oprichter in deze gevallen betrokken is geweest bij wandaden.

Een woord van heel goed

Hete yoga is een haalbare optie voor veel yogastudenten, hoewel het aanzienlijk intenser is dan lessen die worden aangeboden in koelere kamers. Voordat u een klas begint, moet u rekening houden met eventuele medische aandoeningen en met uw arts bespreken of dit voor u geschikt is.

Tweet