Hoeveel gram koolhydraten moet ik per dag eten? Ideale Carb-inname

Op dit punt hebben we de meest voorkomende mythen en misvattingen opgelost over hoe uw dagelijkse inname van koolhydraten echt uw lichaam, uw gezondheid en het algehele doel van uw dieet beïnvloedt.

Daarnaast heb je geleerd over verschillende "soorten" koolhydraten (eenvoudig of complex, hoog of laag glycemisch, "goed" of "slecht") en hoe ze direct en indirect van invloed zijn op je vermogen om vet te verliezen of spieren op te bouwen.

Alles wat we nu nodig hebben om uit te vinden zijn de details. Zoals in, hoeveel gram koolhydraten moet je eigenlijk per dag eten en van welk voedsel moeten ze komen?

Laten we ernaar toe ...

Hoeveel gram koolhydraten moet je per dag eten?

Ideale dagelijkse inname van koolhydraten: er is nog veel nodig om aan uw ideale calorie-inname te voldoen nadat een ideale eiwit- en vetinname zijn meegewogen.

Betekenis: totale calorie-inname - calorieën van eiwit en vet = calorieën van koolhydraten

Verward? Wees niet.

Op dit punt heb je uitgezocht hoeveel gram eiwit en vet je elke dag zult eten. Je hebt ze allebei in je ideale totale dagelijkse calorie-inname verwerkt om precies te zien hoeveel calorieën elk verantwoordelijk zijn.

Weet je nog hoe die stap in die tijd een beetje verwarrend en zinloos leek? Nou, hier komt het punt.

U kent alle calorieën die nog steeds niet worden verantwoord in uw dieet om uw ideale totaal te bereiken? Goed, die calorieën komen allemaal van koolhydraten.

En aangezien 1 gram koolhydraten 4 calorieën bevat, hoeft u deze resterende hoeveelheid calorieën maar met 4 te delen om erachter te komen hoeveel gram koolhydraten u elke dag zou moeten eten.

Hier is een stap voor stap voorbeeld ...

Nog steeds verward? Hier is een eenvoudig voorbeeld met behulp van volledig opgemaakte bedragen en cijfers:

 1. Laten we zeggen dat een voorbeeldpersoon erachter kwam dat ze 2500 calorieën per dag zouden eten voor hun doel.
 2. Laten we ook zeggen dat ze er vervolgens achter kwamen dat ze elke dag 180 gram eiwit zouden moeten eten. Omdat ze er ook achter kwamen dat 1 gram eiwit 4 calorieën bevat, zouden ze nu 180 x 4 doen en ontdekken dat elke dag 720 calorieën uit hun 2500 totaal afkomstig zijn van eiwitten.
 3. Vervolgens ontdekte onze voorbeeldpersoon dat ongeveer 25% van hun totale calorie-inname uit vet zal komen. Dus omdat 25% van 2500 625 is, kwamen ze erachter dat 625 calorieën uit hun 2500 totaal elke dag uit vet zullen komen.
 4. Op dit punt weet onze voorbeeldpersoon dat 720 van hun dagelijkse calorieën uit eiwitten zullen komen en 625 uit vet. Gecombineerd betekent dit dat 1345 calorieën uit hun 2500 totaal nu worden verantwoord (in de vorm van eiwitten en vetten).
 5. Dat betekent dat er nog steeds 1155 calorieën zijn die nog niet zijn verantwoord in het dieet van deze voorbeeldpersoon (2500 - 1345 = 1155). Wel, raad eens? Al die 1155 calorieën zullen van koolhydraten komen.
 6. En aangezien 1 gram koolhydraten 4 calorieën bevat, zou het enige wat onze voorbeeldpersoon nu hoeft te doen, 1155 bij 4 delen en 288 krijgen.
 7. Wat betekent dat deze voorbeeldpersoon ongeveer 288 gram koolhydraten per dag zou moeten eten.

Herhaal nu deze stappen met uw eigen hoeveelheden calorieën, eiwit en vet die u al eerder in deze handleiding hebt berekend.

Zoek uit hoeveel calorieën er nog over zijn nadat proteïne en vet zijn ingecalculeerd en deel die overgebleven hoeveelheid dan gewoon met 4. Het antwoord dat je krijgt is hoeveel gram koolhydraten je per dag moet eten.

Heb je het gedaan? Geweldig! Je dagelijkse inname van koolhydraten is nu allemaal bekend.

Laten we nu eens kijken welke voedingsmiddelen die koolhydraten elke dag moeten leveren ...

Voorbeelden van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan "goede" koolhydraten

Hieronder vindt u een snelle, eenvoudige en eenvoudige lijst van de meest voorkomende voedingsmiddelen die als hoogwaardige koolhydraten worden beschouwd:

 • Groenten
 • fruit
 • Haver / Oatmeal
 • Witte rijst en / of bruine rijst (beide soorten rijst zijn prima)
 • Zoete aardappelen / Yams
 • Witte aardappelen
 • quinoa
 • Diverse volkoren / volkoren voedingsmiddelen

Dit is absoluut niet bedoeld als een definitieve lijst van alle gezonde en hoogwaardige voedingsmiddelen met een hoog koolhydraatgehalte, maar het is een lijst van degenen die uiteindelijk het grootste deel van uw inname van koolhydraten elke dag moeten voorzien.

Kies je favorieten (meer informatie over hoe je dat later kunt doen).

En daarmee weet je nu precies hoeveel gram koolhydraten je per dag zou moeten eten en van welk voedsel ze zouden moeten komen.

De vraag is…

Wat is het volgende?

Laten we een kort overzicht geven van wat u tot nu toe hebt gedaan:

Dus eerst en vooral ... gefeliciteerd! De belangrijkste onderdelen van uw dieetplan (calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten) zijn officieel allemaal klaar voor gebruik. Geweldig!

Wat we hierna moeten doen, is uitzoeken hoe we alles kunnen samenvoegen op een manier die ervoor zorgt dat je je eraan vasthoudt en er echt van geniet!

Laten we beginnen met het doden van een hele hoop stomme mythen ...

Hoeveel maaltijden per dag - Wanneer en hoe vaak moet je dagelijks eten?

(Dit artikel maakt deel uit van een volledig gratis en verbazingwekkend geweldige handleiding voor het maken van het absoluut beste dieetplan dat mogelijk is voor uw exacte doel en voorkeuren. Bekijk de hele gids hier: het beste dieetplan)

Tweet