Gezwollen enkels en voeten Oorzaken (zwangerschap, ziekte) en remedies

Alt TextSwelling in de enkel of zwelling in de voet kan pijn veroorzaken.

Gezwollen enkels en gezwollen voeten, definitie en feiten

Zwelling van de enkel en voeten is bij de meeste mensen relatief vaak voorkomend. Op zichzelf vertegenwoordigt het geen ziekte, maar eerder het symptoom van een onderliggende ziekte.

 • Oorzaken van gezwollen enkels en voeten zijn talrijk, waaronder:
 • De meeste mensen die tijd doorbrengen met staan ​​of zitten en die mensen met bovengenoemde oorzaken lopen het risico op zwelling van voeten en enkels.
 • Zwellende symptomen hangen af ​​van de onderliggende oorzaak, dus symptomen kunnen variëren van een pijnloze toename van de voet en de diameter van de enkel (grootte) tot huidveranderingen van kleur en textuurveranderingen die kunnen worden gelokaliseerd in een of beide of enkels. Andere symptomen kunnen zijn: een warme huid en ulceratie met pusdrainage
 • Bijna alle voeten en enkelzwelling worden gediagnosticeerd door klinische observatie en lichamelijk onderzoek; tests worden besteld om onderliggende oorzaken te diagnosticeren
 • Behandeling van gezwollen voeten en enkels is afhankelijk van het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak (en); sommige mensen hebben geen behandeling nodig, terwijl anderen met onderliggende oorzaak (en) verschillende behandelingen nodig kunnen hebben.
 • Complicaties variëren afhankelijk van het onderliggende ziekteproces en variëren van geen complicaties tot huidulcera die kunnen leiden tot infectie en overlijden
 • Gezwollen enkels en opgezwollen voeten kunnen bij veel mensen worden voorkomen door eenvoudige methoden, maar bij sommige personen is het verminderen of voorkomen van symptomen afhankelijk van complexere methoden die verband houden met de onderliggende oorzaak (en).
Brandende of gezwollen voeten? Welke voetpijn zegt over uw gezondheid

Zwelling van de enkels en voeten Symptomen en oorzaken

Zwelling van de voeten en enkels kan optreden als gevolg van aandoeningen waarbij lokale ledematen zijn betrokken, evenals ziekten en aandoeningen die het hele lichaam beïnvloeden. Voorbeelden van oorzaken van zwelling van slechts één enkel of voet zijn verstuikingen en verrekkingen. Soms kunnen ziekten die het hele lichaam treffen, zoals hartaandoeningen en nier- of leverfalen, resulteren in een teveel aan vochtophoping (oedeem) dat zich vaak concentreert in de benen en voeten, wat leidt tot zwelling, niet alleen van de enkels maar ook van de voeten en onderbenen. Dit kan ook optreden bij zwangerschap.

Lees meer over voet- en enkelzwelling symptomen en oorzaken »
Chronische pijn en huidskleurveranderingen kunnen gepaard gaan met symptomen van zwelling van de voet of zwelling van de enkel.

Wat zijn de symptomen van gezwollen enkels en gezwollen voeten?

De symptomen van gezwollen voeten en gezwollen enkels zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaken die hierboven zijn genoemd.

 • Over het algemeen veroorzaakt zwelling veroorzaakt door afhankelijk oedeem, zwangerschap, medicijnen en de meeste ziekten zwelling die bilateraal is (aanwezig in beide voeten of enkels) en meestal begint als een zachte, gezwollen huidvergroting in de voeten die zich snel verspreidt (vaak binnen enkele uren) naar de enkels.
 • De huid kan gemakkelijk worden ingesprongen wanneer deze met een vinger wordt ingedrukt en keert langzaam terug naar zijn meer gezwollen toestand wanneer de vingerdruk is verwijderd.
 • Inkepingen in de gezwollen huid wanneer schoenen of sokken worden verwijderd, zijn klassieke tekenen van zwelling.
 • De huidskleur met deze zwelling is vaak normaal of licht bleek; inkepingen zijn iets donkerder dan het omliggende gezwollen weefsel.
 • Veel mensen kunnen zichzelf eenvoudig op hun rug positioneren, hun voeten en enkels hoger dan hun hart verheffen en na verloop van tijd (vaak een paar uur), kan de zwelling volledig verdwijnen. Bij sommige chronische ziektes en bij sommige medicijnen die gedurende lange tijd worden ingenomen, wordt de zwelling chronisch en wordt de huid stijver, roodachtig en soms licht verkleurd of gevlekt en keert deze na enkele uren van verhoging niet meer normaal terug. Veel mensen met chronisch congestief hartfalen (CHF) zullen bijvoorbeeld chronische bilaterale zwelling van voeten en enkels met huidveranderingen hebben.

Tips om uw migraine beter te beheren

Begin nu

Pijnlijke zwelling van de voet en zwelling van de enkel kunnen het gevolg zijn van zwangerschap, verwonding of andere medische ziekten en aandoeningen.

Wat veroorzaakt opgezwollen enkels en gezwollen voeten?

Gezwollen enkels en gezwollen voeten hebben verschillende oorzaken. Medisch gezien betekent het woord "gezwollen" uitpuilend of abnormaal opgezwollen. Dus als een enkel of voet opgezwollen is, betekent dit dat hij in omvang is toegenomen. In de meest voorkomende situaties, wanneer het woord gezwollen wordt gebruikt met betrekking tot voeten en enkels, impliceert de gebruiker dat de uitzetting of de toename van de grootte het gevolg is van een toename van vocht in de weefsels (ook wel oedeem genoemd). De brede definitie omvat echter alle factoren die de enkel- of voetomvang vergroten (bijvoorbeeld verhoogde vloeistoffen, verhoogde ontstekingscellen of beide). Omdat de meerderheid van de factoren die de zwelling van de voet veroorzaken, ook de zwelling van de enkel kan veroorzaken, zal dit artikel de zwelling bespreken als een algemeen onderwerp dat zowel de zwelling van de voet als de enkel dekt. Enkele van de weinige uitzonderingen waar alleen voet- of enkelzwelling optreedt zonder dat beide betrokken zijn, zullen worden besproken. Gezwollen voeten en enkels zijn meestal een symptoom of teken van een onderliggend probleem, waarvan de meerderheid geen reden tot bezorgdheid is. In sommige gevallen kan zwelling van de voet, enkel en tenen iemand echter waarschuwen dat een onderliggend probleem onmiddellijke medische aandacht vereist.

De oorzaken van gezwollen voeten en enkels zijn talrijk; voorbeelden van de belangrijkste oorzaken zijn:

 • Afhankelijke zwelling (of oedeem): zwelling door staan ​​of lopen (meestal over een bepaalde periode die varieert van persoon tot persoon)
 • Zwangerschap: de normale zwelling die de meeste zwangere vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap
 • Medicijnen (bijwerkingen): veel medicijnen hebben de bijwerkingen van vochtretentie die zich manifesteert als zwelling. Hoewel de lezer wordt geadviseerd om hun individuele medicijnen op bijwerkingen van zwelling te controleren, omvatten algemene medicijncategorieën die zwelling kunnen veroorzaken onder meer ontstekingsremmende geneesmiddelen (steroïden en NSAID's), hormonen, medicatie voor mensen met diabetes, antidepressiva en veel calciumantagonisten ( bloeddrukverlagende en hartmedicatie).
 • Letsel: elk trauma aan de voet of enkel (meestal verstuikingen of breuken) kan zwelling tot gevolg hebben
 • Ziekten: hartziekte, leverziekte, nierziekte (al deze ziekten kunnen de mobilisatie van vloeistof in het lichaam beïnvloeden door fysieke, metabolische en elektrolyt-water interacties)
 • Infectie: elke infectie, gelokaliseerd (abces) of diffuus (cellulitis)
 • Lymfoedeem: zwelling door lymfevaten of lymfeklierblokkering van lymfevloeistof
 • Bloedstolsel (s): verstopping van bloedvaten (meestal veneus) die ervoor zorgen dat vloeistof uit vaten in het weefsel lekt

Beeld van put oedeem

Afbeelding van Pitting Edema
Afbeelding van Pitting Edema

Bacteriële infecties 101 Afbeeldingen Slideshow

Neem de buikprobleemquiz

Hepatitis C Slideshow-foto's

Zwangerschap kan zwelling van de enkels veroorzaken, evenals zwelling van de voet, voetpijn of enkelpijn.

Wie loopt er risico op gezwollen enkels en gezwollen voeten?

Een groot aantal mensen loopt risico op gezwollen enkels en voeten. Hieronder worden de oorzaken en risicogroepen weergegeven:

 • Afhankelijke zwelling (of oedeem): mensen die langdurig staan ​​of lopen, zoals verkopers, moeders met kinderen, bouwvakkers, zwaarlijvige personen en personen met onderliggende gezondheidsproblemen (zie hieronder)
 • Zwangerschap: de meeste normale zwangere vrouwen, vooral in het laatste trimester.
 • Medicijnen (bijwerkingen): mensen die ontstekingsremmers gebruiken (steroïden en NSAID's), hormonen, medicijnen voor mensen met diabetes, antidepressiva en veel calciumantagonisten (antihypertensieve en hartmedicijnen).
 • Letsel: elke persoon met een trauma aan de voet of enkel
 • Ziekten: Patiënten met hartaandoeningen (met name congestief hartfalen), leveraandoeningen, nieraandoeningen (al deze aandoeningen kunnen de mobilisatie van vloeistof in het lichaam beïnvloeden door fysieke, metabolische en elektrolyt-water interacties)
 • Infectie: elke geïnfecteerde persoon, gelokaliseerd (abces) of diffuus (cellulitis) van de voet of enkel
 • Lymfoedeem: personen met lymfevaten of lymfeklierblokkering van lymfevloeistoffen als gevolg van infecties, trauma of chirurgische ingrepen
 • Bloedstolsel (s): Mensen met blokkering van bloedvaten (meestal veneus) die ervoor zorgen dat vloeistof uit vaten in het weefsel lekt
 • Er zijn andere oorzaken die minder frequent en intermitterend zijn (bijvoorbeeld jicht- of haarlijn-enkelfracturen).
Zowel plotselinge zwelling van de voet geassocieerd met zwangerschap en zwelling van de enkel als gevolg van trauma kan schade aan de voet of enkel veroorzaken.

Welke medische aandoeningen veroorzaken symptomen van gezwollen enkels en gezwollen voeten?

Af en toe vertonen specifieke medische problemen aanvullende of relatief unieke symptomen, bijvoorbeeld:

 • Symptomen van jicht zijn onder meer zwelling van de grote teen met roodheid, warmte en pijn, artritis met zwelling en gewrichtspijn, of verstoorde elektrolytenbalans met laag magnesium, wat voet- en beenkrampen veroorzaakt.
 • Plotselinge verschijning van bilaterale voeten en enkelzwelling tijdens de zwangerschap (meestal na 20 weken) kunnen de eerste symptomen zijn die worden waargenomen bij vrouwen met pre-eclampsie.
 • Eenzijdige zwelling van de voet of enkel heeft meestal dezelfde symptomen als hierboven beschreven als de onderliggende oorzaak eenzijdig lymfoedeem, veneuze insufficiëntie of bloedstolsels is. Bij bloedstolsels ontstaat er echter vaak pijn wanneer het gezwollen gebied druk uitoefent op het gebied. Veneuze insufficiëntie, wanneer chronisch, heeft vaak huidveranderingen in kleur en textuur zoals hierboven beschreven, maar kan ook huidzweren of secundaire infecties ontwikkelen.

Verwonding of infectie van de enkel is meestal eenzijdig, maar kan bilateraal zijn. Verwonding of infectie is vaak in de vroege stadia beperkt tot de voet of de enkel, maar kan zich naar elkaar verspreiden. Zwelling als gevolg van trauma is meestal gelokaliseerd in het geblesseerde gebied (bijvoorbeeld enkelverstuiking of plantaire fasciitis in de voet); in sommige gevallen kan de gezwollen huid worden beschadigd door schuren, scheuren of blauwe plekken. Pijn gaat meestal gepaard met een traumatische voet- of enkelblessure. Sommige infecties van de voet of enkel kunnen plaatselijke zwelling vertonen als gevolg van abcesvorming (strakke gladde huid, warme en soms druipende pus), terwijl andere infecties (cellulitis) gegeneraliseerde zwelling en een warme huid vertonen, vaak met roodheid van de huid. Pijn is vaak aanwezig waar de infectie zich bevindt.

Daily Health News

Trending op MedicineNet

Zwelling in de voet of zwelling in de enkel kan vaak zonder medische beeldvorming worden gediagnosticeerd.

Hoe worden gezwollen enkels en gezwollen voeten gediagnosticeerd?

Klinische observatie en onderzoek is de manier waarop gezwollen voeten en enkels worden gediagnosticeerd. Een zorgverlener zal waarschijnlijk vragen stellen over de zwelling om specifieke informatie te verkrijgen en inzicht krijgen in de onderliggende oorzaak van de zwelling; zodra de oorzaak is vastgesteld, kunnen behandelingen worden ontworpen om de patiënt te helpen. Eenvoudige observatie en een verbale beschrijving door een patiënt van het gezwollen gebied kan voldoende zijn om de oorzaak vermoedelijk te diagnosticeren. Bijvoorbeeld:

 • een opgezwollen enkel die de patiënt een dag geleden heeft "gedraaid" is waarschijnlijk een verstuiking;
 • een gezwollen voet die warm is met een roodachtige huid bij een persoon met diabetes, waarbij een kleine snee in de voet waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een infectie;
 • een bilaterale voet- en enkelzwelling bij een hartpatiënt die de voorgeschreven diuretica niet heeft genomen, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van afhankelijk oedeem, slecht vochtbeheer en een verminderde hartfunctie.

Laboratoriumtests worden meestal niet gebruikt om voeten en enkelzwelling te diagnosticeren; het kan echter nodig zijn dat ze bij sommige patiënten worden besteld om onderliggende oorzaken van de zwelling te diagnosticeren. Röntgenstralen kunnen worden gebruikt om onderliggende fracturen te bepalen, terwijl CT's of MRI's de omvang van weefselbeschadiging kunnen onthullen.

Welke specialismen van artsen behandelen voet- en enkelzwelling?

Enige milde hand- en / of voetzwelling kan verdwijnen zonder behandeling, terwijl andere patiënten kunnen worden behandeld door hun huisartsen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de zwelling, zijn specialisten zoals interne geneeskunde, orthopedie, sportgeneeskunde, infectieziekten, OB / GYN en cardiologen enkele voorbeelden van specialisten die kunnen worden geraadpleegd.

Een voorbeeld van pijn en zwelling van de voet of zwelling van de enkel van ongeschikt schoeisel.

Wat is de behandeling voor gezwollen voeten en gezwollen enkels?

De behandeling van gezwollen voeten en enkels hangt af van de onderliggende oorzaak (en). Voor veel mensen zal het opheffen of verminderen van de zwelling de gewoonweg over het hoofd stijgen of gewoon overdag regelmatig opstaan. Voor veel andere mensen kan de behandeling van de onderliggende oorzaak van de zwelling echter antibiotica omvatten voor infecties, een spalk of wikkel voor een verstuiking, waarbij de juiste medicatie wordt ingenomen voor CHF of jicht.

Opkomende en dringende behandeling komt zelden voor bij voet- of enkelzwelling zelf, maar treedt op voor bepaalde onderliggende oorzaken waarbij zwelling van de voeten en de enkel of gelokaliseerde zwelling een belangrijk symptoom is en soms het belangrijkste symptoom. Voorbeelden zijn:

 • pre-eclampsie tijdens zwangerschap,
 • congestieve hartfalen exacerbaties,
 • Leverfalen,
 • nierfalen,
 • voet- en enkelfracturen,
 • abcessen,
 • cellulitis en jicht-exacerbaties.

Telkens wanneer de zwelling gepaard gaat met andere belangrijke symptomen zoals kortademigheid, pijn op de borst of koorts, moet een professionele zorgverlener (afdeling spoedeisende hulp of EMS) onmiddellijk worden gecontacteerd.

Abonneer u op de algemene gezondheidnieuwsbrief van MedicineNet

Door op Submit te klikken, ga ik akkoord met de Algemene voorwaarden & het Privacybeleid van MedicineNet en begrijp ik dat ik op elk moment kan afzien van de abonnementen van MedicineNet.

Het opheffen van een gewonde voet kan zwelling verminderen en symptomen verlichten.

Welke home remedies helpen de symptomen van gezwollen enkels of voeten te kalmeren?

Een van de beste huismiddeltjes voor gezwollen enkels, voeten en tenen is om de gezwollen extremiteit iets boven het hart te verheffen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de persoon met het gezicht naar boven op een bed of een bank te laten liggen en vervolgens kussens onder de hielen te leggen, zodat de voeten en enkels hoger zijn dan de borst van de persoon.

Zittend op een vliegtuigstoel of op de bureaustoel (of uren achtereen overal!) Kan zwelling van de onderste ledematen veroorzaken. Periodieke beenspierbeweging door extensie en samentrekking door eenvoudigweg af en toe te lopen, zal helpen. Sommige artsen raden ook aan draagslang te dragen. Andere suggesties worden vermeld in de sectie preventie hieronder.

Wat zijn de complicaties van gezwollen enkels en gezwollen voeten?

Gezwollen voeten en enkels kunnen leiden tot ongemak en pijn bij het lopen of rennen. Chronische zwelling kan leiden tot veranderingen in huidskleur en huidzweren. De huidzweren kunnen af ​​en toe geïnfecteerd raken. De huidinfecties kunnen verder worden gecompliceerd door abcesvorming, cellulitis, necrotiserende fasciitis en de dood.

Van WebMD-logo

Infectieuze ziektebronnen
Uitgelichte centra
Gezondheidsoplossingen van onze sponsors
Oefening, zelfs tijdens de zwangerschap, kan de bloedstroom en de vloeistofverdeling helpen zwelling te voorkomen.

Kunnen opgezwollen enkels en gezwollen voeten worden voorkomen?

In veel situaties kan de zwelling in voeten en enkels worden verminderd of voorkomen. Het volgende is een lijst met manieren om zwelling van enkel en voeten te verminderen of te voorkomen:

 • Oefening om de bloedsomloop en de vloeistofverdeling te verbeteren
 • Eet een gezond dieet; te veel zout kan vochtretentie, hypertensie en zwelling veroorzaken
 • Onderbreek zittend of staan ​​meerdere keren per dag en verhoog de voeten en enkels boven het hart
 • Overgewicht verliezen om minder vloeistof vast te houden en druk op spieren en gewrichten te verminderen
 • Overweeg steunkousen of een slang te gebruiken
 • Onderzoek recept en andere medicijnen; overleg met de arts als medicatie verantwoordelijk kan zijn voor vochtretentie
 • Vermijd roken, alcohol en andere stoffen die kunnen leiden tot onderliggende oorzaken van zwelling

Omdat er zoveel onderliggende oorzaken van zwelling van voeten en enkels zijn, zijn er tal van manieren om de kansen op hun ontwikkeling te vermijden of te verminderen. De lezer wordt aangespoord om dit artikel te volgen door te lezen over manieren om onderliggende oorzaken van zwelling te voorkomen.

Wat is de prognose voor gezwollen voeten en gezwollen enkels?

De meerderheid van de mensen met opgezwollen voeten en enkels hebben een goede tot uitstekende uitkomst, omdat de zwelling meestal omkeerbaar is en geen blijvende complicaties heeft. Een aanzienlijk aantal patiënten met onderliggende oorzaken die chronisch en ongevoelig zijn voor behandeling, heeft echter een breder scala aan prognoses (goed tot slecht), afhankelijk van hoe goed de patiënt reageert op veranderingen in levensstijl en medicijnen.

Brandende of gezwollen voeten? Welke voetpijn zegt over uw gezondheid

Medisch beoordeeld op 12-1-2018

Referenties

Referenties:

American Pregnancy Association. Zwelling tijdens de zwangerschap. Juli 2015.
<http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/swelling-during-pregnancy/>

Dumitru, I, MD. Hartfalen. Medscape. Bijgewerkt: 06 nov. 2017.
<http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/swelling-during-pregnancy/>

Tweet