Maakt vitamine B12 je afvallen?

gerelateerde artikelen

Vitaminen, zoals vitamine B12, zijn essentieel voor een goede gezondheid. Hoewel vitamine B12-supplementen u kunnen helpen gewicht te verliezen als u een tekort heeft aan deze vitamine, is het onwaarschijnlijk dat B12 alleen al aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaakt bij patiënten die normaal normale vitamine B12-spiegels hebben.

Wat is vitamine B12?

De B-vitaminen, waaronder vitamine B12, zijn belangrijk voor het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten in een vorm van energie die door uw lichaam kan worden gebruikt. Vitamine B12 is de grootste van de B-vitamines in termen van moleculaire grootte, en het is ook bekend als cobalamine omdat het het minerale kobalt bevat. Naast zijn rol in het metabolisme, is vitamine B12 nodig om DNA, rode bloedcellen en myeline te maken, een beschermende omhulling die de zenuwen bedekt.

Vitamine B12-tekortkomingen

Als u een vitamine B12-tekort heeft, kunt u de rode bloedcellen niet efficiënt aanmaken. Dit kan een aandoening veroorzaken die bekend staat als een macrocytische anemie. Symptomen zijn bleekheid, vermoeidheid en zwakte als gevolg van een tekort aan rode bloedcellen. Omdat uw lichaam grote hoeveelheden vitamine B12 kan opslaan, duurt een deficiëntie meestal jaren om zich te ontwikkelen. De meeste mensen hebben elke dag 2,4 mcg van deze vitamine nodig om een ​​tekort te voorkomen, hoewel zwangerschap en borstvoeding je behoefte verhogen naar respectievelijk 2,6 en 2,8 mcg per dag.

Vitamine B12 en gewichtsverlies

Als u een vitamine B12-tekort heeft, kunt u vanwege uw bloedarmoede moeite hebben om voldoende lichaamsbeweging te krijgen om calorieën te verbranden. Bij afwezigheid van een vitamine B12-tekort is het echter onwaarschijnlijk dat vitamine B12-supplementen of -injecties aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaken, omdat extra B12 uw metabolisme niet zullen stimuleren of uw energieniveau zullen verhogen. Dientengevolge is het onwaarschijnlijk dat de meeste mensen baat zullen hebben bij vitamine B12-supplementen, hoewel veganisten en andere mensen met een dieet met weinig B12 enig voordeel kunnen hebben.

overwegingen

Vitamine B12-supplementen zijn over het algemeen niet-toxisch, dus er is weinig risico om ze te nemen. Deze supplementen kunnen echter de absorptie van bepaalde medicijnen verstoren. Neem daarom contact op met uw arts voordat u een vitamine B12-supplement gebruikt. Als u zich chronisch vermoeid voelt of ongebruikelijk bleek bent, raadpleeg dan uw arts voordat u vitaminesupplementen inneemt. Bloedarmoede kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan vitamine- of mineraaldeficiënties en door andere gezondheidsproblemen. Probeer dus niet zelf bloedarmoede of de oorzaken ervan te diagnosticeren.

Referenties (2)

MIS NIET

Foto Credits:

 • Thinkstock / Comstock / Getty Images

Dit artikel geeft de mening van de schrijver weer en weerspiegelt niet noodzakelijk de mening van Jillian Michaels of JillianMichaels.com.

Maakt vitamine B12 je afvallen?

Onlangs is vitamine B12 gekoppeld aan gewichtsverlies en energieboost, maar zijn deze claims echt? Veel artsen en voedingsdeskundigen neigen naar nee.

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in een aantal essentiële functies van het lichaam, waaronder de DNA-synthese en de vorming van rode bloedcellen. Het helpt ook het lichaam om vetten en eiwitten om te zetten in energie en helpt bij de afbraak van koolhydraten.

B12-tekort kan leiden tot verschillende kwalen, met name megaloblastaire bloedarmoede, die wordt veroorzaakt door een laag aantal rode bloedcellen. Het meest voorkomende symptoom van megaloblastaire bloedarmoede is vermoeidheid. Deze vorm van bloedarmoede, evenals andere gezondheidskwesties die geassocieerd zijn met B12-tekort, kunnen gemakkelijk worden behandeld met injecties van de vitamine.

Beweert dat B12 energie kan opwekken en kan helpen bij gewichtsverlies, komt door de onjuiste veronderstelling dat het effect op mensen met megaloblastaire bloedarmoede hetzelfde zal zijn bij mensen met normale niveaus van vitamine B12.

De meeste mensen krijgen vitamine B12 via hun voedsel. De vitamine is van nature aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen op basis van dierlijke eiwitten, zoals:

 • schelpdier
 • vlees en gevogelte
 • eieren
 • melk en andere zuivelproducten

Vegetarische bronnen van B12 zijn onder andere:

 • bepaalde plantmelk die is verrijkt met B12
 • voedingsgist (kruiden)
 • verrijkte granen

Omdat de meeste B12-bronnen zijn afgeleid van bronnen op dierenbasis, komt een tekort vaak voor bij vegetariërs en veganisten. Als u geen vlees eet, is het raadzaam om verrijkte voedingsmiddelen te eten of een supplement te nemen.

Andere groepen mensen met een verhoogd risico op een B12-tekort zijn:

 • de ouderen
 • mensen die HIV-positief zijn
 • mensen die gastro-intestinale chirurgie hebben ondergaan
 • mensen met bepaalde spijsverteringsstoornissen, specifiek de ziekte van Crohn en coeliakie

Coeliakie is de auto-immuunziekte die glutenintolerantie veroorzaakt. Ouderen of mensen die een maagoperatie hebben ondergaan, hebben over het algemeen een lager zuurniveau in de maag. Dit kan resulteren in verminderde opname van B12 uit dierlijk voedsel. Voor deze mensen is B12 in verrijkte voedingsmiddelen of supplementen misschien een betere optie. Ook lopen mensen die het metformine van het antidiabetica nemen een hoger risico op B12-tekort.

supplementen

Er zijn veel manieren waarop mensen met een verhoogd risico op B12-tekort meer aan hun dieet kunnen toevoegen. Zoals zowat alle vitaminen en mineralen op de markt, zijn B12-supplementpillen verkrijgbaar bij supermarkten en apotheken. B12 is ook aanwezig in B-complex supplementen, die alle acht van de B-vitaminen combineren in een enkele dosis.

U kunt grotere doses B12 krijgen via een injectie, wat een veelgebruikte manier is om gewichtsverlies het supplement toe te dienen. Artsen suggereren meestal injecties van hoger dan gemiddelde doses B12 voor mensen die gediagnosticeerd zijn met megaloblastaire bloedarmoede en andere gezondheidsproblemen die gepaard gaan met een B12-tekort. Voor dit type injectie is vaak een doktersvoorschrift vereist.

Dieet

Voedingsmiddelen waarbij de vitamine niet van nature aanwezig is, zoals ontbijtgranen, kunnen ook worden versterkt met B12. Dit kan handig zijn voor mensen met een risico op een tekort. Controleer de voedingswaarde-informatie op voedseletiketten om te zien of het is versterkt.

De National Institutes of Health (NIH) beveelt 2,4 microgram (mcg) vitamine B12 per dag aan voor iedereen boven de 14 jaar. Er is geen verschil in aanbevolen inname voor mannen en vrouwen. Zwangerschap verhoogt de aanbevolen dosering voor vrouwen, zowel tijdens de zwangerschap als daarna als de moeder ervoor kiest om haar kind borstvoeding te geven.

Zoals elke arts of voedingsdeskundige u zal vertellen, is er geen behandeling voor het genezen van magie. Degenen die een gezondere levensstijl willen adopteren of wat kilo's willen droppen, moeten op hun hoede zijn voor supplementen waarvan wordt beweerd dat zij u helpen af ​​te vallen zonder dat de juiste levensstijl verandert om uw dieet en trainingsroutine te beïnvloeden.

Gelukkig zijn er geen gerapporteerde risico's bij het nemen van grote doses vitamine B12, dus degenen die injecties hebben geprobeerd om gewicht te verliezen hoeven zich geen zorgen te maken. Er zijn echter ook geen gerapporteerde gegevens die de bewering ondersteunen dat vitamine B12 u zal helpen gewicht te verliezen.

Tweet