Definitie van vet

Vet: 1: samen met eiwitten en koolhydraten, een van de drie voedingsstoffen die door het lichaam als energiebron worden gebruikt. De energie geproduceerd door vetten is 9 calorieën per gram. Eiwitten en koolhydraten bevatten elk 4 calorieën per gram. 2: totaal vet; de som van verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Inname van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten kan helpen bij het verlagen van cholesterol in het bloed bij vervanging van verzadigde vetten in het dieet. 3: Een slangterm voor zwaarlijvig of vet. 4: In de chemie, een verbinding gevormd uit chemicaliën die vetzuren worden genoemd. Deze vetten zijn vettige, vaste materialen die worden gevonden in dierlijke weefsels en in sommige planten.

Laatste redactieoverzicht: 13-05-2016

Wat voor soort arts heb ik nodig? slideshow

Tandheelkundige (mondelinge) gezondheidsquiz

Oorzaken van een Heart Attack Slideshow

Definitie van vet

vetten

Het voedsel dat we eten bevat voedingsstoffen die zorgen voor energie en andere stoffen die het lichaam nodig heeft. De meeste voedingsstoffen in voedsel vallen uiteen in drie hoofdgroepen: eiwitten, vetten en koolhydraten.

Het lichaam gebruikt vet als brandstofbron en vet is de belangrijkste opslagvorm van energie in het lichaam. Vet heeft ook veel andere belangrijke functies in het lichaam en een matige hoeveelheid is nodig in het dieet voor een goede gezondheid. Vetten in voedsel komen in verschillende vormen voor, waaronder verzadigde, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Te veel vet of te veel van het verkeerde type vet kan ongezond zijn.

Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die vetten bevatten, zijn boter, olie, noten, vlees, vis en sommige zuivelproducten.

Tweet