Moet je voedingssupplementen nemen?

augustus 2013

Print dit probleem

Een blik op vitaminen, mineralen, botanicals en meer

Wanneer je naar die fles vitamine C of visoliepillen reikt, vraag je je misschien af ​​hoe goed ze zullen werken en of ze veilig zijn. Het eerste dat je jezelf moet stellen, is of je ze in de eerste plaats nodig hebt.

Meer dan de helft van alle Amerikanen neemt een of meerdere voedingssupplementen dagelijks of bij gelegenheid. Supplementen zijn zonder recept verkrijgbaar en zijn meestal verkrijgbaar in pil-, poeder- of vloeibare vorm. Veel voorkomende supplementen zijn onder meer vitamines, mineralen en plantaardige producten, ook wel botanicals genoemd.

Mensen nemen deze supplementen om ervoor te zorgen dat ze voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen en hun gezondheid behouden of verbeteren. Maar niet iedereen hoeft supplementen te nemen.

"Het is mogelijk om alle voedingsstoffen te krijgen die je nodig hebt door een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen te eten, zodat je er geen hoeft te nemen", zegt Carol Haggans, een geregistreerde diëtist en consultant bij NIH. "Maar supplementen kunnen nuttig zijn om leemtes in je dieet in te vullen."

Sommige supplementen kunnen bijwerkingen hebben, vooral als ze worden ingenomen vóór de operatie of met andere geneesmiddelen. Supplementen kunnen ook problemen veroorzaken als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt. En de effecten van veel supplementen zijn niet getest bij kinderen, zwangere vrouwen en andere groepen. Praat dus met uw zorgverzekeraar als u overweegt voedingssupplementen in te nemen.

"U moet met uw arts bespreken welke supplementen u gebruikt, zodat uw zorg kan worden geïntegreerd en beheerd", adviseert Dr. Craig Hopp, een expert in botanisch onderzoek bij NIH.

Voedingssupplementen worden gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als voedingsmiddelen, niet als medicijnen. Het label kan bepaalde voordelen voor de gezondheid claimen. Maar in tegenstelling tot medicijnen kunnen supplementen niet beweren een ziekte te genezen, te behandelen of te voorkomen.

"Er is weinig bewijs dat een supplement de loop van een chronische ziekte kan omkeren", zegt Hopp. "Neem geen supplementen met die verwachting."

Er zijn aanwijzingen dat sommige supplementen de gezondheid op verschillende manieren kunnen verbeteren. De meest populaire voedingssupplementen zijn multivitaminen, calcium en vitamines B, C en D. Calcium ondersteunt de gezondheid van de botten en vitamine D helpt het lichaam om calcium te absorberen. Vitamine C en E zijn antioxidanten, moleculen die celschade voorkomen en helpen om de gezondheid te behouden.

Vrouwen hebben ijzer nodig tijdens de zwangerschap en zuigelingen die borstvoeding krijgen, hebben vitamine D nodig. Foliumzuur - 400 microgram per dag, ongeacht of het gaat om supplementen of verrijkte voeding - is belangrijk voor alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Vitamine B12 houdt de zenuwen en bloedcellen gezond. "Vitamine B12 komt vooral van vlees, vis en zuivelproducten, dus veganisten kunnen overwegen een supplement te nemen om er zeker van te zijn dat ze er genoeg van krijgen," zegt Haggans.

Onderzoek suggereert dat visolie de gezondheid van het hart kan bevorderen. Van de supplementen die niet zijn afgeleid van vitaminen en mineralen, zegt Hopp: "Visolie heeft waarschijnlijk het meest wetenschappelijke bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen."

De gezondheidseffecten van sommige andere veel voorkomende supplementen hebben meer onderzoek nodig. Deze omvatten glucosamine (voor pijn in de gewrichten) en kruidensupplementen zoals echinacea (immuungezondheid) en lijnzaadolie (spijsvertering).

Veel supplementen hebben milde effecten met weinig risico's. Maar wees voorzichtig. Vitamine K, bijvoorbeeld, vermindert het vermogen van bloedverdunners om te werken. Ginkgo kan het bloed dunner maken. Het kruid Sint-Janskruid wordt soms gebruikt om depressie, angst of zenuwpijn te verlichten, maar het kan ook de afbraak van veel medicijnen, zoals antidepressiva en anticonceptiepillen, versnellen en ze minder effectief maken.

Alleen omdat een supplement wordt gepromoot als 'natuurlijk' betekent niet noodzakelijk dat het veilig is. De kruiden smeerwortel en kava kunnen bijvoorbeeld de lever ernstig beschadigen.

"Het is belangrijk om te weten wat de chemische samenstelling is, hoe het is voorbereid en hoe het in het lichaam werkt, vooral voor kruiden, maar ook voor voedingsstoffen", zegt Haggans. "Praat met een zorgverlener voor advies over de vraag of u in de eerste plaats een supplement nodig hebt, de dosis en mogelijke interacties met medicijnen die u al gebruikt."

Controleer voor vitamines en mineralen de% Daily Value (DV) voor elke voedingsstof om er zeker van te zijn dat u niet te veel krijgt. "Het is belangrijk om rekening te houden met de DV en de bovengrens", zegt Haggans. Te veel van bepaalde supplementen kan schadelijk zijn.

Wetenschappers moeten nog veel leren over gemeenschappelijke vitamines. Een recente studie vond onverwacht bewijs over vitamine E. Eerder onderzoek suggereerde dat mannen die vitamine E-supplementen slikten een lager risico op het ontwikkelen van prostaatkanker hadden. "Maar tot onze verbazing ontdekte een grote door de NIH gefinancierde klinische studie van meer dan 29.000 mannen dat het nemen van vitamine E-supplementen hun risico op deze ziekte daadwerkelijk verhoogde, niet verminderde," zegt Dr. Paul M. Coates, directeur van NIH's Kantoor van voedingssupplementen. Dat is waarom het belangrijk is om klinische studies van supplementen uit te voeren om hun effecten te bevestigen.

Omdat supplementen worden gereguleerd als voedingsmiddelen en niet als medicijnen, evalueert de FDA de kwaliteit van supplementen niet en beoordeelt ze de effecten ervan op het lichaam niet. Als een product onveilig wordt bevonden nadat het de markt heeft bereikt, kan de FDA het gebruik ervan beperken of verbieden.

Fabrikanten zijn ook verantwoordelijk voor de zuiverheid van het product en moeten de ingrediënten en hun hoeveelheden nauwkeurig vermelden. Maar er is geen regelgevende instantie die ervoor zorgt dat labels overeenkomen met wat er in de flessen zit. U riskeert minder of soms meer van de vermelde ingrediënten te krijgen. Alle ingrediënten worden mogelijk niet eens vermeld.

Enkele onafhankelijke organisaties voeren kwaliteitstests van supplementen uit en bieden keurmerken. Dit garandeert niet dat het product werkt of veilig is; het verzekert alleen dat het product op de juiste manier is gemaakt en bevat de vermelde ingrediënten.

"Producten die nationaal worden verkocht in de winkels en online waar je normaal gesproken winkelt, moeten in orde zijn", zegt Coates. "Volgens de FDA zijn supplementen die het meest waarschijnlijk besmet zijn met farmaceutische ingrediënten, kruidenremedies die worden gepromoot voor gewichtsverlies en voor seksuele of atletische prestatieverbetering."

Om het gemakkelijk te maken om betrouwbare informatie te vinden, heeft NIH factsheets over voedingssupplementen bij ods.od.nih.gov/factsheets/list-all/. NIH lanceerde onlangs ook een online Dietary Supplement Label Database op www.dsld.nlm.nih.gov. Met deze gratis database kun je de ingrediënten van duizenden voedingssupplementen opzoeken. Het bevat informatie van het etiket over dosering, gezondheidsclaims en waarschuwingen.

Voor meer gepersonaliseerde, on-the-go informatie over voedingssupplementen, bekijk de gratis bijgewerkte app van NIH voor je smartphone of tablet: My Dietary Supplements (MyDS).

De MyDS-app biedt de nieuwste supplementinformatie en houdt u de vitaminen, mineralen, kruiden en andere producten bij die u neemt. U kunt zelfs de supplementen bijhouden die door uw ouders, partner of kinderen zijn genomen.

"Beslissen of voedingssupplementen moeten worden ingenomen en welke moeten worden ingenomen, is een serieuze zaak", zegt Coates. "Leer eerst over hun potentiële voordelen en eventuele risico's die ze kunnen opleveren. Praat met uw zorgverleners over producten van belang en bepaal samen wat het beste voor u is om te nemen, als er iets is voor uw algehele gezondheid. "

Tweet