De vreemde eetgewoonten van Steve Jobs

Ontvang nieuwsberichten en speciale rapporten. Het nieuws en de verhalen die er toe doen, werden doordeweekse ochtenden bezorgd.

Ongeacht je mening over de erfenis van Steve Jobs, we zijn het hier waarschijnlijk allemaal wel over eens: Dude had een aantal onconventionele gezondheidsgewoonten. De nieuwe biografie van Walter Isaacson beschrijft enkele van de meest vreemde, van extreem beperkende diëten tot dubieuze persoonlijke hygiëne. (Een persoonlijke favoriet: een van zijn go-to stress relievers in de vroege dagen van Apple was zijn blote voeten nat in de toiletten van het bedrijf.)

We vroegen een aantal voedingsdeskundigen om een ​​paar van de vreemde, strengere eetgewoonten van de legendarische tech-tycoon in te schatten.

Appelen-en-wortelen alleen dieet

Het boek beschrijft zijn occasionele neiging om slechts één of twee voedingsmiddelen, zoals wortels of appels, weken achtereen te eten. Naast het ontwikkelen van een zonsondergang-achtige tint - die degenen die met hem werkten genoemd worden als onthouden - zijn er andere gezondheidsproblemen die kunnen voortvloeien uit het volgen van een dergelijk beperkt dieet, zegt Elisa Zied, geregistreerde diëtist en msnbc.com-bijdrager.

"Hoewel appels en wortelen gezond zijn en koolhydraten bevatten, hebben ze heel weinig eiwitten - in tegenstelling tot vet en koolhydraten kan eiwit niet in het lichaam worden opgeslagen, dus het is belangrijk om elke dag voldoende eiwitrijk voedsel te consumeren," legt Zied uit, de auteur van het boek 'Voeding onder je vingertoppen'.

Eiwit voorziet het lichaam van energie en structurele ondersteuning - het helpt ook om mager spierweefsel te behouden dat ervoor zorgt dat je metabolisme op gang blijft en het ondersteunt de spierfunctie. Maar als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, mist je lichaam essentiële aminozuren, zegt Zied. "Deze essentiële aminozuren worden gebruikt om lichaamseiwitten te maken ... die de groei en het onderhoud van lichaamsweefsels ondersteunen."

Een ander nadeel van een dieet met wortelen of appels: u krijgt niet genoeg vet.

"Zonder voldoende voedingsvet kunnen de vetvoorraden in uw lichaam opraken", legt Zied uit. "Uw huid kan eronder lijden, u kunt zich vaker verkouden voelen en uw organen en lichaamsweefsels zijn mogelijk kwetsbaarder voor letsels - vooral riskant voor mensen met een chronische ziekte."

Flirten met fruitarisme

Jobs bracht ook enige tijd door als fruitarian, een subset van veganisme dat betekent alleen fruit, noten, zaden, groenten en granen eten - absoluut geen dierlijke producten. "Kort gezegd, de reproductieve delen van planten die kunnen worden geconsumeerd zonder de plant zelf schade toe te brengen," legt TODAY voedingsdeskundige Joy Bauer uit. Dit soort dieet bevat een aantal zeer gezonde voedingsmiddelen, en veel veganisten slagen erin om uiterst gezonde diëten te houden. Maar experts waarschuwen dat zonder een zorgvuldig voedingsplan essentiële voedingsstoffen ontbreken.

"Dit type dieet is extreem beperkend omdat het zuivelproducten elimineert ... en waarschijnlijk niet voldoende vet bevat, tenzij je veel noten en zaden eet", legt Zied uit. "En omdat het voedsel dat je kunt eten (of dranken die je kunt drinken) zo beperkt is, krijg je alleen de voedingsstoffen in het specifieke voedsel."

Bovendien is het een duur dieet waaraan je je gedurende een lange periode moet houden, benadrukt Bauer.

Veganisme en de tirannie van de dagelijkse douche

Jobs geloofde ook dat zijn toewijding aan veganistische diëten betekende dat zijn lichaam gespoeld was door slijm - en dat dit betekende dat hij vrij van lichaamsgeur was, dus hoefde hij niet regelmatig deodorant of douche te dragen. Zoals te verwachten, citeert het boek voormalige collega's die zeiden dat hij heel erg verkeerd was.

Eigenlijk kan het ontbreken van complete eiwitten in veganistische diëten het ontgiftingsproces van het lichaam belemmeren, waardoor hij "nog meer zou kunnen ruiken", zegt JJ Virgin, voedingsdeskundige en mede-ster van "Freaky Eaters" van TLC. Wat betreft slijm - Jobs heeft daar misschien een punt gehad. Veranderingen in de voeding kunnen helpen om de kleverigheid te verminderen, vooral voor diegenen die overmatig slijm produceren door ziekte.

De pijn en de extase van vasten

Banen zouden soms overgaan tot vasten om gevoelens van euforie en extase te creëren. Wat hij hoogstwaarschijnlijk ervoer, was ketosis, dat zich ontwikkelt na een periode van vasten en kan leiden tot milde euforie. Wanneer je normaal eet, is glucose de primaire energiebron van het lichaam, legt Zied uit. Maar als je vast, maakt je lichaam kleine chemische stoffen die ketonen worden genoemd en die als een vervanging voor glucose fungeren, en door de meeste lichaamscellen voor energie kunnen worden gebruikt.

"Als je lichaam meer ketonen maakt dan het nodig heeft om energie te creëren, ontwikkelt zich een gevaarlijke aandoening met de naam ketose", zegt Zied. "Dit verhoogt het verlies van natrium en water uit het lichaam en kan bijdragen aan misselijkheid, zwakte, vermoeidheid."

Wat denk je van sommige van de meer ongebruikelijke eetgewoonten van Jobs? (En, hé - houd het burgerlijk.) Wat is het raarste dieet dat je ooit hebt geprobeerd?

Verwant:

Tweet