Acupunctuur kan helpen met gewichtsverlies

Bijgewerkt: 2017/09/04

Door Alex A. Kecskes

Acupunctuur heeft een gestage toename in populariteit van de afgelopen 40 jaar ervaren. In 2014 werden alleen al in de Verenigde Staten meer dan 10 miljoen acupunctuurbehandelingen toegediend, volgens het National Center for Biotechnology Information (NCBI). Met een groeiend aantal wetenschappelijke studies die de effectiviteit van acupunctuur bij het verlichten van pijn aantonen, zijn onderzoekers en gezondheidswerkers actief bezig geweest met een zoektocht om het volledige potentieel van acupunctuur te begrijpen.

Kan acupunctuur echt helpen om gewichtsverlies te bevorderen?

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer acupunctuur wordt gecombineerd met traditionele methoden van gewichtsverlies, patiënten meer gewicht verliezen. In deze gevallen kunnen één tot drie acupunctuursessies voor gewichtsverlies veilig en effectief zijn om mensen te helpen redelijke gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Het is een duizelingwekkend feit dat maar liefst een kwart van alle Amerikanen te zwaar is. In hun strijd om die overtollige kilo's te verliezen, geven Amerikanen jaarlijks meer dan 33 miljard dollar uit aan afslankprogramma's. Helaas faalt maar liefst 95 procent in hun poging om het gewicht te verliezen dat ze nodig hebben om een ​​goede gezondheid te behouden. Gelukkig kan acupunctuur effectief zijn om af te vallen.

Acupunctuur omvat het inbrengen van zeer fijne, steriele naalden op specifieke lichaamspunten of "energiebanen". De ingebrachte naalden werken om de afgifte van endorfines, de natuurlijke "feel good" hormonen van het lichaam, te stimuleren. Dit kan een kalmerend, ontspannend effect creëren, dat de behoefte aan overmatig eten veroorzaakt door verhoogde stress, frustratie of angst tegengaat. In dit opzicht kan acupunctuur degenen die zo getroffen zijn kalmeren en hen helpen af ​​te vallen zonder medicijnen te gebruiken.

Traditionele Chinese geneeskunde en gewichtsverlies

In de Traditionele Chinese Geneeskunde is de overtuiging dat overmatige gewichtstoename voornamelijk wordt veroorzaakt door een onbalans in het lichaam als gevolg van een storing in de milt- en leverorgaansystemen. Ervaren acupunctuurbeoefenaars zullen zich richten op specifieke lichaamsdelen om gewicht te verliezen. Hiertoe behoren het endocriene systeem en de nieren, die zijn gericht op de behandeling van waterretentie en het stimuleren van zenuw- en hormonale rebalance. De milt en de schildklier zijn ook bedoeld om suiker en hormonale herbalancering te bewerkstelligen. Ten slotte zijn de bijnier- en eierstokklieren inbegrepen om gewichtstoename te behandelen als gevolg van de menopauze of het premenstrueel syndroom (PMS). Sommige mensen merken de effecten van acupunctuur redelijk snel op en hebben om de week alleen behandelingen nodig.

Een andere Chinese acupunctuurpraktijk om gewicht te verliezen is het nieten van het oor. Dit omvat het manipuleren van punten op het oor om voedselhonger onder controle te houden. Auricular acupunctuur is met succes gebruikt om sigarettenrokers en heroïneverslaafden te helpen met het verslappen van hun gewoonten. Wanneer het op de juiste wijze door een gekwalificeerde acupuncturist wordt toegediend, kan deze techniek sommige mensen helpen af ​​te vallen. Een studie, gepubliceerd in Medical Acupuncture, vond dat ooracupunctuur in combinatie met een dieet van 2000 calorieën per dag en 15 minuten lopen hielp om het gewicht te verminderen. De studie omvatte 20 zwaarlijvige vrouwen, 22 tot 42 jaar oud. De helft van degenen die wekelijkse sessies van ooracupunctuur van 15 minuten kregen, verloor gemiddeld 10 pond. Degenen zonder oor acupunctuur gemiddeld slechts een drie pond verlies. Bovendien vertelden de vrouwen die de acupunctuurbehandelingen kregen een verminderde eetlust.

Het effect van acupunctuur op de emoties van een cliënt speelt ook een belangrijke rol bij het helpen bij het afvallen. Acupunctuur beïnvloedt het neuroendocriene systeem door schadelijke neurochemicaliën te blokkeren om de natuurlijke balans van hormonen en niveaus van neurotransmitters te herstellen. De resulterende afgifte van endorfines helpt stress te verminderen, wat op zijn beurt helpt om de drang om te veel te eten te voorkomen.

De mogelijke bijwerkingen van acupunctuur zijn pijn, vermoeidheid en spierspasmen. Met de hormoonspiegels en veranderende lichaamsprocessen is het gebruikelijk om je pijnlijk en uitgeput te voelen. Vaak zal de zenuwsimulatie veroorzaakt door acupunctuur doorgaan nadat de naalden zijn verwijderd. De spiertrillingen moeten echter binnen een dag of twee verdwijnen. De bijwerkingen kunnen ook emotioneel zijn.

Het is belangrijk op te merken dat acupunctuurbehandelingen moeten worden uitgevoerd door een gekwalificeerde acupuncturist. Voor de beste resultaten moeten deze behandelingen worden gecombineerd met een dieet met minder calorieën en passende lichaamsbeweging. Het kritieke punt dat hier moet worden gemaakt, is dat acupunctuur moet worden gezien als een ondersteuningssysteem en niet als een enkele modaliteit.

Zoals met alle medische aandoeningen, moet u altijd een arts raadplegen voordat u begint met acupunctuurbehandelingen voor gewichtsverlies.

Klik hier om meer te weten te komen over Chicago acupunctuurprogramma's van Pacific College of Oriental Medicine, New York Acupunctuur en San Diego acupunctuurprogramma's.

Tweet