Https://www.health.com

Welkom! Om u de beste inhoud op onze sites en applicaties te bieden, werkt Meredith samen met externe adverteerders voor het aanbieden van digitale advertenties, inclusief gepersonaliseerde digitale advertenties. Die adverteerders gebruiken trackingtechnologieën om informatie te verzamelen over uw activiteiten op onze sites en applicaties en op internet en uw andere apps en apparaten.

U hebt altijd de keuze om onze sites te ervaren zonder gepersonaliseerde advertenties op basis van uw surfactiviteit op het web door de pagina Consumentenkeuze van de DAA, de website van het NAi en / of de EU-pagina met online keuzes te bezoeken vanuit elk van uw browsers of apparaten. Om gepersonaliseerde advertenties te vermijden op basis van uw mobiele app-activiteit, kunt u de AppChoices-app van de DAA hier installeren. U kunt veel meer informatie vinden over uw privacykeuzes in ons privacybeleid. Zelfs als u ervoor kiest uw activiteit niet door derden te laten volgen voor advertentieservices, ziet u nog steeds niet-gepersonaliseerde advertenties op onze site.

Door hieronder op Doorgaan te klikken en onze sites of applicaties te gebruiken, gaat u ermee akkoord dat wij en onze externe adverteerders:

 • uw persoonlijke gegevens overbrengen naar de Verenigde Staten of andere landen, en
 • uw persoonlijke gegevens verwerken om u te voorzien van gepersonaliseerde advertenties, afhankelijk van uw keuzes zoals hierboven beschreven en in ons privacybeleid.

Verzoeken om EU-gegevens onderwerp

Https://www.health.com

Vitamine D-tekort symptomen - Dr. Ax

Zou je geloven dat de meerderheid van de bevolking - tot 90 procent van de volwassenen in de VS - een vitamine D-tekort heeft? Veel artsen beginnen deze vitaminetekorten heel serieus te nemen; in feite is vitamine D tegenwoordig een van de meest aanbevolen supplementen van artsen om vitamine D-tekort symptomen te behandelen en / of te voorkomen.

De meeste volwassenen worden verondersteld op zijn minst enigszins deficiënt te zijn in vitamine D, echter, mensen met een donkere huid, mensen die leven in noordelijke regio's van de wereld waar het hele jaar door minder blootstelling aan de zon wordt ervaren en mensen met overgewicht hebben een nog grotere kans op symptomen van vitamine D-tekort ervaren.

Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey laten de nieuwste statistieken zien dat meer dan 90 procent van de mensen met donkere huidpigmenten (waaronder Afro-Amerikanen, Iberiërs en Aziaten) die in de Verenigde Staten wonen, nu lijden aan vitamine D-insufficiëntie, terwijl 75 perfect zijn van de blanke bevolking is ontoereikend. (1)

Aangezien de populatie van volwassenen en kinderen met overgewicht en obesitas de afgelopen decennia gestaag is gestegen, geldt dit ook voor de symptomen van vitamine D-tekort. Helaas is vitamine D-tekort gecorreleerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van veel voorkomende kankers, auto-immuunziekten, hypertensie en verschillende infectieziekten. (2)

Een studie uit 2017 onthulde onlangs dat bezetting ook een grote rol kan spelen in vitamine D-spiegels. Onderzoekers stelden vast dat ploegarbeiders, gezondheidswerkers en werknemers in de binnenruimte een hoog risico lopen om vitamine D-tekort te ontwikkelen als gevolg van verminderde buitentijd en blootstelling aan zonlicht. (3)

Gelukkig zijn er manieren waarop u uw vitamine D-spiegel op natuurlijke wijze kunt verhogen en uw risico op het ontwikkelen van gezondheidsaandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en andere vitamine D-tekort symptomen kunt verminderen. Tijd doorbrengen in de zon, zonder zonnebrandcrème, is de veiligste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen en het eten van vitamine D-rijk voedsel helpt ook om je bloedspiegels te verbeteren. Lees verder om te begrijpen hoeveel tijd u nodig heeft in de zon en welke voedingsmiddelen u zullen helpen om symptomen van vitamine D-tekort te voorkomen.


Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die wordt opgeslagen in de lever en vetweefsels. Dit betekent dat verhoogd lichaamsvet het vermogen heeft om vitamine D te absorberen en te voorkomen dat het in ons lichaam wordt gebruikt. Vitamine D is enigszins anders dan andere vitaminen omdat ons lichaam het grootste deel van onze vitamine D alleen maakt en niet alleen afhankelijk is van voedselbronnen.

De manier waarop ons lichaam vitamine D maakt, is zonneschijn omzetten in chemicaliën die door het lichaam worden gebruikt. Met name wanneer UV-B-zonnestralen op de huid terechtkomen, wordt een stof in de huid die 7-dehydrocholesterol heet, letterlijk omgezet in vitamine D3.

7-dehydrocholesterol of de cholesterol in onze huid - en zeer vergelijkbaar met cholesterol zelf - zet "previtamine D" om in bruikbare vitamine D3, die soms ook provitamine D wordt genoemd. (4) Previtamin D reist eerst door de nieren en de lever in de bloedbaan en wordt vervolgens omgezet in een biologisch actieve en bruikbare stof die calcitriol wordt genoemd.

Vitamine D wordt eigenlijk een hormoon in het lichaam, met name een secosteroid hormoon. Wat we kennen als vitamine D is echt een voorloper van een steroïde hormoon. Het heeft niet alleen invloed op onze skeletstructuur, maar ook op onze bloeddruk, immuniteit, humeur, hersenfunctie en ons vermogen om ons tegen kanker te beschermen. (5)


Vitamine D2 versus vitamine D3

Er zijn twee soorten aanvullende vitamine D: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). De voorloper van vitamine D wordt aangetroffen in zowel plantaardige als dierlijke producten, maar dierlijke producten van vitamine D3 worden verondersteld beter op te nemen en gunstig te zijn. Waarom? Welnu, door de mens gemaakte vitamine D wordt op twee manieren gemaakt: D2 wordt gemaakt door bestraling van gist en andere schimmels (bekend als vegetarische vitamine D2) of door bestraling van dierlijke oliën en cholesterol, waardoor vitamine D3 wordt aangemaakt.

Het type vitamine D dat ons lichaam van nature maakt, wordt cholecalciferol genoemd, wat vitamine D3 is. Het lichaam is in staat om sommige D2 te verbergen om te worden gebruikt voor lichaamsfuncties, maar geeft de voorkeur aan en is in staat om vitamine D3 veel effectiever te gebruiken.

Helaas bevatten de meeste vitamine D-verrijkte voedingsmiddelen en voedingssupplementen meestal ergocalcifero, een type vitamine D2, dat door het lichaam niet even absorbeerbaar noch converteerbaar is in wat het nodig heeft.

D3 van dierlijke producten (met name van het cholesterolgehalte in deze producten) komt het dichtst in de buurt van zonlicht dat van nature bij mensen ontstaat wanneer de huid UV-licht omzet. Aangenomen wordt dat vitamine D3 tot 500 keer sneller is omgezet dan D2 en naar schatting viermaal effectiever is bij mensen. (6)


Hoe ons lichaam vitamine D van de zon krijgt om symptomen van vitamine D-deficiëntie te voorkomen

Veel mensen gaan ervan uit dat de beste manier om vitamine D te krijgen is door het drinken van melk, het eten van vis of zelfs het nemen van supplementen zoals levertraan. Hoewel deze als voedselbronnen voor vitamine D dienen, is directe blootstelling aan de zon eigenlijk de beste manier om deze belangrijke vitamine te absorberen.

Als je onbelemmerd in de zon zit, zonder zonnebrandcrème, gedurende ongeveer 10 minuten, neem je waarschijnlijk ongeveer 10.000 eenheden natuurlijke vitamine D op. Houd er echter rekening mee dat deze hoeveelheid van persoon tot persoon verschilt, afhankelijk van de huidskleur.

Melanine is een stof die invloed heeft op hoe licht of donker uw huidskleur is en hoe meer melanine u in uw lichaam heeft, hoe donkerder uw huidskleur zal zijn. Melanine komt vrij wanneer we worden blootgesteld aan de ultraviolette zonnestralen. Hoe meer zonneschijn we ontvangen, hoe meer melanine er in onze huid vrijkomt.Er wordt aangenomen dat tot 90 procent tot 95 procent van de vitamine D van de meeste mensen afkomstig is van blootstelling aan zonlicht. De hoeveelheid melanine die u in uw huid hebt, is van invloed op de hoeveelheid vitamine D die u kunt produceren, dus hoe eerlijker uw huid, hoe gemakkelijker u vitamine D kunt maken. (7)

Het cholesterol in de huid zet melanine om in bruikbare vitamine D en wordt door het hele lichaam verspreid. Dit is de reden waarom voor veel mensen een lichte tot matige stijging van het cholesterolgehalte kan worden ervaren in de wintermaanden wanneer er minder blootstelling aan zonlicht is, omdat het gebruikelijk is om veel meer tijd binnenshuis door te brengen.


Hoeveel zon is er genoeg?

De meeste experts raden aan om dagelijks ongeveer 10 tot 15 minuten direct zonlicht te krijgen, zonder zonnebrandcrème te dragen, als u redelijk tot middelmatig bent. Als je een donkere huid hebt, heb je waarschijnlijk meer tijd nodig in de zon om genoeg vitamine D aan te maken omdat je huid meer bescherming biedt tegen de effecten van de zon.

Sommige deskundigen bevelen aan dat donkerder getinte mensen dagelijks, indien mogelijk, ongeveer 40 minuten tot een uur in de zon doorbrengen. Als je verder van de evenaar woont (in de VS zijn dit de middenstaten of verder naar het noorden), dan heb je meer algemene tijd in de zon nodig (dichter bij een uur per dag). Als het winter is, moet u de aanbevolen tijd verdubbelen om voldoende vitamine D-productie mogelijk te maken.

Hier is een goede vuistregel om te weten dat de zon vitamine D in je huid aanmaakt: je wilt naar je schaduw kijken en zien dat hij korter is dan je bent. Dit vertelt je dat de zon hoog genoeg aan de hemel is en sterk genoeg om vitamine D in je huid om te zetten. U kunt dit bijvoorbeeld ervaren in de uren van 10.00 tot 15.00 uur. maar niet zo veel tijdens andere momenten van de dag wanneer de zon lager is en daarom minder snel door je huid kan dringen.

Als u zich zorgen maakt over het niet dragen van zonnebrandcrème en bang bent voor het effect dat direct zonlicht op uw huid kan hebben, probeer dan zonnebrandcrème op uw gezicht en handen aan te brengen, maar niet op uw ledematen (ervan uitgaande dat uw ledematen zichtbaar zijn). Dit laat voldoende onbelichte huid over om de vitamine D te maken die u nodig heeft.


Welke oorzaken symptomen van vitamine D-tekort?

Het is de moeite waard te herhalen dat 50 tot 90 procent van de vitamine D van de meeste mensen afkomstig is van blootstelling aan toevallig zonlicht. Je huid maakt vitamine D wanneer het in contact komt met de UV-stralen (UVB) van de zon. Daarom is een van de grootste redenen dat een groeiende bevolking vitamine D-tekort symptomen ervaart, vanwege onze moderne, voornamelijk binnenshuis levensstijl. Dit draagt ​​bij aan de twee meest voorkomende oorzaken van symptomen van vitamine D-tekort:

1. Gebrek aan zon

Terwijl mensen jaren geleden meer tijd buitenshuis doorbrachten, wandelen om boodschappen te doen en zelfs buiten te werken, zien we vandaag een andere situatie. De meeste kinderen brengen ongekende uren binnen - televisie kijken, videogames spelen en surfen op internet. Op dezelfde manier werken de meeste volwassenen binnenshuis, oefenen ze in sportscholen en brengen ze hun vrije tijd door in hun huizen waar ze beschut zijn tegen de zon.

Met al die tijd binnenshuis is het geen wonder dat we niet genoeg krijgen van de 'zonnevitamine' en dat vitamine D-tekort meer dan een miljard mensen wereldwijd treft. Traditioneel begint het menselijke vitamine D-systeem in de huid, niet door het voedsel dat je eet. Hoewel voedselbronnen van vitamine D u kunnen helpen uw niveaus te verhogen en een tekort te voorkomen, is de zon uw meest effectieve manier om de juiste vitamine D-spiegels in stand te houden. (8)

2. Zonnebrandmiddelen

We krijgen niet alleen genoeg tijd buiten in de zon, maar wanneer we dat doen, dragen velen van ons bijna altijd de zonnebrandcrème. Omdat het risico op het ontwikkelen van huidkanker de laatste jaren ook is toegenomen, moedigen artsen sterk het gebruik van zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen aan, zelfs tijdens de wintermaanden en wanneer blootstelling aan de zon over het algemeen beperkt is.

Een verontrustend voorbeeld is dat uit onderzoek blijkt dat als je sunblock SPF 8 draagt, je het vermogen van je lichaam om vitamine D te maken met 90 procent vermindert. Als u een sunblock kiest met een hogere SPF van 30 (wat het aantal is dat normaal door artsen wordt aanbevolen), vermindert u het vermogen van uw lichaam met maximaal 99 procent. Dit resulteert in verdere tekortkomingen, want hoewel we de tijd buitenshuis doorbrengen, laat het zonnescherm ons lichaam niet toe om vitamine D uit de zon te zetten. (9)

Onderzoek toont ook aan dat bepaalde gezondheidsproblemen, zoals abdominale obesitas, diabetes type 2, insulineresistentie en hypertensie, ook het risico van een vitamine D-tekort verhogen.


Symptomen van vitamine D-deficiëntie

Er is een grote hoeveelheid bewijs dat aantoont dat mensen met een vitamine D-tekort een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van gezondheidscomplicaties en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, metaboolsyndroom, verschillende soorten kanker, immuunziekten en ongunstige zwangerschapsuitkomsten. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken en beoordelingen kunnen symptomen van vitamine D-tekort worden gekoppeld aan de volgende gezondheidsproblemen: (10)

Onderzoekers suggereren dat iedereen met deze gezondheidsaandoeningen of de volgende symptomen moet worden getest op vitamine D-tekort:

 • zwakheid
 • chronische vermoeidheid
 • depressie
 • Moeite met slapen
 • angst
 • zwakke of gebroken botten
 • verzwakt immuunsysteem
 • ontsteking en zwelling

De enige manier om te weten of u een tekort aan vitamine D hebt is door uw arts een test te laten doen, een 25-hydroxy vitamine D-test genoemd. Dit zal u vertellen of, en hoe ernstig, u gebrekkig bent. Wanneer uw arts een bloedtest uitvoert en u de resultaten voor uw vitamine D-spiegels geeft, houd dan deze cijfers in gedachten:

 • 50+ is gelijk aan een goed niveau aan vitamine D
 • 30-50 betekent dat je wilt aanvullen met vitamine D, meer tijd in de zon wilt doorbrengen en vitamine D-voeding aan je dieet wilt toevoegen
 • minder dan 30 betekent dat je erg tekortschiet en absoluut wilt dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen om die niveaus te bereiken

Praat met uw arts over het aanvullen met hogere doses vitamine D als u ernstig tekortschiet of een zeer laag niveau hebt volgens de tests. Wanneer uw arts een vitamine D-test uitvoert, geeft u aan dat u de 25-hydroxoyvitamine D-test wilt laten doen, soms ook wel de 25 (OH) D-test genoemd.

Sommige andere soorten vitamine D-tests kunnen normale of zelfs verhoogde niveaus van vitamine D vertonen, die feitelijk onnauwkeurig zijn en een ernstig tekort kunnen verbergen, dus de 25 (OH) D-test lijkt de meest accurate te zijn bij het bepalen van uw echte vitamine D-niveaus . (11)

Vitamine D-tekort symptomen - Dr. Ax

Top vitamine D-bronnen om vitamine D-tekort symptomen te voorkomen

Hoewel sommige voedingsmiddelen vitamine D bieden, is blootstelling aan zonlicht nog steeds de beste manier om de vitamine D te krijgen die u nodig hebt om vitamine D-tekort symptomen te voorkomen. Als u echter voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamine D, kunt u ook meer eten, dus probeer deze natuurlijke bronnen van vitamine D in uw dieet regelmatig toe te voegen: (12)

 1. Zonlicht: probeer 10-20 minuten aan niet-belichte dagen dagelijks in de zon te staan ​​(tussen 1.000 en 10.000 IU's). Het bereik is zo breed als het afhankelijk is van de tijd van het jaar, hoe ver van de evenaar u leeft en hoeveel huid wordt blootgesteld. Als je een lichtere huid hebt, is minder tijd nodig. Als je een donkerdere huid hebt of verder naar het noorden leeft (op het noordelijk halfrond, zoals Boston), heb je in de zomer ongeveer een uur zon nodig om ongeveer 1000 IU's vitamine D te krijgen.
 2. Heilbot
 3. Karper vissen
 4. Makreel
 5. Paling
 6. Maitake Mushrooms (blootgesteld aan UV-licht)
 7. Zalm
 8. witte vis
 9. Portobella-paddestoelen (blootgesteld aan UV-licht)
 10. Zwaardvis
 11. Regenboog forel
 12. Levertraan van kabeljauw
 13. sardines
 14. Tonijn
 15. eieren
 16. Rauwe melk

Vitamine D in champignons

Paddenstoelen zijn een zeer interessant en zeldzaam voedsel als het gaat om vitamine D. Ze zijn een van de enige plantaardige bronnen van vitamine D en werken eigenlijk op dezelfde manier als de menselijke huid, waardoor ze meer vitamine D opnemen als ze aan de zon worden blootgesteld. In sommige paddenstoelen die nu verkrijgbaar zijn in bepaalde reformwinkels, wordt het vitamine D-gehalte versterkt door deze paddenstoelen bloot te stellen aan ultraviolet licht.

Paddestoelenvoeding bevat plantensterolen die UV-licht kunnen omzetten in vitamine D. Het blootstellen van paddenstoelen aan zo weinig als vijf minuten UV-licht wordt verondersteld een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D te produceren. (13) Terwijl paddenstoelen doorgaans binnenshuis worden geteeld, zijn veel telers beginnen ze buiten te laten groeien om hiervan te profiteren, of ze plaatsen de groeiende paddenstoelen onder de zonlampen.

Zeldzame en soms moeilijk te vinden maitake-paddenstoelen bevatten bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid vitamine D, terwijl portobello-paddenstoelen en andere paddenstoelensoorten ook goede bronnen zijn, maar ze zijn lang niet zo hoog. U kunt de werknemers bij uw reformwinkel of de boeren op uw lokale markt vragen of hun paddenstoelen binnen of buiten zijn gekweekt om te weten of de paddenstoelen die u koopt hogere hoeveelheden vitamine D bevatten.


Vitamine D in gepasteuriseerde melk en rauwe melk

Interessant is dat, ondanks wat veel mensen denken, reguliere gepasteuriseerde melk van nature helemaal geen vitamine D bevat. Synthetische vitamine D wordt toegevoegd aan gepasteuriseerde koemelk, sojamelk en rijstmelk.

Bijna alle Amerikaanse melkaanvoer is verrijkt met 400 IU vitamine D per kwart, volgens de USDA, maar voedingsmiddelen gemaakt van melk, zoals kaas en ijs, zijn meestal niet versterkt. Het wordt aangenomen dat synthetische vitamine D die aan levensmiddelen wordt toegevoegd, veel minder effectief is als natuurlijk voorkomende vitamine D en mogelijk ook de natuurlijke vitamine D-effecten blokkeert. (14)

Van rauwe melk wordt aangenomen dat het van nature een kleine hoeveelheid vitamine D bevat, die in het vet wordt gevonden en niet wordt vernietigd tijdens pasteurisatie. Sommige bronnen laten zien dat rauwe melk ongeveer 38 IU's vitamine D per kwart (vier kopjes) heeft. Het is echter moeilijk om zeker te weten hoeveel vitamine D er in rauwe melk zit, omdat het sterk verschilt, afhankelijk van de specifieke melk die wordt getest en dit correleert met de gezondheid van het dier waaruit het afkomstig is.

Bovendien bevat de USDA niet het officiële vitamine D-gehalte van rauwe melk en veel bronnen beweren dat verschillende hoeveelheden vitamine D aanwezig zijn in rauwe melk. Houd hier rekening mee als u rauwe melk consumeert om uw vitamine D-spiegel te verhogen.

De reden dat rauwe melk wordt verondersteld een betere bron van vitamine D te zijn dan gepasteuriseerde melk is omdat ongepasteuriseerde rauwe melk meestal beter is in bijna elke vitamine en mineraal in zijn geheel. Rauwe melk komt normaal van koeien die vrij zijn om buiten te grazen en om hun natuurlijke grasveld te eten, in tegenstelling tot dwangvoeding en binnenshuis leven. Omdat het dier gezonder is, zo ook de melk.

Veel van de voedingsstoffen die in reguliere melk zitten, worden ook vernietigd tijdens het pasteurisatieproces met hoge temperaturen. Daarom lijkt het logisch dat rauwe melk van hogere kwaliteit om te beginnen meer vitamine D zou bevatten en ook meer zou behouden omdat het niet door dit hoogverwarmende pasteurisatieproces met hoge temperaturen heen gaat.


Top 7 gezondheidsvoordelen van vitamine D

1. Draagt ​​bij aan Bone Health

Vitamine D speelt een rol bij de opname van calcium in de botten. Calcitriol (omgezette vitamine D) werkt met het parathyroid-hormoon om de calciumspiegel te handhaven. Bovendien heeft vitamine D een effect op andere belangrijke vitaminen en mineralen die bijdragen aan zowel de gezondheid, waaronder vitamine K en fosfor. Vitamine D is gedeeltelijk verantwoordelijk voor het handhaven van fosforgehaltes in het bloed en omdat vitamine D het vermogen van calcium om aan eiwitten te binden beïnvloedt, wordt aangenomen dat het ook gelinkt is aan vitamine K.

Een tekort aan vitamine D kan resulteren in het verzachten van uw botten, wat osteomalacie wordt genoemd, of een botafwijking die rachitis wordt genoemd. Bovendien verhoogt een tekort uw risico op het ontwikkelen van osteoporose en het ervaren van fracturen of gebroken botten.

Studies hebben aangetoond dat vitamine D in doses van 800-5000 IU per dag de musculoskeletale gezondheid kan verbeteren door op natuurlijke wijze de veroudering van de skeletstructuur te vertragen en de frequentie van fracturen en vallen te verminderen bij oudere volwassenen boven de 65. (15) Oudere volwassenen met adequate vitamine D-spiegels zijn waarschijnlijker actief, hebben verbeterde spierkracht en zijn minder vatbaar voor vallen en verwondingen.

Wanneer vitamine D-niveaus laag zijn, wordt de bijschildklier overactief. Dit staat bekend als hyperparathyreoïdie en resulteert in fosforverlagingen. Fosfor is, naast calcium en andere verbindingen, nodig om de botdichtheid goed te mineraliseren.

2. Helpt bloedsuikerwaarden te beheren en kan diabetes voorkomen

Symptomen van diabetes zijn het gevolg van een gebrek aan insuline of onvoldoende insulinesecretie na toename van de insulineresistentie. Volgens onderzoek aan de London School of Medicine and Dentistry is calcium noodzakelijk voor insulinesecretie en vitamine D bevordert de calciumabsorptie en -benutting en draagt ​​daardoor bij aan de regulatie van de insulinesecretie. (16)

Volgens een 2015 studie gepubliceerd in Huidige diabetesbeoordelingenvitamine D-vervanging heeft gunstige effecten op alle aspecten van diabetes type 2, inclusief de incidentie, controle en complicaties van de ziekte. Er is ook toenemend bewijs dat lage vitamine D-spiegels koppelt aan diabetes. (17)

3. Beschermt tegen kanker

Vitamine D-tekort symptomen zijn gecorreleerd met verhoogde risico's voor de ontwikkeling van kanker, met name borst-, colon- en prostaatkanker. Volgens onderzoek gepubliceerd in Grenzen in endocrinologie, vitamine D speelt een rol bij factoren die tumorgroei, celdifferentiatie en apoptose beïnvloeden. Onderzoekers hebben ontdekt dat een verhoogde blootstelling aan zonlicht en circulerende niveaus van vitamine D geassocieerd zijn met het verminderde voorkomen en de sterfte bij veel soorten kanker. (18)

Onderzoek toont aan dat vitamine D het risico op borst-, colon- en ovariumkanker kan beïnvloeden, mogelijk vanwege de rol die het speelt in de cellevenscyclus of het vermogen om oestrogeen te blokkeren. Volgens onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition, verbetert het verbeteren van de vitamine D- en calciumvoedingsstatus het risico op kanker bij postmenopauzale vrouwen aanzienlijk. (19)

4. Bestrijdt hartziekten

Een groeiend aantal onderzoeken wijst erop dat vitamine D-tekort is gekoppeld aan verhoogde risico's voor hart- en vaatziekten, omdat het betrokken is bij het reguleren van bloeddruk, cholesterol en ontsteking.

Dierstudies hebben aangetoond dat de verstoring van vitamine D-signalering hypertensie, atherosclerose en cardiale hypertrofie bevordert. We weten dat mensen met een tekort meer kans hebben om te overlijden aan coronaire hartaandoeningen en andere hartgerelateerde symptomen, volgens onderzoek van het Vanderbilt University Medical Center. (20)

5. Verbetert het immuunsysteem

Vitamine D helpt bij gezonde celreplicatie en kan een rol spelen bij de bescherming tegen de ontwikkeling van auto-immuunziekten naast minder ernstige verkoudheden en griep.

Onze immuuncellen bevatten receptoren voor vitamine D en het is aangetoond dat vitamine D langdurige of overmatige ontstekingsreacties lijkt te voorkomen. Ontsteking is vaak de oorzaak van vele moderne, chronische ziekten en auto-immuunziekten: multiple sclerose, reumatoïde artritis, prikkelbare darmsyndroom en andere spijsverteringsstoornissen, hoge bloeddruk en meer. (21)

6. Vergemakkelijkt hormonale regulatie en helpt de stemming te verbeteren

Omdat het als een hormoon in ons lichaam werkt en de hersenfunctie beïnvloedt, is vitamine D-tekort in verband gebracht met een verhoogd risico op stemmingsstoornissen, waaronder depressie, seizoensgebonden affectieve stoornis en ernstige gemoedstoestandproblemen tijdens PMS, slapeloosheid en angst. (22)

Lage niveaus van vitamine D kunnen ook interfereren met een goede testosteron- en oestrogeenproductie, wat leidt tot onevenwichtigheden die kunnen resulteren in veel ongewenste symptomen.

7. Helpt met concentratie, leren en geheugen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine D ook invloed heeft op ons vermogen om beslissingen te nemen, ons te concentreren en informatie vast te houden. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een lagere vitamine D-spiegel slecht presteren op gestandaardiseerde examens, mogelijk slechte beslissingsvaardigheden hebben en moeite hebben met taken die focus en aandacht vereisen. (23)

Bovendien heeft enig onderzoek een verband aangetoond tussen lage niveaus van vitamine D en een verhoogd risico voor de ontwikkeling van schizofrenie en multiple sclerose. (24)

Vitamine D voordelen - Dr. Ax

Aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D om vitamine D-tekorten te voorkomen Symptomen

Omdat vitamine D-tekort symptomen wereldwijd een groeiende zorg zijn, vooral in westerse ontwikkelde landen, hebben autoriteiten recentelijk de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine D verhoogd om het vorige bedrag voor pasgeborenen, kinderen en adolescenten te verdubbelen.

De ADH voor vitamine D volgens de USDA is 600 IE per dag voor volwassenen. Ik adviseer persoonlijk om 5.000 IE per dag te krijgen, vooral omdat er weinig risico is om teveel vitamine D aan te vullen, maar er zijn veel voordelen te behalen door voldoende niveaus te hebben. Houd er echter rekening mee dat dit een algemene aanbeveling is en dat er geen manier is om het exacte bedrag te weten dat het beste voor u is zonder een bloedtest. Mogelijk hebt u een hoger of lager bedrag nodig en dient u uw arts te raadplegen. Op deze manier kunt u een goede, op levensmiddelen gebaseerde vitamine kopen in de juiste dosis die u direct nodig heeft.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat bij patiënten met gedocumenteerde vitamine D-deficiëntie een zeer hoge cumulatieve dosis van ten minste 600.000 IU toegediend gedurende meerdere weken nodig lijkt om winkels in het lichaam aan te vullen. Dit toont aan dat het hebben van een bloedtest om uw exacte vitamine D-spiegels te detecteren nuttig kan zijn om u precies te vertellen hoe u uw lichaamsniveaus op de juiste manier kunt aanvullen. In het ideale geval wilt u aanvullen met een hoogwaardig, compleet, op voedsel gebaseerd multivitamine- of vitamine D-supplement totdat uw bloedniveau van vitamine D tussen 50-60 nanogram per milliliter ligt.

Mijn aanbeveling voor kinderen:

 • Onder 5: 35 eenheden per pond / dag
 • Leeftijden 5-10: 2.500 eenheden / dag

Mijn aanbeveling voor volwassenen (inclusief zwangere vrouwen):

 • 5.000 eenheden / dag

Om echter duidelijk te zijn, is hieronder de officiële aanbeveling van de USDA van vitamine D: (25)

Kinderen:

 • 1-3 jaar: 600 IE (15 mcg / dag)
 • 4-8 jaar: 600 IE (15 mcg / dag)

Oudere kinderen en volwassenen:

 • 9-70 jaar: 600 IE (15 mcg / dag)
 • Volwassenen ouder dan 70 jaar: 800 IE (20 mcg / dag)
 • Zwanger en borstvoeding: 600 IE (15 mcg / dag)

Bepaalde supplementen bevatten het gewenste type vitamine D3. Zoek voor het beste vitamine D3-supplement een gefermenteerde, op voedsel gebaseerde bron van D3 (bij voorkeur gefermenteerd met een gezonde bacterie zoals L. bulgaricus) gecombineerd met gefermenteerde plantaardige en aanvullende probiotica voor maximale absorptie en effectiviteit.


Vitamine D-interacties en zorgen

Gelukkig is je huid in staat om vitamine D-omzetting te reguleren op basis van warmte en andere factoren. Het kan previtamine D opslaan voor toekomstig gebruik en hoeveelheden vernietigen die verder gaan dan wat veilig is. Dus een tekort is meestal een veel grotere zorg dan te veel vitamine D (vitamine D-toxiciteit is zeer zeldzaam en bestaat uit een opeenhoping van calcium in het bloed, hypercalciëmie genaamd).

Omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, moet het idealiter met vet worden geconsumeerd om een ​​optimale absorptie te hebben. Als je een voedselbron van vitamine D gaat eten, is het het beste om het te combineren met wat meer essentiële vetbronnen, zoals ghee, kokosolie, noten, zaden of vis.

Vitamine A en vitamine D hebben een belangrijke relatie. Sommige studies hebben onlangs gesuggereerd dat vitamine D-tekorten erger kunnen worden wanneer iemand een hoge aanvullende vitamine A-inname neemt. Uit deze onderzoeken blijkt dat wanneer de bloedspiegels van vitamine D onder de 50 dalen op een vitamine D-bloedtest (die betekent dat de persoon een tekort nadert), een hogere supplementaire inname van vitamine A kan het probleem verergeren. (26)

Het goede nieuws is dat wanneer vitamine A- en D-niveaus beide voldoende zijn, onderzoek heeft aangetoond dat ze samenwerken om uw lichaam te helpen de vitamines om te zetten en optimaal te gebruiken. Suppletie met zeer hoge doses vitamine A wordt niet aanbevolen, dus als u een bekend vitamine D-tekort heeft of symptomen van vitamine D-tekort ervaart, kan dit tot bepaalde problemen leiden.


Laatste gedachten over symptomen van vitamine D-deficiëntie

 • Tot 90 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten kan last hebben van vitamine D-tekort en vitamine D-tekort symptomen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten en kanker.
 • Twee belangrijke oorzaken van vitamine D-tekort symptomen zijn een gebrek aan blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebrandmiddelen. Wanneer je onbelemmerd in de zon zit, zonder zonnebrandmiddel, gedurende ongeveer 10 minuten, neem je waarschijnlijk ongeveer 10.000 eenheden natuurlijke vitamine D op. Dit is de meest effectieve manier om je vitamine D-spiegel te verhogen om vitamine D-tekort symptomen te voorkomen.
 • Er zijn ook voedselbronnen voor vitamine D, waaronder vissen, paddenstoelen blootgesteld aan UV-stralen, eieren en rauwe melk. Het eten van deze voedingsmiddelen kan helpen om je vitamine D-spiegel te verhogen, maar blootstelling aan de zon is de beste manier om symptomen van vitamine D-tekort te voorkomen.
 • De meest voorkomende symptomen van een vitamine D-tekort zijn zwakte, chronische vermoeidheid, depressie, angst, slaapproblemen, zwakke botten en een zwak immuunsysteem, en vitamine D-tekort symptomen kunnen andere gezondheidsaandoeningen omvatten, zoals diabetes, hartaandoeningen en meer.

Lees volgende: Vitamine K-deficiëntie, voedsel- en gezondheidsvoordelen


Van het geluid ervan, zou je kunnen denken dat lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is, en zo'n raadsel, bied ik een gratis webinar aan voor alles wat lekt. Klik hier voor meer informatie over het webinar.

Tweet