Legpuzzel

Spring naar navigatie Ga naar zoeken
Zie Jigsaw Puzzle (song) voor het nummer van Rolling Stones.
Mensen die een puzzel oplossen

Een legpuzzel is een puzzel die de montage vereist van vaak vreemd gevormde in elkaar grijpende en tessellerende stukken.Elk stuk bevat meestal een klein deel van een afbeelding; wanneer voltooid, levert een legpuzzel een compleet beeld op. In sommige gevallen zijn meer geavanceerde typen op de markt verschenen, zoals bolvormige puzzels en puzzels met optische illusies.

Puzzels werden oorspronkelijk gemaakt door een foto op een plat, rechthoekig stuk hout te schilderen en vervolgens die foto in stukjes te snijden met een puzzel, vandaar de naam. John Spilsbury, een Londense cartograaf en graveur, wordt gecrediteerd voor het commercialiseren van legpuzzels rond 1760.[1] Puzzels zijn sindsdien hoofdzakelijk gemaakt van karton.

Typische afbeeldingen op legpuzzels zijn scènes uit de natuur, gebouwen en repetitieve ontwerpen. Kastelen en bergen zijn twee traditionele onderwerpen. Elke soort foto kan echter worden gebruikt om een ​​puzzel te maken; sommige bedrijven bieden aan om persoonlijke foto's om te zetten in puzzels. Voltooide puzzels kunnen ook worden bevestigd aan een achtergrond met kleefstof om als kunstwerk te worden gebruikt.

In de afgelopen jaren is een reeks puzzelaccessoires beschikbaar, waaronder borden, koffers, frames en oprolmatten die zijn ontworpen om liefhebbers van legpuzzels te helpen.

Geschiedenis

John Spilsbury's "Europa verdeeld in zijn koninkrijken, etc." (1766). Hij maakte de puzzel voor educatieve doeleinden en noemde ze "Ontlede kaarten".[2][3]

De graveur en cartograaf John Spilsbury, uit Londen, wordt verondersteld om de eerste puzzel te produceren rond 1760, met behulp van een marqueterie zag.[1] Vroege decoupeerzagen, bekend als dissecties, werden geproduceerd door kaarten op vellen hardhout te monteren en nationale grenzen te overschrijden, waardoor een puzzel werd gecreëerd die nuttig was voor het onderwijzen van aardrijkskunde.[1] Dergelijke "ontlede kaarten" werden gebruikt om de kinderen van koning George III en koningin Charlotte te onderwijzen door de koninklijke gouvernante Lady Charlotte Finch.[4][5]

De naam 'legpuzzel' werd geassocieerd met de puzzel rond 1880, toen decoupeerzagen het gereedschap bij uitstek werden om de vormen te snijden. Omdat decoupeerzagen verschillen van decoupeerzagen, lijkt de naam een ​​verkeerde benaming te zijn.[1]Kartonnen legpuzzels verschenen in de late jaren 1800, maar waren traag om de houten figuurzaag te vervangen vanwege de overtuiging van de fabrikant dat kartonnen puzzels zouden worden gezien als van een lage kwaliteit, en het feit dat de winstmarges op houten puzzels groter waren.[1]

Houten puzzelstukjes, met de hand gesneden

Puzzels groeiden enorm in populariteit tijdens de Grote Depressie, omdat ze een goedkope, duurzame, recycleerbare vorm van entertainment opleverden.[1][6] Het was rond deze tijd dat puzzels evolueerden om complexer te worden en aantrekkelijker voor volwassenen.[1] Ze werden ook weggegeven in productpromoties en gebruikt in advertenties, waarbij klanten een beeld kregen van het product dat werd gepromoot.[1][6]

De verkoop van houten legpuzzels daalde na de Tweede Wereldoorlog omdat verbeterde lonen leidden tot prijsstijgingen, terwijl verbeteringen in de productieprocessen kartonnen puzzels aantrekkelijker maakten.[6]

Volgens de Alzheimer Society of Canada is het doen van legpuzzels een van de vele activiteiten die kunnen helpen de hersenen actief te houden en kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.[7]

Moderne constructie

Kartonnen puzzelstukjes

De meeste moderne legpuzzels zijn gemaakt van karton, omdat ze gemakkelijker en goedkoper tot massaproductie zijn dan de originele houten modellen. Een vergrote foto of gedrukte reproductie van een schilderij of ander tweedimensionaal kunstwerk wordt voor het snijden op het karton gelijmd. Dit bord wordt vervolgens in een pers ingevoerd. De pers forceert een set geharde stalen bladen van de gewenste vorm door het bord tot deze volledig is gesneden. Deze procedure lijkt op het maken van gevormde koekjes met een koekjesfrees. De betrokken krachten zijn echter enorm groter en een typische 1000-delige puzzel vereist een pers die meer dan 700 ton kracht kan genereren om de messen van de puzzel door het bord te duwen. Een puzzelmatrijs is een vlakke plaat, vaak gemaakt van multiplex, met sleuven gesneden of verbrand in dezelfde vorm als de messen die worden gebruikt. Deze messen worden in de sleuven geplaatst en bedekt met een samendrukbaar materiaal, meestal schuimrubber, dat dient om de gesneden puzzelstukken uit te werpen.

Vanaf de jaren dertig werden legpuzzels gesneden met grote hydraulische persen die nu honderdduizenden dollars kosten. De snedes gaven een zeer goede pasvorm, maar de legpuzzel legpuzzel vervaardigt alleen voor grote bedrijven. Het recente ontwerp van de rollenpers bereikt hetzelfde effect, tegen lagere kosten. Tegen het begin van de jaren zestig was Tower Press 's werelds grootste maker van legpuzzels, overgenomen door Waddingtons in 1969.[8]

Nieuwe technologie heeft het lasersnijden van houten of acrylpuzzels mogelijk gemaakt. Het voordeel van snijden met een laser is dat de puzzel op maat kan worden gesneden in elke maat, elke vorm, met elke grootte (of een willekeurig aantal) stukken. Veel musea hebben met een laser gesneden acrylpuzzels gemaakt van enkele van hun belangrijkere kunstwerken, zodat kinderen die het museum bezoeken, het originele stuk kunnen zien en vervolgens een puzzel van het beeld kunnen samenstellen die ook in dezelfde vorm is als het kunstwerk. Acryl wordt gebruikt omdat de stukjes zeer duurzaam, waterbestendig zijn en bestand zijn tegen continu gebruik zonder dat de afbeelding vervaagt, of de stukken versleten raken of gerafeld worden. Omdat de print- en snijpatronen op de computer zijn gebaseerd, kunnen verloren stukken worden vervaardigd zonder de hele puzzel opnieuw te maken.

variaties

Jigsaw-puzzelsoftware voor het roteren van stukjes.
Een driedimensionale puzzel bestaande uit verschillende tweedimensionale puzzels op elkaar gestapeld.
Een puzzel zonder een afbeelding

Legpuzzels zijn er in verschillende maten.Kleinere puzzels worden vaak beschouwd als die van 300, 500 en 750 stuks. Geavanceerdere, maar nog steeds gangbare, legpuzzels zijn er in de maten van 1.000, 1.500, 2.000, 3.000, 4.000, 5.000, 6.000, 7.500, 8.000, 9.000, 13.200, 18.000, 24.000, 32.000 en 40.000 stuks.

Er zijn ook kleinere puzzels die op kinderen zijn gericht en worden beoordeeld op basis van het aantal stukjes dat ze bevatten. Voor zeer jonge kinderen is een puzzel met slechts 4 tot 9 'grote' stukjes (dus geen verstikkingsgevaar) normaal. Deze zijn meestal gemaakt van hout of plastic, om de duurzaamheid te behouden en kunnen worden gereinigd zonder te worden beschadigd.

De meest gebruikelijke lay-out voor een puzzel uit duizend stukjes is 38 stukjes bij 27 stukjes, voor een totaal aantal van 1.026 stuks. De meeste puzzels van 500 stukjes zijn 27 stukjes bij 19 stukjes. Een paar puzzels zijn dubbelzijdig gemaakt, zodat ze van beide kanten kunnen worden opgelost. Dit voegt een niveau van complexiteit toe, omdat het niet zeker kan zijn dat de juiste kant van het stuk wordt bekeken en geassembleerd met de andere stukken.

"Familiepuzzels" zijn er in 100-550 stukjes met drie verschillende maten, van groot tot klein. De stukken worden geplaatst van groot naar klein in een richting of in het midden van de puzzel. Hierdoor kan een familie van puzzelaars van verschillende niveaus en handen van verschillende grootte tegelijkertijd aan de puzzel werken. Bedrijven zoals Springbok, Cobble Hill, Ravensburger en Suns Out maken dit soort speciale puzzels.

Er zijn ook driedimensionale legpuzzels. Veel van deze zijn gemaakt van hout of piepschuim en vereisen dat de puzzel in een bepaalde volgorde wordt opgelost; sommige stukken passen er niet in als anderen al op hun plaats zitten.Ook gebruikelijk zijn puzzel dozen: eenvoudige driedimensionale legpuzzels met een kleine lade of doos in het midden voor opslag.

Een ander soort puzzel, die als een 3D-puzzel wordt beschouwd, is een puzzelbol. Als een 2D-puzzel is een globe-puzzel vaak gemaakt van plastic en de geassembleerde stukken vormen een enkele laag. Maar de uiteindelijke vorm is een driedimensionale vorm. De meeste globe-puzzels hebben ontwerpen die bolvormen voorstellen zoals de aarde, de maan en historische bollen van de aarde.

Er zijn ook computerversies van legpuzzels, die als voordelen hebben dat ze niet hoeven te worden opgeschoond en geen risico lopen om stukjes te verliezen. Veel computergebaseerde legpuzzels laten het roteren van stukjes niet toe, dus alle stukjes worden in de juiste richting weergegeven. Deze puzzels zijn dus aanzienlijk eenvoudiger dan een fysieke puzzel met hetzelfde aantal stukjes. Op een computerpuzzelwebsite kunnen gebruikers hun eigen puzzelformaat, ontwerp en afbeelding kiezen of hun eigen afbeeldingen uploaden om als puzzels te gebruiken.[9] Een online puzzelversie van Trolleholm Castle in Zweden kan worden bewerkt en getimed op snelheid van afwerking.[10] De abonnementswebsite van het New Yorker Magazine bewaart afbeeldingen van de coverillustraties van het tijdschrift als legpuzzels die getimed zijn en verschillende moeilijkheidsgraden bieden.

In 2016 werd een computerversie van de puzzelbol geïntroduceerd, de meeslepende panorama-puzzel, die is gebaseerd op het gebruik van rechthoekige afbeeldingen gemaakt met een 360-gradencamera. Ondanks de fysieke sferische legpuzzel, assembleert de speler, die in het perfecte midden van de wereld woont, driehoekige, in elkaar grijpende stukken om hem heen. Wanneer deze puzzel is voltooid, produceert deze puzzel een volledig panoramisch panorama rondom de speler. Een voorbeeld van meeslepende legpuzzels is Sitespot, die ook de game-ervaring verrijkt met de scene soundscape en stukken roteerbaar weergegeven kan weergeven.

Puzzels kunnen sterk variëren in prijs, afhankelijk van de complexiteit, het aantal stukken en het merk. Puzzels voor kinderen kunnen net zo goedkoop zijn als rond de $ 5,00, terwijl grotere puzzels dichter bij de $ 50 kunnen liggen. De duurste puzzel tot nu toe werd in 2005 voor $ 27.000 verkocht op een liefdadigheidsveiling voor The Golden Retriever Foundation.[11]

Verschillende woordpuzzels gebruiken stukken die lijken op die gebruikt in legpuzzels. Voorbeelden zijn Alfa-Lek, Jigsaw Words, Nab-It !, Puzzlage, Typ-Dom, Word Jigsaw en Yottsugo.[12]

Puzzelstukken

Een "eigenzinnig" stuk in een houten legpuzzel
Een 3D-puzzel

Veel puzzels worden "volledig in elkaar grijpend" genoemd. Dit betekent dat aangrenzende stukken zodanig zijn verbonden dat als een stuk horizontaal wordt verplaatst, de andere stukken meebewegen, waardoor de verbinding behouden blijft. Soms is de verbinding strak genoeg om een ​​opgelost stuk op te nemen door een stuk vast te houden.

Sommige volledig in elkaar grijpende puzzels hebben stukken met een vergelijkbare vorm, met afgeronde uitsteeksels aan tegenovergestelde uiteinden, met corresponderende onafgewerkte stukken gesneden in de tussenliggende zijden om de lipjes van aangrenzende stukken op te nemen. Andere volledig in elkaar grijpende puzzels kunnen voorzien zijn van tabbladen en blanks die op verschillende manieren op elk stuk zijn gerangschikt, maar ze hebben meestal vier zijden en het aantal tabbladen en blanco's is dus vier. De uniform gevormde volledig in elkaar grijpende puzzels, ook wel "Japanse stijl" genoemd, zijn het moeilijkst, omdat de verschillen in vormen tussen stukken zeer subtiel kunnen zijn.

De meeste legpuzzels zijn vierkant, rechthoekig of rond, met randstukken met een zijde die recht of vloeiend gebogen is om deze vorm te maken, plus vier hoekstukken als de puzzel vierkant of rechthoekig is. Sommige legpuzzels hebben randstukken die net als alle andere ineengrijpende stukken worden gesneden, zonder gladde rand, om ze uitdagender te maken. Andere puzzels zijn zo ontworpen dat de vorm van de hele puzzel een figuur vormt, zoals een dier. De randstukken kunnen in deze gevallen meer variëren.

De stukjes bolvormige puzzel, zoals een meeslepende panorama-puzzel, kunnen driehoekig van vorm zijn, volgens de regels van de tessellation van de geoïde primitief.

Wereldrecords

Grootste commercieel beschikbare legpuzzels

pieces Naam van de puzzel Bedrijf Jaar Grootte [cm] Zijn ben2]
48,000 Rond de wereld grafika 2017 768.0 × 204.0 15.667
42,000 La vuelta al Mundo Educa 2017 749.0 × 157.0 11.759
40,320 Memorabele Disney-momenten Ravensburger 2016 680.0 × 192.0 13.056
33,600 Wild leven Educa 2014 570.0 × 157.0 8.949
32,256 New York City Window Ravensburger 2014 544.0 × 192.0 10.445
32,256 Dubbele terugblik Ravensburger 2010 544.0 × 192.0 10.445
24,000 Leven, de grootste puzzel Educa 2007 428.0 × 157.0 6.720
20,000 Weltkarte Weltbild 2004 272.0 × 220.0 5.984

'S Werelds grootste in de handel verkrijgbare legpuzzel (januari 2018) wordt geproduceerd door Grafika en bevat 48.000 stukjes met 208 leidende plaatsen en bezienswaardigheden geschilderd door Adrian Chesterman in een collage.

In 2016 bracht het Duitse bedrijf Ravensburger hun grootste puzzel uit. Het toont 10 scènes uit Disney-werken en heeft 40.320 stukken, gemeten van 680 cm bij 192 cm wanneer geassembleerd.[13]

Grootste legpuzzels

De grootste puzzel ter wereld meet 5.428,8 m2 (58,435 sq ft) met 21.600 stukken, elk metend een Guinness World Records maximale grootte van 50 cm bij 50 cm. Het werd op 3 november 2002 geassembleerd door 777 mensen op de voormalige Kai Tak Airport in Hong Kong.[14]

De puzzel met het grootste aantal stukjes had 551.232 stuks en gemeten 14.85 × 23.20 m (48 ft 8.64 in × 76 ft 1.38 in). Het werd op 24 september 2011 verzameld in Phú Thọ Indoor Stadium in Ho Chi Minh City, Vietnam, door studenten van de University of Economics, Ho Chi Minh City.[15][16]

Culturele betekenis

Het meest bekende symbool voor autisme is het lint 'autisme-bewustzijn' met rode, blauwe en gele puzzelstukjes.

Het logo van Wikipedia is een globe gemaakt van puzzelstukjes. De onvolledige bol lijkt te hebben sommige stukken ontbreekt, symboliseert de kamer om nieuwe kennis toe te voegen.

Kunst en entertainment

De centrale antagonist in de zaagfilmfranchise wordt Jigsaw genoemd.[17]

In de Laurel en Hardy short van 1933 Ik en mijn vriend, proberen verschillende personages een grote puzzel te voltooien.[18]

Symbool voor autisme

Stukjes van de puzzel werden voor het eerst gebruikt als een symbool voor autisme in 1963 door de National Autistic Society in het Verenigd Koninkrijk.[19] De organisatie koos puzzelstukjes voor hun logo om de "raadselachtige" aard van autisme en het onvermogen om "in te passen" te vertegenwoordigen vanwege sociale verschillen, en ook omdat puzzelstukjes herkenbaar en anders ongebruikt waren. Puzzelstukken zijn sindsdien verwerkt in de logo's en promotiemateriaal van veel organisaties, waaronder de Autism Society of America en Autism Speaks.

Voorstanders van de autisme-rechtenbeweging verzetten zich tegen de legpuzzeliconografie en stellen dat metaforen zoals "puzzelen" en "onvolledig" schadelijk zijn voor autistische mensen. Critici van het puzzelstuksymbool pleiten in plaats daarvan voor een regenboogkleurig oneindigheidssymbool dat diversiteit vertegenwoordigt.[20] In 2017 concludeerde het tijdschrift Autism dat het gebruik van de puzzel een negatieve publieke perceptie bij autistische personen opriep. In februari 2018 verwijderde het tijdschrift het puzzelstukje van hun omslag.[21]

Zie ook

 • Puzzel accessoires
 • Life a User's Manual
 • Lost in Translation (gedicht)
 • mozaïekwerk
 • Driedimensionale puzzel met randmatching

Referenties

 1. ^ a b c d e g h McAdam, Daniel. "Geschiedenis van legpuzzels". American Jigsaw Puzzle Society. Gearchiveerd vanaf het origineel op 19 oktober 2000. Ontvangen 13 oktober 2014.
 2. ^ "De tijd van de puzzels". BBC. 15 november 2016.
 3. ^ "Top 10 feiten over legpuzzels". Daily Express. 15 november 2016.
 4. ^ Historisch Koninklijk Paleis persbericht "Puzzelkastje" Gearchiveerd 2015-06-13 op de Wayback Machine.
 5. ^ https://collections.vam.ac.uk/item/O1243701/puzzle-cabinet-unknown/ V & A-verzameling; Museumnummer: B.1: 1 & 2-2011; puzzel kast
 6. ^ a b c Williams, Anne, D. "Legpuzzels - Een korte geschiedenis". www.mgcpuzzles.com. Ontvangen 2 augustus 2014.
 7. ^ Gezonde hersenen gearchiveerd 2010-12-12 op de Wayback-machine. Alzheimer Society of Canada toegankelijk op 30 maart 2011
 8. ^ Prestatie. World Trade Magazines Ltd. 1962. p. 31. Ontvangen 3 april 2013.
 9. ^ "Online legpuzzels". Jigzone. Ontvangen 13 oktober 2014.
 10. ^ "Trolleholm Castle, Sweden legpuzzel". TheJigsawPuzzles.com. Ontvangen 30 november 2016.
 11. ^ "Duurste puzzel verkocht op een veiling". Guinness World Records. Ontvangen 2016-03-06.
 12. ^ "Puzzle - Board Game Category - BoardGameGeek". boardgamegeek.com. Ontvangen 31 maart 2018.
 13. ^ "Grootste commerciële puzzel - de meeste stukken". Guinness World Records. 2010-09-01. Ontvangen 2013-03-04.
 14. ^ "Grootste puzzel". Guinness World Records. 2002/11/03. Ontvangen 2013-03-04.
 15. ^ "Grootste puzzel - de meeste stukken". Guinness World Records. Ontvangen 15 maart 2017.
 16. ^ "Vietnam stelt 's werelds grootste puzzel samen". Guinness World Records News. Ontvangen 15 maart 2017.
 17. ^ "" Zaag "IMDB-pagina". Internet Movie Database. 2004-10-29.
 18. ^ "" Me en mijn vriend "IMDB-pagina". Internet Movie Database. 2015/08/29.
 19. ^ "NAS-tijdlijn (alleen tekstversie)". National Autistic Society. 2013/02/15.
 20. ^ Lisa D. (volledige achternaam onbekend) (2012-05-02). "Ik ben geen puzzel: van rapporten van een resident Alien". Unpuzzled.
 21. ^ Diament, Michelle (2 februari 2018). "Autism Journal Abandons Puzzle Piece". Handicap Scoop. Ontvangen 18 maart, 2018.

Externe links

Wikimedia Commons heeft media in verband met Legpuzzel.
 • Jigsaw-puzzle.org op Wayback Machine (november 2000)
 • Puzzelbronnen
 • Ik ben een puzzel - hulpmiddel voor het maken van online legpuzzels
 • Gratis online legpuzzels
 • Jigsaw Puzzles Wiki - Database voor legpuzzels met veel afbeeldingen
Overgenomen van "https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Jigsaw_puzzle&oldid=853058847"
Tweet