Werken Detox-diëten en -reinigingen echt?

Ontgifting (detox) diëten zijn populairder dan ooit.

Deze diëten beweren het bloed te reinigen en schadelijke gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Het is echter niet helemaal duidelijk hoe ze doen dit, wat ze moeten elimineren en als ze werken echt.

Dit is een gedetailleerd overzicht van detox diëten en hun gezondheidseffecten.

Detox-diëten zijn over het algemeen korte-termijn dieetinterventies die zijn ontworpen om toxines uit het lichaam te verwijderen.

Een typisch detox-dieet bestaat uit een periode van vasten, gevolgd door een strikt dieet van fruit, groenten, vruchtensappen en water. Soms bevat een detox ook kruiden, theeën, supplementen en dubbelpuntreinigers of klysma's.

Dit wordt beweerd om:

 • Laat de organen rusten door te vasten.
 • Stimuleer de lever om gifstoffen kwijt te raken.
 • Bevorder toxine-eliminatie door uitwerpselen, urine en zweet.
 • Verbeter de circulatie.
 • Geef het lichaam gezonde voedingsstoffen.

Detox-therapieën worden meestal aanbevolen vanwege blootstelling aan giftige chemicaliën in het milieu of dieet. Deze omvatten verontreinigende stoffen, synthetische chemicaliën, zware metalen en andere schadelijke verbindingen.

Van deze diëten wordt ook beweerd dat ze helpen met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, problemen met de spijsvertering, auto-immuunziekten, ontstekingen, allergieën, opgeblazen gevoel en chronische vermoeidheid (1).

Menselijk onderzoek naar detox-diëten ontbreekt echter, en de handvol onderzoeken die zijn gepubliceerd, lijden aan aanzienlijke beperkingen (2, 3).

Conclusie: Detoxen zijn kortetermijninterventies die zijn ontworpen om toxines uit het lichaam te verwijderen. Er wordt beweerd dat ze helpen met verschillende gezondheidsproblemen.

Er zijn veel manieren om een ​​detox-dieet te doen, variërend van totale uithongering en sap tot eenvoudiger voedselaanpassingen.

De meeste detox-diëten hebben betrekking op ten minste een van de volgende (1):

 • Vasten voor 1-3 dagen.
 • Het drinken van vers fruit en groentesappen, smoothies, water en thee.
 • Alleen specifieke vloeistoffen drinken, zoals zout water of citroensap.
 • Het elimineren van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan zware metalen, verontreinigingen en allergenen.
 • Supplementen of kruiden gebruiken.
 • Alle allergene voedingsmiddelen vermijden en deze vervolgens langzaam opnieuw introduceren.
 • Het gebruik van laxeermiddelen, colon reinigt of klysma's.
 • Regelmatig oefenen.
 • Volledig elimineren van alcohol, koffie, sigaretten en geraffineerde suiker.

De verschillende detox-diëten variëren in intensiteit en duur.

Bottom Line: Er zijn veel soorten detoxen. Sommigen hebben betrekking op vasten, het eten van specifieke voedingsmiddelen, het vermijden van schadelijke ingrediënten en het nemen van supplementen.

Detox-diëten identificeren zelden de specifieke toxines die ze willen verwijderen of hoe ze precies worden geëlimineerd.

In feite is er weinig tot geen bewijs dat detox diëten eigenlijk alle "gifstoffen" uit je lichaam verwijderen.

Wat nog belangrijker is, er is echt geen wetenschappelijk bewijs dat de bewering ondersteunt dat onze lichamen vol zitten met gifstoffen en gereinigd moeten worden.

Je lichaam is eigenlijk heel goed in staat zichzelf te reinigen, door de lever, uitwerpselen, urine en zweet. De lever maakt giftige stoffen onschadelijk en zorgt er vervolgens voor dat ze uit het lichaam worden vrijgegeven (3, 4, 5, 6, 7).

Desondanks zijn er een paar chemicaliën die mogelijk niet zo gemakkelijk worden verwijderd door deze processen, waaronder persistente organische verontreinigende stoffen, ptalaten, bisfenol A (BPA) en zware metalen (3, 8, 9, 10, 11).

Deze hebben de neiging zich te accumuleren in vetweefsel of bloed en het kan heel lang duren, zelfs jaren, voordat het lichaam is kwijtgeraakt (12, 13, 14).

In het algemeen gesproken worden deze verbindingen vandaag echter verwijderd uit of beperkt in commerciële producten (15).

Dat gezegd hebbende, er is weinig bewijs dat detox diëten eigenlijk helpen om een ​​van deze verbindingen te verwijderen.

Conclusie: Detox-diëten identificeren zelden de specifieke gifstoffen die ze verwijderen en er is weinig bewijs dat ze zelfs gifstoffen verwijderen. Je lichaam kan zich ontdoen van de meeste gifstoffen via de lever, uitwerpselen, urine en zweet.

Sommige mensen melden dat ze zich meer geconcentreerd en energiek voelen tijdens en na detox diëten.

Dit verbeterde welzijn kan echter eenvoudigweg te wijten zijn aan het elimineren van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en andere ongezonde stoffen uit uw dieet.

U kunt ook vitaminen en mineralen krijgen die eerder ontbraken.

Aan de andere kant melden veel mensen ook dat ze zich tijdens de detoxperiode erg onwel voelen.

Er is enig bewijs uit dierstudies dat koriander, een algen genaamd, aangeeft Chlorellaen verschillende soorten fruitzuren en pectine kunnen helpen bij het verwijderen van toxische metalen en organische verontreinigende stoffen (2).

Detox-dieet en gewichtsverlies

Momenteel hebben zeer weinig wetenschappelijke onderzoeken de effectiviteit van detox-diëten voor afvallen onderzocht (2).

Hoewel sommige mensen snel veel gewicht verliezen, lijkt dit te wijten te zijn aan het verlies van vocht- en koolhydratenopslag in plaats van aan vet. Dit gewicht wordt daarom meestal snel teruggewonnen zodra u weer normaal begint te eten.

De gewichtsverlieseffecten van een detox-dieet, het "citroen-detox-dieet" genoemd, zijn onlangs onderzocht bij vrouwen met overgewicht in Korea. Het gaat om het consumeren van slechts een mix van biologische esdoorn of palmsiropen en citroensap gedurende 7 dagen.

Dit dieet verminderde aanzienlijk het lichaamsgewicht, de body mass index, het percentage lichaamsvet, de taille-tot-heup ratio en de tailleomtrek, naast het verminderen van ontstekingsmarkers in het lichaam (16).

De resultaten wijzen ook op een gunstig effect op hormonen door het verminderen van insulineresistentie en circulerende leptine niveaus.

Als een detoxdieet ernstige calorierestrictie met zich meebrengt, zal het zeker leiden tot gewichtsverlies en verbeteringen in de metabole gezondheid.

Dit type "crash" -dieet leidt echter waarschijnlijk niet tot langetermijnresultaten tenzij u uw levensstijl op hetzelfde moment verandert.

Conclusie: studies die detox-diëten koppelen aan gewichtsverlies ontbreken.Sommigen geven aan dat detox-diëten kunnen helpen bij gewichtsverlies op korte termijn.

Detox-dieet, kortetermijnvasten en stress

Verschillende soorten detox-diëten kunnen soortgelijke effecten hebben als vasten op korte termijn of intermitterend vasten.

Vasten op korte termijn kan bij sommige mensen verschillende ziektemarkers verbeteren, waaronder een verbeterde leptine- en insulinegevoeligheid (17, 18).

Deze effecten zijn echter niet voor iedereen van toepassing. Studies bij vrouwen hebben aangetoond dat zowel een 48 uur durende snel als een periode van 3 weken met verminderde calorie-inname de niveaus van stresshormonen kan verhogen (19, 20).

Bovendien kunnen crashdiëten een stressvolle ervaring zijn. Het gaat om het weerstaan ​​van verleidingen en het voelen van honger en deprivatie (21, 22).

Conclusie: sommige detox-diëten lijken misschien op intermitterende vastenregimes, wat sommige biomarkers van de gezondheid kan verbeteren.

Er zijn een paar aspecten van detox-diëten die gezondheidsvoordelen kunnen hebben (4).

Deze omvatten:

 • Vermijden van zware metalen en persistente organische verontreinigende stoffen.
 • Het elimineren van "toxines" van lichaamsvet door het verliezen van overmatig vet.
 • Trainen en regelmatig zweten.
 • Het eten van compleet, voedzaam en gezond voedsel.
 • Vermijden van verwerkt voedsel.
 • Drinkwater en groene thee.
 • Stress beperken en goed slapen.

Het volgen van deze richtlijnen houdt doorgaans verband met een verbeterde gezondheid, ongeacht of ze een detox inhouden of niet.

Conclusie: verschillende aspecten van detox-diëten hangen over het algemeen samen met een verbeterde gezondheid. Deze omvatten het vermijden van milieutoxines, sporten, eten van voedzaam voedsel, drinkwater, het beperken van stress en ontspanning.

Voordat u een of andere vorm van "detox" doet, is het belangrijk om mogelijke bijwerkingen te overwegen.

Ernstige caloriebeperking

Verschillende detox-diëten adviseren vasten of ernstige caloriebeperking. Kortdurend vasten en een beperkte calorie-inname kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en slechte adem.

Langdurig vasten kan leiden tot tekorten aan energie, vitaminen en mineralen, evenals verstoorde elektrolytenbalans en zelfs de dood (23).

Bovendien kunnen colonreinigingsmethoden, die soms worden aanbevolen tijdens detoxen, uitdroging, krampen, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken veroorzaken (24).

overdosering

Sommige detox-diëten kunnen het risico van een overdosis op supplementen, laxeermiddelen, diuretica en zelfs water inhouden.

Er is een gebrek aan regulering en monitoring in de detox-industrie, en veel detox-voedingsmiddelen en -supplementen hebben mogelijk geen wetenschappelijke basis.

In het ergste geval komen de componenten van detox-producten mogelijk niet overeen met hun labels. Dit kan leiden tot een overdosis, met ernstige of zelfs dodelijke gevolgen tot gevolg (25).

Wie moet ontgiftingsdiëten vermijden?

Sommige groepen mensen mogen geen detox-programma's of caloriebeperkende regimes starten, tenminste niet zonder eerst een arts te raadplegen.

Dit omvat kinderen, adolescenten, ouderen, ondervoede, zwangere of zogende vrouwen en mensen met bloedsuikerproblemen of medische aandoeningen, zoals diabetes of een eetstoornis.

Conclusie: Detox-diëten kunnen de inname van energie en voedingsstoffen ernstig beperken. Sommige bevatten ook benaderingen en supplementen die schadelijk kunnen zijn. Sommige groepen mensen mogen nooit detox-diëten doen.

Mensen komen voortdurend toxische stoffen tegen.

Meestal doet je lichaam het perfect om ze te verwijderen zonder extra hulp.

Als je echter door een detox-dieet begint te eten en je beter te voelen, dan is het iets geweldigs.

Maar dit heeft waarschijnlijk niets te maken met het verwijderen van gifstoffen, maar eenvoudig het feit dat je minder rommel in je lichaam stopt.

Een veel slimmere aanpak is om te voorkomen dat je in de eerste plaats giftige dingen (junkfood, sigarettenrook) in je lichaam stopt.

Als je niet "tox", dan is detox niet nodig!

Tweet