Mijn grote dikke Griekse bruiloft

Spring naar navigatie Ga naar zoeken

Mijn grote dikke Griekse bruiloft
Theatrale releaseaffiche
Geregisseerd door Joel Zwick
Gemaakt door
 • Gary Goetzman
 • Tom Hanks
 • Rita Wilson
Geschreven door Nia Vardalos
Met in de hoofdrol
 • Nia Vardalos
 • John Corbett
 • Lainie Kazan
 • Michael Constantine
 • Andrea Martin
 • Joey Fatone
Muziek door
 • Alexander Janko
 • Chris Wilson
cinematografie Jeffrey Jur
Bewerkt door Mia Goldman
Productie
bedrijf
 • Gold Circle Films
 • HBO-films
 • MPH Entertainment
 • Playtone
Gedistribueerd door IFC Films
Datum van publicatie
 • 19 april 2002 (Verenigde Staten)
 • 16 augustus 2002 (Canada)
Lopende tijd
95 minuten[1]
land
 • Canada
 • Verenigde Staten
Taal Engels
Begroting $ 5 miljoen[2]
Kassa $ 368,7 miljoen[2]

Mijn grote dikke Griekse bruiloft is een romantische komediefilm uit 2002 geregisseerd door Joel Zwick en geschreven door Nia Vardalos, die ook schittert in de film als Fotoula "Toula" Portokalos, een Grieks-Amerikaanse middenklasse vrouw die verliefd wordt op de niet-Griekse upper middle class White Anglo-Saxon Protestant Ian Miller. De film ontving over het algemeen positieve recensies van critici en werd tijdens de 75ste Academy Awards genomineerd voor de Academy Award voor het beste originele scenario.

Een slaper hit, de film werd de best scorende romantische komedie aller tijden,[3] en een brutowinst van $ 241,4 miljoen in Noord-Amerika, ondanks het nooit bereiken van nummer één aan de box office tijdens de release. Het was de best scorende film om deze prestatie 14 jaar te volbrengen tot de animatiefilm Zingen bruto $ 268 miljoen in 2016.[4]

De film leidde tot een franchise, die de kortstondige tv-serie van 2003 inspireerde My Big Fat Greek Life en een film-vervolg getiteld My Big Fat Greek Wedding 2, werd vrijgegeven op 25 maart 2016.

plot

Als 30-jarige en single, is Fotoula "Toula" Portokalos het zwarte schaap van haar familie. De dochter van fervent trotse Griekse immigranten, werd opgevoed om haar culturele traditie van huwelijk en moederschap te volgen. Haar gouden-kindzuster Athena voldeed aan de verwachtingen van haar familie door met jong naar een andere Griek te trouwen en in Toula's woorden 'een Griekse babyfokmachine' te worden. Toula woont nog steeds bij haar ouders en werkt bij Dancing Zorba's, het restaurant van haar familie in Chicago. Toula verlangt naar haar eigen leven weg van het restaurant en haar opdringerige familie. Frumpy en cynisch, ze is bang dat haar leven nooit zal veranderen. Op een dag in het restaurant merkt Toula een knappe jonge klant op: Ian Miller, een schoolleraar. Ze probeert met hem te praten, alleen om zichzelf te beschamen met haar sociale onhandigheid. Ian is verbijsterd over haar gedrag en Toula denkt dat ze haar kans om hem te leren kent, is kwijtgeraakt.

Toula's idee voor onafhankelijkheid is het volgen van computerlessen op een community college. Wanneer Toula haar vader Gus benadert over de lessen, verbiedt hij het, denkend dat ze haar familie wil verlaten. Hij beweert dat ze 'slim genoeg is voor een meisje' en dat het te gevaarlijk voor haar is om alleen in de stad te zijn. Na een sluwe overreding door zijn vrouw, Maria, staat Gus met tegenzin toe dat Toula de lessen bijwoont. Naarmate haar lessen vordert, wint Toula zelfvertrouwen. Ze ruilt haar dikke bril in voor contactlenzen en haar flodderige, saaie kleren voor flatterende, kleurrijke outfits. Ze werkt haar kapsel bij en leert make-up aanbrengen. Met haar nieuwe computervaardigheden en een gepolijst imago vraagt ​​Toula aan haar moeder en haar tante Voula om Gus ervan te overtuigen dat Toula bij het reisbureau van Voula moet werken in plaats van in het restaurant.

Toula gedijt goed in haar nieuwe baan en op een dag ziet ze Ian langs het reisbureau lopen. Hij merkt Toula op, niet erkennend dat zij dezelfde vrouw is die met hem probeerde te praten in Dancing Zorba's. Ondanks de slepende verlegenheid van Toula, introduceren ze zichzelf en beginnen met daten. Als Ian beseft dat Toula de vrouw in het restaurant was, weet Toula zeker dat Ian zijn interesse verliest. In plaats daarvan houdt hij nog meer van haar voor wie ze is, en ze worden een paar.

Omdat Ian geen Griek is, houdt Toula de relatie geheim voor haar familie, maar haar ouders komen erachter wanneer een vriend van een familie hen ziet kussen op een parkeerplaats. Zoals ze vreesde, is Gus boos omdat Ian geen etnische Griek is - verwijzend naar Ian als een 'Xeno' - en zowel Gus als Maria vertellen Toula dat ze de relatie moeten beëindigen. Toula houdt vol dat ze van Ian houdt. Haar ouders proberen haar af te raden door verschillende Griekse vrijgezellen naar huis te brengen om haar te ontmoeten, alles zonder resultaat.

Als Ian Toula voorstelt, accepteert ze dat graag, maar Gus is boos dat Ian hem niet om toestemming heeft gevraagd om Toula te dateren, laat staan ​​om met haar te trouwen. Ian probeert zich aan te passen aan de Griekse gewoonten en maniertjes van de familie. Ian en Toula kunnen niet trouwen in de Grieks-orthodoxe kerk tenzij Ian zich bekeert en Toula is al bang dat de bruiloft een fiasco zal zijn. Ze stelt Ian voor dat ze in de plaats daarvan gaan. Hij weigert en zegt als het zo belangrijk is voor haar familie om in hun religie te trouwen, dan zal hij Grieks-orthodox gedoopt worden. Ian's bereidheid om dit te doen moedigt Gus en Maria aan om geleidelijk Ian in het gezin te accepteren.

Zoals Toula vreesde, nemen haar talrijke goedwillende vrouwelijke familieleden veel van de huwelijksplannen over, terwijl de mannen Ian blijven testen. Haar neef Nikki kiest smakelijke bruidsmeisjesjurken zonder toestemming van Toula; haar broer Nick bedreigt Ian op een grapje dat hij hem zal vermoorden als hij Toula ooit pijn doet.Andere neven brengen Ian ertoe om ongepaste dingen in het Grieks te zeggen. Wanneer Toula de rustige, gereserveerde ouders van Ian uitnodigt om haar ouders thuis te ontmoeten, staat ze erop dat het om een ​​eenvoudig diner gaat met slechts zes van hen. Toula en Ian komen aan om bij het diner de hele familie van Toula te vinden, waar ze urenlang dansen en drinken. Ian's ouders zijn zich niet bewust van de Griekse cultuur en zijn geschokt door de onstuimigheid van de familie.

Op de trouwdag is Toula nerveus en omringd door familieleden, maar de traditionele Griekse bruiloft gaat perfect. Bij de receptie geeft Gus een toespraak waarin hij Ian en zijn ouders als familie accepteert. Hij presenteert de jonggehuwden vervolgens met een akte aan een huis. Zowel Ian als Toula zijn diep geraakt door Gus 'vrijgevigheid. Na de receptie vertrekken Toula en Ian naar een huwelijksreis in Griekenland, beiden waarderen de gekte van hun Griekse familie.

Een epiloog toont het leven van het echtpaar zes jaar later. Toula werd "een minuut later" zwanger na hun huwelijksreis met hun dochter Paris. Terwijl Ian en Toula Parijs van hun huis naar de Griekse school lopen, vraagt ​​Paris waarom ze naar de Griekse school moet gaan. Toula antwoordt dat ze als kind naar de Griekse school moest, dus ook Parijs. Maar ze verzekert haar dat wanneer de tijd daar is, ze kan trouwen met wie ze maar wil. Terwijl ze lopen, wordt onthuld dat hun huis naast de ouders van Toula ligt.

Gegoten

 • Nia Vardalos als Fotoula "Toula" Portokalos-Miller
 • John Corbett als Ian Miller
 • Lainie Kazan als Maria Portokalos
 • Michael Constantine als Costas "Gus" Portokalos
 • Andrea Martin als tante Voula
 • Louis Mandylor als Nick Portokalos
 • Gia Carides als neef Nikki
 • Gerry Mendicino als oom Taki
 • Joey Fatone als neef Angelo
 • Bess Meisler als Yiayia (oma)
 • Stavroula Logothettis als Athena Portokalos
 • Ian Gomez als Mike, de beste man van Ian; hij is de echte echtgenoot van Vardalos
 • Bruce Gray als Rodney Miller
 • Fiona Reid als Harriet Miller
 • Jayne Eastwood als Mrs. White
 • Arielle Sugarman als Paris Miller

Productie

Ontwikkeling

Mijn grote dikke Griekse bruiloft begon als een een-vrouwsspel geschreven door en met in de hoofdrol Vardalos, zes weken lang opgevoerd in het Hudson Backstage Theater in Los Angeles in de zomer van 1997.[5] Vardalos verklaarde later gekscherend dat ze alleen het stuk schreef "om een ​​betere agent te krijgen".[6][7] Het stuk was gebaseerd op de eigen familie van Vardalos in Winnipeg in Canada en op haar ervaring met een niet-Griekse man (acteur Ian Gomez).[6] Het toneelstuk was populair en was voor een groot deel van zijn carrière uitverkocht, deels omdat Vardalos het in de Grieks-orthodoxe kerken in het gebied op de markt bracht.[8] Een aantal leidinggevenden en beroemdheden uit Hollywood hebben het gezien, waaronder actrice Rita Wilson, die zelf van Griekse afkomst is;[8] Wilson overtuigde haar echtgenoot, acteur Tom Hanks, om het ook te zien.

Vardalos begon verschillende leidinggevenden te ontmoeten over het maken van een filmversie van het stuk en begon ook een scenario te schrijven. De vergaderingen bleken echter vruchteloos omdat de leidinggevenden erop stonden veranderingen aan te brengen waarvan zij vonden dat ze de film beter verhandelbaar zouden maken, waar Vardalos bezwaar tegen maakte: het wijzigen van de plot, het verkrijgen van een bekende actrice in de hoofdrol (Marisa Tomei werd een naam genoemd) ,[8] en het veranderen van de etniciteit van het gezin in Spaans.[6] Twee maanden na de eindronde van het stuk eindigde Hanks 'productiebedrijf, Playtone, met Vardalos over het produceren van een film op basis van haar visie ervoor; ze kwamen ook overeen om het stuk begin 1998 opnieuw te spelen, dit keer in LA's Globe Theatre.[5] Hanks zei later dat het casten van Vardalos in de hoofdrol "een enorme hoeveelheid integriteit aan het stuk geeft, omdat het Nia's versie is van haar eigen leven en haar eigen ervaring." Ik denk dat dat zichtbaar wordt op het scherm en dat mensen het herkennen. "[6]

In 2000 hoorde Vardalos en Playtone producer Gary Goetzman, terwijl hij in Toronto pre-productie voor de film deed, acteur John Corbett (die in de stad was om de film te filmen) Serendipity) aan een bar, vertellend een vriend van hem over het lezen van het script voor Mijn grote dikke Griekse bruiloften boos zijn dat hij de audities niet kon maken. Vardalos en Goetzman benaderden Corbett en boden hem het stuk van Ian Miller ter plekke aan, dat hij accepteerde.[6]

filmen

Delen van de film zijn opgenomen in Greektown, Toronto

Ondanks dat hij gebaseerd was op het leven in de Griekse gemeenschap van Winnipeg, werd de film gespeeld in Chicago en opgenomen in Toronto en Chicago. Toronto's Ryerson University en Greektown-wijk komen prominent in de film voor. Het huis dat werd gebruikt om de residentie van Gus en Maria Portokalos af te beelden (evenals het huis dat aan het einde van de film werd gekocht voor Toula en Ian) bevindt zich op Glenwood Crescent vlak bij O'Connor Drive in East York. Het echte huis dat de residentie van de Portokalos voorstelt, heeft eigenlijk het grootste deel van de externe versieringen die in de film werden getoond. Ook werden enkele kleinere delen van de film opgenomen in Jarvis Collegiate Institute in Toronto.

Vrijlating

Na een première in februari 2002, werd het in eerste instantie uitgebracht in de Verenigde Staten via een beperkte release op 19 april 2002, voordat het een bredere release wereldwijd ontving gedurende de zomer, inclusief een grote release in de Verenigde Staten op 2 augustus.

Box office-prestaties

Mijn grote dikke Griekse bruiloft werd een slapper hit en groeide gestaag uit zijn beperkte release. Ondanks dat hij nooit de nummer één plek heeft bereikt en een onafhankelijke film met een budget van $ 5 miljoen is, heeft hij uiteindelijk een brutowinst geboekt van meer dan $ 368,7 miljoen wereldwijd, en werd hij een van de beste romantische films van de 21ste eeuw volgens Echo Bridge Entertainment.[9] Het was de vijfde film met het grootste succes van 2002 in de Verenigde Staten en Canada,[10] met USD $ 241.438.208 en de best scorende romantische komedie in de geschiedenis.[3] In eigen land was het ook het record voor de best scorende film die nooit nummer één was in de wekelijkse Noord-Amerikaanse box office-hitlijsten,[11] tot de release van de animatiefilm 2016, Zingen, 14 jaar later. De film is een van de meest winstgevende aller tijden, met een rendement van 6150% op een (inflatie gecorrigeerde) kostprijs van $ 6 miljoen om te produceren.[12]

Kritieke ontvangst

Op Rotten Tomatoes heeft de film een ​​goedkeuringsscore van 76% op basis van 121 beoordelingen, met een gemiddelde waardering van 6.7 / 10. De kritische consensus van de site luidt: "Hoewel het soms aanvoelt als een televisie sitcom, Mijn grote dikke Griekse bruiloft is goedhartig, lieve en heerlijk excentriek, met een scherp script en lead-prestaties van Nia Vardalos. "[13] Op Metacritic, dat een beoordeling op basis van recensies toekent, scoort de film gemiddeld 62 van de 100, op basis van 29 critici, wat aangeeft dat "over het algemeen gunstige beoordelingen zijn".[14]

onderscheidingen

 • 2008: AFI's 10 Top 10:
  • Genomineerde romantische comedyfilm[15]

10-jubileumeditie

In 2012 werd een tiende jubileumeditie van de film uitgebracht via dvd en Blu-ray. De editie bevat een digitale kopie van de film en bevat verwijderde scènes en een retrospectief van 30 minuten met Vardalos en Corbett.

Rechtszaak

De cast (met uitzondering van Vardalos, die een afzonderlijke deal had), evenals het productiebedrijf van Hanks, Playtone, daagden later de studio voor hun deel van de winst, in rekening brengend dat Gold Circle Films bezig was met de zogenaamde "Hollywood-boekhouding" "praktijken.[16]

nalatenschap

Televisie serie

Hoofdartikel: My Big Fat Greek Life

De film inspireerde de korte tv-reeks van 2003 My Big Fat Greek Life, met de meeste hoofdpersonen gespeeld door dezelfde acteurs, met uitzondering van Steven Eckholdt die Corbett als echtgenoot vervangt. Corbett had zich al aangemeld bij de tv-serie Lucky. Hij stond gepland om te verschijnen als de beste vriend van het personage van zijn vervanger, maar de show werd geannuleerd voordat hij verscheen. De show ontving slechte kritieken van critici die de willekeurige ingangen van personages en serieuze plot-aanpassingen opmerkten die niet overeenkwamen met de film.

De zeven afleveringen uit de serie zijn beschikbaar op dvd van Sony Pictures Home Entertainment, waarvan de tv-studiodivisie de show produceerde.

Vervolg

Hoofdartikel: My Big Fat Greek Wedding 2

In een interview uit 2009 voor haar film Mijn leven in ruïnes, gevraagd naar een mogelijk vervolg voor Mijn grote dikke Griekse bruiloft, Vardalos verklaarde dat ze een idee had voor een vervolg en was begonnen met het schrijven ervan, een hint dat, zoals ruïnes, de film speelt zich af in Griekenland.[17]

Gevraagd naar een vervolg in een interview in november 2012, verklaarde ze:

Nou, eigenlijk, ja. En pas nu ben ik echt open voor het idee. In de loop der jaren heb ik van iedereen gehoord wat het vervolg zou moeten zijn. Mensen naast me bij Starbucks zouden zeggen: 'Hé, laat me je mijn idee vertellen', en dan zou ik zeggen: 'Hé, ik probeer gewoon een kop koffie te krijgen.' Ik heb er nooit veel over nagedacht. Maar toen John (Corbett) en ik onlangs gingen zitten om dat interview te doen (voor de 10e jubileumeditie), lachten we zo hard door het hele gebeuren. Het deed me denken dat het tijd is. Hij zei: "Kom op, schrijf iets, wil je?" En ik denk nu dat ik dat zal doen. We hebben zo'n eenvoudige chemie samen. En we hebben chemie omdat we het nooit hebben gedaan. Dat is de trefzekere manier om chemie in een scène te doden. Je moet ervoor zorgen dat je acteurs het niet "doen" op een scherm. Als ze het niet doen, hebben ze chemie voor de camera.[18]

Op 27 mei 2014 meldden verschillende nieuws- en mediakanalen dat er een vervolg in de maak was. Nia Vardalos bevestigde dit later via Twitter en ze heeft ook een script voor de film geschreven.[19] De eerste trailer voor My Big Fat Greek Wedding 2 werd uitgezonden op NBC's De Today Show op 11 november 2015 en werd uitgebracht op 25 maart 2016,[20] tot gemengde beoordelingen van critici en bescheiden succes van het kiosk.

Referenties

 1. ^ "MIJN GROOT VET GRIEKS HUWELIJK (PG)". British Board of Film Classification. 17 juli 2002. Ontvangen 1 april, 2016.
 2. ^ a b "My Big Fat Greek Wedding (2002)". Box Office Mojo. Ontvangen 5 maart, 2017.
 3. ^ a b "TV Review - My Big Fat Greek Life". Entertainment per week. 2003-04-07. Ontvangen 2008-09-28.
 4. ^ "Top Grossing Movies that never hit # 1". Box Office Mojo. Ontvangen 2017-01-31.
 5. ^ a b Mijn grote vette Griekse bruiloft leidde naar L.A.'s Globe op 15 januari - en film, Willard Manus, Affiche15 januari 1998
 6. ^ a b c d e My Big Fat Greek Wedding: Over de productie, Hollywood Jezus, 2002
 7. ^ "Rick Siegel". Wikipedia. 2017-04-17.
 8. ^ a b c Nia Vardalos interview, Robin Rea, Screenmancer.com
 9. ^ "My Life in Ruins" (PDF). Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 10 juli 2011. Echo Bridge Entertainment. Opgehaald op 12 mei 2008
 10. ^ "Jaarlijkse Box Office-resultaten 2002 - Box Office Mojo". Ontvangen 25 augustus 2016.
 11. ^ "Top Grossing Movies that never hit # 1". Box Office Mojo. Ontvangen 2008-07-26.
 12. ^ Medewerkers (15 september 2010). "De 15 meest winstgevende films aller tijden". CNBC. Ontvangen 15 september, 2010. De ranglijsten in dit artikel zijn betwist omdat sommige films niet zijn opgenomen.
 13. ^ "My Big Fat Greek Wedding Movie Reviews, Pictures". Rotte tomaten. Flixster. Ontvangen 2010-05-08.
 14. ^ "My Big Fat Greek Wedding reviews op Metacritic.com". Metacritic. CBS. Ontvangen 2010-05-08.
 15. ^ "AFI's 10 Top 10 genomineerden" (PDF). Gearchiveerd vanaf het origineel op 16 juli 2011. Ontvangen 2016-08-19.
 16. ^ Munoz, Lorenza (8 augustus 2007). "Hanks klaagt over winst op 'Greek Wedding'". Los Angeles Times.
 17. ^ "Is er een 'Big Fat Greek Wedding' vervolg in de fabriek?". Ontvangen 25 augustus 2016.
 18. ^ Redacteur, Shelley Emling Senior; Post, The Huffington (12 november 2012). "'My Big Fat Greek Wedding' Star spreekt over scheikunde, moederschap en plannen voor een vervolg". Ontvangen 25 augustus 2016.
 19. ^ "'My Big Fat Greek Wedding' krijgt groot vet vervolg". Ontvangen 25 augustus 2016.
 20. ^ "Universal onthult de release van maart 2016 voor 'My Big Fat Greek Wedding 2'". Ontvangen 25 augustus 2016.

Externe links

Wikiquote heeft citaten gerelateerd aan: Mijn grote dikke Griekse bruiloft
 • My Big Fat Greek Wedding op IMDb
 • Mijn grote Fat Greek Wedding op Box Office Mojo
 • My Big Fat Greek Wedding at Rotten Tomatoes
 • My Big Fat Greek Wedding op Metacritic
 • v
 • t
 • e
Films geregisseerd door Joel Zwick
 • Tweede blik (1989)
 • Mijn grote dikke Griekse bruiloft (2002)
 • Elvis heeft het gebouw verlaten (2004)
 • Fat Albert (2004)
 • v
 • t
 • e
Satellite Award voor de beste film
Musical of komedie
(1996-2009, gepensioneerd)
 • Evita (1996)
 • Zo goed als mogelijk in de gegeven omstandigheden (1997)
 • Shakespeare in Love (1998)
 • John Malkovich zijn (1999)
 • Verpleegster Betty (2000)
 • Moulin Rouge! (2001)
 • Mijn grote dikke Griekse bruiloft (2002)
 • Verloren in vertaling (2003)
 • zijdelings (2004)
 • Loop over de lijn (2005)
 • Droomvrouwen (2006)
 • Juno (2007)
 • Happy-Go-Lucky (2008)
 • Negen (2009)
Filmdrama
(1996-2009, gepensioneerd)
 • Fargo (1996)
 • reusachtig (1997)
 • De dunne rode lijn (1998)
 • De ingewijde (1999)
 • Verkeer (2000)
 • In de slaapkamer (2001)
 • Ver weg van de hemel (2002)
 • In Amerika (2003)
 • Hotel Rwanda (2004)
 • Brokeback Mountain (2005)
 • The Departed (2006)
 • Geen land voor oude mannen (2007)
 • Slumdog Millionaire (2008)
 • The Hurt Locker (2009)
Motion Picture
(2010-heden)
 • Het sociale netwerk (2010)
 • De afstammelingen (2011)
 • Silver Linings Playbook (2012)
 • 12 jaar slaaf (2013)
 • Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014)
 • Spotlight (2015)
 • La La Land / Manchester by the Sea (2016)
 • God's eigen land / Drie billboards buiten Ebbing, Missouri (2017)
 • v
 • t
 • e
Tom Hanks
Regisseur
 • Dat wat je doet! (1996)
 • Larry Crowne (2011)
Producent
 • Verstoten (2000)
 • Mijn grote dikke Griekse bruiloft (2002)
 • Connie en Carla (2004)
 • Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (2005)
 • Neil Young: Heart of Gold (2006)
 • The Ant Bully (2006)
 • Starter voor 10 (2006)
 • De oorlog van Charlie Wilson (2007)
 • The Great Buck Howard (2008)
 • City of Ember (2008)
 • Waar de wilde dingen zijn (2009)
 • My Big Fat Greek Wedding 2 (2016)
 • De cirkel (2017)
 • Windhond (2019)
Televisie
 • van de aarde naar de maan (1998)
 • Band van broers (2001)
 • Spel verandering (2012)
Verwant
 • filmografie
 • Playtone
 • Prijzen en nominaties
 • Colin Hanks
 • Rita Wilson
 • Jim Hanks
 • David S. Pumpkins
Overgenomen van "https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=My_Big_Fat_Greek_Wedding&oldid=849058875"
Tweet