Meera Sodha

Het was 6 uur 's morgens toen we buiten Sudder Street, Kolkata, aankwamen in een gehavende oude Ambassador-auto waarvan de passagiersdeuren niet dichtgingen vanwege een te veel ongelukken.

Ik was opgelucht om te arriveren, niet alleen omdat onze chauffeur een Michael Schumacher-complex had, maar omdat buiten de ontbijtkramen van Sudder Street enorme rijen van veel verschillende strepen mensen werden gevormd. Ik wist dat dit een stad zou worden die zijn eten serieus nam.

Tijdens ons vijfdaagse verblijf aten we koortsachtig en overal in de stad, in chique restaurants en steegjes - zo vers uit de stomende hete straten van Calcutta, hier zijn onze topkeuzes met eetgelegenheden:

1. Kasturi

Dit no-nonsense, no-nonsense, spartaans restaurant zonder menu bleek onze grootste maar beste gok te zijn. De 'chingri malai'; garnalen in kokosmelk, pepers, knoflook en gekookt met mosterdolie waren waanzinnig goed. Evenals een ander garnaalgerecht 'kochupata chingri', (foto hieronder) kleine smakelijke garnalen gekookt in maanzaad en bladeren van colcasia. De andere vegetarische gerechten die we aten waren ook lekker. Het zit tot nu toe in mijn top drie maaltijden in India, ik zal er de komende maanden nog over nadenken en ik zou zo meteen teruggaan.

Kosten: 600 rupees voor twee personen (ongeveer £ 6)
Adres: 7 A, Mustaque Ahmed Street, in de buurt van New Market Area

(Voor een meer grondige beoordeling, kijk op de post van Kalyan hier)

2. Kewpies

Kewpies is de plek in de stad om huisgemaakt Bengaals eten te krijgen. Het wordt eigenlijk opgediend in het Bengaalse, naar huis omgebouwde restaurant dat gerund wordt door de dochter van een van Calcutta's beroemdste voedselschrijvers, Minakshie Dasgupta. De Amish thali was een feest, mijn favorieten waren een perfect gekruide aubergine gekookt in karnemelk, (begonnen met doi) een gestoomde mosterdvis gewikkeld in bananenblad, (bhekti paturi) het licht als luchtluchis (dun gebakken brood) en een krakend dessert, een Bengaalse klassieker genaamd misty doi - een zoete, gespannen yoghurt, geserveerd in een aardewerken pot. Het was een echte traktatie, hoewel niet goedkoop bij 775 roepies per hoofd.

Kosten: 2000 roepies voor twee personen (£ 25)
Adres: 2 Elgin Avenue, Kolkata

3. Heet Kati-broodje

Een legendarische straatkraam op Park Street met wachtrijen zo groot rond lunchtijd dat ze een flessenhals op straat creëren. Ze serveren de beste versie van de favoriete snack van Calcutta, bestaande uit met ei gebakken paratha gevuld met kip, schapenvlees of paneer met uien, paprika's, tomaten en chutneys. Ze zijn misschien eenvoudig, maar ze smaken als magie. Mijn favoriet was de kip roll die een kolossale 60p kosten.

Kosten: ongeveer 50 - 80 roepies (60p tot £ 1)
Adres: 1 Park Lane, Kolkata

4. Bohemen

Chef-kok Joy (derde van rechts op de foto hieronder) heeft het Bengaalse eten op zijn kop genomen en er een moderne mix van gemaakt, enigszins als een Bengaalse Heston. De voorgerechten: panch phoran chicken escalope en wodka gedrenkt garnalen waren heerlijk, sappige schoonheden - onze hoofdgerechten, Gondhoraj Lime Bhekti (kabeljauw in King Lime saus) en Aam Aada Bhekti (kabeljauw in mango en ginger saus) waren zwaar en smaakte enigszins Thai - maar ik raad deze plek aan voor zijn geweldige voorgerechten en dappere aanpak.

Adres: 32/4, Old Ballygunge 1st Lane, Ballygunge, Kolkata
Kosten: ongeveer 1300 rupees voor twee personen (£ 16)

5. Mocambo

Mocambo is een merkwaardige plaats met rode fluwelen cabines en weinig licht vol met vrolijke en stijlvolle jonge Bengalen. Dit is de plek om items te vinden in het 'Heritage Menu' - werpstenen voor de Britse Raj. We aten (heel licht) gaar kreeft en chips met het vreemde beetje pasta gegooid in alle voor £ 4 maar nog steeds denken dat we terug zouden komen omdat de leuke sfeer, service en gin bruist. Deze plek is het beste om een ​​beetje oud Calcutta te ervaren.

Adres: 25 Park Street, Kolkata
Kosten: ongeveer 1000 rs voor twee personen (ongeveer £ 12), afhankelijk van het aantal gin fizzes.

Tweet