Zwemmen om af te vallen - Werkt het?

Zwemmen om af te vallen is om verschillende redenen logisch. Er zijn echter een paar valkuilen om op te letten, zodat u zwemmen kunt gebruiken als een effectieve gewichtscontrole oefening.

Een magere spiertorso in de voorgrond en tropisch blauw water op de achtergrond

Zwemmen is een uitstekende vetverbrandingsoefening

Zwemmen is een uitstekende aerobe oefening die het hele lichaam uitwerkt en een lage impact heeft op de gewrichten. Zwemmen om af te vallen is echter een enigszins controversieel onderwerp. Ik geloof dat het goed werkt, zolang een paar basisprincipes worden nageleefd.

Aerobic Workout Zone

Van zwemmen wordt vaak gezegd dat het een aërobe oefening is. Voor een aërobe oefening om effectief te zijn in het verbranden van vet, moet dit worden beoefend tussen 60 - 80% van de maximale hartslag.

Als de hartslag onder dit bereik ligt, is de oefening niet veeleisend en zal hij niet veel calorieën verbranden. En als de hartslag boven dit bereik ligt, wordt de oefening anaëroob, wat betekent dat koolhydraten worden verbrand, niet vet, en de oefening kan lange tijd niet worden volgehouden.

Een standaardformule voor het berekenen van de maximale hartslag is om uw leeftijd van 220 af te trekken. Als uw leeftijd bijvoorbeeld 37 jaar is, is uw maximale hartslag 220 - 37 = 183 slagen per minuut. En uw doelhartslagbereik moet tussen 60 en 80% van 183 BPM liggen, tussen 110 en 146 BPM.

Dus als je begint met zwemmen, is het een goed idee om een ​​hartslagmeter te dragen, zodat je ervoor kunt zorgen dat je zwemt met de juiste intensiteit. Polar maakt bijvoorbeeld uitstekende waterdichte hartslagmonitors.

Trainingsduur

Wanneer u een aerobe training doet, wordt de vetverbranding pas effectief na ongeveer twintig minuten continue beweging. Dit komt omdat het lichaam eerst de koolhydratenreserves moet verbranden voordat er overgeschakeld wordt op vet. Zorg er dus voor dat u de juiste hoeveelheid duur in acht neemt naast een correcte doelhartslag. Het ideaal is een paar zwemsessies per week van minstens 30 minuten.

Als je begint, is het onwaarschijnlijk dat je meteen 30 minuten kunt zwemmen. Dit is geen probleem zolang je regelmatig naar het zwembad gaat. Je uithoudingsvermogen en techniek zullen in de loop van de tijd verbeteren, en je zou na een paar weken 30 minuten continu zwemmen kunnen doorstaan.

Zwemtechniek

Zoals voorgesteld in de vorige paragraaf, is de techniek belangrijk bij zwemmen. Bij een slechte techniek loop je het risico om snel uitgeput te raken of om te trainen in het verkeerde hartslagbereik.

Een ander probleem met een slechte zwemtechniek is dat je je snel kunt vervelen en gefrustreerd raken omdat je opties beperkt zijn. Als je echter ook werkt aan het verbeteren van je zwemtechniek, nieuwe zwemstreken leert en nieuwe oefeningen uitprobeert, heb je veel meer plezier tijdens het zwemmen!

Dus als je gaat zwemmen, zorg er dan voor dat je ook werkt aan het verbeteren van je techniek, hetzij met behulp van de informatie die beschikbaar is op deze website, boeken, dvd's, zwemlessen bij je plaatselijke zwembad, etc.

Dieet en eetgewoonten

Verschillende onderzoeken tonen aan dat zwemmen gewichtsbeheersing helpt en verschillende anderen dat zwemmen niet helpt. Een terugkerend thema lijkt echter te zijn dat zwemmers vaak honger hebben na een training, vaker dan hardlopers bijvoorbeeld, en vooral als de zwemtraining in koud water is geweest.

Dat zou de tegenstrijdige resultaten in die onderzoeken over zwemmen kunnen verklaren om gewicht te verliezen, omdat het kan zijn dat zwemmers meer te veel eten na een training om verloren calorieën te herstellen dan sporters in andere sporten.

Dus om af te vallen, let op je eetgewoontes en doe dit vooral na een zware training :-).

Ik heb aanvullende tips in het artikel Zwemtraining en voedingstips voor mensen met overgewicht.

Conclusie

Ik geloof dat zwemmen om af te vallen werkt, zolang de eerder beschreven principes worden nageleefd. Ik heb mijn ideale gewicht van ongeveer 77 kg (170 lbs) voor een lengte van 1,79 m (5'10 ") jaren kunnen handhaven en ik denk dat mijn drie wekelijkse zwemsessies in combinatie met gezonde eetgewoonten in grote delen verantwoordelijk zijn ervoor.

Gerelateerde pagina's

Tweet