Wat zijn de oorzaken van snel gewichtsverlies bij tieners?

Talloze omstandigheden kunnen snel gewichtsverlies veroorzaken bij tieners. Volgens MayoClinic.com is obesitas een veel voorkomend gezondheidsprobleem bij Amerikaanse tieners. De zoektocht naar uiterlijkheden en een beter lichaam drijft sommige tieners om ongezonde eetgewoonten aan te nemen. In sommige gevallen manifesteren eetstoornissen, waardoor snel gewichtsverlies en tal van andere gezondheidsproblemen ontstaan. In andere gevallen kan een tiener een ziekte of een medische aandoening ontwikkelen waardoor hij snel gewichtsverlies ervaart.

Video van de dag

Hyperthyreoïdie is een medische aandoening die snel gewichtsverlies kan veroorzaken bij tieners, vooral tienermeisjes. Volgens de Family Doctor-website is hyperthyreoïdie, ook bekend als overactieve schildklieraandoening, een aandoening waarbij iemands schildklier overmatig schildklierhormoon produceert. De schildklier is een vlindervormige klier die zich aan de voorkant van de nek bevindt, in de buurt van de adamsappel. De schildklier produceert hormonen die het metabolisme regelen of de snelheid van de processen van het lichaam. Veelvoorkomende symptomen die gepaard gaan met hyperthyreoïdie zijn plotseling gewichtsverlies, snelle hartslag, verhoogde eetlust, angstgevoelens, nervositeit, geïrriteerdheid, trillen van de handen en vingers, zweten, veranderingen in menstruatiepatronen, een vergrote schildklier of struma, spierzwakte, vermoeidheid en depressie. De Family Doctor-website stelt dat de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie een auto-immuunziekte is die de ziekte van Graves wordt genoemd.

Kanker is een potentieel levensbedreigende ziekte die plotseling gewichtsverlies bij tieners kan veroorzaken. Kanker is de verzameling van meer dan 100 verschillende ziekten die zich bijna overal in het lichaam kunnen manifesteren. Kanker ontstaat wanneer de cellen van een persoon ongecontroleerd beginnen te groeien en een massa cellen vormen die een tumor worden genoemd. De Kids Health-website stelt dat, hoewel kanker zeldzaam is bij tieners, bepaalde vormen van kanker zich eerder in tieners dan volwassenen manifesteren. Osteosarcoom, testiskanker, Ewing-sarcoom, leukemie, de ziekte van Hodgkin, non-Hodgkin-lymfoom en rabdomyosarcomen, of weke delen tumoren komen vaker voor bij kinderen en tieners dan bij volwassenen. Veel voorkomende tekenen en symptomen die gepaard gaan met kanker zijn onder andere snel, onverklaard gewichtsverlies, vermoeidheid, pijn, koorts, veranderingen van de darm en een aanhoudende hoest. Volgens Cancer.net worden de meeste Amerikaanse tieners met kanker behandeld in kinderoncologiecentra die toegang hebben tot de nieuwste behandelingen.

Anorexia nervosa is een eetstoornis die bij tieners een snel gewichtsverlies kan veroorzaken. Volgens de Cleveland Clinic - een van de top vier van ziekenhuizen in de Verenigde Staten - is anorexia nervosa een levensbedreigende eetstoornis waarbij iemand zichzelf uithoudt om gewicht te verliezen. De diagnose van anorexia nervosa wordt gesteld wanneer een persoon ten minste 15 procent minder weegt dan zijn normale lichaamsgewicht. Snel gewichtsverlies bij een persoon met anorexia nervosa kan ernstige gezondheidscomplicaties tot gevolg hebben, waaronder de dood. De Cleveland Clinic stelt dat, hoewel anorexia nervosa het meest voorkomt bij tienermeisjes, tienerjongens en volwassen mannen en vrouwen deze aandoening ook kunnen ontwikkelen. Veelvoorkomende tekenen en symptomen geassocieerd met anorexia nervosa omvatten snel gewichtsverlies gedurende enkele weken of maanden, vreemde eetgewoonten of routines, depressie, angstgevoelens, geïrriteerdheid, frequente ziekte, gevoelens van waardeloosheid of hopeloosheid en verminderde koude tolerantie.

LiveStrong Calorie Tracker

Verlies gewicht. Voel me geweldig! Verander je leven met MyPlate door LIVESTERK.COM

Wat zijn de oorzaken van snel gewichtsverlies bij tieners?

Een gebrek aan eetlust kan te wijten zijn aan:

Chronische spijsverteringsproblemen die de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die uw lichaam absorbeert verminderen, waaronder:

Video van de dag

Diarree en andere infecties die lang duren, zoals parasieten Chronische zwelling of infectie in de pancreas Verwijdering van een deel van de dunne darm Overmatig gebruik van laxeermiddelen Andere oorzaken zoals:

opzettelijke versus onbedoelde definitie van snel

veilig 1-2 lbs per week

Diabetes die niet zijn gediagnosticeerd Overactieve schildklier

diabetes, COPD of Parkinson-infecties zoals HIV

Geneesmiddelen, waaronder chemotherapiemedicijnen, en medicijnen voor de schildklier Drugsmisbruik, zoals amfetaminen en laxeermiddelen die de eetlust onderdrukken door cocaïne

Gedeprimeerd voelen Stress of angst Eetstoornissen, anorexia nervosa die nog niet zijn gediagnosticeerd

bariatrische dunne darm

LiveStrong Calorie Tracker

Verlies gewicht. Voel me geweldig! Verander je leven met MyPlate door LIVESTERK.COM

Tweet