Voetpijn bij fibromyalgie: wat zit erachter?

Levert fibromyalgie voetpijn op? Zeker, met deze aandoening kan pijn overal en op elke intensiteit op elk moment toeslaan. Verschillende onderzoeken tonen aan dat fibromieten meer voetpijn hebben dan andere mensen.

Hoewel allerlei soorten pijn onplezierig zijn, hebben sommige een grotere impact op uw leven. De belangrijkste hiervan is voetpijn, omdat lopen een essentiële functie is. Sommige lezers hebben gezegd:

 • "De onderkant van mijn voeten voelde alsof ze in brand stonden, deze pijnen komen en gaan, soms [langdurig]."
 • "[Ik] kan geen flip-flop of ander soort schoen dragen."
 • "Ik kan het niet uitstaan ​​om mijn blote voeten op de grond te raken, ik moet traagschuimslippers in huis dragen."

Tijdens een uitbarsting van voetpijn, kun je merken dat alleen maar je voet op de grond laten rusten een brandende pijn veroorzaakt. Schoenen kunnen niet alleen pijn doen aan de zolen van je voeten, maar ook aan de bovenkant. Wandelen? Agony. Door op zoiets als een elektrisch snoer te stappen, kan het lijken alsof je door een scheermes wordt gesneden. Een veelgehoorde klacht is om wakker te worden met voeten die het gevoel hebben dat je urenlang hebt gewandeld.

Voetpijn is een groot probleem. Wanneer elke stap een kwelling is, wordt het moeilijk om veel van alles te doen. Wanneer je al beperkt bent vanwege fibromyalgie, heb je bijna niets meer nodig om te voorkomen dat je doet wat je wilt of moet doen.

Wat veroorzaakt voetpijn?

We beginnen net met het onderzoek specifiek te zien op voetpijn bij fibromyalgie. Tot dusverre kunnen we niets zeker zeggen over de oorzaak, maar we beginnen steun te krijgen voor sommige vermoedelijke verdachten.

Een studie gepubliceerd in Artritis onderzoek en therapie ontdekte dat ongeveer 50 procent van de mensen met fibromyalgie pijn meldt aan één of beide voeten. Dat lijkt veel van ons, maar dezelfde studie toonde aan dat 91 procent last heeft van nekpijn. 79 procent ervaart heuppijn. In feite waren de voeten een van de minst waarschijnlijke plekken om pijn te doen.

Toch is het belangrijk om naar voetpijn te kijken, omdat je vermogen om te lopen van grote invloed is op hoe functioneel je kunt zijn. Voetpijn kan ervoor zorgen dat je anders loopt, wat kan leiden tot rug-, heup- en knieproblemen.

Onderzoek onder leiding van Ginevra Liptan, M.D., kan licht werpen op een mogelijke oorzaak van onze voetpijn. Het suggereert dat fibromyalgie ontsteking van de fascia inhoudt, wat een dunne laag bindweefsel is dat door je hele lichaam loopt. Als het woord 'fascia' je doet denken aan 'plantaire fasciitis', is daar een goede reden voor.

Plantaire fasciitis is een veelvoorkomende oorzaak van voetpijn met een band van fascia die langs de onderkant van je voet loopt, en die de boog ondersteunt. We weten nog niets zeker, maar sommige mensen speculeren dat plantaire fasciitis een symptoom is of een veel voorkomende overlappende aandoening met fibromyalgie.

Een andere veel voorkomende aandoening bij ons, die ook de fascia betreft, is myofasciaal pijnsyndroom. Het gaat om kleine, knoestende knobbeltjes in het bindweefsel, triggerpoints genoemd, die pijnlijk kunnen zijn en ook de zogenoemde 'verwezen pijn' kunnen veroorzaken, die vanaf het triggerpunt wordt gevoeld.

In een studie uit 2016 gepubliceerd in Pijnmedicatie,onderzoekers zeggen dat het indrukken van triggerpoints voetpijn reproduceerde bij deelnemers. Ze vonden ook een hoge gevoeligheid voor druk in de plantaire regio van de voet.

Ook in 2016, het tijdschriftVoet publiceerde een studie die suggereert dat het subtalaar gewricht, dat net onder de enkel ligt, vaak disfunctioneel is in fibromyalgie. Van de 20 vrouwen die deelnamen, hadden 12 hypermobiliteit (overmatig bewegingsbereik) in dat gewricht, terwijl vijf hypomobiliteit hadden (beperkt bewegingsbereik).

Een studie uit 2017 inVoet vond geen afwijkingen in de gewrichten van de voeten, enkels of benen van 50 mensen met fibromyalgie. We hebben meer onderzoek nodig op dit gebied om zeker te weten of we meer in het bijzonder waarschijnlijk gewrichtsproblemen hebben die kunnen bijdragen aan voetpijn.

Het is ook mogelijk dat voor sommigen van ons voetpijn puur door fibromyalgie wordt veroorzaakt. Onze zenuwen zijn zeer gevoelig, en weinige gebieden nemen een pak slaag zoals onze voeten. Het spreekt vanzelf dat ze "slechts" kunnen kwetsen omdat de zenuwen worden opgestookt.

Je voetpijn kan ook komen van een overlappende pijntoestand zoals:

 • Voetpijn kan ook komen van veel andere bronnen die niets met fibromyalgie te maken hebben. Als u voetpijn heeft die aanhoudt of uw vermogen om te functioneren beperkt, moet u erover praten met uw arts en niet aannemen dat het een deel van uw fibromyalgie is.
  • Ongeacht de oorzaak van voetpijn, fibromyalgie versterkt het, net als bij alle pijn.
  • Je voetpijn verlichten

   Wanneer voetpijn wordt veroorzaakt door een verwonding of een overlappende aandoening, kan uw arts u helpen de juiste behandeling te vinden.
  • Anders moet u manieren vinden om het te beheren. Het volgende is een lijst met dingen die sommige mensen hebben geholpen bij het verlichten van hun voetpijn (onthoud dat dit alleen persoonlijke ervaringen zijn en dat ze mogelijk niet voor u werken):
   • zachte, goedgevulde slippers
  • dikke sokken of diabetische sokken
  • schoenen met zachte zolen
  • weken in heet water en bitterzout
  • zacht uitrekken
  • uiterst zachte massage
  • verkoelende lotion
  • steunzolen
  Een onderzoek uit 2012 over aangepaste orthesen wees erop dat ze mensen met fibromyalgie in het algemeen beter kunnen laten functioneren. (Het leek niet specifiek op voetpijn.)
  • Het kost waarschijnlijk enige tijd en experimenten om de beste manier (en) te vinden om je voetpijn te verlichten.

Voetpijn bij fibromyalgie: wat zit erachter?

Pijn. Dat is het oormerk van fibromyalgie. Pijn, allerlei soorten pijn, stroomt door de lichamen van mensen met FMS en kan het leven minder dan aangenaam maken.

Hoewel de meeste pijn die we associëren met fibromyalgie het soort spierpijn is dat zit in de schouders, rug, nek en grotere spiergroepen van de benen, zijn er pijn in de handen, armen en voeten die even benauwd zijn.

Veel mensen die lijden aan fibromyalgie ervaren pijn aan hun voeten. Artsen hebben echter niet het gevoel dat voetpijn symptomatisch is voor fibromyalgie, omdat FMS de neiging heeft pijnlijke en zachte weefselpijn te veroorzaken in plaats van gewrichts- en botpijn.

Ze associëren voetpijn meer met een aandoening zoals artritis. Wanneer u symptomen en behandelingen controleert, zult u echter vaak de behandeling van fibromyalgiepijn op de sites van artritis en in artritisliteratuur tegenkomen. Het is vrij duidelijk dat een persoon tegelijkertijd te maken heeft met zowel artritis als fibromyalgie.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om fibromyalgie te koppelen aan andere aandoeningen die gepaard kunnen gaan met voetpijn.

Sommige van die voorwaarden zijn:

·         Plantaire fasciitis

·         Morton's Neuroma

·         Metatarsalgia

Bron van voetpijn met FMS: plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis is een relatief veel voorkomende voetpijn die iedereen kan treffen. Dit soort pijn komt vaak voor bij zeer actieve mensen zoals hardlopers en atleten. Het komt ook voor bij oudere mensen en in het algemeen bij mensen die vaak op de been zijn.

De pijn in de voet is het gevolg van een ontsteking van de plantaire fascia, een dikke strook weefsel die zich uitstrekt van de hiel naar de voorkant van de voet en de voetboog ondersteunt. Zoals met veel dingen in ons lichaam, wordt het minder veerkrachtig met de leeftijd en kan het beschadigd raken door frequente of intense fysieke activiteit.

Plantaire fasciitis wordt veroorzaakt door:

·         overmatige pronatie, wanneer de voeten te veel naar binnen rollen tijdens het lopen

·         hoge bogen of platte voeten

·         lopen, staan ​​of rennen voor lange tijd, vooral op harde oppervlakken

·         te zwaar

·         slecht passende schoenen of versleten schoenen

·         strakke kuit en achillespezen

Irritatie en zwelling van de weefsels in de voet en hiel veroorzaken ernstige pijn en voor mensen met fibromyalgiesyndroom en de verhoogde gevoeligheid voor pijn die inherent is aan het syndroom, kan de pijn ernstig zijn.

Plantaire fasciitis kan worden behandeld met vrij verkrijgbare pijnstillers, evenals het dragen van schoensteunen, speciale spalken in de nacht, fysiotherapie en in extreme gevallen chirurgie.

Tweet