Tests om diabetes te diagnosticeren

Als u symptomen van ernstige verhoogde dorst, frequent urineren, onverklaarbaar gewichtsverlies, toegenomen honger, tintelingen in uw handen of voeten ervaart, kan uw arts een test op diabetes uitvoeren.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention hebben ongeveer 29 miljoen kinderen en volwassenen in de VS, of meer dan 9% van de bevolking, diabetes. Toch weten miljoenen Amerikanen niet dat ze diabetes hebben, omdat er mogelijk geen waarschuwingssignalen zijn.

Om de diagnose van type 2 diabetes te bevestigen, zal uw arts een nuchtere plasmaglucosetest of een toevallige plasmaglucose bestellen.

Diabetes en de nuchtere plasmaglucosetest

De nuchtere plasmaglucosetest (FPG) is de geprefereerde methode voor het diagnosticeren van diabetes, omdat het gemakkelijk te doen, gemakkelijk en goedkoper is dan andere tests, volgens de American Diabetes Association.

Hoe bereid ik me voor op de bloedglucosetest?

Voordat u de bloedglucosetest uitvoert, mag u ten minste acht uur niets eten.

Wat gebeurt er tijdens de bloedglucosetest?

Tijdens een bloedglucosetest wordt bloed afgenomen en naar een laboratorium gestuurd voor analyse.

Wat betekenen de resultaten van de bloedglucosetest?

Normale nuchtere bloedglucose - of bloedsuiker - is tussen 70 en 100 milligram per deciliter of mg / dL voor mensen die geen diabetes hebben. De standaarddiagnose voor diabetes wordt gegeven wanneer uit twee afzonderlijke bloedonderzoeken blijkt dat uw nuchtere bloedsuikerspiegel hoger is dan of gelijk is aan 126 mg / dL.

Als u echter een normale nuchtere bloedsuikerspiegel heeft, maar u hebt risicofactoren voor diabetes of symptomen van diabetes, kan uw arts besluiten een glucosetolerantietest uit te voeren (zie hieronder) om er zeker van te zijn dat u geen diabetes heeft.

Sommige mensen hebben een normale nuchtere bloedsuikerspiegelwaarde, maar hun bloedsuikerspiegel stijgt snel tijdens het eten. Deze mensen hebben mogelijk een verminderde glucosetolerantie. Als hun bloedsuikerspiegel hoog genoeg is, kan de diagnose diabetes worden gesteld.

vervolgd

De casual plasmaglucosetest voor diabetes

De toevallige plasmaglucosetest is een andere methode voor het diagnosticeren van diabetes. Tijdens de test wordt de bloedsuikerspiegel getest zonder rekening te houden met de tijd sinds de laatste maaltijd van de persoon. U hoeft zich voorafgaand aan de test niet te onthouden van eten.

Een glucoseniveau van meer dan 200 mg / dL kan op diabetes duiden, vooral als de test op een later tijdstip wordt herhaald en vergelijkbare resultaten vertoont.

De orale glucosetolerantietest voor diabetes

De orale glucosetolerantietest is nog een andere methode die wordt gebruikt om diabetes te detecteren, maar deze wordt meestal alleen tijdens de zwangerschap gedaan om zwangerschapsdiabetes te diagnosticeren of voor iemand van wie vermoed wordt dat hij diabetes type 2 heeft en toch een normaal glucosegehalte heeft dat nuchter is. Het kan ook worden uitgevoerd om prediabetes te diagnosticeren.

Diabetes en de hemoglobine A1c-test

De hemoglobine A1c-test (ook wel de geglycosyleerde hemoglobinetest of HbA1c genoemd) is een belangrijke diabetesbloedtest die wordt gebruikt om te bepalen hoe goed uw diabetes onder controle is. Deze diabetestest geeft een gemiddelde van uw bloedsuikercontrole gedurende een periode van zes tot twaalf weken en wordt gebruikt in combinatie met bloedsuikercontrole thuis om aanpassingen in uw diabetesgeneesmiddelen aan te brengen. Het HbA1c-niveau kan ook worden gebruikt om diabetes te diagnosticeren als een waarde gelijk aan of groter dan 6,5% wordt gevonden.

Andere diabetes tests

Samen met de A1G-test op hemoglobine is het belangrijk dat mensen met diabetes minstens eenmaal per jaar een verwijde oogonderzoek hebben als onderdeel van een compleet oogonderzoek. Deze belangrijke test kan vroege tekenen van retinopathie detecteren, die in het begin geen symptomen kunnen hebben. Een voetonderzoek één of twee keer per jaar - of bij elk bezoek van een arts - is ook noodzakelijk om verminderde bloedcirculatie en zweren die mogelijk niet genezen zijn te detecteren. Vroege detectie van oog- en voetproblemen bij diabetes kan uw arts de juiste behandeling voorschrijven wanneer deze het meest effectief is.

vervolgd

Diabetes testen bij kinderen

Veel kinderen hebben geen symptomen voordat ze de diagnose diabetes type 2 krijgen. Meestal wordt diabetes ontdekt wanneer een bloed- of urinetest voor andere gezondheidsproblemen diabetes vertoont.

Praat met uw arts over het risico van uw kind op diabetes. Als de bloedsuikertests van uw kind hoger zijn dan normaal, maar nog niet op het niveau van diabetes (prediabetes genoemd), kan uw arts u instrueren in een specifiek dieet en veranderingen doorvoeren om uw kind te helpen diabetes helemaal niet te krijgen. Kinderen met diabetes type 2 of prediabetes hebben bijna altijd overgewicht of obesitas.

Inzicht in uw diabetesdiagnose

Diabetes kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken als u uw bloedsuikerspiegel niet onder controle houdt. U kunt echter ondanks uw diagnose gezond en goed blijven voelen als u het door uw arts aanbevolen behandelplan volgt en een gezonde levensstijl in stand houdt. Door verstandig te eten, regelmatig te bewegen, een normaal gewicht te behouden, je stressniveau te verlagen en andere bescheiden veranderingen in de levensstijl aan te brengen, zal het leven met diabetes gemakkelijker zijn.

bronnen

Bronnen:
Centers for Disease Control: National Diabetes Statistics Report, 2014. American Diabetes Association: "All About Diabetes." Woerle, H. Archives of Internal Medicine, 2004. Forouhi, G. Diabetologia, 2006. Phillips, LS. Diabetes Zorg, 2006. Nieuwsbericht, FDA.

\r \r © 2017 WebMD, LLC. Alle rechten voorbehouden.\r
'); } else { // Als we zowel onze test Topic Ids als Buisness Ref matchen, willen we de advertentie in het midden van pagina 1 plaatsen if ($. inArray (window.s_topic, moveAdTopicIds)> -1 && $ .inArray (window.s_business_referentie, moveAdBuisRef)> -1) { // De logica hieronder leest het tellen van alle knooppunten op pagina 1. Sluit de footer, ol, ul en tabelelementen uit. Gebruik de varible // moveAdAfter om te weten in welk knooppunt de advertentiecontainer wordt geplaatst. window.placeAd = function (pn) { var nodeTags = ['p', 'h3', 'aside', 'ul'], knooppunten, doelwit; nodes = $ ('. article-page: nth-child (' + pn + ')'). find (nodeTags.join ()). not ('p: empty'). not ('footer *'). niet ('ol *, ul *, table *'); // target = nodes.eq (Math.floor (nodes.length / 2)); target = nodes.eq (moveAdAfter); $ ( '') InsertAfter (doel).; } // Momenteel wordt 1 doorgegeven om de advertentie naar pagina 1 te verplaatsen window.placeAd (1); } else { // Dit is de standaardlocatie aan de onderkant van pagina 1 $ ( 'Article-pagina: n-kind (1) '). Toevoegen (''); } } }) (); $ (Function () { // Maak een nieuwe conatiner waar we onze luie lading zullen doen Ad-call als de footer-sectie van het artikel wordt bereikt $ ( 'Hoofd-container-3 ') prepend ('').; });

Paginering

Tests om diabetes te diagnosticeren

Wilt u meer weten over diabetes? Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief, boordevol recepten, advies en meer!

Het doel van de behandeling met diabetes is om de bloedsuikerspiegel ("glucose") zo dicht mogelijk bij het normale te brengen. Wat is een normale bloedsuikerspiegel? En hoe kunt u een normale bloedsuikerspiegel bereiken?

Advertentie

Ten eerste, wat is het verschil tussen "suiker" en "glucose"? Suiker is de algemene naam voor zoete koolhydraten die oplossen in water. "Koolhydraten" betekent een voedsel dat alleen uit koolstof, zuurstof en waterstof bestaat.

Er zijn verschillende soorten suiker. Degene die ons lichaam het meest gebruikt, wordt 'glucose' genoemd. Andere suikers die we eten, zoals fructose uit fruit of lactose uit melk, worden in ons lichaam omgezet in glucose. Dan kunnen we ze gebruiken voor energie. Onze lichamen breken ook zetmelen af, suikers die aan elkaar vast zitten, in glucose.

Wanneer mensen praten over 'bloedsuiker', bedoelen ze 'bloedglucose'. De twee termen betekenen hetzelfde.

In de V.S. wordt bloedsuiker normaliter gemeten in milligram glucose per deciliter bloed (mg / dl). Een milligram is heel klein, ongeveer 0.00018 van een theelepeltje. Een deciliter is ongeveer 3 1/3 ounces.

In Canada en het Verenigd Koninkrijk wordt de bloedsuikerspiegel gerapporteerd in millimol / liter (mmol / L). U kunt Canadese of Britse glucoseniveaus naar Amerikaanse nummers omzetten als u ze met 18 vermenigvuldigt. Dit is handig om te weten of u opmerkingen of studies uit Groot-Brittannië of Canada leest. Als iemand meldt dat hun nuchtere bloedglucose 7 was, kunt u dat met 18 vermenigvuldigen en hun Amerikaanse glucosespiegel van 126 mg / dl halen.

Wat zijn normale glucosegetallen? Ze variëren gedurende de dag. (Klik hier voor een bloedsuikergrafiek.) Voor iemand zonder diabetes moet een nuchtere bloedsuiker bij het ontwaken minder dan 100 mg / dl bedragen. Normale suikers vóór de maaltijd zijn 70-99 mg / dl. Postprandiale suikers die twee uur na de maaltijd worden ingenomen, moeten minder zijn dan 140 mg / dl.

Dat zijn de normale cijfers voor iemand zonder diabetes. Als u diabetes heeft, adviseert de American Diabetes Association (ADA) om uw bloedsuikerspiegel vóór de maaltijd te houden van 80-130 mg / dl en uw niveaus 1-2 uur na maaltijden onder de 180. Veel mensen met diabetes en artsen schieten op niveaus dichter bij die van mensen zonder diabetes, omdat ze meer beschermend zijn tegen complicaties. Lagere aantallen vereisen een zorgvuldiger dieet en frequenter toezicht om laagtes te voorkomen, maar ze zijn voor veel mensen te doen.

Er is ook een glucosetest op de lange termijn genaamd een hemoglobine A1c, HbA1c of gewoon A1C. Deze test meet uw gemiddelde glucoseregulatie in de afgelopen 2-3 maanden. HbA1c wordt uitgedrukt als een percentage. Normaal voor een persoon zonder diabetes is minder dan 5,7%. Doelen voor een persoon met diabetes aanbevolen door de ADA zijn lager dan 7,0 procent, hoewel veel mensen lagere aantallen bereiken en oudere, minder gezonde mensen hogere doelen kunnen krijgen om op te schieten om dieptepunten te vermijden. (Sommige dokters stellen doelen zo laag als 6.0 procent of zo hoog als 8.0 procent.)

Wanneer de glucosespiegels hoger worden dan normaal, beginnen ze ontstekingen in de bloedvaten en zenuwen te veroorzaken. Dit is waar alle complicaties van diabetes vandaan komen. U wilt dus geen hoge bloedglucosewaarden.

Bij mensen zonder diabetes houdt de normale insulinefunctie suikers binnen een normaal bereik. Als u diabetes hebt, is de insulinefunctie beschadigd. U moet uw lichaam bewuste hulp geven door goed te eten, te sporten, medicijnen of kruiden in te nemen en stress te verminderen.

Lage bloedsuikers zijn ook een potentieel probleem. Als u insuline of een geneesmiddel met sulfonylureum of meglitinide gebruikt, bestaat het risico dat uw bloedsuikerspiegel te laag wordt. Een lage bloedsuikerspiegel ("hypoglycemie", uitgesproken als high-po-gleye-SEEM-e-uh) kan duizeligheid, verwardheid of flauwvallen veroorzaken.

- Vraagt ​​u zich af of u diabetes hebt? Meer informatie over enkele veel voorkomende symptomen van hoge bloedsuiker. >>

Normale bloedglucosewaarden

vastend
Normaal voor een persoon zonder diabetes: 70-99 mg / dl (3,9-5,5 mmol / L)
Officiële ADA-aanbeveling voor iemand met diabetes: 80-130 mg / dl (4,4-7,2 mmol / L)

2 uur na de maaltijd
Normaal voor een persoon zonder diabetes: minder dan 140 mg / dl (7,8 mmol / L)
Officiële ADA-aanbeveling voor iemand met diabetes: minder dan 180 mg / dl (10,0 mmol / L)

HbA1c
Normaal voor een persoon zonder diabetes: minder dan 5,7%
Officiële ADA-aanbeveling voor iemand met diabetes: minder dan 7,0%

Leer bloedsuiker basics met onze gratis gids!

Je bloedsuikerspiegel testen

U kunt op een bepaald moment leren wat uw bloedglucose is met een vingerprikbloedtest, met behulp van een beschikbare glucosemeter. Het kan een beetje pijn doen, en de teststrips kosten geld, maar je kunt goede informatie krijgen. U kunt de pijn en het gedoe van naaldstiften verminderen en meer informatie krijgen met een continue glucosemonitor of CGM. CGM's meten vanaf een sensor onder de huid, vaak op de buik.

Voor mensen die snelwerkende of middellangwerkende insuline nemen, moet de bloedsuikerspiegel regelmatig worden bepaald. U wilt de juiste hoeveelheid nemen en uw bloedsuikerspiegel niet te laag laten worden.

Voor mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken, moet u zelf bepalen hoeveel u moet testen en aan uw zorgverzekeraar. Als je strakke controle wilt, kun je testen nadat je verschillende soorten voedsel hebt gegeten en verschillende activiteiten hebt gedaan om te zien hoe ze je glucose beïnvloeden. Houd uw resultaten zorgvuldig bij en registreer mogelijk wat u aan het eten en doen was vóór uw test.

Het helpt niet veel om elke dag op hetzelfde tijdstip te testen, meestal bij het ontwaken en voor het avondeten.Test met een plan; wanneer u iets als een nieuwe medicijndosis of een supplement verandert, test dan in de dagen erna. Veel monitoren houden uw resultatenrecords bij of sturen ze naar uw computer of uw arts.

***
MELD JE AAN VOOR DE DIABETES NIEUWSBRIEF VOOR ZELFSTUDIE!
Meld u nu aan om het huidige nummer van de Diabetes Self-Management Nieuwsbrief en je GRATIS GIFT, Sinfully Delicious Low-Fat Desserts - een verzameling van heerlijk slechte desserts - die toevallig gezond zijn!

***
Wilt u meer weten over bloedsuiker? Bekijk onze bloedsuiker-grafiek en lees meer over het gebruik van bloedsuikermonitoring om diabetes te beheren in "Uw bloedglucose stijgen en dalen".

Tweet