Hoeveel natrium zou ik per dag moeten eten?

Wat moet mijn dagelijkse inname van natrium zijn?

De American Heart Association beveelt niet meer dan 2.300 milligram (mg) per dag aan en een ideale limiet van maximaal 1.500 mg per dag voor de meeste volwassenen.

Omdat de natriuminname van de gemiddelde Amerikaan zo buitensporig is, zal zelfs bezuinigen op niet meer dan 2.400 milligram per dag de bloeddruk en de gezondheid van het hart aanzienlijk verbeteren.

Meer dan 75 procent van de natrium-Amerikanen die eten is afkomstig van een aantal bewerkte, voorverpakte en restaurant-voedingsmiddelen - niet van de zoutvaatje.

Hier zijn de geschatte hoeveelheden natrium in een bepaalde hoeveelheid keukenzout:

  • 1/4 theelepel zout = 575 mg natrium
  • 1/2 theelepel zout = 1,150 mg natrium
  • 3/4 theelepel zout = 1,725 ​​mg natrium
  • 1 theelepel zout = 2300 mg natrium

Wist je dat Amerikanen gemiddeld meer dan 3.400 milligram natrium per dag eten - veel meer dan de American Heart Association en andere gezondheidsorganisaties aanbevelen? De meesten van ons onderschatten waarschijnlijk hoeveel natrium we eten, als we het überhaupt kunnen inschatten. De vereniging onderzocht 1000 volwassenen en ontdekte dat een derde niet kon schatten hoeveel natrium ze aten, en nog eens 54 procent dacht dat ze minder dan 2000 mg natrium per dag aten.

Het in toom houden van natrium maakt deel uit van het algemene hart-gezonde eetpatroon dat de American Heart Association aanbeveelt. Het benadrukt fruit, groenten en volle granen, maar bevat ook magere zuivelproducten, gevogelte, vis en noten en beperkt rood vlees, snoep en suikerzoete dranken. Het volgen van dit patroon zou u moeten helpen om niet alleen het natrium dat u eet, maar ook het verzadigde vet en te beperkentrans vet dat je eet.

De richtlijn om te verlagen tot 1500 mg geldt niet voor mensen die grote hoeveelheden natrium verliezen in het zweet, zoals wedstrijdatleten, en werknemers die worden blootgesteld aan hittestress, zoals gieterijarbeiders en brandweermensen, of aan mensen die anders worden geleid door hun gezondheidszorg provider. Als u medische aandoeningen of andere speciale dieetbehoeften of -beperkingen hebt, dient u het advies van een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg te volgen.


Hoe weet ik hoeveel natrium ik eet?

U kunt de hoeveelheid natrium in uw voedsel vinden door te kijken naar het Nutrition Facts-label. De hoeveelheid natrium per portie wordt weergegeven in milligram, afgekort "mg." Controleer de ingrediëntenlijst op woorden als natrium, zout en frisdrank. Het totale natriumgehalte op het etiket Nutrition Facts omvat het natrium uit zout, plus het natrium uit een ander natriumbevattend ingrediënt in het product (bijvoorbeeld ingrediënten zoals natriumnitraat, natriumcitraat, mononatriumglutamaat [MSG] of natriumbenzoaat) .

Vergeet niet om de portiegrootte op het etiket Nutrition Facts te noteren. Als uw portiegrootte gelijk is aan twee porties van een product, eet u eigenlijk het dubbele van het genoteerde natrium.


Hier zijn natriumgerelateerde termen die je misschien op voedselpakketten ziet:

  • Natriumvrij - Minder dan 5 milligram natrium per portie en bevat geen natriumchloride
  • Zeer laag natriumgehalte - 35 milligram of minder per portie
  • Laag natriumgehalte - 140 milligram of minder per portie
  • Verlaagd (of minder) natrium - Ten minste 25 procent minder natrium per portie dan het gebruikelijke natriumgehalte
  • Licht (voor producten met verlaagd natriumgehalte - als het voedsel "laagcalorisch" en "laag vetgehalte" is en het natriumgehalte met minstens 50 procent wordt verlaagd
  • Licht in natrium - Als natrium wordt verlaagd met ten minste 50 procent per portie

Bekijk onze handige natriumtracker om te zien hoeveel natrium je eet. Noteer wat u eet - die bosbessenmuffin voor het ontbijt, of het lookbrood met de spaghetti van gisteravond - en de bijbehorende natriumstatistieken. Let op: natriumniveaus variëren in hetzelfde voedsel, afhankelijk van het merk of restaurant.

Aan het einde van de dag is het gemakkelijk om aan te geven hoeveel natrium je hebt geconsumeerd, zodat je waar nodig betere keuzes kunt maken. Soms kan een kleine aanpassing grote resultaten opleveren als het gaat om uw gezondheid! Blijf deze website en onze blog verkennen voor tips.


Bestaat er zoiets als te weinig natrium eten?

Het lichaam heeft slechts een kleine hoeveelheid natrium (minder dan 500 milligram per dag) nodig om goed te kunnen functioneren. Dat is slechts een smidgen - het bedrag in minder dan ¼ theelepel. Vrijwel niemand in dit land komt zelfs in de buurt van minder eten dan dat bedrag. Plus, gezonde nieren zijn goed in het vasthouden van het natrium dat ons lichaam nodig heeft.

Er is geen betrouwbaar bewijs dat het eten van minder dan 1.500 mg per dag natrium een ​​risico is voor de algemene bevolking. Er zijn aanwijzingen dat dit schadelijk kan zijn voor bepaalde patiënten met congestief hartfalen, maar deze mensen vormen slechts een klein deel van de bevolking.

hero_image === https:? //d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/sodiumbreakup/pages/40/attachments/original/1474994789/How-Much-Sodium-ThinkstockPhotos-469186632.jpg 1474994789
thumbnail === https:? //d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/sodiumbreakup/pages/40/attachments/original/1474994816/How-Much-Sodium-ThinkstockPhotos-469186632.jpg 1474994816
national_action ===
state_action_AL ===
state_action_AK ===
state_action_AZ ===
state_action_AR ===
state_action_CA ===
state_action_CO ===
state_action_CT ===
state_action_DE ===
state_action_FL ===
state_action_GA ===
state_action_HI ===
state_action_ID ===
state_action_IL ===
state_action_IN ===
state_action_IA ===
state_action_KS ===
state_action_KY ===
state_action_LA ===
state_action_ME ===
state_action_MD ===
state_action_MA ===
state_action_MI ===
state_action_MN ===
state_action_MS ===
state_action_MO ===
state_action_MT ===
state_action_NE ===
state_action_NV ===
state_action_NH ===
state_action_NJ ===
state_action_NM ===
state_action_NY ===
state_action_NC ===
state_action_ND ===
state_action_OH ===
state_action_OK ===
state_action_OR ===
state_action_PA ===
state_action_RI ===
state_action_SC ===
state_action_SD ===
state_action_TN ===
state_action_TX ===
state_action_UT ===
state_action_VT ===
state_action_VA ===
state_action_WA ===
state_action_WV ===
state_action_WI ===
state_action_WY ===
state_action_DC ===

Tweet