Het belang van voedingsstoffen voor het menselijk lichaam

Een voedingsstof is een bron van voeding, een ingrediënt in een voedingsmiddel. De zeven belangrijke voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, mineralen, vezels en water.

Macronutriënten zijn voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft in relatief grote hoeveelheden, terwijl micronutriënten in relatief kleine hoeveelheden nodig zijn.

Macronutriënten (energieleveranciers)

  • Koolhydraten: de moleculen bestaan ​​uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Koolhydraten omvatten monosacchariden (glucose, fructose, glactose), sisacchariden en polysacchariden (zetmeel).
  • Eiwitten: de moleculen bevatten stikstof, koolstof, waterstof en zuurstof. Eenvoudige eiwitten, monomeren genaamd, worden gebruikt om gecompliceerde eiwitten te maken, polymeren genaamd, die weefsel opbouwen en repareren.
  • Vetten: de moleculen bestaan ​​uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Vetten zijn triglyceriden - drie moleculen vetzuren in combinatie met een molecuul van de alcoholglycerol. Vetzuren zijn eenvoudige verbindingen (monomeren), terwijl triglyceriden complexe moleculen (polymeren) zijn.

Macronutriënten (niet-energieleveranciers)

Vezel: bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Vezel is een cruciaal onderdeel van essentiële menselijke voeding.
Water: ongeveer 70% van de niet-vette massa van het menselijk lichaam is water. Watervereisten zijn nauw verbonden met lichaamsgrootte, leeftijd, omgevingstemperaturen, fysieke activiteit, verschillende gezondheidstoestanden en voedingsgewoonten. De variabelen die de waterbehoefte beïnvloeden, zijn zo groot dat een juist advies over de waterinname alleen geldig zou zijn na de individuele beoordeling van elke persoon.

micronutriënten

  • Mineralen: Dieetmineralen zijn de andere chemische elementen die ons lichaam nodig heeft, behalve koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof.

Volgens experts zijn 16 belangrijke mineralen essentieel voor menselijke biochemische processen voor het dienen van structurele en functionele rollen, evenals elektrolyten: sommige daarvan zijn:

Kalium, chloride, natrium, calcium, fosfor, magnesium, zink, ijzer, mangaan, koper, jodium, selenium en molybdeen

Tweet