Schildklierpatiënten: de voordelen van vezelrijk voedsel

De meeste voedingsmiddelen die je eet - waaronder koolhydraten, vetten en eiwitten - worden afgebroken en opgenomen door je lichaam, behalve voedingsvezels, soms 'ruwvoer' genoemd. Vezels passeren je lichaam - eerst je maag, dan de dunne darm , gevolgd door de dikke darm en ten slotte verlaat het het lichaam - vrijwel onaangetast.

Wanneer u een schildklieraandoening heeft, kan een vezelrijk dieet bijzonder nuttig voor u zijn door te helpen met gewichtsverlies en chronische constipatie, naast andere positieve effecten.

Lees meer over de voordelen van vezels en de voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels die u kunt toevoegen aan uw algehele benadering van een gezonder leven met een schildklieraandoening.

Voordelen van Fiber

Over het algemeen zijn er veel voordelen van een vezelrijke voeding voor schildklierpatiënten en voor iedereen die de algehele gezondheid wil verbeteren. Vezelblikje:

  • Verminder het risico op een beroerte en verbeter uw hartgezondheid: er is een belangrijke relatie gevonden tussen vezelinname en hartaanvallen. Studies tonen aan dat patiënten die een vezelrijk dieet volgen, hun risico op een hartaanval met maximaal 40 procent verminderen. Uw risico kan met 9 procent worden verlaagd voor elke 7 gram per dag toename van voedingsvezels, volgens onderzoeken die de Academie voor Voeding en Diëtetiek in hun position paper citeert. Omdat schildklierpatiënten een hoger risico op hartaandoeningen hebben, is dit een belangrijk voordeel.
  • Hulp bij gewichtsverlies en -management: hoe meer vezels in uw dagelijkse voeding, hoe lager uw risico op obesitas. Dit komt waarschijnlijk omdat vezels je een verzadigd gevoel geven, waardoor je waarschijnlijk minder zult eten. Minder calorieën per dag kunnen uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies na verloop van tijd. Gewichtstoename, of moeite met afvallen, kan een uitdaging zijn voor mensen met hypothyreoïdie, dus dit is vooral relevant voor schildklierpatiënten.
  • Lagere cholesterol: de oplosbare vezel die wordt aangetroffen in bepaalde bonen, lijnzaad, haverzemelen en haver kan helpen het "slechte" cholesterolgehalte te verlagen. Dit kan ook leiden tot minder hartontsteking en verlaagde bloeddrukniveaus. Verhoogde slechte cholesterol is soms het gevolg van hypothyreoïdie, dus dit is een extra voordeel van vezels voor schildklierpatiënten.
  • Verbeter de spijsvertering: voedingsvezels helpen de vertering van ander voedsel te beheersen.
  • Verminder aambeien en reguleer stoelgang: door het eten van een vezelrijk dieet, kunnen harde ontlasting en constipatie - een veel voorkomende klacht bij mensen met hypothyreoïdie - worden opgelost, samen met een vermindering van uw risico en ernst van hemorroïde symptomen.
  • Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden: mensen met diabetes op een vezelrijk dieet hebben aangetoond dat hun opname van suiker wordt vertraagd. Dit helpt om betere glucosewaarden te bevorderen. De insulinegevoeligheid kan met bepaalde voedingsvezels worden verbeterd. Het eten van een vezelrijk dieet kan ook uw kansen verminderen om type 2 diabetes te ontwikkelen, een risico dat hoger is als u hypothyroid bent. .
  • Verminder uw risico op diverticulitis: het is aangetoond dat onoplosbare vezels het risico op diverticulitis verminderen. Echter, voor mensen met diverticulose of inflammatoire darmaandoeningen, hebben sommige mensen slechtere symptomen met meer vezels, terwijl anderen minder symptomen hebben.
  • Verlicht irritable bowel syndrome (IBS): het is aangetoond dat vezels bij sommige mensen de IBS-symptomen verminderen, hoewel anderen meer symptomen hebben bij het eten van meer vezels.
  • Verminder risico op colonkanker: Sommige veelbelovende studies hebben aangetoond dat een vezelrijk dieet de kans op darmkanker kan verminderen, maar dit wordt niet in elk onderzoek gevonden.
  • Verhoogt de opname van mineralen: voedingsvezels kunnen uw lichaam helpen bepaalde mineralen effectiever te absorberen, vooral calcium.

Oplosbaar en onoplosbaar vezelvoer

De Academy of Nutrition and Dietetics beveelt aan dat volwassen vrouwen 25 gram vezel per dag consumeren en volwassen mannen 38 gram consumeren, met 10 tot 15 gram afkomstig van oplosbare vezels. Naarmate je ouder wordt, heb je minder en vanaf de leeftijd van 50 jaar moeten vrouwen 21 gram consumeren en mannen 30 gram consumeren.

Oplosbare vezels: oplosbare vezels zijn vezels die gemakkelijk in water kunnen worden opgelost en een gelachtige substantie vormen. Van dit type vezels is aangetoond dat het het cholesterolgehalte in het bloed en de bloedglucosewaarden helpt verlagen.

Oplosbare vezels zijn te vinden in:


Appels
Gerst
Bonen
Wortels
Citrus vruchten
Maïs
Meel
hazelnoten
jicama
Gemengde groenten (bevroren)

Haver
Okra, gekookt
Ui (wit, geel, rood, gekookt)
pastinaak
peren
gedroogde pruimen
Erwten, gekookt
Sojameel*
Yams (ingeblikt met siroop, uitgelekt)

Onoplosbare vezels: onoplosbare vezels zijn vezels die de eliminatie uit het lichaam versnellen. Onoplosbare vezels kunnen constipatie helpen voorkomen. Onoplosbare vezels helpen ook om de pH-waarde in uw darmkanaal op een optimaal niveau te houden. De voedingsmiddelen die het hoogst zijn in onoplosbare vezels zijn de volgende:

amandelen *
Apple met huid
Chocolade bakken
Gerst, gekookt
Bran-ontbijtgranen
bosbessen
Paranoten
Broccoli*
Spruitjes*
bulgur
Kool*
Wortels
Bloemkool*
Cereal-feestmix, zelfgemaakt
kersen
kastanjes
Kokosnoot
Corn nuts
Maïs
veenbessen
vlierbessen
vijgen
Lijnzaad
Meel, gerst, gerstzemelen, gerstmout, rogge, volkoren
kruisbessen
Groene bonen
guava
Hickory noten
maïspap
jicama
Boerenkool*
Bruine bonen
Kiwi
kumquat
linzen
Macadamia noten
Mandarijn sinaasappelen
Mango
Gierst*
champignons
Nectarine
Havermout
Oester
Papaja
Pasta, gekookt
Peanuts *
peren
erwten
pijnboompitten
Ananas
pistaches
aardappelen
gedroogde pruimen
Pompoenpitten
Pompoen puree
quinoa
rozijnen
frambozen
Rabarber
Rijst (bruin, gekookt)
Koolraap
Zuurkool
Sorghum
Spinazie
Split erwten
spruiten
Squash
aardbeien
Zonnebloemzaden
Zoete aardappel
Tomatenpuree
tomaten
Trail-mix
rapen
Groenten SAP
Walnoten
Tarwezemelen kiem
Volkoren meel
Wilde rijst (gekookt)

* Merk op dat deze vezelrijke voedingsmiddelen ook goitrogenisch zijn, wat betekent dat ze de uitbreiding van de schildklier bevorderen en mogelijk hypothyreoïdie kunnen veroorzaken of verergeren. Doorgaans wordt het risico van goitrogene voedingsmiddelen overschat, vooral in ruwe vorm. Koken of stomen elimineert typisch de meeste goitrogene eigenschappen.

Een woord van Verywell

Als u een vezelrijk dieet begint en schildklierhormoon vervangende medicatie gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw schildklierbloedtestniveaus na zes tot acht weken opnieuw worden gecontroleerd. Vezels kunnen soms de absorptie van uw medicatie veranderen, dus het is belangrijk om opnieuw te controleren of u uw dosering moet aanpassen.

Tweet