Citroengras Thee - Bijwerkingen, Gezondheidsvoordelen (Gewichtsverlies), Gebruik, Feiten

feiten

Citroengras, ook wel koortsgras genoemd, is een meerjarige plant met dunne, lange bladeren die inheems is in veel Aziatische landen. Zoals de naam al aangeeft, ruikt dit kruid naar citroen, maar het smaakt zoeter en milder.

Hoewel er veel soorten koortsgras zijn, is Cymbopogon citratus (familie van Poaceae) de variëteit die het vaakst wordt aanbevolen voor medicinale doeleinden.

De plant groeit in dichte klompen die uit een harde bolvormige basis komen, met een spreiding van ongeveer een meter breedte en ongeveer drie voet hoog. Het felgroene blad met scherpe randen lijkt op dat van gras. Het groeit wild in Zuidoost-Afrika en Azië.

De inheemse bevolking van deze landen gebruikt het al sinds de oudheid voor medicinale doeleinden.

Vanwege de gezondheidsvoordelen is dit kruid in het heden erg populair geworden op het westelijk halfrond.

Koortsgras is een overvloedige bron van vitamine A, B1, B5, B6, C, mineralen waaronder kalium, magnesium, natrium, zink, selenium, koper, ijzer, fosfor, mangaan en calcium.

De plant bevat ook gerapporteerde fytoconstituenten, zoals fenol- en flavonoïdenverbindingen, die bestaan ​​uit isoorientine 2'-O-rhamnoside, luteoline, quercetine, apigenine en kaempferol.

Toepassingen en gezondheidsvoordelen van Lemongrass-thee

Preventie van kanker

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israël hebben ontdekt dat 1 gram van deze plant voldoende citral bevat om kankercellen ertoe aan te zetten zelfmoord te plegen. De gezonde cellen waren ongedeerd terwijl de kankerachtige stierven.

Van citral is aangetoond dat het apoptose veroorzaakt in kankercellen. Kankerpatiënten in Israël worden door hun artsen aangemoedigd om 8 glazen verse thee te drinken op de dag dat ze naar binnen gaan voor chemotherapie of bestraling om het genezingsproces te helpen. (1)

Kalmerende eigenschappen

Het wordt vaak gebruikt om de zenuwen te helpen kalmeren. Een onderzoek uit 2009 door de afdeling Farmacologie, Institute of Biosciences, vond dat citroengrasolie effectief kan zijn bij de behandeling van angst, als een anticonvulsivum of als een kalmerend middel. (2)

Diabetes en hartziekten

Afbeeldingscredit - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blood_pressure_measurement_(2009).jpg

Dit kruid is gebruikt voor de behandeling van zowel hartaandoeningen als diabetes in de traditionele geneeskunde. Een onderzoek uit 2007 door de afdeling Farmacologie, Nigeria, onderzocht de invloed van het toedienen van citroengras aan ratten.

Na 42 dagen eenmaal per dag 125 tot 500 milligram Cymbopogon-citratus per kilogram lichaamsgewicht te hebben ingenomen, hadden de ratten de glucosewaarden tijdens vasten verbeterd, lagere triglycerideniveaus en een beter cholesterolgehalte.

Deze resultaten betekenen dat het nemen van deze thee kan helpen hart-en vaatziekten en diabetes te behandelen of te voorkomen. Er zijn echter meer studies nodig om de veiligheid en effectiviteit voor mensen te evalueren. (3)

Gunstig voor lever en nieren

De diuretische eigenschappen van deze plant helpen bij het vrijmaken van gifstoffen uit het lichaam, en helpen dus bij het goed functioneren van de lever en de nieren.

Deze feiten zijn het resultaat van een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Applied Pharmaceutical Science over de vergelijkende studie van de antimicrobiële activiteiten van de ethanolische extracten van deze plant. Frequent urineren helpt ook bij het wegspoelen van de opgebouwde vetten en het behouden van een goede spijsvertering.

Goed voor de spijsvertering

Deze thee kan je spijsverteringsstelsel op verschillende manieren verbeteren. Het kan helpen het ongemakkelijke gevoel van misselijkheid weg te nemen en helpt bij de spijsvertering in het algemeen als u last heeft van een constante maagklachten.

Voor elke persoon die spijsverteringsproblemen ervaart als een frequent probleem, kan slechts één kop na een maaltijd helpen om opgeblazen, ongemakkelijke gevoelens weg te nemen en een betere spijsvertering tegen te gaan die een maagklachten kan voorkomen. Deze thee kan ook gevallen van brandend maagzuur, krampen en gas verlichten.

Malaria

Het kruid groeit goed in tropische klimaten waar malaria een probleem is en het kan helpen de infectie te bestrijden. Malaria is een levensbedreigende ziekte die meestal wordt overgedragen door de beet van een geïnfecteerde Anopheles-mug.

Een onderzoek uit 2005 door de afdeling Biochemistry in Kameroen toonde aan dat de essentiële oliën in deze plant in staat zijn om malaria met 87% te onderdrukken in muizen.

Meer studies zijn nodig om te bepalen of dezelfde effecten aanwezig zijn bij mensen, maar koortsgras kan verlichting bieden aan mensen in afgelegen delen van de wereld die geen moderne medische behandeling voor deze ziekte kunnen krijgen. (4)

Verlaagt het LDL-cholesterolgehalte

Een regelmatige consumptie van deze thee helpt de opname van cholesterol uit de darm te verminderen. Cholesterol is een soort vet dat door uw lichaam wordt geproduceerd en dat in sommige voedingsmiddelen wordt gevonden (vooral in vlees, zuivelproducten en eieren).

Volgens onderzoek, hoe hoger het LDL-cholesterolgehalte in uw bloed, hoe groter de kans dat u hartaandoeningen krijgt.

Sterke antioxiderende eigenschappen

De antioxidanten in deze thee stoppen de schade van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die overal zijn - in ons lichaam, in de lucht en in de materialen om ons heen. Voorbeelden van oxidatie of schade door vrije radicalen zijn rottend voedsel, roest die u op een tuinmeubilair of in een auto zou kunnen tegenkomen.

Wat nog belangrijker is, een van de oorzaken van kanker is overmatige schade door vrije radicalen aan je cellen die je DNA beschadigt en als gevolg daarvan muteren sommige cellen in kankercellen.

Bijwerkingen van citroengrasthee

Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Bloedsuikerspiegel moet mogelijk worden gecontroleerd door een zorgverlener en medicatie-aanpassingen kunnen van essentieel belang zijn als dit gebeurt.

Vermijd ook citroengras (olie of kruiden) in de ogen. Van Citral is gemeld dat het de luchtwegen irriteert bij gevoelige mensen, evenals de huid en ogen.

Zwangerschap

Consumptie van deze thee wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap of borstvoeding, omdat bepaalde chemische verbindingen (beta-myrceen) de perinatale sterfte kunnen verhogen, een verlaagd geboortegewicht kunnen veroorzaken en een vertraagde ontwikkeling kunnen veroorzaken bij inname met hoge doses.

Bovendien kan deze thee een lichte verhoging van de leverfunctietests veroorzaken, met name bilirubine, of een toename van de pancreastests, voornamelijk het enzym amylase. Patiënten met leveraandoeningen moeten de plant met de nodige voorzichtigheid gebruiken.

Referenties - 1, 2, 3, 4

Tweet