Acupunctuur voor overgewicht, obesitas en honger

(Oorspronkelijk gepost op acupuncture-treatment.com op 26 september 1998)

Tim H. Tanaka, Ph.D.

Auricular gewicht controlepunten

Er zijn twee hersengebieden die nauw verbonden zijn met onze eetgewoonten. Het eerste gebied, dat het voedingscentrum (laterale hypothalamus) wordt genoemd, is verantwoordelijk voor het hongergevoel. Het andere gebied wordt het verzadigingscentrum (hypothalamische ventromediale kern) genoemd en is verantwoordelijk voor het gevoel van volheid. Zowel de voedings- als verzadigingscentra zijn vitale sensorische systemen die noodzakelijk zijn voor het overleven van de mens. De systemen worden echter soms overgevoelig of inactief, wat dan problemen veroorzaakt. Als het voedingscentrum bijvoorbeeld overactief is, kunt u altijd honger hebben; omgekeerd, als het verzadigingscentrum onderactief is, zult u zich misschien niet zo snel vol voelen.

Theoretisch zouden we, als we de parameters van deze twee vitale sensorische systemen op een vergelijkbare manier zouden kunnen veranderen, de thermostaat van een koelkast aanpassen, zouden we niet overdreven hongerig voelen, zouden we ons gemakkelijk vol voelen en zouden we op weg zijn om het gewicht te verminderen. Er is geen bestaande chirurgische of farmaceutische interventie die niet gepaard gaat met ernstige risico's of bijwerkingen; we kunnen deze sensorische systemen in de hersenen echter stimuleren met acupunctuur. De meest gebruikte punten bevinden zich op het oor. Gemelde effecten van ooracupunctuur zijn onder meer een verminderde eetlust, eerder verzadigd voelen na het eten, minder verlangen (voor snoep, vet, alcohol enz.) En verminderde prikkelbaarheid. De naalden worden niet rechtstreeks in deze hersengebieden aangebracht, maar komen eerder overeen met punten op de oren. Er zijn meer dan 200 van dergelijke reflex acupunctuurpunten op het oor, elk correspondeert met een ander deel van het lichaam.

Japanse studies uitgevoerd op dieren gaven aan dat stimulatie van bepaalde punten op het inwendige auriculaire gebied van het dier, overeenkomend met de menselijke pylorus, long, trachea, maag, slokdarm, endocriene en hart, resulteerde in opgewekte elektrische potentialen in het voedingscentrum van de hersenen (hypothalamisch ventromediaal). kern). Het inbrengen van naalden op een van deze punten verminderde het lichaamsgewicht binnen 14 dagen aanzienlijk [1].

[1] Asamoto, S., Takeshige, C., Activering van het verzadigingscentrum door auriculaire acupunctuurpuntstimulatie, Brain, Res Bull, 29 (2), 157-164, 1992.

Er zijn meer dan 200 punten in het oor.

Lees verder…

Tweet