Wat is de op één na grootste religieuze groep van elk land?


Religieus niet-geaffilieerde mensen - soms de 'nones' genoemd - zijn goed voor 16% van de wereldbevolking en vormen de grootste 'religieuze groep' in zeven landen en territoria. Misschien opmerkelijker, ze zijn ook de een na grootste groep in ruwweg de helft (48%) van de naties van de wereld.

Hoewel christenen of moslims de grootste religieuze groep vormen in negen-in-tien landen over de hele wereld, zijn "nones" de tweede in grootte in het grootste deel van Amerika en Europa, evenals in veel landen in sub-Sahara Afrika .

'Nones' zijn een gevarieerde verzameling mensen, inclusief atheïsten en agnosten, maar ook mensen die een mix van religieuze overtuigingen en praktijken hebben, maar zich niet identificeren met een bepaald geloof. Hoewel de 'nones' op zich geen religie zijn, zijn ze in grote lijnen als zodanig gecategoriseerd omdat ze, ongeacht hun overtuigingen, zich niet identificeren met een religieuze groep.

Van de 112 landen en gebieden waarin de niet-gelieerde rang tweede is, zijn christenen de grootste religie in 106. In veel van deze landen, waaronder de Verenigde Staten en het grootste deel van West-Europa, zijn "nones" een substantiële minderheid. Ze vormen bijvoorbeeld een kwart of meer van de bevolking in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Christenen zijn de op een na grootste religieuze groep in 43 landen - waaronder in een groot deel van voornamelijk moslim Noord-Afrika en het Midden-Oosten - hoewel in veel van deze landen, zoals Saoedi-Arabië en Libië, minder dan 5% van de inwoners christen is. In veel landen is de grootste groep inderdaad veel groter dan de op één na grootste groep. Over alle landen en territoria in de wereld is het mediane aandeel van de landenpopulatie in de grootste religieuze groep 88%, terwijl het mediane aandeel in de op één na grootste groep 9% is. Driekwart van de mensen in de wereld leeft als onderdeel van de grootste religieuze groep in hun land, terwijl 16% deel uitmaakt van de op één na grootste groep.

Moslims zijn de op een na grootste groep in 30 landen. Islam staat op de tweede plaats van het christendom in veel Afrikaanse landen, met name in de subsaharaanse gordel van naties die over het hele continent lopen. Veel van deze landen, zoals Nigeria en Ethiopië, zijn gelegen tussen de overwegend islamitische Maghreb van Noord-Afrika en de meer solide christelijke landen in het zuidelijke deel van het continent. Islam is ook de op een na grootste religie in India, na het hindoeïsme.

Aanhangers van volksreligies zijn de grootste religieuze groep in slechts drie landen (Macau, Taiwan en Vietnam), maar ze zijn de op een na grootste groep in 23 landen, waaronder China (waar "nones" de grootste groep zijn). Hindoes, ondertussen, vormen de op een na grootste groep in 12 landen, misschien wel het meest in het bijzonder Pakistan. Boeddhisten zijn de op een na grootste groep in zeven landen (waaronder Japan). Joden zijn niet de op één na grootste religieuze groep in welk land dan ook.

Opmerking: deze analyse is gebaseerd op de acht religieuze categorieën die worden gebruikt in "De toekomst van wereldreligies"Rapport: christenen, moslims, religieus niet-gelieerde personen, hindoes, boeddhisten, aanhangers van volksreligies, joden en aanhangers van andere godsdiensten. Deze resultaten zouden variëren als subgroepen binnen deze categorieën werden geclassificeerd als afzonderlijke religies.

Gegevens over landelijke en regionale religieuze composities, samen met toekomstige compositieprognoses, zijn beschikbaar in sorteerbare tabellen. U kunt ook een lijst (Excel-bestand) downloaden van de grootste en de tweede grootste religieuze groep in elk land. Aanvullende gegevens over de religieuze demografie op landniveau zijn beschikbaar op de Wereldwijde religieuze toekomst website.

Onderwerpen: Religieus niet-geaffilieerd, religieuze verbondenheid

Tweet