Beschimmelde kaas: Is het goed om te eten?

Zachte kazen, zoals kwark, roomkaas en ricotta, met schimmel, moeten worden weggegooid. Hetzelfde geldt voor elke soort kaas die wordt versnipperd, verkruimeld of in plakjes wordt gesneden.

Met deze kazen kan de vorm draden door de kaas sturen. Bovendien kunnen schadelijke bacteriën, zoals listeria, brucella, salmonella en E. coli, meegroeien met de schimmel.

Schimmels kunnen in het algemeen niet ver doordringen tot harde en halfzachte kazen, zoals Cheddar, Colby, Parmesan en Swiss. Dus je kunt het beschimmelde deel wegsnijden en de rest van de kaas opeten. Snij minimaal 2,5 cm rond en onder de beschimmelde plek af. Zorg ervoor dat het mes uit de vorm blijft, zodat het geen andere delen van de kaas verontreinigt.

Natuurlijk vormen niet alle vormen een risico. In feite worden sommige soorten mallen gebruikt om kazen te maken, zoals Brie en Camembert. Deze vormen zijn veilig om te eten.

Als je niet zeker weet wat voor soort kaas je hebt of wat je moet doen als het schimmel wordt, is de veilige manier om het weg te gooien.

  • Mediterraans diëet
  • Mononatriumglutamaat (MSG)
22 augustus 2015

Referenties

  1. Door voedsel overgedragen ziekten: wat consumenten moeten weten. Vakgroep Landbouw van de Verenigde Staten. http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/foodborne-illness-and-disease/foodborne-illness- what-consumenten-need-to-know / ct_index. Toegang tot 22 juli 2015.
  2. Vormen op voedsel: zijn ze gevaarlijk? Vakgroep Landbouw van de Verenigde Staten. http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/molds-on-food- zijn-zij-dangerous_ / ct_index. Toegang tot 22 juli 2015.
  3. Detailhandel in informatie over het voedselveiligheidsprogramma op datummarkering van kaas. Amerikaanse Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/food/guidanceregulation/retailfoodprotection/industryandregulatoryassistanceandtrainingresources/ucm113942.htm. Toegang tot 22 juli 2015.
  4. Zeratsky KA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. 28 juli 2015.
Zie meer Expert Answers

Producten en diensten

  1. The Mayo Clinic Dieet online
  2. Boek: The Mayo Clinic Diet

.

Tweet