Heart Attack, Stroke and Angina Symptoms

Krapte in uw borst, kortademigheid, verward gevoel - dit kunnen waarschuwingssignalen zijn voor een hartaanval, beroerte of angina pectoris.

"Als u symptomen ervaart die u nog nooit eerder had gehad, zoals aanzienlijk ongemak, kom dan absoluut op de eerste hulp en evalueer deze", zegt Shikhar Saxena, MD, een cardioloog die lesgeeft aan het Universitair Medisch Centrum van Nebraska. .

Natuurlijk, niemand vindt het leuk om naar de ER te gaan, zegt Richard A. Stein, MD, een cardioloog bij Newone University Langone Medical Center. Maar hij raadt aan om 911 te bellen als je pijn op de borst hebt:

 • Is nieuw
 • Gebeurt herhaaldelijk, maar nadat je veel minder energie hebt gebruikt om iets actiefs te doen
 • Wekt u 's nachts wakker

Hoe weet je of je symptomen te wijten zijn aan iets minder ernstig, zoals zure reflux? Locatie is een aanwijzing, zegt Karol E. Watson, MD, mededirecteur van het UCLA Centrum voor cholesterol en lipidenbeheer.

Een hartprobleem doet je meestal pijn doen "aan de linkerkant van de bovenste kist", zegt Watson. Elke pijn van de navel tot de neus, pijn die je zou kunnen omschrijven als 'ongemak', of het soort dat optreedt met emotionele of fysieke stress en weggaat met rust, kan hartgerelateerd zijn, zegt ze.

Ga er niet vanuit dat een eenvoudig geval van gas de boosdoener is. Raadpleeg onmiddellijk een arts om een ​​hartaanval of angina pectoris uit te sluiten.

Hartaanval

Soms komen de symptomen intens en plotseling op. Maar sommige mensen zeggen dat hun pijn of druk langzaam opbouwde, of klein leek. Om het verwarrender te maken, kunnen mannen en vrouwen licht verschillende waarschuwingssignalen hebben, of ze op verschillende plaatsen voelen.

U kunt een hartaanval krijgen als u voelt:

 • Pijn, druk of knijpen in je borstkas, vooral een beetje aan de linkerkant
 • Pijn of druk in uw bovenlichaam zoals uw nek, kaaklijn, rug, buik of in één of beide armen (vooral uw linker)
 • Kortademigheid
 • Plots zweterig of klam
 • Misselijkheid of braken
 • Lichthoofdig

De pijn duurt vaak een paar minuten. Het kan erger worden met lichamelijke activiteit of emotionele stress, en het gaat niet weg met rust, zegt Stein.

vervolgd

Hartaanvalsymptomen bij vrouwen zijn soms subtieler. Ze kunnen ook meer wijdverspreid zijn rond het bovenlichaam, en er is meer kans op zwaar zweten of maagklachten, zegt Watson. "Vrouwen kunnen ook ongewone kortademigheid of ongewone vermoeidheid hebben - zoals waar je voelt dat je niet eens kunt bewegen - meer dan mannen."

Hartaanvallen kunnen ook "vage, niet-specifieke symptomen hebben, zoals dat je gewoon niet goed voelt, of een dreigend onheil hebt", zegt Saxena.

"Bijna 15% van de patiënten heeft geen symptomen, dus ze weten nooit dat ze een hartaanval hebben. Dat komt vaker voor bij ouderen en mensen met diabetes, "zegt Stein.

Beroerte

Deze noodsituatie heeft veel mogelijke symptomen, maar ze zijn meestal hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen.

Bel 911 meteen als u een van deze waarschuwingssignalen opmerkt in uzelf of iemand anders:

 • Het gezicht hangt aan één kant, als een scheef lachje
 • Problemen met lopen
 • Zwakte of gevoelloosheid in een arm of been, met name aan één kant van het lichaam
 • Verwarring, zoals je niet helder kunt denken of iets kunt doen dat je normaal wel kunt doen
 • Onduidelijke spraak
 • Tong werkt niet aan één kant
 • Ernstige, plotselinge hoofdpijn

"Een van de voor de hand liggende symptomen van een beroerte is zwakte overal in het lichaam, maar de tekenen kunnen subtiel zijn," zegt Watson.

Als je bang bent dat iemand een beroerte heeft, "laat ze dan beide armen ophouden. Als een arm zwak is, zal deze vallen. Laat ze aan hun zijde langs de kamer lopen om te helpen. Zoek naar vreemde veranderingen in hun gang. "

In tegenstelling tot een hartaanval, worden symptomen van een beroerte minder waarschijnlijk veroorzaakt door angst, zegt Stein.

Lijnen kunnen permanente schade aan je hersenen veroorzaken, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk medische zorg te krijgen als je denkt dat iemand er misschien een heeft, zegt Saxena. "Sommige patiënten zullen niet de typische symptomen hebben, en kunnen gewoon niet-specifieke verwarring hebben."

Angina

Als u bloedvaten naar uw hart hebt geblokkeerd of vernauwd, kunt u pijn in uw borst of angina hebben. Alleen een arts kan uitwijzen of de pijn die je voelt hieruit afkomstig is of dat je een hartaanval hebt - dus laat het meteen controleren, zegt Saxena.

vervolgd

Enkele veel voorkomende symptomen van angina zijn:

 • Je borst doet pijn tijdens fysieke activiteit, omdat je hart harder moet werken om te blijven pompen.
 • U hebt vaak last van pijn op de borst die 5 minuten of minder duurt.
 • Je ongemak voelt als slechte indigestie.
 • De pijn verspreidt zich van je borst naar je armen, rug of bovenlichaam.
 • U krijgt verlichting van rust of van het nemen van hartmedicijn zoals nitroglycerine.

Als u een vrouw bent, kunt u andere symptomen hebben, zoals buiten adem zijn, misselijkheid of braken en scherpe pijn in uw maag of borst. U kunt angina krijgen als ze verstoppingen hebben in zeer kleine slagaders. Voor mannen zit de blokkade meestal in uw grotere hartslagaders.

Stress, roken, extreme temperaturen en zware maaltijden kunnen de pijn veroorzaken. Het veroorzaakt geen schade aan je ticker, maar het is een vroege waarschuwing voor hartaandoeningen, dus zorg ervoor dat het wordt uitgecheckt, zegt Watson.

Wees altijd voorzichtig als je denkt dat je een hartaanval, beroerte of angina hebt, zegt Saxena. "Mensen hebben de neiging om deze symptomen te bagatelliseren. Dit zijn ernstige problemen, dus neem contact op met uw arts of ga naar de eerste hulp. '

bronnen

BRONNEN: Mohamud Daya, MD, MS, universitair hoofddocent hulpdiensten bij Oregon Health & amp; Science University; Dr. Alfred Sacchetti, MD, woordvoerder, American College of Emergency Physicians; Mayo Clinic; National Heart, Lung and Blood Institute; National Institute of Neurological Disorders and Stroke; American Heart Association Scientific Statement: "Vertraging verminderen bij het zoeken naar behandeling door patiënten met acuut coronair syndroom en beroerte," circulatie, 2006;114:168-182.)

© 2015 WebMD, LLC. Alle rechten voorbehouden.
Tweet