Wat kan ik drinken?

Voedsel is vaak een focus als het gaat om diabetes. Maar vergeet niet dat de dranken die u drinkt ook een effect kunnen hebben op uw gewicht en bloedglucose!

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven en water is gewoon uw beste keuze als het gaat om hydratatie.

Wat te vermijden

Vermijd suikerhoudende dranken zoals gewone frisdrank, fruitpunch, vruchtendranken, energiedranken, sportdranken, zoete thee en andere suikerhoudende dranken. Deze verhogen de bloedglucose en kunnen in één portie enkele honderden calorieën opleveren! Kijk zelf maar:

  • Eén blikje standaarddrankje heeft ongeveer 150 calorieën en 40 gram koolhydraten. Dit is dezelfde hoeveelheid koolhydraten in 10 theelepels suiker!
  • Een kopje fruitpunch en andere suikerhoudende fruitdranken bevatten ongeveer 100 calorieën (of meer) en 30 gram koolhydraten.

Moe van het water?

Er zijn andere opties!

Meng het door ongezoete thee te kiezen. Heet of koud - zwarte, groene en kruidenthee bieden veel afwisseling. Je kunt ook bruisend water proberen of je eigen doordrenkt water thuis maken. Om met water doordrenkt water te maken, plaatst u eenvoudig water in de koelkast met komkommers, aardbeien en verse munt voor een verfrissend drankje met weinig calorieën. Wees creatief en bedenk je eigen natuurlijke fruit of kruideninfusie of koop een van de vele 0 caloriedranken op de markt.

De meeste dieetdranken (zoals light frisdrank of dieetthee) bevatten geen gram koolhydraten per portie, dus ze verhogen de bloedsuikerspiegel niet zelf. Deze dieetdranken worden gezoet met niet-voedende zoetstoffen in plaats van toegevoegde suikers. Door de toegevoegde suikers te verwijderen en te vervangen door caloriearme zoetstoffen, worden de meeste calorieën en koolhydraten verwijderd. Het is belangrijk om te overwegen dat deze producten alleen de calorie- en koolhydraatinname kunnen verminderen als ze worden gebruikt in plaats van andere dranken met een hoger caloriegehalte of koolhydraten.

Andere caloriearme dranken en dranken zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Ze kunnen een goed alternatief zijn voor normale limonade, ijsthee, fruitpunch, enz. Deze dranken gebruiken ook caloriearme zoetstoffen in plaats van suiker. Ze bevatten weinig calorieën (ongeveer 5-10 calorieën per portie van 8-ounce) en bevatten minder dan 5 gram koolhydraten per portie.

Koffie en thee

Gewoon koffie en thee bevatten heel weinig calorieën en koolhydraten en kunnen deel uitmaken van een gezond voedingspatroon. Dingen die aan koffie worden toegevoegd, zoals room, suiker, zoetstof en niet-zuivelroommelkers, kunnen allemaal calorieën en koolhydraten toevoegen, dus het gebruik van een kleine hoeveelheid of helemaal geen toevoegingen heeft de minste invloed op de bloedsuikerspiegel. Koffiedranken met smaken en siropen kunnen te veel calorieën en koolhydraten bevatten.

Er zijn verschillende grote onderzoeken geweest waaruit bleek dat het drinken van koffie een rol kan spelen bij het voorkomen van diabetes type 2. Uit ander onderzoek is echter ook gebleken dat koffieopname de bloedsuikerspiegel op korte termijn kan verhogen. Mensen met type 1-diabetes kunnen een stijging van de bloedglucose zien na het drinken van alleen koffie. Er is meer onderzoek nodig naar de effecten van koffie bij mensen met diabetes, maar dit kan met mate worden genoten.

Melk en sap

Als u melk drinkt, kies dan voor vetarme 1% of vetvrije melk en tel het in uw maaltijdplan. Eén kopje vetvrije melk levert ongeveer 12 gram koolhydraten, 80 calorieën, calcium en vitamine D. Als u lactose-intolerant bent of niet van melk houdt, zijn andere opties verrijkte sojamelk, rijstmelk of amandelmelk.

Sap bevat veel koolhydraten in een klein gedeelte, dus zorg ervoor dat u het meetelt in uw maaltijdplan. Meestal bevat ongeveer 4 ons of minder sap minstens 15 gram koolhydraten en 50 of meer calorieën. Als je ervoor kiest om sap te drinken, zorg er dan voor dat het label zegt dat het 100% sap is zonder toegevoegde suikers.

Aanvullende bronnen

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in onze informatie over alcohol.

We hebben ook een gedeelte over zoetstoffen met weinig calorieën.

  • Laatst beoordeeld: 24 augustus 2017
  • Laatst gewijzigd: 20 september 2017
Diabetes voorspelling lp-wat-kan-i-eten,
Tweet