Tips voor het eten van een plantaardig dieet

geplaatst op 24 augustus 2016 door Sandi Star in Artikelen, blog, waarom het plantaardige dieet?

De ideeën over voeding veranderen. Een levensstijl met plantaardig voedsel van hoge kwaliteit kan vele belangrijke ziekten voorkomen, behandelen en terugdraaien en de algehele gezondheid verbeteren. Dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren kunnen ons ziekterisico vergroten. Het publieke bewustzijn groeit over de impact van moderne fabrieksdierente landbouwmethoden op onze gezondheid en het milieu.

Er zijn veel voordelen voor een plantaardig dieet, waaronder minder gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, hoog cholesterolgehalte, diabetes type 2 en sommige kankers. Het is belangrijk om te weten welk voedsel u moet eten op een plantaardig dieet om ervoor te zorgen dat u de gemakkelijk gemiste voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D, vitamine K, calcium, B12 en omega-vetzuren binnenkrijgt.

Het volgen van een plantaardig dieet kan leiden tot een hogere consumptie van koolhydraten. Gluten in granen zoals tarwe, kamut, gerst, rogge en haver kan problematisch zijn voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie.

Een strikt plantaardig dieet kan voorkomen dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Je lichaam vereist een zeker evenwicht tussen alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Helaas is het eiwit in granen, peulvruchten, soja en noten onvolledig en kan het ondervoeding bij sommige mensen veroorzaken, dus het is belangrijk om je bloedpanelen bij te houden om in contact te blijven met de chemie van je lichaam. Suppletie is soms de sleutel tot het in balans houden van een plantaardig dieet.

Kies biologische groenten, met name niet-zetmeelhoudende groenten en biologisch fruit, de meest dichte bronnen van vitamines en mineralen. Groenten en fruit bieden verschillende antioxidanten, die verder kunnen bijdragen aan uw gezondheid en ziektes kunnen voorkomen. Biologische groenten hebben 35 procent meer voedingsstoffen en smaken 100 keer beter. Hoewel volle granen plantaardig voedsel zijn, hebben ze een lage nutriëntendichtheid en bieden ze niet zoveel voeding per calorie in vergelijking met niet-zetmeelrijke groenten en fruit.

Veganisten kunnen hun dagelijkse calciumbehoeften meestal krijgen van donkergroene bladgroenten (zoals broccoli, spruitjes, boerenkool, snijbiet en paksoi), met calcium verrijkte soja (niet genetisch gemodificeerde organismen), amandel- en rijstdranken ( ongezoet), volkoren granen, met calcium verrijkt sinaasappelsap. Sinaasappelen, Tahini, vijgen en zoete aardappelen bieden ook bruikbare hoeveelheden calcium. Noten zijn een andere bron van calcium, vooral sesamzaad, amandelen en paranoten. Probeer meer dan 535 milligram calcium per dag te consumeren voor de gezondheid van de botten.

Naast calcium, zijn de andere bestanddelen waarvan wordt aangenomen dat ze de integriteit van de botstructuur beschermen kalium, magnesium en vitamine K. Bepaalde culinaire kruiden, zoals tijm, salie en rozemarijn, zijn gunstig.

Kalium- en magnesiumrijke groenten en fruit zorgen voor een alkalisch residu dat beschermt tegen botverlies. Vitamine K-rijke bladgroenten vergemakkelijken de vorming van het essentiële bot-eiwit genaamd osteocalcine. Vrouwen met een hogere vitamine K-inname (van bijvoorbeeld een groene bladgroente minstens één keer per dag) hadden een 45 procent lager risico op heupfracturen in vergelijking met vrouwen met een lage inname (minder dan eens per week een bladgroente eten ).

Vitamine B12 is ook een groot probleem. B12 ondersteunt productie van rode bloedcellen en voorkomt bloedarmoede. Het zorgt ervoor dat zenuwcellen zich goed kunnen ontwikkelen en helpt uw ​​cellen eiwitten, koolhydraten en vet te metaboliseren. Terwijl vlees, melk en eieren voldoende vitamine B12 bevatten, bevatten planten er geen. Vitamine B12-tekort kan ernstige gevolgen hebben, zoals vroege dementie, gebrek aan coördinatie, vergeetachtigheid, zenuwstoornissen, geheugenverlies, desoriëntatie en concentratieproblemen. Een eenvoudige bloedtest kan uw B12-waarden bepalen en B12-opnamen zijn op recept verkrijgbaar.

Veganisten zijn bijzonder kwetsbaar voor Omega 3-vetzuurdeficiënties. Omega 3-vetzuren minimaliseren ontstekingsreacties in feite, waardoor de risicofactoren voor hartaandoeningen en kanker worden verlaagd. De belangrijkste reden waarom visoliesupplementen de voorkeur hebben voor deze omega-3-vetzuren is omdat ze grote hoeveelheden bevatten beide EPA (docosahexaeenzuur) DHA (eicosapentaeenzuur).

Om EPA en DHA in hun dieet te krijgen, moeten veganisten zich concentreren op bladgroenten, kruisbloemige groenten, walnoten en spirulina. Eén eetlepel lijnzaadolie per dag lijkt voldoende alfa-linoleenzuur of ALA te leveren voor de omzetting in dagelijkse therapeutische hoeveelheden EPA en DHA.

Zoals bij elke speciale levensstijl is het belangrijk om gefocust en opgeleid te blijven en altijd een goed idee om een ​​voedingsdeskundige te zien die de basis legt.

Tweet