Wat u moet weten voordat u afslankpillen koopt

Ogenvrije afslankpillen

De verleiding om over-the-counter afslankpillen te gebruiken om snel af te vallen, is sterk. Maar zijn deze producten veilig en effectief?

Door Mayo Clinic Staff

De aantrekkingskracht van snel afvallen is moeilijk te weerstaan. Maar maken gewichtsverlies pillen en producten alles behalve uw portemonnee lichter? En zijn ze veilig?

Het stellen van realistische verwachtingen

Er is geen wondermiddel om af te vallen. De meest effectieve manier om gewicht te verliezen en af ​​te houden, is door een gezond caloriearm dieet te eten en meer fysiek actief te zijn.

Gewichtsverlies pillen - geneesmiddelen op recept, medicijnen zonder medicijnen, kruidenproducten of andere voedingssupplementen - zijn op zijn best hulpmiddelen die kunnen helpen bij het afvallen. Maar er is relatief weinig onderzoek naar deze producten. De beste bestudeerde hiervan zijn medicijnen om het gewicht te verminderen.

Een studie uit 2016 beoordeelde bijvoorbeeld 28 langlopende onderzoeken naar geneesmiddelen op recept voor de behandeling van obesitas. De onderzoekers concludeerden dat wanneer een persoon de juiste levensstijl verandert, een recept op basis van afslankmiddel de kans vergroot om binnen een jaar 'klinisch zinvol' gewichtsverlies te bereiken.

Klinisch betekenisvol gewichtsverlies betekent dat u genoeg gewicht verloren hebt om uw risico op hartaandoeningen, diabetes en andere ziekten te verminderen. Dit wordt over het algemeen gedefinieerd als 5 procent of meer van het lichaamsgewicht.

Het is belangrijk om te bedenken dat gewichtsverlies dat wordt bereikt in een onderzoeksomgeving mogelijk groter is dan in de praktijk. Ook kunnen mogelijke bijwerkingen en ongunstige reacties op pillen voor gewichtsverlies van invloed zijn op hoe goed u het zou kunnen doen.

Het is redelijk om te verwachten dat voorgeschreven pillen voor gewichtsverlies gunstig kunnen zijn, maar ze zullen niet magisch zijn. Ze werken niet voor iedereen en de voordelen zijn misschien bescheiden. Onderzoekers weten veel minder over de potentiële voordelen en risico's van over-the-counter afslankproducten.

Regels voor vrij verkoopbehandeling begrijpen

Over-the-counter afslankbehandelingen vallen in twee algemene categorieën:

 • Nonprescription drugs
 • Voedingssupplementen

De normen voor het reguleren van de productie en marketing van deze twee soorten behandelingen zijn verschillend. Voor een niet-voorgeschreven medicijn, zoals orlistat (Alli), moet het geneesmiddelenbedrijf de Food and Drug Administration (FDA) voorzien van resultaten van menselijke (klinische) onderzoeken die de veiligheid en effectiviteit van het medicijn bij de niet-voorgeschreven dosis aantonen.

De makers van voedingssupplementen zijn verantwoordelijk voor het garanderen van de veiligheid van hun product en het maken van eerlijke claims over mogelijke voordelen. De claims van de makers zijn echter niet onderhevig aan beoordeling of goedkeuring door de FDA vóór de marketing. Ook kan het type of de kwaliteit van het onderzoek dat wordt gebruikt om claims te ondersteunen variëren.

Als de FDA kan aantonen dat een supplement onveilig is, kan het bureau het product verbieden of een fabrikant vragen om het vrijwillig in te trekken. De FDA kan ook actie ondernemen tegen een fabrikant als er helemaal geen bewijs is om een ​​claim te ondersteunen.

Deze verschillen in onderzoek, productie en marketing kunnen het moeilijk maken weloverwogen beslissingen te nemen over producten.

Het interpreteren van claims op supplementen voor gewichtsverlies

Wanneer een voedingssupplement op de markt wordt gebracht als "klinisch bewezen" om gewichtsverlies te veroorzaken, moet er een vorm van klinisch bewijs zijn om dit te ondersteunen. Een dergelijke claim geeft echter geen details over het klinisch onderzoek.

Raspberry keton-supplementen worden bijvoorbeeld op de markt gebracht als klinisch bewezen, natuurlijke afslankproducten. Vanaf december 2017 waren de resultaten van slechts één klinische studie met raspberry keton gepubliceerd. De resultaten bevatten de volgende informatie:

 • De proef van acht weken gebruikte een multi-ingrediëntensupplement met raspberry keton, cafeïne, bittere sinaasappel, gemberwortelextract en knoflookwortelextract, evenals andere kruiden, vitamines en mineralen.
 • Zeventig obese volwassenen werden willekeurig toegewezen aan het supplement of een inactief ingrediënt (placebo).
 • Alle deelnemers werden op een beperkt dieet- en bewegingsprogramma geplaatst.
 • Vijfenveertig mensen voltooiden alle acht weken van de proef.
 • Onder mensen die de proef voltooiden, was het gemiddelde gewichtsverlies in de supplementengroep 4,2 pond (1,9 kilogram).
 • Het gemiddelde gewichtsverlies in de placebogroep was 0,9 kilo (0,4 kilogram).

Het gewichtsverlies in de behandelingsgroep was bescheiden en de proef duurde slechts acht weken, wat niet lang genoeg is om te weten of het supplement op lange termijn zal helpen bij het afvallen. Bovendien bevatte het supplement meerdere ingrediënten, waardoor het onmogelijk was om te beoordelen welke ingrediënten het gewichtsverlies hebben bevorderd.

Veiligheidsrisico's begrijpen

Beperkt onderzoek maakt het ook moeilijk om de veiligheid van een afslanksupplement te beoordelen. En een product is niet noodzakelijkerwijs veilig, simpelweg omdat het natuurlijk is. Hoewel zeldzaam, zijn sommige voedingssupplementen in verband gebracht met ernstige problemen, zoals leverschade.

Ephedra, of ma-huang, is een kruidenstimulans dat ooit werd gebruikt in afslankproducten. Het is nu verboden door de FDA vanwege mogelijke bijwerkingen, waaronder stemmingswisselingen, hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag, beroerte, toevallen en hartaanvallen.

Bitter oranje is een momenteel verkrijgbaar kruidenstimulans dat wordt gebruikt in sommige afvallen-supplementen en wordt vaak een ephedra-substituut genoemd. Het actieve ingrediënt in bittere sinaasappel heeft chemische eigenschappen en acties die vergelijkbaar zijn met ephedra en kan in verband worden gebracht met vergelijkbare bijwerkingen. Vanwege beperkt onderzoek en het gebruik van bittere sinaasappel in multi-ingrediënt supplementen, is de veiligheid van het product niet goed begrepen.

Onderzoeken voordat je koopt

Het is belangrijk om je huiswerk te maken als je overweegt om zonder recept om gewicht te verliezen.Informatie over veel voedingssupplementen is online beschikbaar bij het Office of Dietary Supplements en het National Center for Complementary and Integrative Health.

De Natural Medicines-database vat onderzoek samen met voedingssupplementen en kruidenproducten. Hoewel informatie uit de Natural Medicines-database alleen via een abonnement beschikbaar is, kunt u deze mogelijk via een openbare bibliotheek openen.

Uw arts opnemen in uw plannen voor gewichtsverlies

Als u gewichtsverliespillen overweegt, neem dan contact op met uw arts, vooral als u gezondheidsproblemen heeft, medicijnen gebruikt of zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is ook belangrijk om advies te krijgen over mogelijke interacties met uw huidige gebruik van medicijnen, vitamines of mineralen.

Uw arts kan u ook advies geven over afvallen, ondersteuning bieden, uw vooruitgang volgen of u doorverwijzen naar een diëtist.

06 februari 2018

Referenties

 1. Dieetsupplementen voor gewichtsverlies. National Institutes of Health Office van voedingssupplementen. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/. Toegang tot 18 december 2017.
 2. Khera R, et al. Vereniging van farmacologische behandelingen voor obesitas met gewichtsverlies en bijwerkingen: een systematische review en meta-analyse. JAMA. 2016; 315: 2424.
 3. Pas op voor producten die het gewichtsverlies van een wonder beloven. Amerikaanse Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm246742.htm. Toegang tot 18 december 2017.
 4. Lopez HL, et al. Acht weken suppletie met een multi-ingrediënt product voor gewichtsverlies verbetert de lichaamssamenstelling, vermindert de heup- en tailleomtrek en verhoogt het energieniveau bij mannen en vrouwen met overgewicht. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2013; 10: 22.
 5. Zheng EX, et al. Leverletsel van supplementen voor kruiden, voeding en gewichtsverlies: een beoordeling. Journal of Clinical and Translational Hepatology. 2015; 3: 93.
 6. Klinisch management van overgewicht en obesitas. Natuurlijke geneesmiddelen. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com. Toegang tot 26 december 2017.
 7. Positie van de Academie voor Voeding en Diëtetiek: Interventies voor de behandeling van overgewicht en obesitas bij volwassenen. Tijdschrift van de Academie voor Voeding en Diëtetiek. 2016; 116: 129.
Zie meer diepgaand

Producten en diensten

 1. The Mayo Clinic Dieet online
 2. Boek: The Mayo Clinic Diet

.

Tweet