Heat Rash Pictures Treatment, Remedies: Hoe kom ik er vanaf

Warmte-uitslag beïnvloedt de huid als zweetklieren verstopt raken of beschadigd raken.

Warmte-uitslag definitie en feiten

 • Warmte-uitslag treedt op wanneer de zweetklieren van de huid worden geblokkeerd en het geproduceerde zweet niet naar de oppervlakte van de huid kan komen om te verdampen. Dit veroorzaakt een ontsteking die uitslag tot gevolg heeft.
 • Veel voorkomende symptomen van warmte-uitbarsting zijn onder meer rode bultjes op de huid en een stekelig of jeukende gevoel op de huid (ook bekend als stekelige hitte).
 • De uitslag verschijnt als een rode huid met kleine blaren en is te wijten aan een ontsteking. Het komt vaak voor in huidplooien of gebieden van strakke kleding waar de lucht niet kan circuleren.
 • Warmte-uitbarsting verdwijnt meestal als de huid wordt afgekoeld. Medische behandeling is alleen nodig als het gebied geïnfecteerd raakt.
 • Warmte-uitslag kan worden voorkomen door het vermijden van warme, vochtige omstandigheden, het dragen van loszittende kleding en het gebruik van airconditioning of ventilatoren om lucht te laten circuleren.
Warmte-uitslag toestand

Signalen en symptomen van de hittegerelateerde ziekten

Hoe hittetekens en symptomen van een aanverwante ziekte te herkennen

De volgende checklist kan u helpen de symptomen van hittegerelateerde ziektes te herkennen:

 • Warmte uitslag
 • Hittekrampen
 • Hittesyncope: iemand die last heeft van hittesyncope (flauwvallen) zal het plotselinge begin van duizeligheid of flauwvallen ervaren na blootstelling aan hoge temperaturen, vooral na het sporten in de hitte.
 • Oververhitting
 • Zonnesteek
Lees meer over symptomen en symptomen van hittegerelateerde ziekten »
Zweetklieren in de basale lagen van de huid raken verstopt en veroorzaken warmte-uitslag.

Wat is warmte-uitslag?

De taak van de huid is om de binnenkant van het lichaam te beschermen tegen de buitenwereld. Het werkt als een preventieve barrière tegen indringers die ervoor zorgen dat infectie, chemicaliën of ultraviolet licht het lichaam binnendringen of beschadigen. Het speelt ook een belangrijke rol in de temperatuurregeling van het lichaam. Een manier waarop het lichaam zichzelf afkoelt, is door te zweten en dat zweet of transpiratie te laten verdampen. Zweet wordt vervaardigd in zweetklieren die het hele lichaam bekleden (met uitzondering van enkele kleine plekken zoals vingernagels, teennagels en de gehoorgang).

Zweetklieren bevinden zich in de dermis of diepe laag van de huid en worden gereguleerd door de temperatuurcontrolecentra in de hersenen. Zweet van de klier komt door een kanaal naar de oppervlakte van de huid.

Een warmte-uitbarsting treedt op wanneer zweetkanalen verstopt raken en het zweet niet naar het oppervlak van de huid kan komen. In plaats daarvan raakt het onder het oppervlak van de huid gevangen en veroorzaakt het een lichte ontsteking of uitslag.

Warmte-uitslag wordt ook stekelige warmte of miliaria genoemd.

Foto van de lagen van de huid inclusief de zweetklieren
Foto van de lagen van de huid inclusief de zweetklieren
Warmte-uitslag kan worden veroorzaakt door overmatig zweten.

Wat zijn de oorzaken van warmte-uitbarsting?

Het is onzeker waarom sommige mensen hevige huiduitslag krijgen en andere niet.

De zweetklierkanalen kunnen geblokkeerd raken als overmatig zweten optreedt en het zweten niet uit een bepaald gebied mag verdampen. Enkele voorbeelden van hoe blokkering kan optreden, zijn onder meer:

 • Vouwen in de huid zoals de nek, oksel of lies hebben een huid die de aangrenzende huid raakt, waardoor het moeilijk wordt om lucht te laten circuleren en zweetverdamping wordt voorkomen.
 • Strakke kleding die verdamping van zweet voorkomt.
 • Bundelen in zware kleding of lakens. Dit kan voorkomen wanneer iemand in de winter warm probeert te blijven of gekoeld door een ziekte met koorts.
 • Zware crèmes of lotions kunnen zweetkanalen verstoppen.

Baby's hebben onvolgroeide zweetklieren die het zweet dat ze produceren niet efficiënt kunnen verwijderen. Ze kunnen warmte-uitbarstingen ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan warm weer, overdressed zijn, overmatig gebundeld zijn of koorts hebben.

Warmte-uitslag kan optreden als bijwerking van sommige medicijnen (bijvoorbeeld clonidine [Catapres]).

Warmte-uitslag kan zowel kinderen als volwassenen beïnvloeden en manifesteert zich als rode bultjes op de huid.

Wat zijn de symptomen van warmte-uitbarsting bij kinderen en volwassenen?

De meest voorkomende symptomen van warmte-uitslag zijn rode bultjes op de huid en een jeukende of stekelige gevoel op de huid. Deze zijn het gevolg van ontsteking van de oppervlakkige lagen van de huid (de epidermis) en de stekelige sensatie is vergelijkbaar met het gevoel van milde zonnebrand.

De symptomen van warmte-uitbarsting zijn hetzelfde bij baby's en volwassenen; echter, omdat een baby niet kan klagen over de huiduitslag, kan hij of zij kieskeurig zijn.

Wie loopt er risico op warmte-uitbarsting?

Pasgeborenen, zuigelingen, ouderen en zwaarlijvige personen met grote gebieden met huid-op-huid contactgebieden (bijvoorbeeld een groot overlappend gebied van buikvet) lopen het risico om warmte-uitbarsting te ontwikkelen. Ze lopen allemaal het grootste risico als ze gedurende lange perioden niet bewegen en delen van de huid niet worden blootgesteld aan circulerende lucht, waardoor de zweetkanalen niet kunnen "ademen" (verdampingskoeling).

Warmte-uitslag komt vaker voor op plaatsen met warme, vochtige klimaten omdat mensen meer zweten.

Intensieve lichaamsbeweging die gepaard gaat met veel transpireren kan een warmte-uitbarsting veroorzaken, vooral als de kleding niet voldoende luchtcirculatie mogelijk maakt.

Warmte-uitslag kan eruitzien als kleine blaasjes op de huid.

Hoe ziet warmte-uitslag eruit?

Het uiterlijk van de warmte-uitbarsting hangt af van waar het overtollige zweet in de huid wordt afgezet.

Kleine blaren die eruit zien als kleine zweetdruppels, worden gezien als het zweet wordt geblokkeerd op de meest oppervlakkige lagen van de huid waar het zweetkanaal zich opent op het huidoppervlak. Genaamd miliaria crystallina, het heeft geen andere symptomen dan deze "zweetbubbels".

Klassieke warmte-uitbarsting of miliaria rubra treedt op als het zweet ontsteking veroorzaakt in de diepere lagen van de epidermis. Zoals elke andere ontsteking, wordt het gebied rood (en daarom de naam rubra = rood) en de blaren worden iets groter. Omdat de zweetkanalen geblokkeerd zijn en geen zweet afgeven aan het huidoppervlak, is het betrokken gebied droog en kan het geïrriteerd, jeuken en pijnlijk zijn. Deze uitslag wordt ook stekelige warmte genoemd.

Minder vaak, na herhaalde perioden van stekelige hitte, kan de warmte-uitbarsting de diepere laag van de huid die de dermis wordt genoemd, doen oplichten en miliaria profunda veroorzaken. Deze uitslag bestaat uit grotere, hardere bulten die meer huidskleurig zijn.De uitslag begint bijna onmiddellijk na het sporten en er is opnieuw geen zweet te bespeuren op de getroffen gebieden. In zeldzame gevallen kan dit soort warmte-uitbarsting potentieel gevaarlijk zijn als er voldoende huid is, omdat het gebrek aan zweten kan leiden tot hittegerelateerde ziekten zoals hittekrampen, hitte-uitputting of hitteberoerte.

Warmte uitslag foto's

Foto's van warmte-uitbarsting bij kinderen en volwassenen
Foto's van warmte-uitbarsting bij kinderen en volwassenen

Daily Health News

Trending op MedicineNet

Warmte-uitslag kan thuis met lotions worden behandeld.

Hoe wordt de huiduitslag gediagnosticeerd?

De diagnose van warmte-uitbarsting wordt gesteld door lichamelijk onderzoek. Wetende dat de uitslag optreedt tijdens zweten of hitte, is het waarderen van de locatie op het lichaam (in huidplooien of waar kleding goed past) en het zien van hoe de uitslag eruit ziet voldoende om de diagnose te stellen. Zoals bij veel huiduitslag, kan de zorgverlener naar de betrokken huid kijken en door de eerdere ervaring meteen de diagnose stellen.

Wat is de behandeling voor warmte-uitslag?

Behandeling voor warmte-uitbarsting omvat huismiddeltjes zoals vrij verkrijgbare crèmes en sprays. Medische behandeling van warmte-uitbarsting kan antibiotica inhouden als de zweetklieren geïnfecteerd raken.

Huismiddeltjes voor warmte-uitslag

Warmte-uitslag verdwijnt vaak vanzelf wanneer de huid afkoelt. Als de stekelige sensatie aanhoudt, kan calamine lotion nuttig zijn. Sommige artsen adviseren ook over-the-counter hydrocortison crèmes of sprays.

Warmte-uitslag kan worden voorkomen bij warm weer door te voorkomen dat de zweetklieren verstopt raken.

Medische behandeling voor warmte-uitslag

Warmte-uitslag verdwijnt vanzelf wanneer de huid is afgekoeld, maar bij gelegenheid kunnen de zweetklieren geïnfecteerd raken. De tekenen van infectie zijn pijn, toegenomen zwelling en roodheid die niet verdwijnt. Puisten kunnen zich op de plaats van de uitslag vormen. Deze infectie vindt plaats omdat bacteriën de geblokkeerde zweetklier zijn binnengedrongen. Behandeling met antibiotica kan nodig zijn. Chronische en terugkerende warmte-uitslag moet mogelijk worden behandeld door een zorgverlener of dermatoloog (huidspecialist).

Hoe kan hitte-uitslag worden voorkomen?

Preventie is de belangrijkste behandeling voor warmte-uitbarsting. Door de huid bloot te stellen aan circulerende lucht, neemt het risico op verstopping van de zweetkanalen af ​​en worden de klieren ontstoken.

Andere strategieën om warmte-uitbarsting te voorkomen zijn onder andere:

 • Vermijd oefeningen in warm, vochtig weer
 • Draag losse kleding gemaakt van ademende stoffen zoals katoen
 • Gebruik airconditioning
 • Houd de huid schoon met veelvuldig baden of douchen om te voorkomen dat de zweetklieren verstopt raken
 • Verminder de hoeveelheid overlappende huid op de huid (vet- of gewichtsverlies)

Hoe effectief zijn elektrische ventilatoren bij het voorkomen van warmte-uitbarsting?

De huid koel houden op warme dagen is een belangrijke preventieve maatregel. Luchtcirculatie (met ventilatoren of andere methoden) helpt meestal bij huidkoeling. Het is belangrijk om pasgeborenen en baby's niet te strak te bundelen, zodat er lucht op de huid kan komen, maar het is ook belangrijk om ze warm genoeg te houden.

Het is belangrijk om personen te bewegen die onbeweeglijk zijn (bijvoorbeeld sommige ouderen, mensen met verlamming of die zwak zijn) zodat alle delen van het lichaam kunnen worden blootgesteld aan frisse lucht.

Abonneer u op de Skin Care & Conditions-nieuwsbrief van MedicineNet

Door op 'Verzenden' te klikken, ga ik akkoord met de Algemene voorwaarden en het Privacybeleid van MedicineNet. Ik ga ook akkoord met het ontvangen van e-mails van MedicineNet en ik begrijp dat ik op elk moment kan afzien van MedicineNet-abonnementen.

Het vermijden van overmatig zweten en oververhitting kan warmte-uitbarsting voorkomen.

Hoe kunnen mensen hun gezondheid beschermen als de temperaturen extreem hoog zijn?

Het lichaam kan zich bij warm weer heel goed aanpassen, maar het kost tijd om te acclimatiseren. De werkelijke temperatuur is slechts één factor wanneer iemand besluit te werken, te spelen of te trainen in de hitte. De hitte-index voegt vochtigheid toe aan de vergelijking, omdat zweet niet kan verdampen als het watergehalte in de lucht (vochtigheid) hoog is. Als de lucht zoveel mogelijk water vasthoudt, is er geen plaats voor zweet en verdamping kan het lichaam niet koelen.

Probeer te vermijden om te werken of te sporten in extreme hitte om het risico op hitte gerelateerde ziekten te minimaliseren. Vermijd uitdroging en andere complicaties door regelmatig te pauzeren om uit de hitte te komen en veel water of andere vloeistoffen te drinken om vocht dat verloren is gegaan door zweet aan te vullen.

Vroege tekenen van hittegerelateerde ziektes zijn duizeligheid, zwakte en misselijkheid. Het is belangrijk om uit het vuur te komen, af te koelen en direct te hydrateren om ernstige hittegerelateerde problemen zoals hitte-uitputting en hitteberoerte te voorkomen.

Raadpleeg theU.S. om de warmte-index in uw gebied te berekenen. Army's Heat Index Calculator.

Van WebMD-logo

Huidproblemen en behandelingen Hulpbronnen
Uitgelichte centra
Gezondheidsoplossingen van onze sponsors
Blijven gehydrateerd in warme temperaturen is noodzakelijk voor de algehele gezondheid.

Hoeveel water moet ik drinken bij warm weer?

Het is moeilijk in te schatten hoeveel water verloren gaat door zweet en het dorstmechanisme is mogelijk niet gevoelig genoeg om iemand eraan te herinneren voldoende te drinken. Over het algemeen zijn de nieren een goede indicatie of er voldoende water in het lichaam is. Als het lichaam uitgedroogd is, proberen de nieren zoveel mogelijk water vast te houden. Verminderde urineproductie, urine geconcentreerd in kleur en een sterke urinegeur zijn tekenen dat de nieren proberen de watervoorziening van het lichaam te behouden. Urine is duidelijk als er voldoende vocht in het lichaam is.

In een warme omgeving moet een persoon genoeg water drinken om de urine schoon te maken en ervoor zorgen dat het lichaam zweet produceert. Zweet- en urineverlies houdt ook verlies van elektrolyten in. Hoewel drinkwater goed is, moeten andere vloeistoffen zoals sportdranken ook worden gebruikt om verloren elektrolyten te vervangen om andere problemen zoals hypokaliëmie (laag kalium) te voorkomen. Mensen die medicijnen gebruiken voor aandoeningen zoals diabetes, nierproblemen en congestief hartfalen (CHF), moeten extra voorzichtig zijn met hun vochtinname en bespreken hoe ze problemen met warm weer kunnen voorkomen met hun arts (en).

Warmte-uitslag wordt meestal beter als de huid eenmaal is afgekoeld en mag ademen.

Moet ik zouttabletten nemen tijdens warm weer?

Het nemen van zouttabletten is geen goed idee.Terwijl het lichaam veel elektrolyten verliest wanneer het zweet, zijn er mechanismen aanwezig om het verlies te compenseren. Meestal is het voldoende om het lichaam gehydrateerd te houden met gewoon water, maar het levert geen elektrolyten op. Sportdranken (bijvoorbeeld PowerAde, Gatorade) kunnen redelijke alternatieven zijn als langdurige oefening of werk vereist is in warme omstandigheden.

Wat is de beste kleding voor warm weer of een hittegolf?

Verdamping werkt alleen om de huid te laten afkoelen als het zweet dat het lichaam produceert verdampt. Lichtgewicht, losse kleding zorgt voor luchtcirculatie naar het oppervlak van het lichaam en bevordert de koeling. Hoewel katoen de klassieke stof is die kan worden gebruikt, zijn er enkele synthetische stoffen ontwikkeld om zweet van de huid af te voeren en een efficiëntere huid- of lichaamskoeling mogelijk te maken.

Wat is de prognose voor warmte-uitbarsting?

Warmte-uitslag of stekelige warmte heeft de neiging om zelfbeperkend te zijn en wordt beter zodra de huid afkoelt en mag ademen. Preventie door het niet laten ophopen van warmte in lichaamsgebieden, gevolgd door afkoeling van de huid zijn de meest gebruikelijke manieren om de beste prognose voor warmte-uitslag te verkrijgen.

Medisch beoordeeld op 5/10/2018

Referenties

Referenties:

Rakel RE, Rakel D. "Textbook of Family Medicine." 9e editie. 2015 Saunders.

Tweet