Richtlijnen voor een dieet met dyslipidemie

Als u dyslipidemie heeft, betekent dit dat u hoge niveaus van LDL, of slechte cholesterol, en trigylceriden, een soort vet, hebt. Deze omstandigheden kunnen leiden tot de opbouw van gevaarlijke plaque in de slagaders, waardoor uw risico op mogelijk dodelijke gezondheidsproblemen, zoals een hartaanval en beroerte, toeneemt. Veranderingen in levensstijl, zoals het eten van een beter dieet, vormen meestal een hoeksteen van het omgaan met deze aandoeningen, hoewel je misschien ook medicijnen nodig hebt. Over het algemeen overlappen de voedingsstrategieën voor het beheer van elk van deze problemen elkaar, maar sommige unieke maatregelen zijn van toepassing op het een of het ander.

Video van de dag

Verminder op vet voedsel. Verminder op vet voedsel. Fotocrediet: bhofack2 / iStock / Getty Images

Het verminderen van uw inname van verzadigd vet, transvet en cholesterol zal beide aspecten van dyslipidemie helpen verbeteren. Het Therapeutic Lifestyle Changes-dieet, gebaseerd op onderzoek en bevindingen van het National Cholesterol Education Program, is ontworpen om zich te richten op risicofactoren voor hartziekten. Het dieet vraagt ​​niet meer dan 7 procent van je dagelijkse calorieën om te komen van verzadigd vet en niet meer dan 200 milligram cholesterol per dag. Problematisch voedsel omvat vet vlees, eigeel, volvette zuivel, runderlever, kippenlever, garnalen en inktvis. Transvetten lijken het meest problematisch te zijn volgens Harvard Health Publications - ze verhogen niet alleen LDL meer dan verzadigde vetten, ze lijken ook het niveau van HDL te verlagen, het "goede" cholesterol dat bijdraagt ​​aan de gezondheid van het hart. Transvetten, ook wel gehydrogeneerde oliën genoemd, zullen naar alle waarschijnlijkheid in commercieel bereide verpakte voedingsmiddelen, gefrituurde voedingsmiddelen en fastfoodproducten opduiken. Lees de productlabels zorgvuldig door, want fabrikanten mogen het transvetgehalte als nul vermelden als het product minder dan 0,5 gram per portie bevat. Als de ingrediënten geharde oliën bevatten, bevat het transvetten. Hoewel dat misschien een onbeduidend bedrag lijkt, kan het snel oplopen en vinden de aanbevelingen dat het streven naar nulconsumptie, zelfs een beetje te veel mag zijn.

Avocado's zijn gezond vet. Avocado's zijn gezond vet. Photo Credit: agcuesta / iStock / Getty Images

Niet alle vetten delen een slechte reputatie. Veel vormen van vet zijn eigenlijk goed voor je en kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol- en triglycerideniveaus. Je moet echter nog steeds je dagelijkse inname volgen, omdat calorieën calorieën zijn en alle soorten vet twee keer zoveel per gram bevatten als koolhydraten en eiwitten. Het TLC-dieet vraagt ​​om de inname te beperken tot niet meer dan 35 procent van uw totale calorieën. Goede bronnen van gezonde vetten zijn vette vis zoals zalm en tonijn, noten, zaden, olijfolie, koolzaadolie en avocado's.

Verse groenten. Verse groenten. Photo Credit: marucyan / iStock / Getty Images

Alle plantaardig voedsel bevat sterolen, stoffen waarvan is aangetoond dat ze het cholesterolgehalte verlagen. Het eten van voldoende plantaardig voedsel om therapeutische niveaus af te leiden, ongeveer 2.000 milligram per dag, zou echter moeilijk zijn. Om deze reden zijn veel voedingsmiddelen en dranken verrijkt met plantensterolen en zullen doorgaans dit feit adverteren, zoals bepaalde soorten gezonde margarine en sinaasappelsap. Het eten van een vezelrijk dieet zal ook helpen om het cholesterolgehalte te verlagen, omdat vezels zich eraan binden in de darm, waardoor het uit het lichaam verdwijnt in plaats van in de bloedbaan.

Kies hele vruchten. Kies hele vruchten. Photo Credit: Jupiterimages / Goodshoot / Getty Images

Omdat die triglyceriden een vorm van vet zijn, zou je kunnen denken dat vetinname de grootste invloed op triglycerideniveaus uitoefent, maar het zijn eigenlijk simpele suikers die in koolhydraatrijk voedsel worden aangetroffen, legt de Cleveland Clinic uit. Dit betekent dat u uw inname van geraffineerde koolhydraten zoals wit brood en suikerhoudend voedsel en dranken moet bekijken. Het eten van te veel zetmeelrijke voedingsmiddelen kan ook problematisch zijn, zoals aardappelen en maïs. Kies hele vruchten in plaats van gedroogde vruchten - de laatste bevat meer suiker - en vruchtensappen. Verminder alcoholgebruik omdat het de verwerking van vetzuren door de lever verstoort en triglyceriden verhoogt. Eet veel koolhydraatarme groenten zoals broccoli, spinazie, bladgroenten, uien en paprika's en kies volkorenproducten.

LiveStrong Calorie Tracker

Verlies gewicht. Voel me geweldig! Verander je leven met MyPlate door LIVESTERK.COM

Tweet