India is het derde meest obese land ter wereld

Een land waar 270 miljoen mensen onder de 'armoedegrens' leven, obesitas lijkt een verafgelegen kwestie, bedoeld voor de rijke kinderen van de eerste wereld. Maar India wordt belegerd: junkfood, alcohol en sedentaire levensstijl leiden ons naar stille zelfvernietiging, waardoor één op de vijf Indiase mannen en vrouwen zwaarlijvig of overgewicht heeft.

Volgens een studie gepubliceerd in het bekende tijdschrift Lancet, bevindt India zich net achter de VS en China in deze wereldwijde gevarenlijst van de top 10 van landen met het grootste aantal zwaarlijvige mensen.

De studie - getiteld 'Wereldwijde, regionale en nationale prevalentie van overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen in de periode 1980-2013: een systematische analyse voor de Global Burden of Disease Study 2013' - gebruikte gegevens verzameld door internationale instanties en organisaties in verschillende landen, zoals India meer dan drie decennia. De VS stonden bovenaan de lijst met 13 procent van de zwaarlijvige mensen wereldwijd, terwijl China en India samen goed waren voor 15 procent van de zwaarlijvige populatie in de wereld, met respectievelijk 46 miljoen en 30 miljoen zwaarlijvige mensen. Volgens de studie steeg het aantal mensen met overgewicht en obesitas wereldwijd van 857 miljoen in 1980 tot 2,1 miljard in 2013. Dit is een derde van de wereldbevolking.

Overgewicht bij volwassenen is gecategoriseerd als Body Mass Index van 25 kg / m2 tot 30 kg / m2 en obesitas als Body Mass Index van meer dan 30 kg / m2. In 2010 werd geschat dat overgewicht en obesitas 3 tot 4 miljoen doden veroorzaakte, 3,9 procent van de verloren levensjaren en 3,8 procent van de voor gehandicapten gecorrigeerde levensjaren wereldwijd, aldus de studie. En het probleem wordt naar verwachting slechter als obesitas toeneemt en "geen nationale succesverhalen zijn gemeld in de afgelopen 33 jaar." Volgens Christopher Murray, directeur van het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) die de analyse voor de studie uitvoerde: "In de afgelopen drie decennia heeft niet één land succes geboekt bij het terugdringen van obesitas, en we verwachten dat obesitas gestaag zal stijgen naarmate de inkomens stijgen in met name de lage- en middeninkomenslanden. " Dr. Pradeep Chowbey, directeur van het Institute of Minimal Access en Bariatric Surgery bij Max Healthcare Institute, zei: "Als we de grafiek van obesitas zien, begonnen de Indianen vanaf 1999 aan te komen door urbanisatie. Er is een geleidelijke economische verbetering opgetreden in onze De ingang van moderne technologie en internet heeft mensen lui en stil gemaakt. "

Met levensstijlstoornissen dwingen steeds meer mensen om te winden onder overgewicht, zelfs relatief jongere mensen ontwikkelen gewrichtsaandoeningen en kniepijn. Overmatig gewicht wordt geassocieerd met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder bloeddruk, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Nog een ander probleem is dat obesitas mensen een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose geeft. "Artrose, een degeneratieve gewrichtsaandoening, gaat gepaard met degradatie van de conditie van gewrichten, meestal als gevolg van verlies van kraakbeen en kan stijfheid, blokkering of pijn veroorzaken. Overgewicht maakt een persoon vatbaarder voor artrose," zei Dr. Rajeev K. Sharma, orthopedisch specialist en gewrichtsvervangende chirurg in Indraprastha Apollo Hospital. Obesitas is ook naar voren gekomen als een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid in Zuid-Aziatische landen. Experts zeggen dat de prevalentie van obesitas groter is in stedelijke gebieden, en vrouwen zijn meer getroffen dan mannen.

Verder stijgt obesitas bij kinderen en adolescentensnel. Het fenomeen in Zuid-Aziaten heeft karakteristieke kenmerken -hoge prevalentie van abdominale obesitas, met meer "intra-abdominale entruncal onderhuidse adipositas, "zeggen de experts." Voedingsrichtlijnen voorpreventie van obesitas en diabetes, en richtlijnen voor fysieke activiteit voor Aziatische Indianen zijn nu beschikbaar. Interventieprogramma's met nadrukover het verbeteren van kennis, houding en praktijken met betrekking tot gezondvoeding, fysieke activiteit en stress management moeten zijngeïmplementeerd ", zei Dr. Anoop Misra, voorzitter van de National Diabetes,Obesitas en cholesterolstichting.

Volgens Dr. Prabal Roy, senior bariatrische chirurg aan het Asian Institute of Medical Science,Indiërs hadden al lange tijd te maken met ondervoeding en zijn dat nu ookblootgesteld aan de "overnutrition van de moderne wereld doorglobalisering "." India is momenteel getuige van een toenemend aantal mensenin de middenklasse die zwaarlijvig zijn. Veel van de Indiase bevolking heeftbegon te vertrouwen op verwerkt voedsel dat een enorm percentage bevattransvet, suikers en andere ongezonde en kunstmatige ingrediënten.Obesitas wordt beschouwd als de kern van vele ziekten. Verhoogd gewichtdraagt ​​aanzienlijke gezondheidsrisico's voor sommige kankers, diabetes, hartziekten en beroertes, 'zei Roy en toch lijken we niets te doende dreiging tegen te gaan, onszelf door een "pandemie" te laten beheersen en de gevaren gelukkig af te schudden met onvergeeflijke nonchalance.

Tweet