CLA Supplement Dosering en veiligheid

Geconjugeerd linolzuur, of CLA, is een vetzuur dat in kleine hoeveelheden wordt aangetroffen in zuivel- en vleesproducten en wordt gebruikt voor gewichtsverlies, spiergroei en algemene gezondheid. Het gebruik van een CLA-supplement is een methode om uw aanbevolen dosis van dit vetzuur te bereiken. Kiezen voor een CLA-supplement kan u gezondheidsvoordelen bieden, zoals vetverlies en ziektepreventie, maar met een paar mogelijke bijwerkingen.

Video van de dag

Hoewel geconjugeerde linolzuursupplementen als veilig worden beschouwd, zoals bij elk voedingssupplement, moet u rekening houden met de mogelijke bijwerkingen. Overmatige inname van CLA kan het risico op diabetes bij personen met overgewicht verhogen of kan leiden tot maag- en darmproblemen, misselijkheid en diarree. Bovendien kan CLA schadelijk zijn voor baby's en mag het niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven. Voor relatief gezonde personen wordt CLA echter als een algehele veilige aanvulling beschouwd.

Het gebruik van een CLA-supplement kan u gezondheidsvoordelen bieden, waaronder spiergroei en gewichtsverlies in combinatie met lichaamsbeweging, ziektepreventie en verhoogde energie. Doorgaans ervaart u tijdens het afvallen ook een afname van de spiermassa, maar CLA helpt bij het behouden van de spiermassa terwijl het metabolisme van uw lichaam wordt verhoogd. Dit verhoogde metabolisme verhoogt je energieniveau en het vermogen van je lichaam om calorieën te verbranden. Geconjugeerd linolzuur kan het LDL-cholesterol verlagen en kan uw immuunsysteem verbeteren, waardoor uw algehele gezondheid verbetert. Het supplement bevat ook antioxidanten, die kunnen helpen om ziekten zoals kanker te voorkomen.

Geconjugeerde linolzuur supplementen zijn meestal verkrijgbaar als een vaste capsule of in vloeibare vorm. CLA-supplementen variëren in concentratie, dus u moet op zoek naar een product dat ongeveer 80 procent CLA bevat. De aanbevolen dosering van CLA-supplementen is 3,4 g of 3,400 mg per dag. Het consumeren van geconjugeerde linolzuur supplementen met eiwitrijk voedsel zoals melk kan de kans op het ervaren van misselijkheid of diarree verminderen.

In een studie uitgevoerd door Dr. Jean-Michel Gaullier toonden volwassenen die een CLA-supplement kregen een afname van 9% in lichaamsvet, volgens de website van Nutraingredients. Individuen die CLA namen, waren ook in staat om na de studie hun verminderde gewicht te behouden. Gaullier merkte ook op dat slechts een klein aantal personen milde bijwerkingen van maagpijn vertoonde.

CLA-supplementen zijn niet bedoeld om ziekten of gezondheidsproblemen aan te pakken. Raadpleeg voor uw eigen veiligheid eerst uw arts voordat u een voedingssupplement gebruikt.

LiveStrong Calorie Tracker

Verlies gewicht. Voel me geweldig!Verander je leven met MyPlate door LIVESTERK.COM

CLA Supplement Dosering en veiligheid

20 mei 2004 - geconjugeerd linolzuur (CLA) is een kandidaat voor de wonderbaarlijke wonderpil. Een groep vrouwen met overgewicht verloor 9% lichaamsvet in één jaar tijd. Niet slecht, omdat ze hun levensstijl of eetgewoonten niet veranderden.

"We geloven echt dat dit veelbelovend is", vertelt hoofdonderzoeker Jean-Michel Gaullier, PhD bij de Scandinavian Clinical Research Group, aan WebMD. Zijn studie verschijnt in het juni nummer van de American Journal of Clinical Nutrition.

"Het is de eerste keer dat we naar de effecten van CLA op de lichaamssamenstelling kijken om eenduidige resultaten te krijgen," zegt hij.

Maar hier is één zorg: de vrijwilligers die CLA gebruikten, hadden veranderingen in bepaalde risicofactoren voor hartziekten. Maar Gaullier vertelt WebMD dat de veranderingen in cholesterolniveau en bloedsuikerspiegel niet significant waren.

De bevindingen rechtvaardigen echter verder onderzoek, zegt Cindy Moore, MS, RD, directeur van voedingstherapie bij The Cleveland Clinic en een woordvoerster van de American Dietetic Association. Ze stemde ermee in om commentaar te geven op de bevindingen van Gaullier.

"De impact [van CLA] op hartziekten en diabetes moet verder onderzocht worden", vertelt Moore aan WebMD. "Dit is waar het bij de wetenschap allemaal om gaat, het samenvoegen van studies die het grotere, bredere beeld bieden."

Wat is CLA?

CLA is een van nature voorkomend vetzuur dat wordt aangetroffen in vlees en zuivelproducten. Het is ook een populair voedingssupplement dat wordt verkocht met de bewering dat het mensen helpt vet te verliezen, gewichtsverlies te behouden, vetvrije spiermassa te behouden en type 2 diabetes onder controle te houden - het type diabetes dat vaak wordt geassocieerd met obesitas.

In natuurvoedingswinkels wordt CLA verkocht als een pil of als een siroop. De siroop smaakt vrij goed en kan worden gemengd met voedsel, vertelt Gaullier WebMD. "Maar als je de capsules uit elkaar haalt en probeert te mixen met yoghurt, smaakt het heel slecht, het heeft een zeer bittere smaak."

CLA komt in verschillende concentraties. Zorg ervoor dat u een product koopt dat 80% CLA bevat om maximale resultaten te behalen, zoals hij zegt.

In kleine studies met dieren bleek CLA hartziekte en verschillende soorten kanker te voorkomen, zegt Gaullier. Het lijkt ook het immuunsysteem te verbeteren.

Kleinere onderzoeken naar de effectiviteit van CLA bij het afvallen hebben een aantal tegenstrijdige resultaten laten zien - mogelijk omdat ze schalen met lichaamsvet hebben gebruikt om verbeteringen te meten, en die schalen zijn niet erg nauwkeurig, vertelt hij aan WebMD. In zijn onderzoek gebruikte Gaullier een body-scanning-technologie genaamd DEXA (dual-energy X-ray absorptiometry). "Het is zeer nauwkeurig in het meten van lichaamsvet," vertelt hij aan WebMD.

Hij is de eerste langetermijnstudie van de veiligheid en werkzaamheid van CLA op het gebied van gewichtsverlies.

vervolgd

Enig gewichtsverlies, uitstekende vetverbranding

Gaullier's onderzoek omvatte 180 mannen en vrouwen met overgewicht, allemaal tussen 25 en 30 BMI (body mass index). Een BMI - een indicator voor lichaamsvet - meer dan 25 is in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen en andere medische problemen, zoals diabetes. De vrijwilligers waren overwegend vrouwelijk - 149 vrouwen en 31 mannen.

Ze werden willekeurig toegewezen aan drie groepen. De twee groepen die CLA namen, kregen dagelijks de kenmerkende standaardpillen (4,5 gram van 80% CLA) of de siroopformulering (3,6 gram van 76% CLA vermomd in een capsule). De derde groep slikte dagelijks een placebo-capsule gevuld met olijfolie.

Vrijwilligers hoefden hun dieet- of bewegingspatroon niet te veranderen. Een verpleegkundige gaf echter wel op verzoek dieet- en bewegingsadviezen. De dagelijkse calorie-inname was vergelijkbaar tussen de drie groepen; alle vrijwilligers verminderden hun calorie-inname een beetje tijdens de studie, rapporteert hij. Alles kreeg ongeveer dezelfde hoeveelheid beweging.

"Dit suggereert sterk dat de waargenomen effecten van CLA op de lichaamssamenstelling onafhankelijk waren van het dieet", schrijft hij. De verminderde calorie-inname kan deels te wijten zijn aan de supplementen en / of een verminderde eetlust. Omdat vrijwilligers een dagboek bij het eten hielden, "leerden" ze ook om voedselinname te verminderen.

Meerdere keren tijdens de 12 maanden durende onderzoeksperiode kwamen vrijwilligers naar een kliniek om hun gewicht, BMI en bloed te laten controleren. Ze hebben ook vragenlijsten ingevuld over hun dieet en lichaamsbeweging in de voorgaande twee weken.

Aan het einde van een jaar:

  • Beide CLA-groepen verloren gewicht - ongeveer 4 pond; de placebogroep bleef hetzelfde.
  • De CLA-siroopgroep had een vetverlies van 9%; de CLA-pilgroep had 7% verlies; de placebogroep had geen verlies van lichaamsvet.

  • Beide CLA-groepen hadden vergelijkbare verbeteringen in de spiermassa.

Wat betreft het gewichtsverlies, "elk gewichtsverlies is beter dan geen gewichtsverlies - en dat deden ze tenminste niet krijgen gewicht, "zegt Moore." Maar ik ben geïnteresseerd in het feit dat CLA van nature voorkomt in bepaald voedsel [zoals rundvlees, lam en zuivelproducten]. Moeten we echt een supplement nemen? "

vervolgd

Met betrekking tot andere risicofactoren:

  • De CLA-pilgroep had een iets hoger LDL "slecht" cholesterol.
  • De CLA-siroopgroep had een iets lager HDL "goed" cholesterol.

  • Beide CLA-groepen hadden hogere lipoproteïneniveaus, een marker van ontsteking en hartaandoeningen.

  • Beide CLA-groepen hadden hogere niveaus van leptine, een hormoon waarvan men denkt dat het een marker is voor hartziekten.

  • Beide CLA-groepen hadden een hoger aantal witte bloedcellen, wat schadelijke arteriële ontsteking tot gevolg kon hebben.

  • De CAO-groepen hadden slechts bescheiden veranderingen in de bloedsuikerspiegel, een marker voor diabetes.

Weinig vrijwilligers verdwenen uit de studie, wat aangeeft dat de CLA-supplementen geen vervelende bijwerkingen hadden, meldt Gaullier.

"De resultaten van dit onderzoek bevestigen en breiden de bevindingen van de vorige kortetermijnstudies uit," schrijft hij. Zijn resultaten laten zien dat "het effect het grootst is bij mensen met de hoogste body mass index", vooral bij vrouwen met een BMI van 25 tot 30.

'Normale' veranderingen in het lichaam

Wat de risicofactoren voor hartziekten betreft, liggen de variaties in de CLA-groepen "binnen het normale fysiologische bereik", vertelt Gaullier aan WebMD. Verhoogde witte bloedcellen kunnen de verhoogde immuunrespons weerspiegelen die andere onderzoeken hebben aangetoond. In onderzoeken in Nederland is aangetoond dat CLA sommige virale infecties voorkomt.

"CLA heeft ook veelbelovend aangetoond in dierstudies ter voorkoming van atherosclerose [verharding van de slagaders]," zegt hij.

De verhoogde lipoproteïneniveaus kunnen een bijproduct zijn van vetverlies, zegt Gaullier. "Het lichaam vertoont een ontsteking veroorzaakt door het proces van het verwijderen van vet. We denken dat dit is wat er gebeurt, maar we weten het niet zeker."

"Het mechanisme (s) waardoor CLA de lichaamsvetmassa vermindert en de magere spiermassa vergroot, wordt niet volledig begrepen," schrijft hij. "CLA is bekend dat het zich ophopen in weefsels van dieren en mensen, waar het gemakkelijk wordt gemetaboliseerd." CLA kan fat celdood veroorzaken, vette cellen doen krimpen of het metabolisme versnellen om gewichtsverlies te bevorderen, legt hij uit.

bronnen

BRONNEN: Gaullier, J. American Journal of Clinical Nutrition, juni 2004. Cindy Moore, MS, RD, directeur van voedingstherapie, The Cleveland Clinic; woordvoerster, American Dietetic Association. WebMD Medical News: "Supplement kan helpen om zowel gewicht als diabetes te beheren."

© 2004 WebMD, Inc. Alle rechten voorbehouden.
Tweet