Speciale diëten voor reumatoïde artritis

Thinkstock

Mis dit niet

Meld u aan voor onze nieuwsbrief over leven met reumatoïde artritis

Bedankt voor het aanmelden!

Oops! Gelieve een geldig e-mailadres in te geven

We respecteren uw privacy.

Reumatoïde artritis (RA) is een ontstekingsziekte, dus als bepaalde voedingsmiddelen ontstekingen verergeren, zou het vermijden van deze aandoeningen u moeten helpen uw aandoening beter te beheersen. Maar de echte vraag is: welke diëten passen bij de rekening en welke niet?

"Het typische Westerse dieet heeft een sterke afhankelijkheid van hoog-vet, hoog-suiker, verwerkt voedsel dat een ontstekingsstaat bevordert, die kan bijdragen aan een aantal chronische gezondheidsproblemen," zegt Janet Lewis, MD, universitair hoofddocent interne geneeskunde en hoofd van de divisie reumatologie aan de University of Virginia School of Medicine in Charlottesville. Om de ontsteking tegen te gaan, beveelt Dr. Lewis het mediterrane dieet aan, dat ook een ontstekingsremmend dieet is dat wordt aanbevolen door de Arthritis Foundation (AF).

Het mediterrane dieet voor RA

Gebaseerd op het dieet van mensen in landen rond de Middellandse Zee, deze manier van eten richt zich op volle granen, fruit, groenten en gezonde vetten zoals olijfolie, noten, peulvruchten en vis, volgens de Academie van Voeding en Diëtetiek (EN).

Het mediterrane dieet is een aanpak met onderzoek om dit te ondersteunen. Het kan pijnverlichting en verminderde ziekteactiviteit bieden, blijkt uit een overzicht van studies gepubliceerd in februari 2014 in het Spaanse vakblad Nutricion Hospitalaria. Over het algemeen zijn meervoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, die in veel voedingsmiddelen in het mediterrane dieet voorkomen, nuttig, hoewel de onderzoekers concludeerden dat er meer onderzoek nodig is naar het onderwerp voeding en RA.

"Dit is het dieet waar we ons het meest op richten - alle afzonderlijke componenten hebben ontstekingsremmende eigenschappen", zegt Linda Antinoro, RD, LDN, CDE, een geregistreerde diëtist bij Brigham en het Women's Hospital in Boston. Maar ze neemt ook een persoonlijke benadering aan en maakt gezonde voeding op basis van persoonlijke voorkeuren van mensen met RA.

"Als iemand met reumatoïde artritis naar ons toe komt, zullen we hun dieet evalueren en proberen het op te ruimen", zegt Antinoro, wat betekent dat ze zo vaak mogelijk op het hele voedsel moeten eten en geraffineerd of verwerkt voedsel moeten verwijderen. het overslaan van groenten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten en paprika's, zal pijn in de gewrichten helpen. De AF zegt dat deze volkswijsheid weinig klinisch bewijs heeft.

Andere dieetopties voor RA

Hoewel onderzoek naar de effectiviteit van andere diëten dan het mediterrane dieet schaars is, hebben veel mensen met RA deze dieetbenaderingen geprobeerd om de symptomen te bestrijden:

  • Vegan. Dit dieet sluit alle dierlijke producten uit, inclusief vlees, zuivel, kaas, eieren en vis, volgens de AND. Het richt zich op groenten, fruit en granen. Antinoro suggereert dat mensen die een veganistisch dieet overwegen samenwerken met een diëtist om ervoor te zorgen dat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen.
  • Paleo. Gebaseerd op hoe onze voorouders van jager-verzamelaars worden geacht te hebben gegeten, dit dieet omvat met gras gevoerd vlees, vis, fruit en groenten en sluit peulvruchten, zuivel en granen uit, volgens de AND. "Ik steun de componenten van fruit, groenten, vis en grasgevoerde vlees, maar ik maak me een beetje zorgen over het verwijderen van peulvruchten en volle granen," zegt Antinoro. Wanneer mensen zich beter voelen op dit dieet of op een van de diëten op deze lijst, suggereert ze dat dit gedeeltelijk kan zijn omdat ze verfijnd en verwerkt voedsel wegsnijden en meer hele voedingsmiddelen eten.
  • Glutenvrij. Een glutenvrij dieet sluit alle producten uit die gluten bevatten, een eiwit dat voornamelijk voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Vervangende granen omvatten rijst, quinoa en gierst, suggereert de AND. Mensen met coeliakie hebben om medische redenen gluten uit hun dieet moeten snijden, en Antinoro wijst erop dat ze ook een vermindering van gewrichtspijn kunnen zien, dus mensen die toevallig naast gluten ook glutengevoeligheid of coeliakie hebben, zullen misschien enig voordeel opmerken .

Het verbeteren van uw dieet hoeft niet ingewikkeld te zijn, zegt Barbara Searles, LMT, een massagetherapeut en auteur van de memoires Kick Pain in the Kitchen. Searles, nu 50, weerstond verandering toen ze in 2009 voor het eerst werd gediagnosticeerd met RA. "Ik hield van mijn gebak," zegt ze. Maar in 2012 besloot ze om een ​​glutenvrij dieet te proberen en zei ze dat ze uiteindelijk minder pijn voelde en in staat was om haar medicijnen te verminderen.

"Het gaat niet om het kopen van veel verpakt, glutenvrij voedsel," zegt Searles. "Als je normaal granen hebt voor het ontbijt, schakel dan over naar smoothies. Als je normaal sandwiches hebt voor de lunch, schakel dan over naar salades. Als je normaal pasta eet, schakel dan om naar roerbak. "

"Ik voelde me sterker, flexibeler en mentaal scherper", zegt Searles over haar voedingswisseling. "Ik was meer opgewonden en gemotiveerd over mijn bedrijf en mijn leven." Hoewel het moeilijk is om dieetverandering te koppelen aan symptoomverandering, zegt ze dat ze hadn heeft niets anders veranderd, dus gaat ze ervan uit dat voeding een rol speelde in haar verbeterde kwaliteit van leven.

Searles waarschuwt dat je misschien extra motivatie van binnenuit moet zoeken voor tijden waarin het vasthouden aan een nieuw dieet een uitdaging wordt. Maar voor haar is de bottom line simpel: "Ik blijf bij mijn dieet omdat de extra pijn die ik ervaar zonder glutenvrij te zijn, het niet waard is", zegt ze.

Ongeacht het dieet dat u wilt uitproberen, overleg altijd met uw arts om er zeker van te zijn dat het in lijn is met uw algemene RA-behandelplan.

Tweet