11 Bewezen manieren om opgeblazen gevoel te verminderen of te elimineren

Opzwellen is wanneer je buik gezwollen voelt na het eten (1).

Het wordt meestal veroorzaakt door overmatige gasproductie of verstoringen in de beweging van de spijsverteringsspieren (2).

Opzwellen kan vaak pijn, ongemak en een "gevuld" gevoel veroorzaken. Het kan je maag er ook groter doen uitzien (3).

"Opzwellen" is niet hetzelfde als waterretentie, maar de twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Eenvoudig gezegd, gaat een opgeblazen gevoel gepaard met overmatige hoeveelheden vaste stoffen, vloeistoffen of gas in uw spijsverteringsstelsel.

Bij sommige mensen wordt een opgeblazen gevoel echter meestal veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid. Het is gewoon voelt alsof er een verhoogde druk in de buik is, ook al is er geen (4, 5).

Ongeveer 16-30% van de mensen meldt dat ze regelmatig een opgeblazen gevoel ervaren, dus dit is heel gebruikelijk (2, 6, 7).

Hoewel een opgeblazen gevoel soms wordt veroorzaakt door ernstige medische aandoeningen, wordt het meestal veroorzaakt door het dieet en sommige voedingsmiddelen of ingrediënten waarvoor u intolerant bent.

Hier zijn 11 beproefde manieren om een ​​opgeblazen gevoel te verminderen of te elimineren.

Bewezen manieren om opgeblazen gevoel te verminderen

Gevuld zijn kan een opgeblazen gevoel zijn, maar het probleem is dat je gewoon te veel hebt gegeten.

Als je grote maaltijden eet en je daarna ongemakkelijk voelt, probeer dan kleinere porties. Voeg indien nodig nog een dagelijkse maaltijd toe.

Een subgroep van mensen die een opgeblazen gevoel ervaren, heeft niet echt een vergrote maag of verhoogde druk in de buik. Het probleem is meestal sensorisch (8, 9).

Een persoon met de neiging om opgeblazen te zijn, ervaart ongemak van een kleinere hoeveelheid voedsel dan iemand die zelden opgeblazen voelt.

Om deze reden kan eenvoudigweg het eten van kleinere maaltijden ongelooflijk handig zijn.

Je eten beter kauwen kan een tweevoudig effect hebben. Het vermindert de hoeveelheid lucht die u met het voedsel inslikt (een oorzaak van een opgeblazen gevoel), en het zorgt ervoor dat u langzamer eet, wat verband houdt met een verminderde voedselinname en kleinere porties (10).

Samenvatting Mensen die een opgeblazen gevoel ervaren, hebben vaak een verhoogde gevoeligheid voor voedsel in de maag. Daarom kan het eten van kleinere maaltijden erg handig zijn.

Voedselallergieën en -intoleranties komen relatief vaak voor.

Wanneer u voedsel eet dat u niet verdraagt, kan dit leiden tot overmatige gasproductie, opgeblazen gevoel en andere symptomen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen en ingrediënten om te overwegen:

 • Lactose: lactose-intolerantie is geassocieerd met veel spijsverteringsklachten, waaronder een opgeblazen gevoel. Lactose is het belangrijkste koolhydraat in melk (11).
 • Fructose: Fructose-intolerantie kan tot een opgeblazen gevoel leiden (12).
 • Eieren: gas en een opgeblazen gevoel zijn veel voorkomende symptomen van ei-allergie.
 • Tarwe en gluten: veel mensen zijn intolerant voor gluten, een eiwit in tarwe, spelt, gerst en sommige andere granen. Dit kan leiden tot verschillende nadelige effecten op de spijsvertering, waaronder een opgeblazen gevoel (13, 14).

Zowel lactose als fructose maken deel uit van een grotere groep onverteerbare koolhydraten of vezels die FODMAP's worden genoemd. FODMAP-intolerantie is een van de meest voorkomende oorzaken van opgeblazen gevoel en buikpijn.

Als u sterk vermoedt dat u voedselallergie of -onverdraagzaamheid heeft, raadpleeg dan een arts.

Samenvatting Voedselallergieën en -intoleranties zijn veel voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel. Veelplegers zijn lactose, fructose, tarwe, gluten en eieren.

Er zijn twee bronnen van gas in het spijsverteringsstelsel.

Een daarvan is gas dat wordt geproduceerd door de bacteriën in de darmen. De andere is lucht of gas dat wordt ingeslikt wanneer u eet of drinkt. De grootste overtreder hier is koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank of koolzuurhoudende dranken.

Ze bevatten luchtbellen met koolstofdioxide, een gas dat uit de vloeistof kan ontsnappen nadat het je maag bereikt.

Kauwgom, drinken met een rietje en eten tijdens het praten of in een haast kunnen ook leiden tot verhoogde hoeveelheden ingeslikte lucht.

Samenvatting. Doorgeslikte lucht kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Een belangrijke oorzaak is het drinken van koolzuurhoudende dranken, die gassen bevatten die in de vloeistof zijn opgelost.

Sommige vezelrijke voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat mensen grote hoeveelheden gas produceren.

Belangrijke spelers zijn peulvruchten zoals bonen en linzen, evenals enkele volle granen.

Probeer een voedingsdagboek bij te houden om erachter te komen of bepaalde voedingsmiddelen u eerder gasachtig of opgeblazen maken dan andere.

Vet voedsel kan ook de spijsvertering en het ledigen van de maag vertragen. Dit kan voordelen hebben voor verzadiging (en mogelijk helpen bij gewichtsverlies), maar kan een probleem zijn voor mensen met een neiging tot bloat.

Probeer minder bonen en vet voedsel te eten om te zien of het helpt. Lees ook dit artikel over 13 voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Samenvatting Als bepaalde voedingsmiddelen u een opgeblazen gevoel geven of u gas geven, probeer dan te bezuinigen of ze te vermijden. Het eten van vet voedsel kan ook de spijsvertering vertragen en kan bijdragen aan een opgeblazen gevoel voor sommige mensen.

Prikkelbare darm syndroom (IBS) is de meest voorkomende spijsverteringsstoornis in de wereld.

Het heeft geen bekende oorzaak, maar wordt verondersteld ongeveer 14% van de mensen te treffen, waarvan de meeste niet gediagnosticeerd zijn (15).

Veel voorkomende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn, ongemak, diarree en / of obstipatie.

De meerderheid van de IBS-patiënten ervaart een opgeblazen gevoel, en ongeveer 60% van hen geeft een opgeblazen gevoel als hun ergste symptoom, scoort zelfs hoger dan buikpijn (1, 16).

Talrijke studies hebben aangetoond dat onverteerbare koolhydraten, FODMAP's genoemd, de symptomen bij IBS-patiënten drastisch kunnen verergeren (17, 18).

Van een laag-FODMAP-dieet is aangetoond dat het leidt tot belangrijke vermindering van symptomen zoals een opgeblazen gevoel, althans bij IBS-patiënten (19, 20, 21).

Als u problemen heeft met een opgeblazen gevoel, met of zonder andere spijsverteringsklachten, kan een FODMAP-dieet een goede manier zijn om dit te verhelpen.

Hier zijn enkele veel voorkomende high-FODMAP-voedingsmiddelen:

 • Tarwe
 • uien
 • Knoflook
 • Broccoli
 • Kool
 • Bloemkool
 • artisjokken
 • Bonen
 • Appels
 • peren
 • Watermeloen

Dit dieet kan moeilijk te volgen zijn als je eraan gewend bent veel van deze voedingsmiddelen te eten, maar het is de moeite waard om het uit te proberen als je een opgeblazen gevoel of andere spijsverteringsproblemen hebt.

Samenvatting Koolhydraten genaamd FODMAP's kunnen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met het prikkelbare darm syndroom.

Suikeralcoholen worden vaak aangetroffen in suikervrij voedsel en kauwgom.

Deze zoetstoffen worden over het algemeen beschouwd als veilige alternatieven voor suiker.

Ze kunnen echter spijsverteringsproblemen veroorzaken in grote hoeveelheden. De bacteriën in uw dikke darm verteren ze en produceren gas (22).

Suikeralcoholen zijn eigenlijk ook FODMAP's, dus worden ze uitgesloten op een low-FODMAP-dieet.

Probeer suikeralcoholen zoals xylitol, sorbitol en mannitol te vermijden. De suikeralcohol erythritol kan beter worden verdragen dan de anderen, maar het kan ook spijsverteringsproblemen veroorzaken in grote doses.

Samenvatting Suikeralcoholen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, vooral wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Probeer suikervrije kauwgom en andere bronnen van suikeralcoholen te vermijden.

Bepaalde vrij verkrijgbare producten kunnen ook helpen bij een opgeblazen gevoel, zoals aanvullende enzymen die onverteerbare koolhydraten kunnen helpen afbreken.

Bekende zijn onder meer:

 • Lactase: een enzym dat lactose afbreekt, wat nuttig is voor mensen met lactose-intolerantie.
 • Beano: Bevat het enzym alpha-galactosidase, dat onverteerbare koolhydraten uit verschillende voedingsmiddelen kan helpen afbreken.

In veel gevallen kunnen dit soort supplementen vrijwel onmiddellijk verlichting bieden.

Als u geïnteresseerd bent in het proberen van een spijsverteringsenzymsupplement, is er een brede selectie beschikbaar op Amazon.

Samenvatting Veel over-the-counter-producten kunnen helpen bij het voorkomen van opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen. Dit zijn meestal spijsverteringsenzymen die bepaalde voedingsbestanddelen helpen af ​​te breken.

Constipatie is een veel voorkomend spijsverteringsprobleem en kan vele verschillende oorzaken hebben.

Studies tonen aan dat constipatie vaak de symptomen van een opgeblazen gevoel kan verergeren (23, 24).

Het krijgen van meer oplosbare vezels wordt vaak aanbevolen voor obstipatie.

Het vergroten van de vezel moet echter met de nodige voorzichtigheid gebeuren voor mensen die gas en / of een opgeblazen gevoel hebben, omdat vezels de dingen vaak nog erger kunnen maken.

Misschien wilt u proberen meer water te drinken of uw fysieke activiteit te verhogen, die beide effectief kunnen zijn tegen constipatie (25, 26, 27).

Verschillende voedingsmiddelen kunnen ook helpen. Bekijk de 17 beste voedingsmiddelen om constipatie te verlichten.

Samenvatting Constipatie kan opzwellende symptomen verergeren. Verhoogde wateropname en fysieke activiteit kunnen effectief zijn tegen obstipatie.

Gas geproduceerd door de bacteriën in de darm draagt ​​in belangrijke mate bij aan een opgeblazen gevoel.

Er zijn veel verschillende soorten bacteriën die daar wonen, en ze kunnen per persoon verschillen.

Het lijkt logisch dat het aantal en het type bacteriën iets met gasproductie te maken kunnen hebben, en er zijn enkele studies die dit ondersteunen.

Verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde probiotische supplementen kunnen helpen bij het verminderen van de gasproductie en een opgeblazen gevoel bij mensen met spijsverteringsproblemen (28, 29).

Andere onderzoeken hebben echter aangetoond dat probiotica kunnen helpen gas te verminderen, maar geen symptomen van een opgeblazen gevoel (30, 31, 32).

Dit kan afhankelijk zijn van het individu, evenals van het type probiotische stam dat wordt gebruikt.

Probiotische supplementen kunnen tal van andere voordelen hebben, dus ze zijn zeker het proberen waard.

Het kan even duren voordat ze beginnen te werken, dus wees geduldig.

Samenvatting Probiotische supplementen kunnen de bacteriële omgeving in de darm helpen verbeteren, wat kan helpen de symptomen van gas en een opgeblazen gevoel te verminderen.

Een opgeblazen gevoel kan ook worden veroorzaakt door de veranderde functie van de spieren in het spijsverteringskanaal.

Geneesmiddelen die antispasmodica worden genoemd en die kunnen helpen spierspasmen te verminderen, bleken van nut te zijn (33).

Pepermuntolie is een natuurlijke stof waarvan wordt aangenomen dat hij op een vergelijkbare manier functioneert (34).

Talrijke studies hebben aangetoond dat het verschillende symptomen bij IBS-patiënten kan verminderen, waaronder een opgeblazen gevoel (35, 36).

Pepermuntolie is verkrijgbaar als supplement.

Samenvatting Van pepermuntolie is aangetoond dat het effectief is tegen een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsklachten, tenminste bij IBS-patiënten.

Als je een chronisch opgeblazen gevoel hebt dat ernstige problemen in je leven veroorzaakt, of ineens een stuk erger wordt, moet je zeker een arts raadplegen.

Er is altijd de mogelijkheid van een ernstige medische aandoening en het diagnosticeren van problemen met de spijsvertering kan gecompliceerd zijn.

In veel gevallen kan een opgeblazen gevoel echter worden verminderd - of zelfs geëlimineerd - met eenvoudige veranderingen in het dieet.

Healthline en onze partners kunnen een deel van de inkomsten ontvangen als u een aankoop doet via een link hierboven.