11 beste gezonde vetten voor je lichaam - Dr. Ax

Beste gezonde vetten - Dr. Ax

Ben je bang voor vetten? Als dat zo is, ben je niet de enige. Vet in voedingsmiddelen is de afgelopen decennia in Amerika belasterd, omdat vetarm en niet-vet voedsel de norm werd en ons werd verteld dat een vetarm dieet ons zou helpen het lichaam te krijgen dat we willen. Sterker nog, het is een van de grootste voedingsleugens die het publiek is verteld.

In andere delen van de wereld was vet altijd welkom aan tafel. In de VS? We realiseren ons nu pas de waarheid: niet alle vetten worden op dezelfde manier gemaakt. Onze lichamen hebben vet nodig - meer specifiek, ze hebben gezonde vetten nodig. Naarmate het ketogene dieet dat de nadruk legt op gezonde vetten aan populariteit wint, willen steeds meer mensen weten welke vetten in aanmerking komen.


Hoe zijn we hier gekomen?

Hoe kwamen vetten om te beginnen op de ondeugende lijst? Na de Tweede Wereldoorlog begon onderzoek te ontstaan ​​dat voedsel leek te verbinden met verzadigde vetten, zoals eieren en rood vlees, aan coronaire hartziekten. In de jaren zestig had de American Heart Association aanbevolen dat mensen hun vetinname verminderen, en in 1976 hield de Amerikaanse Senaat een reeks commissievergaderingen over het onderwerp 'Dieet met betrekking tot dodelijke ziekten'. Daaropvolgende voedingsrichtlijnen bepleit voor het eten van minder verzadigd vet en meer koolhydraten. De oorlog tegen het vet was begonnen.

Terwijl de richtlijnen pleitten voor meer koolhydraten in de vorm van fruit, groenten en volle granen, wat de gemiddelde Amerikaan begreep was dat koolhydraten - ieder soort koolhydraten - waren goede (zelfs geraffineerde koolhydraten!) terwijl vet slecht was. De voedingsindustrie dook op: koolhydraatbeperkte en vetarme voedingsmiddelen werden de norm. De schappen en koelkasten in de supermarkt waren snel vol met vetarme en niet-vette producten, want zonder natuurlijk vet smaakten veel favoriete voedingsmiddelen gewoon niet goed meer. Niet toevallig begon zowel een suikerverslaving als een obesitas-epidemie in Amerika kort nadat vetarme diëten de standaardaanbeveling werden. (1)

Het probleem? Geen van de onderzoeken werkelijk gekoppeld vetrijke diëten aan hart-en vaatziekten. De wetenschap was er gewoon niet. In feite hebben talloze studies sindsdien de mythe ontkracht. Er is bewezen dat er geen bewijs is dat verzadigd vet in de voeding het risico op hart- en vaatziekten van een persoon verhoogt. (2)

Bovendien toonde een zeven jaar durend onderzoek onder meer dan 48.000 vrouwen aan dat vetarme diëten niet leiden tot meer gewichtsverlies of minder ziekte. (3) En nog een andere studie wees uit dat, wanneer proefpersonen ofwel een mediterraan dieet, een vetarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet aten, degenen die een vetarm, koolhydraatarm maaltijdplan volgden niet alleen het meeste gewicht verloren, maar ook drastisch verminderd hun slechte cholesterolniveaus. (4)

Het blijkt dat onze voorouders gelijk hadden: gezonde vetten kunnen goed zijn!


De 11 beste gezonde vetten voor je lichaam

Niet alle vetten zijn gelijk gemaakt, maar de onderstaande bevatten veel punch. Van het verlagen van slechte cholesterol en helpen overgewicht af te werpen tot het geven van glanzend haar en gezonde nagels, je lichaam zal de vruchten van deze gezonde vetten plukken.

1. Avocado's

Devoordelen van avocado's zijn zo talrijk dat ze een van de gezondste zijn fruit je kunt consumeren. Ze zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die het niveau van goede cholesterol verhogen terwijl ze het slechte verlagen - praten over een dubbele suf. Avocado's zitten ook vol met de voordelen van vitamine E, die helpt bij het voorkomen van schade door vrije radicalen, de immuniteit verhoogt en fungeert als een anti-aging voedingsstof voor uw huid.

Bovendien zit het boordevol gezonde eiwitten; in feite heeft het meer dan enig ander fruit. Voor zwangere vrouwen is avocado ook een van de geweldige foliumzuurvoedingsmiddelen, omdat deze vitamine het risico op geboorteafwijkingen kan helpen verminderen.

Haal meer avocado's in je dieet en probeer een van deze avocado-recepten. Of gebruik het om mee te koken door avocado-olie toe te voegen aan je keuken. Het heeft een milde smaak die gerechten niet overmeestert zoals andere oliën. Het hoge rookpunt van ongeveer 520 graden betekent dat het geschikt is om te grillen of te braden. En omdat het niet stevig is op kamertemperatuur, is het een smakelijke keuze om te besprenkelen over salades, sandwiches of groenten.

2. Boter en Ghee

We kennen allemaal "boterachtige" stoffen; margarine, ik kan niet geloven dat het geen boter is en al die andere "plantaardige olie-spreads" die in winkels worden gevonden. Maar echte boter - bij voorkeur rauw of uit gras gevoede, organische bronnen - is waar je voor moet gaan.

Nog een slachtoffer van de oorlog tegen vet, boter ervaart een comeback als een gezond vet als de voordelen van boter word meer bekend. De omega-6 en omega-3 vetzuren in boter helpen je hersenen goed te functioneren en de gezondheid van de huid te verbeteren. Wat nog belangrijker is, deze twee vetzuren worden als essentieel beschouwd, wat betekent dat het lichaam ze nodig heeft, maar niet op zichzelf kan produceren; ze moeten zijn afgeleid van voedselbronnen. Boter is ook rijk aan in vet oplosbare vitaminen en sporenelementen, waaronder gunstig selenium, een krachtige antioxidant.

Vanwege de lage brandtemperatuur - ongeveer 250 graden Fahrenheit - is boter niet geweldig om te koken bij hoge temperaturen. Om het veilig bij hoge temperaturen te kunnen gebruiken, moet de boter worden geëmulgeerd door de boter op laag vuur te smelten tot de melk en het botervet scheiden en vervolgens de vaste melkstoffen uitgieten. Aangezien veel van de decadente smaak van boter afkomstig is van de vaste melkbestanddelen, is het nadeel van emulgeren echter dat de smaak gewoon niet hetzelfde is.

Als je jezelf de moeite wilt besparen en toch die boterachtige smaak wilt, gebruik dan boter in gebakken goederen en smeer die in vers gebakken brood (inclusief glutenvrije soorten) of voeg een klodder toe aan geroosterde groenten.

Ondertussen wordt de Indiase versie van boter al snel een favoriet over de continenten. Ghee, of geklaarde boter, wordt gestoofd om de natuurlijk nootachtige smaak van de boter naar voren te brengen, en laat het met een hoog rookpunt achter, waardoor het ideaal is om te koken bij hoge temperaturen. De voordelen van Ghee zijn onder meer worden geladen in vetoplosbare vitamines A, D en E. Deze vitamines worden het best door je lichaam opgenomen als ze in een vetachtige substantie zitten en worden vervolgens in je maagdarmkanaal opgeslagen, waardoor je metabolisme en spijsvertering op het goede spoor blijven.

Nog een voordeel voor ghee? Het is lactose- en caseïnevrij. Als u lijdt aan lactose gevoeligheid of intolerantie, is Ghee een fantastisch alternatief voor boter. De hoge niveaus van vitamine K2 helpen ook om botten te versterken, terwijl de vetzuren die erin worden gevonden de spijsvertering verbeteren en ontstekingen verminderen. Geen wonder dat het al duizenden jaren wordt gebruikt!

Je kunt je eigen ghee maken of kopen in winkels. Wanneer u het commercieel koopt, moet u op zoek gaan naar biologische of met gras gevoede gekweekte ghee. Dit gezonde vet blijft enkele weken vers bij kamertemperatuur. Verhoog de levensduur en houd het smeerbaar door het in de koelkast te bewaren.

3. Kokosolie

Een van mijn favoriete oliën vanwege de vele voordelen - wist je dat je die kunt gebruiken kokosolie op je huid en kokosolie voor je haar - devoordelen van kokosolie zijn veel. Het is rijk aan middellange-keten vetzuren, die gemakkelijk zijn voor je lichaam om te verteren, niet gemakkelijk door het lichaam worden opgeslagen als vet en klein van formaat, waardoor ze cellen vrijwel onmiddellijk met energie kunnen infuseren.

Deze vetzuren verbeteren ook de hersen- en geheugenfunctie. Plus, de hoge hoeveelheid natuurlijke verzadigde vetten in kokosolie betekent dat het goede cholesterol verhoogt en de gezondheid van het hart bevordert, terwijl de antioxidanten in kokosolie het een effectief ontstekingsremmend voedsel maken en helpen bij het verminderen van artritis.

Kokosolie toevoegen aan uw dieet is eenvoudig; Ik gebruik het graag voor koken en bakken, of gebruik het zelfs rechtstreeks op mijn huid. Pas op dat bij het direct koken met kokosolie, de smaak voor sommigen wat overweldigend kan zijn. Als dat het geval is, probeer dan minder te gebruiken. Het is ook belangrijk om op te merken dat, bij kamertemperatuur, kokosolie stevig is, dus het is niet de beste keuze als je een gezond vet in vloeibare vorm nodig hebt, zoals als een saladedressing.

Bij het kiezen van een kokosolie, beveel ik extra vierge variëteiten aan, omdat geraffineerde of verwerkte kokosolie veel van de gezondheidsvoordelen kan elimineren.

4. Extra vierge olijfolie

De voordelen van olijfolie zijn zo groot dat elk dieet het zou moeten omvatten. Ten eerste is extra vierge olijfolie (EVOO) geweldig voor de gezondheid van het hart. Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat wanneer mensen een mediterraan dieet met extra vierge olijfolie aanvulden, het de incidentie van een hartaanval of het overlijden aan hartaandoeningen verminderde, waarschijnlijk vanwege de hoge niveaus van enkelvoudig onverzadigde vetten. (5) De hoge hoeveelheid antioxidanten in EVOO betekent dat het uw cellen beschermt tegen schade. Het helpt ook het geheugen en de cognitieve functie te verbeteren en werkt ontstekingsremmend. Omdat zoveel ziekte voortkomt uit chronische ontsteking, is dit een biggie!

Helaas is het kopen van dit gezonde vet niet zo eenvoudig als het pakken van de eerste fles die je ziet. Merk allereerst op dat ik alleen extra vierge varianten van de olie aanbeveel. Dit betekent dat er geen chemicaliën bij betrokken zijn wanneer de olie wordt geraffineerd. Helaas zijn veel bekende merken nep-olijfolie! Uit een onderzoek van UC Davis in 2011 bleek dat veel topverkopende merken niet voldeden aan de normen voor extra vierge olijfolie; rechtszaken tegen olijfoliemaatschappijen hebben dit voorbeeld gevolgd. (6)

Enkele tips voor het herkennen van echte EVOO zijn oppassen voor elk merk dat minder dan $ 10 per liter kost; op zoek naar een zegel van de Internationale Olijfolieraad; controleer de oogstdatum op het etiket; als het wordt aangeduid als "light", "pure" of een "blend", is het geen nieuwe kwaliteit; en ten slotte, kies voor donkere flessen, omdat ze de olie tegen oxidatie beschermen.

EVOO wordt niet aanbevolen voor koken op hoge temperaturen vanwege het lage rookpunt, maar het is geweldig voor het maken van saladedressings of miezeren over brood of gekookt voedsel.

5. Omega-3 vetzuren van Fish

Waarom worden omega-3-vetzuren als essentieel beschouwd? Omdat het lichaam niet in staat is om het op zichzelf te produceren. Daarom moeten we vertrouwen op omega-3-voedingsmiddelen in onze voeding om deze uiterst heilzame verbindingen te leveren.

Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten "omega-3 vetzuren": ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). De voorkeursbronnen van omega-3 vetzuren zijn DHA en EPA, de soorten gevonden in viskwekerijen zoals voedzame zalm en sardines. (7) ALA wordt daarentegen aangetroffen in sommige plantaardige levensmiddelen, waaronder bepaalde noten en zaden, en vlees van hoge kwaliteit zoals met gras gevoerd rundvlees.

Het menselijk lichaam is in staat om ALA tot op zekere hoogte bruikbaar DHA en EPA te maken, maar dit is niet zo efficiënt als het direct krijgen van DHA en EPA van voedselbronnen die het leveren. Zelfs na uitgebreid onderzoek is het niet helemaal duidelijk hoe goed ALA omgezet wordt in EPA en DHA of dat het alleen voordelen heeft, maar gezondheidsautoriteiten, zoals die aan de Harvard Medical School, beschouwen nog steeds alle bronnen van omega-3's in het dieet. (8)

Historisch gezien hebben we gezien dat populaties die het meeste omega-3 voedsel consumeren, zoals mensen in Okinawa, Japan, langer en gezonder leven dan mensen die een standaarddieet eten dat laag is in omega-3 vetzuren.

Omdat er zo'n debat is over water dat verontreinigd is met gifstoffen en verontreinigende stoffen zoals kwik, vinden veel mensen het moeilijk om genoeg omega-3's te krijgen van het eten van alleen vis.Dit is een reden waarom sommige mensen de voorkeur geven aan het aanvullen met visolie naast het eten van wat omega-3 voedsel.

Het verschil tussen "visolie" en "kabeljauwolie" kan verwarrend zijn. Visolie is een geweldige bron van omega-3 vetzuren, EPA en DHA, maar het heeft niet veel vitamine A of D. Anderzijds is levertraan minder omega-3 vetzuren, maar heel rijk aan vitamine A en D .

Wat is de ideale soort visolie als je je dieet wilt aanvullen? Ik geloof dat de beste vorm van omega-3 visolie astaxanthine bevat (een krachtige antioxidant die ook helpt om visolie te stabiliseren), dus mijn voorkeur gaat uit naar visolie gemaakt van wild gevangen Pacifische zalm, die hoge niveaus van DHA / EPA en astaxanthine.

Dus, als het gaat om het krijgen van voldoende omega-3 vetzuren in je dieet, raad ik aan om veel omega-3 voedsel te eten en in de meeste gevallen ook aan te vullen. Door een combinatie van beide, is mijn advies om ervoor te zorgen dat je ten minste 1.000 milligram per dag krijgt van EPA / DHA en ongeveer 4.000 milligram totale omega-3 vetzuren (ALA / EPA / DHA gecombineerd).

Gids voor gezonde vetten - Dr. Ax

6. Noten en zaden

Een welkome aanvulling voor vegetariërs en veganisten, noten en zaden zijn een geweldige optie om meer gezonde vetten in uw dieet te krijgen. Hoewel ze technisch gezien rijk zijn aan omega-3's, verdienen noten en zaden hun eigen intrede.

Om te beginnen zijn ze zeer eenvoudig in uw dieet op te nemen; ze zijn redelijk betaalbaar (koop in bulk om te sparen!) en gemakkelijk te vervoeren, waardoor ze perfect zijn voor tussendoortjes. Afgezien van het feit dat het een geweldige bron van gezonde vetten is, bieden noten en zaden een rijkdom aan voordelen voor ons lichaam. Als u ze regelmatig eet, kunt u het LDL- of slechte cholesterolniveau verlagen. Net als andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3's, worden noten en zaden ook beschouwd als hersenvoedsel, dankzij hun hoge gehalte aan antioxidanten, en worden ze zelfs aanbevolen om op natuurlijke wijze depressie te bestrijden.

De schoonheid van noten en zaden is dat je verwend bent met kiezen. Als het gaat om noten, ben ik een voorliefde voor walnoten, die 5 gram vet per portie bevatten, en amandelen, die vol zitten met vitamine E, maar er zijn zoveel noten om uit te kiezen, dat je echt niet fout kunt gaan : hazelnoten, paranoten en macadamianoten hebben allemaal hun eigen heerlijke voedingsprofielen. Met de explosie van notenpasta's, is het gemakkelijker om verschillende soorten noten aan je dieet toe te voegen door appelschijfjes of wortelstokken erin te dopen. Zoek naar notenboters met slechts een of twee ingrediënten, de noot en zout. Ik hou ook van noten roosteren en ze in mijn salades strooien voor een onmiddellijke boost van gezonde vetten.

Voor zaden zijn lijnzaad en chiazaad twee van mijn favorieten. Ze zijn allebei rijk aan vezels en vetten, maar arm aan koolhydraten. Voeg zaden toe aan yoghurt of strooi in je smoothie, zoals dit keto-recept met avocado, chiazaden en cacao.

7. Eieren

Dit wondertje tikt alle dozen aan. Het is een goedkoop voedsel dat is gevuld met eiwitten en een volledig aminozuurprofiel. In tegenstelling tot tientallen jaren van populair geloof, verhogen eieren ook niet het slechte cholesterolgehalte. Het consumeren van voordeelrijke eieren kan zelfs het cholesterol verlagen terwijl het de gezondheid van het hart verbetert. (9) De choline in eieren is ook nuttig om onze hersenen in topvorm te houden.

Bovendien kan een hogere consumptie van eieren uw risico op metabool syndroom, een verscheidenheid aan aandoeningen waaronder overmatig lichaamsvet, hoge bloedsuikerspiegels en abnormale cholesterolwaarden, verminderen. Als u een van deze aandoeningen heeft, hebt u meer kans op hartaandoeningen, beroertes of diabetes type 2. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat volwassenen boven de 40 jaar die regelmatig eieren aten hun risico op metabool syndroom verminderden. (10)

Wat eieren kan verwarrend maken, zijn allemaal opties. Sommige mensen pleiten alleen voor het eten van eiwitten, wat een vergissing is. Eidooiers zitten boordevol voedingsstoffen en gezond vet; om de voordelen van eieren optimaal te benutten, zou je alles moeten consumeren. Bovendien, vrije uitloop eieren zijn absoluut de manier om te gaan. Hoewel claims met eierdozen lastig kunnen worden, is de vuistregel om te kiezen voor vrije uitloop eieren. Deze bevatten meer vitamines, meer omega-3 vetzuren en ook een lager risico op bacteriën zoals salmonella.

8. Grasgevoerd biologisch rundvlees

Waar is het vlees? Terwijl Amerikanen vaak rood vlees mijden ten voordele van pluimvee, heeft rundvlees - en in het bijzonder grasbraadvlees - absoluut een rol te spelen in een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan gezonde vetten. Rundvlees is rijk aan eiwitten, essentieel voor het sterk houden van spieren en verzadiging.

Het is belangrijk om te kiezen voor grasgevoerd over graanvoer, omdat vlees van koeien die op het gras knabbelen in plaats van granen, extra voordelen biedt. Het bevat significant meer omega-3-vetzuren en geconjugeerd linolzuur, oftewel CLA, dat kanker en andere ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, helpt voorkomen. CLA is een van de weinige kankerbestrijdende voedingsmiddelen die afkomstig is van een dier en niet van een plant.

CLA vermindert ook het risico op hartziekten, dankzij de hoge antioxidantenniveaus en het vermogen om slechte cholesterol te verlagen. En grasgevoerd rundvlees is veel veiliger dan graangevoed rundvlees - het gebruik van antibiotica en hormonen in grasgevoerd rundvlees komt veel minder vaak voor. Vergeet niet dat je eet wat je eet, dus je wilt de best mogelijke kwaliteit kiezen. En als het gaat om rundvlees en gezonde vetten, is grasgevoerd rundvlees zeker de winnaar.

9. MCT-olie

Ik hou van mijn oliën en er is een nieuwe die ter plekke is en die mijn waardering voor kokosolie tegenspreekt. Zeg hallo tegen MCT-olie. MCT's, ook wel middellangeketentriglyceriden, zijn een soort verzadigd vet waarvan ons lichaam houdt. Ze worden gemakkelijk verteerd en naar de lever gestuurd, waar ze je stofwisseling een kick-start kunnen geven; sommige mensen voegen zelfs MCT-olie toe aan hun ochtendkoffie omdat het hen meer energie geeft en helpt je een vol gevoel te krijgen, een grote dubbele klap als je probeert een gezond gewicht te behouden.

Het krijgen van voldoende verzadigde vetten helpt je darm in topconditie te houden door goede bacteriën te laten bloeien en schadelijke parasieten en schimmels op een afstand te houden. MCT-olie, zoals kokosolie, laat ook antioxidanten door, wat helpt de gezondheid van het hart te behouden, werkt als hersenvoedsel en vermindert ontstekingen.

Probeer MCT-olie in huisgemaakte saladedressings, voeg het toe aan smoothies en shakes of vervang wat kokosolie voor MCT-olie (1/3) tijdens het bakken.

10. Volle zuivel

Hoewel niet iedereen zuivel kan consumeren, hebben sommige mensen een lactose-intolerantie. Maar voor degenen die dat kunnen, is vetrijke zuivelproducten een uitstekende bron van gezonde vetten. Als u normaal gesproken vetarme of afgeroomde melk drinkt, zult u misschien verbaasd zijn dat volvette zuivelproducten de juiste keuze zijn. De gevaren van magere zuivelproducten variëren van een hogere mate van obesitas tot een verhoogd risico op diabetes type 2.

Vetarme zuivel biedt daarentegen veel gezonde vetten aan. Mijn favoriete zuivelproducten die ik wil gebruiken, zijn yoghurt, rauwe melk en geitenmelk. Yoghurt zit vol met omega-3 vetzuren, vitamines en eiwitten, maar het winnende ingrediënt is probiotica. Deze bacteriën helpen om de bacteriële balans van uw darm in bedwang te houden.

Op zijn beurt helpt dat bij de spijsvertering en allerlei buikproblemen, zoals prikkelbare darmsyndroom, constipatie en diarree. Grappig genoeg merken zelfs mensen die lactose-intolerant zijn vaak dat het eten van yoghurt hen helpt om zich beter te voelen. De probiotica die je in yoghurt vindt, kunnen ook je immuunsysteem verbeteren en je humeur reguleren. Omdat de hersenen en het darmkanaal met elkaar verbonden zijn, heeft een gelukkige darm meestal de neiging tot een gelukkiger manier van denken.

Rauwe melk (en kaas!) Is mijn favoriete zuivelfabriek voor gezonde vetten. Rauwe melk is afkomstig van met gras gevoederde koeien en is niet gepasteuriseerd of gehomogeniseerd, waardoor alle vitaminen, mineralen en natuurlijke enzymen die van nature melk bevatten intact blijven; het is een van de meest voedselrijke voedingsmiddelen die er zijn. Rauwe melk bevat geen toegevoegde suiker of andere ingrediënten en kan allergieën verminderen, uw immuunsysteem stimuleren en uw huid er soepel laten uitzien.

Ondertussen is geitenmelk gemakkelijk verteerbaar door het lichaam, waardoor het een uitstekende optie is voor mensen met maag-darmproblemen. Geitenmelk wordt ook beter verdragen door mensen met lactoseproblemen en veroorzaakt geen ontsteking zoals koeienmelk dat kan. Het is ook een geweldige optie voor kinderen als ze de borstvoeding voorbij zijn, omdat het minder allergenen bevat dan koemelk.

Bij het kiezen van een type zuivel, adviseer ik om te kiezen voor rauwe variëteiten van grasgevoerde dieren voor de meest voedingswaarde. Als dat niet mogelijk is, is je volgende beste weddenschap organisch van koeien met gras.

11. Donkere chocolade

Dit is waarschijnlijk mijn favoriete eten op deze lijst! Niet alleen smaken donkere chocolade heerlijk, maar het is ook een superfood. Het bevat veel vet en is rijk aan antioxidanten, die ons lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen, die ziekten veroorzaken. De flavanols in donkere chocolade verbeteren ook de gezondheid van het hart, dankzij hun vermogen om de bloeddruk te verlagen en meer bloed naar het hart en de hersenen te laten stromen. En als je ooit hebt ontdekt dat het knabbelen op een stuk chocolade je helpt je te concentreren, ben je niet de enige. Het is een hersenvoedsel dat de cognitieve prestaties verbetert.

Niet alle donkere chocolade is gelijk gemaakt. Ik raad aan een chocolade te kiezen die minstens 70 procent cacao of meer bevat (zoals 85 procent). Dit minimaliseert de hoeveelheid suiker en betekent dat je een stevige antioxidant boost krijgt. En waar mogelijk, op zoek naar merken die eerlijke handel en biologische cacaobonen doen.

Lees volgende: 10 Antinutriënten om uit je dieet te komen ... en het leven


Als je het hoort, denk je misschien dat lekkende ingewanden alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloeden,maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is, en zo'n raadsel,Ik bied een gratis webinar aan voor alles wat lekt.Klik hier voor meer informatie over het webinar.

Tweet