Is pindaolie gezond? De verrassende waarheid

Met zoveel bakolie op de markt, is het moeilijk om te weten welke het beste zijn voor uw gezondheid.

Pinda-olie is een populaire olie die veel wordt gebruikt bij het koken, vooral bij het bakken van voedsel.

Hoewel arachideolie een aantal gezondheidsvoordelen kan hebben, heeft het ook enkele belangrijke nadelen.

Dit artikel gaat uitgebreid in op arachideolie om te zien of het een gezonde of ongezonde keuze is.

Pinda's en pindaolie

Pinda-olie, ook wel arachide-olie of arachide-olie genoemd, is een plantaardige olie gemaakt van de eetbare zaden van de pinda-plant.

Hoewel de pinda plant boven de grond bloeit, ontwikkelen de zaden of pinda's zich eigenlijk ondergronds. Dit is de reden waarom pinda's ook bekend staan ​​als aardnoten.

Pinda's worden vaak gegroepeerd met boomnoten als walnoten en amandelen, maar ze zijn eigenlijk een soort van peulvruchten die behoren tot de familie van erwten en bonen.

Afhankelijk van de verwerking kan arachideolie een breed scala aan smaken hebben die variëren van mild en zoet tot sterk en nootachtig.

Er zijn verschillende soorten arachideolie. Elk is gemaakt met behulp van verschillende technieken:

 • Geraffineerde pindaolie: dit type is geraffineerd, gebleekt en ontgeurd, waardoor de allergene delen van de olie worden verwijderd. Het is meestal veilig voor mensen met pinda-allergie. Het wordt vaak gebruikt door restaurants om voedsel zoals kip en frietjes te braden.
 • Koudgeperste pindaolie: bij deze methode worden pinda's fijngestampt om de olie te verdrijven. Dit lage-warmte-proces behoudt veel van de natuurlijke pindasmaak en meer voedingsstoffen dan raffinage.
 • Gastronomische pindaolie: beschouwd als een speciale olie, is dit type ongeraffineerd en meestal geroosterd, waardoor de olie een diepere, intensere smaak krijgt dan geraffineerde olie. Het wordt gebruikt om gerechten, zoals roerbakgerechten, een sterke, nootachtige smaak te geven.
 • Pinda-olie-mengsels: Pinda-olie wordt vaak gemengd met een vergelijkbare, maar minder dure olie zoals sojaolie. Dit type is meer betaalbaar voor consumenten en wordt meestal in bulk verkocht voor frituurvoedsel.

Pinda-olie wordt veel gebruikt over de hele wereld, maar komt het meest voor in Chinese, Zuid-Aziatische en Zuidoost-Aziatische gerechten. Het werd populairder in de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen andere oliën schaars waren als gevolg van voedseltekorten.

Het heeft een hoog rookpunt van 437 ℉ (225 ℃) en wordt vaak gebruikt om voedsel te braden.

Samenvatting Pinda-olie is een populaire plantaardige olie die over de hele wereld wordt gebruikt. Deze olie heeft een hoog rookpunt, waardoor het een populaire keuze is voor het frituren van voedsel.

Hier is de uitsplitsing van de voedingswaarde voor een eetlepel pinda-olie (1):

 • Calorieën: 119
 • Vet: 14 gram
 • Verzadigd vet: 2,3 gram
 • Enkelvoudig onverzadigde vetten: 6,2 gram
 • Meervoudig onverzadigd vet: 4,3 gram
 • Vitamine E: 11% van de RDI
 • Fytosterolen: 27,9 mg

De vetzuurafbraak van pindaolie is 20% verzadigd vet, 50% enkelvoudig onverzadigd vet (MUFA) en 30% meervoudig onverzadigd vet (PUFA).

Het belangrijkste type enkelvoudig onverzadigd vet dat in pindaolie wordt aangetroffen, wordt oleïnezuur of omega-9 genoemd. Het bevat ook grote hoeveelheden linolzuur, een type omega-6-vetzuur en kleinere hoeveelheden palmitinezuur, een verzadigd vet.

De grote hoeveelheid omega-6-vetten die arachideolie bevat, is misschien geen goede zaak. Deze vetten hebben de neiging om ontstekingen te veroorzaken en zijn in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.

De aanzienlijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet die in deze olie wordt aangetroffen, maakt het een go-to voor frituren en andere methoden voor koken op hoog vuur. Het bevat echter een goede hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet, dat minder stabiel is bij hoge temperaturen.

Aan de andere kant is pindaolie een goede bron van vitamine E, een antioxidant die veel voordelen voor de gezondheid biedt, zoals het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen en het risico op hartaandoeningen verkleinen (2, 3).

Samenvatting Pinda-olie bevat veel enkelvoudig onverzadigd vet, waardoor het een populaire keuze is voor koken op hoog vuur. Het is een goede bron van vitamine E, die veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Pinda-olie is een geweldige bron van vitamine E.

Het is ook in verband gebracht met enkele gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van bepaalde risicofactoren voor hartziekten en het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.

Pinda-olie is rijk aan vitamine E

Slechts één eetlepel pinda-olie bevat 11% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E (1).

Vitamine E is eigenlijk de naam voor een groep van in vet oplosbare verbindingen die veel belangrijke functies in het lichaam hebben.

De belangrijkste rol van vitamine E is om te functioneren als een antioxidant en het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen die vrije radicalen worden genoemd.

Vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken als hun aantal te hoog wordt in het lichaam. Ze zijn gekoppeld aan chronische ziekten zoals kanker en hartaandoeningen (2).

Bovendien helpt vitamine E het immuunsysteem sterk te houden, wat het lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen. Het is ook essentieel voor de vorming van rode bloedcellen, signalering van cellen en het voorkomen van bloedstolsels.

Deze krachtige antioxidant kan het risico op hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker, staar verminderen en zelfs leeftijdsgerelateerde mentale achteruitgang voorkomen (3, 4).

Een analyse van acht onderzoeken met 15.021 mensen vond zelfs een vermindering van 17% van het risico op leeftijdsgerelateerde cataract bij mensen met de hoogste inname van vitamine E in de voeding vergeleken met die met de laagste inname (5).

Het kan het risico op hartziekten verminderen

Pinda-olie is rijk aan zowel enkelvoudig onverzadigde (MUFA) en meervoudig onverzadigde (PUFA) vetten, die beide uitgebreid zijn onderzocht voor hun rol in het verminderen van hartziekten.

Er zijn goede aanwijzingen dat het consumeren van onverzadigde vetten bepaalde risicofactoren die verband houden met hartaandoeningen kan verlagen.

Hoge niveaus van LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met een groter risico op hartaandoeningen. Veel studies hebben aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door MUFA's of PUFA's zowel LDL-cholesterol als triglycerideniveaus kan verlagen (6, 7, 8).

Een uitgebreide beoordeling door de American Heart Association suggereert dat het verminderen van de inname van verzadigd vet en het verhogen van de inname van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten het risico op hartziekten met wel 30% kan verlagen (6).

Een andere beoordeling van 15 gecontroleerde onderzoeken had vergelijkbare bevindingen, waarbij werd geconcludeerd dat het verminderen van verzadigde vetten in het dieet geen effect had op het risico op hart- en vaatziekten, hoewel vervanging van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet het risico op hartgebeurtenissen kan verminderen (9).

Maar deze voordelen werden alleen gezien bij het vervangen van verzadigde vetten door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Het is onduidelijk of het toevoegen van meer van deze vetten aan uw dieet zonder andere voedingscomponenten te veranderen een positief effect op de gezondheid van het hart zal hebben.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat andere belangrijke studies weinig of geen effect op het risico op hart- en vaatziekten hebben getoond bij het verminderen van verzadigd vet of het vervangen van deze andere vetten.

Een recent overzicht van 76 onderzoeken, waaronder meer dan 750.000 mensen, vond bijvoorbeeld geen verband tussen de inname van verzadigd vet en het risico op hartziekten, zelfs voor degenen met de hoogste inname (10).

Hoewel pindaolie een goede hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten bevat, zijn er veel andere voedzame opties die hoger zijn in dit soort vet zoals walnoten, zonnebloempitten en lijnzaad.

Pinda-olie kan de insulinegevoeligheid verbeteren

Studies hebben aangetoond dat enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes kunnen verbeteren.

Het consumeren van vet met koolhydraten helpt de opname van suikers in het spijsverteringskanaal te vertragen en leidt tot een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel. Vooral mono-onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten kunnen echter een grotere rol spelen bij de beheersing van de bloedsuikerspiegel (11).

In een review van 102 klinische studies met 4.220 volwassenen, vonden onderzoekers dat vervanging van slechts 5% van de verzadigde vetinname door meervoudig onverzadigde vetten leidde tot een significante verlaging van de bloedsuikerspiegels en HbA1c, een marker voor langdurige bloedsuikerspiegelcontrole.

Bovendien verbeterde het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet de insulinesecretie bij deze proefpersonen aanzienlijk. Insuline helpt cellen glucose te absorberen en zorgt ervoor dat uw bloedsuiker niet te hoog wordt (12).

Dierstudies suggereren ook dat arachideolie de bloedsuikerspiegel verbetert.

In één onderzoek ondervonden diabetische ratten die pindaolie kregen significante verminderingen van zowel bloedsuikerspiegels als HbA1c. In een ander onderzoek hadden diabetische muizen die met pindaolie verrijkte diëten kregen een significante verlaging van de bloedsuikerspiegel (13, 14).

Samenvatting Pinda-olie kan de risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en een lagere bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Het is ook een geweldige bron van vitamine E, een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen.

Hoewel er een aantal op bewijs gebaseerde voordelen zijn voor het consumeren van pindaolie, zijn er ook enkele potentiële nadelen.

Pinda-olie bevat veel Omega-6-vetten

Omega-6-vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigd vet. Ze zijn een essentieel vetzuur, wat betekent dat je ze door het dieet moet krijgen omdat je lichaam ze niet kan maken.

Samen met de bekendere omega-3-vetzuren spelen omega-6-vetzuren een cruciale rol bij een goede groei en ontwikkeling, evenals een normale hersenfunctie.

Terwijl omega-3's helpen om ontstekingen in het lichaam te bestrijden die tot een aantal chronische ziekten kunnen leiden, hebben omega-6's de neiging om meer pro-inflammatoir te zijn.

Hoewel beide essentiële vetzuren cruciaal zijn voor de gezondheid, hebben de moderne diëten de neiging om te veel omega-6-vetzuren te bevatten. In feite kan het typische Amerikaanse dieet 14 tot 25 keer meer omega-6-vetzuren bevatten dan omega-3-vetzuren (15).

Experts suggereren dat deze verhouding dichter bij 1: 1 of 4: 1 moet liggen voor een optimale gezondheid. Omega-6-inname is de laatste decennia omhooggeschoten, samen met de percentages van ontstekingsziekten zoals hartaandoeningen, obesitas, inflammatoire darmaandoeningen en kanker (16, 17, 18).

Meerdere studies koppelen inderdaad hoge innamen van omega-6-vetten aan een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen (19, 20).

Het bewijs dat een verband legt tussen de zware consumptie van deze pro-inflammatoire vetten en bepaalde ziektes is sterk, maar er moet worden opgemerkt dat het onderzoek aan de gang is.

Pinda-olie is erg rijk aan omega-6 en mist omega-3 vetzuren. Om een ​​meer gebalanceerde verhouding van deze essentiële vetzuren te eten, beperk de inname van oliën met een hoog gehalte aan omega-6s, zoals pindaolie.

Pinda-olie kan vatbaar zijn voor oxidatie

Oxidatie is een reactie tussen een stof en zuurstof die ervoor zorgt dat vrije radicalen en andere schadelijke verbindingen ontstaan. Dit proces komt vaak voor in onverzadigde vetten, terwijl verzadigde vetten beter bestand zijn tegen oxidatie.

Meervoudig onverzadigde vetten zijn het meest vatbaar voor oxidatie als gevolg van hun hogere hoeveelheid onstabiele dubbele bindingen.

Eenvoudig verwarmen of blootstellen van deze vetten aan lucht, zonlicht of vocht kan dit ongewenste proces doen ontbranden.

De grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten in arachideolie, samen met het gebruik als hoog-hitte olie, maakt het meer vatbaar voor oxidatie.

De vrije radicalen die worden aangemaakt wanneer arachideolie wordt geoxideerd, kunnen schade aan het lichaam veroorzaken. Deze schade kan zelfs leiden tot vroegtijdige veroudering, bepaalde kankers en hartaandoeningen (21, 22, 23).

Er zijn andere, stabielere oliën en vetten beschikbaar op de markt voor koken op hoog vuur.

Deze zijn veel beter bestand tegen oxidatie dan arachideolie. Hoewel arachideolie wordt geadverteerd vanwege het hoge rookpunt, is dit misschien niet de beste keuze.

Samenvatting Pinda-olie bevat veel pro-inflammatoire omega-6-vetzuren. Westerse diëten zijn al te hoog in deze vetten, wat het risico op bepaalde ziekten kan vergroten. Deze olie kan ook gevoelig zijn voor oxidatie, waardoor het een onveilige keuze is als bakolie.

Pindaolie is een populaire olie die over de hele wereld wordt gebruikt.

Het is een goede bron van de antioxidant vitamine E, die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten kan helpen verminderen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.

Hoewel deze olie misschien enkele gezondheidsvoordelen heeft, heeft deze ook enkele nadelen.

Het is zeer rijk aan pro-inflammatoire omega-6-vetzuren en is vatbaar voor oxidatie, wat het risico op bepaalde ziekten kan verhogen

Met zoveel andere gezonde vetkeuzes op de markt, is het misschien verstandig om een ​​olie te kiezen met meer voordelen en minder potentiële gezondheidsrisico's.

Enkele goede alternatieven zijn extra vierge olijfolie, kokosolie of avocado-olie.

Tweet