Heeft een vetarm dieetresultaat geleid tot meer vetverlies? - Dieetarts

Het is een eindeloos debat. Moet u koolhydraten vermijden of vet vermijden om af te vallen? De media vinden het geweldig.

Helaas zijn er in latere jaren veel veel wetenschappelijke onderzoeken geweest met een duidelijke winnaar: lage koolhydraten resulteren in statistisch significant meer gewichtsverlies. Het is aangetoond in meer dan 20 studies bij de mens variërend van 3 tot 24 maanden (lijst van 18 studies). Een vetarm dieet heeft in totaal 0 (nul) dergelijke onderzoeken gewonnen ... dus de opwinding was een beetje afgenomen.

Maar toen leek een kleine studie deze week het tegenovergestelde te laten zien en de media werden er gek van:

BBC: Vetarme diëten 'beter dan koolhydraten snijden' voor gewichtsverlies

De opwinding lijkt op zijn minst twee redenen misplaatst. Om te beginnen, als een soort kanttekening, resulteerde het vetarme dieet eigenlijk in minder gewichtsverlies (1,3 kilo in vergelijking met 1,85 kilo op low carb). Dus het onderdeel "beter afvallen" lijkt op zijn minst aan de orde te zijn.

Verward? Nou er is een verklaring.

Meer vetverlies

Het vetarme dieet resulteerde feitelijk in meer vetverlies. Volgens één meting in het papier een verlies van 0,588 kilo (1,3 pond) vet in vergelijking met een verlies van 0,529 kilo (1,2 pond) in de koolhydraatarme groep. Dus de koolhydraatarme groep verloor meer gewicht (vermoedelijk meer glycogeen en water), terwijl de vetarme groep meer lichaamsvet verloor.

Het twee grote probleem met deze studie?

  1. Ten eerste was het alleen zes dagen lang!
  2. Ten tweede werd het uitgevoerd in een afgesloten afdeling, wat betekent dat de deelnemers alleen het voedsel konden eten dat ze hadden gekregen. Dus de verminderde eetlust op een koolhydraatarm dieet (het belangrijkste voordeel) werd kunstmatig als factor weggenomen.

Wat gebeurt er na de 6 dagen?

Ik vind eigenlijk dat deze resultaten volkomen accuraat zijn. Als je koolhydraten snijdt, zal het lichaam in de eerste paar dagen de opgeslagen koolhydraten van je lichaam blijven verbranden, terwijl het de vetverbranding aanpast en verhoogt. Belangrijk is dat dit slechts tijdelijk is omdat de hoeveelheid koolhydraten van het lichaam erg klein is en slechts enkele dagen zal duren, zoals zes dagen of zo ... hmmm ...

Als je in plaats daarvan het vet uit je dieet haalt, moet het lichaam de vetreserves onmiddellijk gaan gebruiken.

Het probleem is wat er gebeurt NA zes dagen. Hier is een hint van de studie, hier is wat er gebeurde met de vetverbranding van de deelnemers:

In de blue reduced carb (RC) -groep stijgt de vetverbranding als een gek. In de rode gereduceerde vet (RF) -groep is de vetverbranding eigenlijk afnemende enigszins, ook al zijn ze op een semi-uithongeringsdieet.

Dus hier is de situatie na zes dagen in de twee groepen:

  • De vetarme groep heeft iets meer lichaamsvet verloren, maar op hetzelfde moment gereduceerd hun vetverbrandende capaciteit.
  • De koolhydraatarme groep heeft meer gewicht en meer glycogeen verloren, maar iets minder lichaamsvet. Maar hun vetverbranding versnelt veel (en hun glycogeenvoorraden worden bijna leeg), dus het is tijd om het vet echt te verbranden.

Conclusie

Dus daar hebben we het. De vetarme groep is na zes dagen lichtjes vooruit, als het gaat om lichaamsvet, maar ze zijn veel langzamer vet aan het verbranden.

De koolhydraatarme groep zit net achter en beweegt veel sneller.

Met wie wed je op lange termijn (dat wil zeggen 3-24 maanden) als het gaat om gewichtsverlies? Omdat low-carb in die periode 20+ studies en vetarme 0 (nul) studies heeft gewonnen, weet ik waar ik mijn weddenschap zou plaatsen.

vroeger

Nieuwe belangrijke studie: een koolhydraatarm dieet nog het beste voor zowel gewichts- als gezondheidsmarkeringen!

Zweedse deskundigencommissie: een dieet met weinig koolhydraten, het meest effectief voor gewichtsverlies

PS

Het is natuurlijk de vraag of dit echt een "koolhydraatbeperkt" dieet was, omdat het dieet maar liefst 140 gram koolhydraten per dag bevatte. Maar laten we daar nu niet eens over beginnen.

Tweet