Zonisamide: Epilepsie kan helpen bij gewichtsverlies


NEW YORK (Reuters Health) - Een medicijn dat is goedgekeurd om aanvallen te voorkomen, kan obese mensen ook helpen om een ​​paar kilo af te vallen wanneer het wordt toegevoegd aan de therapie en voedingsbegeleiding, suggereert een nieuwe kleine proef.

Maar mensen die zonisamide namen, meldden ook meer bijwerkingen, van misselijkheid en braken tot angst en depressie. En twee onderzoekers die niet bij het onderzoek betrokken waren, vroegen zich af hoeveel het medicijn eigenlijk zou betekenen voor mensen in de echte wereld.

Hoewel zonisamide alleen is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor aanvallen, kunnen artsen het "off-label" voorschrijven voor niet-goedgekeurde doeleinden. Eerdere kleine onderzoeken en anekdotisch bewijs stelden dat het zou kunnen helpen dat zware mensen extra kilo's kwijt zouden raken.

"Er is een klein beetje gewichtsverlies met dit medicijn wanneer het wordt gegeven voor de behandeling van epilepsie," zei hoofdonderzoeker Dr. Kishore Gadde, van Duke University Medical Center in Durham, North Carolina.

Dat kan komen door de effecten op serotonine en dopamine, zei hij. Van die twee neurotransmitters is bekend dat zij de motivatie en beloningsroutes in de hersenen beïnvloeden, inclusief die met betrekking tot voedsel.

Gadde zei dat zijn team wilde zien of zonisamide gewichtsverlies kon veroorzaken bij mensen zonder epilepsie en met de toegevoegde hulp van een gedragsinterventie.

Volgens de onthullingen gepubliceerd met de studie, heeft Gadde meerdere patenten voor zonisamide als een behandeling van obesitas en gewichtstoename, en bezit hij aandelen in een bedrijf dat een combinatie van gewichtsverliesmedicijn met zonisamide ontwikkelt.

Voor de nieuwe studie, gefinancierd door het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, hebben Gadde en zijn collega's willekeurig 225 obese mensen toegewezen om 200 of 400 milligram zonisamide of een drugsvrije placebopil dagelijks gedurende één jaar in te nemen. Bovendien kwamen alle deelnemers regelmatig samen met een diëtiste en werden aangemoedigd om meer fysiek actief te zijn.

Aanvankelijk hadden ze een gemiddelde body mass index - een maat van het gewicht ten opzichte van de hoogte - van 37.6. Dat is het equivalent van een vijf-voet, zes-duim persoon die 233 ponden weegt.

Een jaar later waren de mensen die aan de placebo waren toegewezen gemiddeld negen pond kwijtgeraakt en die op de lagere dosis zonisamide waren tien pond gedaald. Deelnemers die de hogere dagelijkse dosis namen hadden het grootste gemiddelde gewichtsverlies, bij 16 pond.

Bijwerkingen kwamen het meest voor in de groep met hoge doses. Van de 75 mensen rapporteerden er 10 misselijkheid of braken, 14 hadden hoofdpijn, 15 ontstonden infecties, acht hadden een verminderd geheugen en zeven meldden angst.

Gadde zei dat het niet duidelijk was welke van die direct verband hielden met het medicijn, of hoeveel ze patiënten stoorden. Tussen vier en zes deelnemers in elke groep, inclusief het placebo-cohort, stopten vanwege bijwerkingen.

Tweet