5 mythen over de beste tijd om fruit te eten (en de waarheid)

Helaas is er veel misinformatie over voeding die op het internet circuleert.

Een veelgebruikt onderwerp is de beste tijd om fruit te eten.

Er zijn beweringen over wanneer en hoe u fruit zou moeten consumeren, evenals wie het geheel zou moeten vermijden.

Hier zijn de top vijf mythes over de beste tijd om fruit te eten, samen met de waarheid.

Dit is een van de meest voorkomende mythen over wanneer je fruit moet eten.

Het is populair geworden via websites en e-mailketens en lijkt afkomstig te zijn van een chef-kok in Singapore.

De mythe beweert dat het eten van fruit bij maaltijden de spijsvertering vertraagt ​​en ervoor zorgt dat voedsel in je maag zit en fermenteert of rot. Deze mythe beweert ook dat het eten van fruit bij maaltijden gas, ongemak en een reeks andere niet-gerelateerde symptomen veroorzaakt.

Hoewel het waar is dat de vezels in fruit de afgifte van voedsel uit je maag kunnen vertragen, zijn de overige claims vals.

Hoewel fruit ervoor kan zorgen dat je maag langzamer leegt, zorgt het niet dat voedsel voor onbepaalde tijd in je maag blijft zitten.

Eén studie toonde aan dat vezels bij gezonde mensen de tijd vertraagden dat het de maag kostte om de helft van de inhoud te legen van gemiddeld 72 minuten tot 86 minuten (1).

Hoewel deze snelheidsverandering aanzienlijk is, vertraagt ​​het in geen geval de vertering genoeg om voedsel in de maag te laten bederven.

Bovendien is het een goede zaak om het ledigen van je maag te vertragen. Het kan u helpen langer vol te blijven, waardoor u op de lange termijn minder calorieën kunt eten (2).

Maar zelfs als fruit er wel voor zorgt dat voedsel langer dan normaal in je maag zit, is je maag specifiek ontworpen om de groei van bacteriën te voorkomen, wat zorgt voor fermentatie en rotting (3).

Wanneer voedsel de maag bereikt, wordt het gemengd met maagzuur, dat een zeer lage pH heeft van ongeveer één of twee. Uw maaginhoud wordt zo zuur dat de meeste micro-organismen niet kunnen groeien (3).

Dit deel van de spijsvertering vindt gedeeltelijk plaats om bacteriën in uw voedsel te doden en microbiële groei te voorkomen.

Wat de rest van deze beweringen betreft, is de opmerking dat het eten van fruit bij de maaltijd de oorzaak is van een opgeblazen gevoel, diarree en ongemak is eveneens misleidend.

Er is ook geen wetenschappelijke ondersteuning achter het idee dat het eten van fruit op een lege maag van invloed kan zijn op de levensduur, vermoeidheid of donkere kringen onder de ogen.

Kortom: fruit eten bij een maaltijd kan het ledigen van je maag vertragen, maar slechts voor een klein deel. Dit is eigenlijk een goede zaak, want het kan u helpen meer vol te voelen en minder calorieën binnen te krijgen.

Deze mythe lijkt een uitbreiding te zijn van mythe nummer 1. Het beweert dat je fruit op een lege maag moet eten om alle voedingsvoordelen te plukken.

Het beweert dat als je fruit eet vlak voor of na een maaltijd, de voedingsstoffen op een of andere manier verloren gaan.

Dit is echter helemaal niet waar. Het menselijk lichaam is in de loop van de tijd geëvolueerd om zo efficiënt mogelijk te zijn als het gaat om het extraheren van voedingsstoffen uit voedsel.

Wanneer u een maaltijd eet, fungeert de maag als een reservoir, waarbij slechts kleine hoeveelheden per keer vrijkomen, zodat uw darmen deze gemakkelijk kunnen verteren (4).

Ook is de dunne darm ontworpen om zoveel mogelijk voedingsstoffen te absorberen.

Hij is maximaal zes meter lang en heeft een absorptiegebied van meer dan 320 vierkante voet (5 m).

Studies hebben zelfs aangetoond dat uw darmen het vermogen hebben om twee keer zoveel voedingsstoffen te absorberen als de gemiddelde persoon op één dag verbruikt (6).

Dit enorme absorberende gebied betekent dat het verkrijgen van de voedingsstoffen uit fruit (en de rest van uw maaltijd) gemakkelijk is voor uw spijsverteringsstelsel, ongeacht of u fruit op een lege maag of bij een maaltijd eet.

Kortom: uw spijsverteringskanaal is meer dan voorbereid om de voedingsstoffen uit fruit te verteren en te absorberen, of het nu op een lege maag of bij een maaltijd wordt gegeten.

Het idee is dat mensen met diabetes vaak problemen met de spijsvertering hebben en dat het eten van fruit, los van maaltijden, op de een of andere manier de spijsvertering verbetert.

Helaas is dit een slecht advies voor de meeste mensen met diabetes.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het idee steunt dat het eten van fruit los van een maaltijd de spijsvertering verbetert.

Het enige verschil dat het kan maken is dat de suiker in fruit sneller in de bloedbaan kan komen, wat precies is wat een persoon met diabetes moet proberen te vermijden.

In plaats van het afzonderlijk eten van fruit, is het eten van een maaltijd of een snack in combinatie met een voedsel rijk aan eiwitten, vezels of vet een veel betere keuze voor iemand met diabetes.

Dit komt omdat eiwitten, vezels en vet ervoor kunnen zorgen dat je maag langzamer voedsel vrijgeeft in de dunne darm (7, 8).

Het voordeel hiervan voor iemand met diabetes is dat er tegelijkertijd een kleinere hoeveelheid suiker wordt geabsorbeerd, wat leidt tot een lagere totale bloedsuikerspiegel.

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat slechts 7,5 gram oplosbare vezels - die in fruit voorkomt - de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd met 25% kunnen verminderen (1).

Het is echter waar dat sommige mensen met diabetes spijsverteringsproblemen krijgen.

Het meest voorkomende probleem is gastroparese. Het gebeurt wanneer de maag langzamer leegloopt dan normaal of helemaal niet.

Hoewel veranderingen in het dieet kunnen helpen bij gastroparese, is het eten van fruit op een lege maag niet een van hen.

Kortom: voor de meerderheid van de diabetici is het niet goed advies om fruit op een lege maag te eten. Fruit koppelen aan een maaltijd of snack is meestal een betere keuze.

Er is geen echte logica achter dit idee en er is ook geen bewijs om dit te ondersteunen.

Er wordt beweerd dat je metabolisme 's middags vertraagt ​​en een voedsel eet dat rijk is aan suiker, zoals fruit, verhoogt je bloedsuikerspiegel en "ontwaakt" je spijsverteringsstelsel.

De waarheid is dat elk koolhydraatbevattend voedingsmiddel uw bloedsuikerspiegel tijdelijk zal verhogen terwijl glucose wordt geabsorbeerd, ongeacht het tijdstip op de dag (9).

Afgezien van uw lichaam voorzien van energie en andere voedingsstoffen, heeft dit geen speciaal voordeel.

Het is niet nodig om je spijsverteringsstelsel "wakker te maken", omdat het altijd bereid is om in actie te komen zodra het voedsel je tong raakt, ongeacht het tijdstip van de dag.

En tijdens het eten kan een maaltijd met veel koolhydraten ervoor zorgen dat uw lichaam koolhydraten als brandstof gebruikt, maar dit verandert niets aan het algehele tempo van uw metabolisme (9).

De waarheid is dat het geen kwaad kan om 's ochtends fruit te eten. Fruit is op elk moment van de dag gezond.

Kortom: er is geen bewijs of logica achter het idee dat fruit bij voorkeur 's middags gegeten zou moeten worden. Fruit is gezond, ongeacht hoe laat het is.

Interessant is dat mythe nummer vijf rechtstreeks in tegenspraak is met mythe nummer 4 en beweert dat je dat moet doen vermijden fruit na 2 p.m.

Het lijkt erop dat deze regel is ontstaan ​​als onderdeel van het '17-daagse dieet'.

De theorie is dat het eten van fruit (of koolhydraten) na 14.00 uur. verhoogt uw bloedsuikerspiegel, waardoor uw lichaam geen tijd heeft om zich te stabiliseren voor het slapengaan, wat leidt tot gewichtstoename.

Er is echter geen reden om te vrezen dat fruit 's middags een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Zoals eerder vermeld, zal elk koolhydraatbevattend voedsel uw bloedsuikerspiegel verhogen terwijl de glucose wordt geabsorbeerd. Maar er is geen bewijs dat uw bloedsuikerspiegel na 20 uur meer wordt verhoogd. dan elk ander tijdstip van de dag (10).

En hoewel uw carburatietolerantie de hele dag kan fluctueren, zijn deze veranderingen klein en veranderen ze niet uw algehele metabolische snelheid (9, 10).

Er is ook geen reden om te vrezen dat het eten van fruit in de middag gewichtstoename zal veroorzaken.

Je lichaam schakelt niet simpelweg over van het verbranden van calorieën naar het opslaan van vet als je gaat slapen. Je metabolisme neemt vaak af als je in slaap valt, maar je verbrandt nog steeds veel calorieën om je lichaam in beweging te houden (11, 12).

Veel verschillende factoren bepalen of calorieën worden verbrand voor energie of opgeslagen als vet, maar het vermijden van fruit na een bepaalde tijd van de dag is niet een van hen.

Er is ook geen bewijs dat het vermijden van fruit in de middag van invloed is op het gewicht.

Maar er is overweldigend bewijs dat mensen die de hele dag door veel fruit en groenten eten, minder wegen en minder snel aankomen (13, 14).

Een overzicht van 17 studies toonde bijvoorbeeld aan dat de mensen met de hoogste inname van fruit tot 17% minder risico op obesitas hadden (14).

Als het gaat om gewichtsverlies, is het eten van veel fruit en groenten een van de beste dingen die je kunt doen. Het is een geweldige manier om de voedingsstoffen te krijgen die je nodig hebt, en dat allemaal tijdens het vullen van gezonde, caloriearme voedingsmiddelen.

Bovendien, als je fruit in de namiddag en voor het slapengaan vermijdt, elimineer je een gezonde, volwaardige optie voor een snack of dessert.

Bottom Line: het elimineren van fruit na 2 p.m. heeft geen voordelen en heeft geen invloed op uw gewicht. Fruit is op elk moment van de dag een goed idee.

De waarheid is dat elk moment van de dag een geweldige tijd is om fruit te eten.

Er is geen bewijs dat u fruit in de namiddag of rond de maaltijden zou moeten vermijden.

Fruit is een gezond, voedzaam en gewichtsverlies vriendelijk voedsel dat gedurende de dag kan worden gegeten.

Dat gezegd hebbende, zijn er enkele gevallen waarin de timing van uw fruitinname een verschil kan maken.

Als u wilt afvallen

Vanwege de vezels in fruit kan het eten ervan u helpen langer vol te blijven. Hierdoor kunt u minder calorieën eten en kan u zelfs afvallen (15).

Het eten van fruit met of vlak voor een maaltijd kan dit effect echter vergroten. Het kan ervoor zorgen dat u minder eten van een ander, hoger-calorie voedsel op uw bord.

Als u diabetes type 2 heeft

Zoals eerder vermeld, kan het eten van fruit met een ander voedsel een verschil maken voor iemand met diabetes.

Door fruit te combineren met een ander voedsel of een andere maaltijd met veel eiwitten, vetten of vezels, kan de suiker uit fruit langzamer in de dunne darm komen (1).

Dit zou kunnen resulteren in een kleinere stijging van de bloedsuikerspiegel, in vergelijking met het eten van alleen fruit.

Als u zwangerschapsdiabetes heeft

Zwangerschapsdiabetes is wanneer een vrouw diabetes ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Voor deze vrouwen veroorzaakt de verandering in hormonen tijdens de zwangerschap een koolhydraatintolerantie.

Net als voor mensen met diabetes type 2, is het eten van fruit bij een maaltijd waarschijnlijk een goede keuze.

Als u echter problemen heeft om uw bloedsuikerspiegel te beheersen, kan het helpen om fruit te vermijden in de ochtend.

Dit is wanneer zwangerschapshormonen het hoogst zijn, en studies hebben aangetoond dat dit vaak het geval is wanneer carb-intolerantie het meest ernstig is bij zwangerschapsdiabetes (16).

Kortom: voor de meeste mensen is het geweldig om fruit op elk moment van de dag te eten. Tijden kunnen echter van belang zijn voor diabetici of mensen die willen afvallen.

Fruit is rijk aan voedingsstoffen en een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Mythen die beweren dat er een beste of slechtste tijd is om fruit te eten, zijn ongegrond en onwaar. In werkelijkheid verspreiden deze verzonnen regels alleen verwarring en verkeerde informatie.

Ongeacht het tijdstip van de dag is het eten van fruit een zoete, heerlijke en gewichtsverliesvriendelijke manier om veel gezonde voedingsstoffen voor je lichaam te krijgen.

Tweet