Lijst van graan en graanvrij voedsel | Graanvrij leven

Wat is een graan? Wat is een zaadje? Wat zijn pseudo-granen? Bij het eerste graanvrij worden kan het een uitdaging zijn om het uit te werken, vooral omdat granen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen kunnen worden verborgen. Hier is een handige lijst van wat een graan is, en wat geen korrel is. Het omvat niet alles. maar bestrijkt de meest algemeen bekende granen en verborgen bronnen van granen. Regelmatig bijgewerkt.

Granen met gluten

◌ Tarwe

◌ Rogge

◌ Gerst

◌ Haver (indien niet gecertificeerd glutenvrij)

◌ Spelt

◌ Kamut

◌ Triticale

Andere namen voor tarwe

◌ Bran

◌ Bulgar

◌ Couscous

◌ Farina

◌ Orzo

◌ Griesmeel

◌ Graham-meel

◌ Wheaten maismeel

◌ Frumento

◌ Duram / Durum

◌ Einkorn

◌ Seitan

◌ Matzoh

◌ Matzah

◌ Matzo

Glutenvrije granen

◌ Maïs

◌ Rijst

◌ Montina

◌ Sorghum

◌ Haver (indien gecertificeerd glutenvrij)

◌ Wilde rijst *

◌ Millet *

◌ Teff *

* sommige lijsten beschouwen deze als zaden, geen granen. Soms is het argument puur één van semantiek.

Gemaakt van glutenvrije granen

◌ Maïsmeel

◌ Rijstmeel

◌ Maïsmeel / polenta

Alles gemaakt van deze producten bevat ook granen

Dit omvat gebak, koekjes, pizza's, brood, pasta, gebak, broodkruimels, sauzen of custards die meel gebruiken om dikker te maken, spaghetti en pasta, lollies en snoep.

Pas op voor verborgen granen op onverwachte plaatsen

Granen kunnen vaak worden gevonden als een ingrediënt in veel kruiden, sauzen, sojasaus, verwerkte dranken en alcohol (bier is gemaakt van tarwe). Het is vaak in de meeste commercieel gemaakte bouillon - zoals kip, rund of groentebouillon in poeder of vloeistof bevat meestal een soort graan. Glucose uit tarwe is een veel voorkomend additief in veel bewerkte voedingsmiddelen. Gekochte frites of frites zijn een andere veelvoorkomende bron van verborgen korrels / glutenbesmetting, evenals gemoute voedingsmiddelen of dranken (bevat gerst)

Pseudocereals - glutenvrije graanachtige zaden

pseudograssoort is de term die wordt gebruikt voor planten die geen graangrassen zijn, die zaden of vruchten hebben die worden geprepareerd en als graan worden gegeten. Pseudocereals zijn altijd glutenvrij. Hoewel ze technisch gezien als zaden of fruit worden beschouwd, zijn ze niet toegestaan ​​op Paleo, GAPS, AIP, SCD maar zijn ze toegestaan ​​op Body Ecology en sommige zorgverleners staan ​​ze toe.

Amarant

Amarant is een graanachtig zaadje uit de breedbladige (tweezaadlobbige) plantenfamilie. (OK voor Body Ecology, of indien getolereerd, geen paleo of GAPS). Wordt over het algemeen behandeld als een korrel bij het bespreken omdat het gekookt en op dezelfde manier gebruikt wordt als granen, maar het is in klas Magnoliopsida, terwijl de graankorrel familie Poaceae komt voort uit de klas Liliopsida.

Boekweit

Boekweit, ook wel Kasha genoemd, is een graanachtig zaad, gerelateerd aan rabarber, van de breedbladige (tweezaadlobbige) plantenfamilie. (OK voor Body Ecology, of indien getolereerd, geen paleo of GAPS). Wordt over het algemeen behandeld als een korrel bij het bespreken omdat het gekookt en op dezelfde manier gebruikt wordt als granen, maar het is in klas Magnoliopsida, terwijl familie Poaceae komt voort uit de klas Liliopsida.

quinoa

quinoa is een graanachtig zaadje uit de breedbladige (tweezaadlobbige) plantenfamilie. (OK voor Body Ecology, of indien getolereerd, geen paleo of GAPS). Wordt over het algemeen behandeld als een korrel bij het bespreken omdat het gekookt en op dezelfde manier gebruikt wordt als granen, maar het is in klas Magnoliopsida, terwijl familie Poaceae komt voort uit de klas Liliopsida.

Gierst

Het dieet van de lichaamsecologie zegt Gierst is een pseudo-cereal, een glutenvrij graanachtig zaadje. Het is echter een lid van de plantenfamilie Poaceae, waarvan de overige graangrassen behoren en in de meeste bronnen die ik heb gecontroleerd algemeen als graan worden herkend. Daarom heb ik het op de grijze lijst met graanlijsten vermeld en het is aan je eigen onderzoek / mening of je ervoor kiest om het als een graan te behandelen of niet.

Voedingsmiddelen en meel dat graanvrij is

Deze voedingsmiddelen worden vaak als bloem gebruikt of lijken een beetje op een graan, maar zijn vrij van graan

Paleo graanvrije meel-alternatieven

◌ Amandelmeel of een andere notenmaaltijd. (OK voor paleo, GAPS of SCD)
◌ Pijlwortel
◌ Cassave wordt ook wel Manioc genoemd
◌ Tapioca
◌ Kokos en kokosmeel
◌ Lijnzaad en lijnzaadmeel
◌ Aardappelzetmeel / meel
◌ Zonnebloemzaadmeel
◌ Weegbree en weegbre-meel (kan bij Afrikaanse kruideniers)
◌ Mesquite meel
◌ Zoete aardappelmeel
◌ Bananenmeel
◌ Chia-zaden
◌ Pepitas, sesam, zonnebloem en andere zaden
◌ Glucose gemaakt van tapioca
◌ Yam (iyan) meel (verkrijg bij Afrikaanse kruideniers)
◌ Taro en taro-meel
◌ Sago

Niet-Paleo graanvrije bloemmeelalternatieven

◌ Kikkererwtenmeel, ook wel Grammeel genoemd
◌ Fava bonen en andere bonen en hun meel
◌ Linzen en linzenmeel
◌ Soja en sojameel

Alle linzen en peulvruchten zijn geen granen en kunnen worden gebruikt om gerechten op basis van Dal en andere linzen te maken. Ze kunnen een geweldig graanvrij alternatief zijn als je ze kunt verdragen.

Dus alles wat van deze producten wordt gemaakt, is technisch korrelvrij (maar niet nodig oke om te consumeren - voor veel mensen zouden ze nog steeds problemen veroorzaken om verschillende redenen). Brood, cakes of pasta gemaakt van graanvrije melen bevatten bijvoorbeeld geen granen. Het lezen van ingrediënten is belangrijk!

Graanvrij voedsel is automatisch glutenvrij

Zuivelproducten of iets van een dier zoals melk, kaas, boter of vlees bevatten geen granen.

Alle groenten en fruit zijn geen granen, (behalve maïs, dat is een graankorrel).

Alleen omdat iets 'technisch' geen korrel is, maakt het niet automatisch goed.

Als u Paleo of GAPS volgt, raakt u geen van de graanachtige zaden of de meeste zetmeelvrije, graanvrije alternatieven in de bovenstaande "geen graanlijst" aan. Dus voor velen zijn de alternatieven noten en zaden, maar geen pseudo-granen.

Voor mijn familie doen ze het goed met geweekte en gekiemde quinoa, amarant, boekweit en gierst, dus kook ik ze soms, hoewel niet elke dag. Zelf houd ik me aan de paleoversies: cassavemeel, bakbananen, zoete aardappelmeel, kokosbloem, tapioca en eventueel noten en zaadmeel zoals amandelmeel en gemalen zaden.

Tweet