Telling van koolhydraten en diabetes NIDDK

Wat is koolhydraten tellen?

Koolhydraten tellen, ook wel koolhydraten tellen genoemd, is een maaltijdplanningstool voor mensen met type 1 of type 2 diabetes. Het tellen van koolhydraten houdt in dat u de hoeveelheid koolhydraten in het voedsel dat u elke dag eet, bijhoudt.

Koolhydraten zijn een van de belangrijkste voedingsstoffen die worden gevonden in eten en drinken. Eiwitten en vetten zijn de andere belangrijke voedingsstoffen. Koolhydraten bevatten suikers, zetmelen en vezels. Koolhydraten tellen kan u helpen uw bloedglucose onder controle te houden, ook bloedsuiker genoemd, omdat koolhydraten uw bloedglucose meer beïnvloeden dan andere voedingsstoffen.

Gezonde koolhydraten, zoals volle granen, fruit en groenten, zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingsplan omdat ze zowel energie als voedingsstoffen kunnen leveren, zoals vitaminen en mineralen, en vezels. Vezels kunnen helpen obstipatie te voorkomen, uw cholesterolgehalte te verlagen en uw gewicht onder controle te houden.

Ongezonde koolhydraten zijn vaak eten en drinken met toegevoegde suikers. Hoewel ongezonde koolhydraten ook energie kunnen leveren, hebben ze weinig of geen voedingsstoffen. Meer informatie over welke koolhydraten voedingsstoffen leveren voor een goede gezondheid en welke koolhydraten dat niet doen, is te vinden in het gezondheidsonderwerp NIDDK, Diabetes Dieet, Eten en Fysieke Activiteit.

De hoeveelheid koolhydraten in voedingsmiddelen wordt gemeten in gram. Als u gram koolhydraten wilt tellen in voedingsmiddelen die u eet, moet u dat doen

 • weet welke voedingsmiddelen koolhydraten bevatten
 • leer om het aantal gram koolhydraten in het voedsel dat je eet te schatten
 • tel het aantal gram koolhydraten op uit elk voedsel dat je eet om je totaal voor de dag te krijgen

Uw arts kan u doorverwijzen naar een diëtist of diabetes-voorlichter die u kan helpen bij het ontwikkelen van een gezond voedingsplan op basis van het tellen van koolhydraten.

Welke voedingsmiddelen bevatten koolhydraten?

Voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten, omvatten

 • granen, zoals brood, noedels, pasta, crackers, granen en rijst
 • fruit, zoals appels, bananen, bessen, mango's, meloenen en sinaasappels
 • zuivelproducten, zoals melk en yoghurt
 • peulvruchten, waaronder gedroogde bonen, linzen en erwten
 • snacks en snoep, zoals cakes, koekjes, snoep en andere desserts
 • sappen, frisdranken, vruchtendranken, sportdranken en energiedranken die suikers bevatten
 • groenten, met name "zetmeelrijke" groenten zoals aardappelen, maïs en erwten

Aardappelen, erwten en maïs worden zetmeelrijke groenten genoemd omdat ze rijk aan zetmeel zijn. Deze groenten bevatten meer koolhydraten per portie dan niet-stamperige groenten.

Voorbeelden van groenten zonder asperges zijn asperges, broccoli, wortels, selderij, sperziebonen, sla en andere slagroenen, paprika's, spinazie, tomaten en courgettes.

Voedingsmiddelen die geen koolhydraten bevatten, zijn vlees, vis en gevogelte; de meeste soorten kaas; noten; en oliën en andere vetten.

Tekening van voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten, waaronder granen, pasta, brood, fruit, pinto bonen, melk en een aardappel.

Voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten, zijn granen, fruit, zuivelproducten, groenten en peulvruchten.

Wat gebeurt er als ik voedsel met koolhydraten eet?

Wanneer u voedingsmiddelen met koolhydraten eet, verdeelt uw spijsverteringssysteem de suikers en het zetmeel in glucose. Glucose is een van de eenvoudigste vormen van suiker. Glucose komt dan uit je spijsverteringskanaal in je bloedbaan en verhoogt je bloedglucosewaarden. Het hormoon insuline, dat afkomstig is van de alvleesklier of van insuline-opnamen, helpt cellen in uw lichaam glucose te absorberen en het voor energie te gebruiken. Zodra de glucose uit het bloed in de cellen komt, gaan uw bloedglucosewaarden terug naar beneden.

Hoe kan koolhydraten tellen mij helpen?

Koolhydraten tellen kan helpen om uw bloedglucosespiegels in de buurt van normaal te houden. Het kan helpen om je bloedglucosewaarden zo dicht mogelijk bij de normale waarden te houden

 • langer gezond blijven
 • voorkomen of vertragen diabetes problemen zoals nierziekte, blindheid, zenuwbeschadiging en bloedvatziekte die kan leiden tot hartaanvallen, beroertes en amputaties-chirurgie om een ​​lichaamsdeel te verwijderen
 • voel me beter en energieker

Het kan ook nodig zijn medicijnen tegen diabetes te nemen of insuline-opnamen te maken om uw bloedglucosespiegels onder controle te houden. Bespreek uw streefwaarden voor bloedglucose met uw arts. Doelen zijn getallen waarnaar u streeft. Om uw doelen te bereiken, moet u uw inname van koolhydraten in evenwicht brengen met lichaamsbeweging en diabetes medicijnen of insuline-opnamen.

Tekening van een vrouw die loopt.

Hoeveel koolhydraten heb ik elke dag nodig?

De dagelijkse hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten voor diabetici is niet gedefinieerd. Wat het beste is voor de ene persoon, is misschien niet de beste voor een ander. Iedereen moet voldoende koolhydraten krijgen om te voldoen aan de behoeften van het lichaam aan energie, vitaminen en mineralen en vezels.

Experts suggereren dat de inname van koolhydraten voor de meeste mensen tussen 45 en 65 procent van de totale calorieën moet bedragen. Mensen met een laagcalorisch dieet en mensen die fysiek inactief zijn, willen misschien naar het lagere gedeelte van dat bereik streven.

Een gram koolhydraten bevat ongeveer 4 calorieën, dus je moet het aantal calorieën dat je wilt krijgen verdelen over 4 koolhydraten om het aantal grammen te krijgen. Als u bijvoorbeeld 1.800 calorieën per dag wilt eten en 45 procent van uw calorieën uit koolhydraten wilt halen, streeft u dagelijks naar ongeveer 200 gram koolhydraten. U zou dat bedrag als volgt berekenen:

 • .45 x 1.800 calorieën = 810 calorieën
 • 810 ÷ 4 = 202,5 ​​gram koolhydraten

U moet de inname van koolhydraten over de dag spreiden. Een diëtist of diabetes-voorlichter kan u helpen te weten welk voedsel u moet eten, hoeveel u moet eten en wanneer u moet eten op basis van uw gewicht, activiteitsniveau, medicijnen en streefdoelen voor bloedglucose.

Tekening van een vrouwelijke geregistreerde diëtist die een mannelijke patiënt raadpleegt.

Hoe kom ik te weten hoeveel koolhydraten ik eet in het voedsel?

Je zult moeten leren om de hoeveelheid koolhydraten in voedingsmiddelen die je normaal eet te schatten. De volgende hoeveelheden koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld elk ongeveer 15 gram koolhydraten:

 • een sneetje brood
 • een tortilla van 6 inch
 • 1/3 kop pasta
 • 1/3 kop rijst
 • 1/2 kopje ingeblikt of vers fruit of vruchtensap of een klein stukje vers fruit, zoals een kleine appel of sinaasappel
 • 1/2 kop pinto bonen
 • 1/2 kopje zetmeelrijke groenten zoals aardappelpuree, gekookte maïs, erwten of limabonen
 • 3/4 kop droge graangewas of 1/2 kop gekookt graangewas
 • 1 eetlepel gelei

Sommige voedingsmiddelen bevatten zo weinig koolhydraten dat je ze misschien niet hoeft te tellen tenzij je grote hoeveelheden eet. De meeste niet-zetmeelrijke groenten bevatten bijvoorbeeld weinig koolhydraten. Een portie van 1/2-beker gekookte niet-gedegradeerde groenten of een kop rauwe groenten heeft slechts ongeveer 5 gram koolhydraten.

Naarmate u bekend raakt met welke voedingsmiddelen koolhydraten bevatten en hoeveel gram koolhydraten u in uw eten eet, zal het tellen van koolhydraten eenvoudiger zijn.

Voedingsetiketten

Je kunt erachter komen hoeveel gram koolhydraten je eet door de voedingsetiketten op voedselpakketten te controleren. Hierna volgt een voorbeeld van een voedingswaarde-etiket:

Voorbeeld voedingswaarde-etiket voor macaroni en kaas met een portie van 1 kopje en een totale hoeveelheid koolhydraten van 31 gram.

Voedingsetiketten vertellen u het totale aantal gram koolhydraten per portie, samen met andere voedingsinformatie.

Voedingsetiketten vertellen je dat

 • de portiegrootte van het eten - zoals een plak of een halve kop
 • het totale aantal gram koolhydraten per portie
 • andere voedingsinformatie, inclusief calorieën en de hoeveelheid eiwit en vet per portie

Als u twee porties heeft in plaats van één, zoals een kopje pinto bonen in plaats van een halve kop, vermenigvuldigt u het aantal gram koolhydraten in één portie, bijvoorbeeld 15 bij twee om het totale aantal grammen te krijgen. koolhydraat-30.

15 x 2 = 30

Thuis koken

Om de hoeveelheid koolhydraten in zelfgemaakte voedingsmiddelen te achterhalen, moet u de grammen koolhydraten uit de ingrediënten schatten en optellen. U kunt boeken of websites gebruiken die het typische koolhydraatgehalte van zelfgemaakte artikelen vermelden om de hoeveelheid koolhydraten in een portie in te schatten.

U kunt ook voedingsmiddelen met schaal wegen of hoeveelheden meten met maatbekers of lepels om de hoeveelheid koolhydraten in te schatten. Als een voedingsetiket bijvoorbeeld aantoont dat 1 1/2 kopjes ontbijtgranen 45 gram koolhydraten bevatten, dan heeft 1/2 kop 15 gram koolhydraten en 1 kop 30 gram koolhydraten.

Uit eten

Sommige restaurants bieden voedingswaarde-informatie die gram koolhydraten vermeldt. U kunt ook voedsellijsten met koolhydraten tellen om de hoeveelheid koolhydraten in restaurantmaaltijden in te schatten.

Kan ik snoep en andere voedingsmiddelen en drankjes met toegevoegde suikers eten?

Ja, je kunt snoep en ander voedsel en drankjes eten met toegevoegde suikers. U moet echter uw inname van deze voedingsmiddelen en dranken met veel koolhydraten beperken, omdat ze vaak veel calorieën bevatten en weinig vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Vezelrijke volle granen, fruit, groenten en bonen zijn verstandiger keuzes.

In plaats van het eten van snoep elke dag, probeer ze af en toe in kleine hoeveelheden te eten, zodat je geen voedsel vult dat weinig voedingsstoffen bevat. Vraag uw diëtist of diabetes-opvoeder over het opnemen van snoep in uw eetplan.

Hoe kan ik zien of het tellen van koolhydraten voor mij werkt?

Als u uw bloedglucosewaarden controleert, kunt u zien of het tellen van koolhydraten voor u werkt. U kunt uw bloedglucosewaarden controleren met behulp van een glucosemeter.

U moet ook minimaal tweemaal per jaar een A1C-bloedtest ondergaan. De A1C-test geeft de gemiddelde hoeveelheid glucose in uw bloed weer gedurende de afgelopen 3 maanden.

Als uw bloedglucosewaarden te hoog zijn, moet u misschien wijzigingen aanbrengen in uw eetplan of andere veranderingen in levensstijl. U moet bijvoorbeeld verstandigere voedingskeuzes maken, meer lichamelijk actief zijn of wijzigingen aanbrengen in uw diabetesmedicijnen. Praat met uw arts over de veranderingen die u moet aanbrengen om uw bloedglucosespiegels onder controle te houden.

Als u een insulinepomp gebruikt of meerdere insulinetoedieningen per dag gebruikt, vraag dan aan uw arts hoe u uw insuline moet aanpassen als u iets eet dat niet in uw gebruikelijke voedingsplan staat.

Tekening van handen met een bloedglucosemeter en het schrijven van resultaten in een recordboek.

Kan ik koolhydraten tellen als ik zwanger ben?

U kunt het tellen van koolhydraten gebruiken om uw bloedglucosewaarden tijdens uw zwangerschap onder controle te houden. Het voldoen aan uw streefdoelen voor bloedglucose tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de gezondheid van u en uw baby. Hoge bloedglucose tijdens de zwangerschap kan de baby schaden en de kansen van de baby op diabetes type 2 later in het leven vergroten.

Vrouwen met de diagnose zwangerschapsdiabetes - een vorm van diabetes die zich alleen tijdens de zwangerschap ontwikkelt - kunnen ook koolhydraten tellen om hun bloedglucosewaarden te beheersen.

Praat met uw arts over het tellen van koolhydraten om uw streefdoelen voor bloedglucose tijdens uw zwangerschap te helpen halen.

Tekening van een zwangere vrouw die zich bij haar open ijskast bevindt. Ze houdt druiven vast en kijkt in de koelkast naar ander gezond voedsel.

Waar kan ik meer hulp vinden bij het tellen van koolhydraten?

Het internet heeft hulpmiddelen voor het tellen van koolhydraten waarmee u een soort voedsel kunt binnengaan en kunt ontdekken welke voedingsstoffen het voedsel bevat, waaronder koolhydraten. Probeer deze sites te bezoeken:

Klinische proeven

Het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) en andere componenten van de National Institutes of Health (NIH) voeren en ondersteunen onderzoek naar vele ziekten en aandoeningen.

Wat zijn klinische onderzoeken en zijn ze geschikt voor u?
Klinische onderzoeken maken deel uit van klinisch onderzoek en vormen de kern van alle medische vooruitgang. Klinische proeven onderzoeken nieuwe manieren om ziekten te voorkomen, op te sporen of te behandelen. Onderzoekers gebruiken ook klinische proeven om naar andere aspecten van zorg te kijken, zoals het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met chronische ziekten. Ontdek of klinische onderzoeken voor u geschikt zijn.

Welke klinische onderzoeken zijn open?
Klinische proeven die momenteel open zijn en recrutering kunnen worden bekeken op www.ClinicalTrials.gov.

Tweet