De gezondste manieren om vlees en gevogelte te eten

Hoe vlees en gevogelte passen in uw gezonde voeding

Wanneer u deze methoden volgt om het vet te snijden, kunnen vlees en gevogelte zowel een smakelijk als gezond onderdeel van uw dieet zijn.

Door Mayo Clinic Staff

Vlees en gevogelte kunnen waardevolle bronnen van eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen zijn, maar ze kunnen ook bronnen van ongezond verzadigd vet zijn. En vlees en gevogelte met meer vet hebben de neiging om lekkerder te zijn - iets wat chefs weten, daarom gebruiken ze vaak hogere vetnerven van vlees en gevogelte in hun recepten.

Maar voordat u hun recepten kopieert, overweeg dan dit: met een paar eenvoudige trucs en tips kunt u smakelijke en gezonde voorgerechten hebben. Leer hoe u de gezondste keuzes van vlees en gevogelte kiest en hoe u ze bereidt met vetarme methoden. Met deze tips kunt u het vet verminderen, zelfs bij marmerpartjes met een hoger vetgehalte.

Vlees en gevogelte selecteren

 • Zoek naar magere snitten. Bepaalde stukken vlees en gevogelte bevatten minder vet. Mager stukjes rundvlees bevatten rond, chuck, entrecote en varkenshaas. Mager vlees of lam bevat varkenshaas, karbonades en been. Het magerste gevogelte is wit vlees van de borst zonder huid.
 • Controleer de percentages. Let bij het kopen van gehakt op pakketten met het hoogste percentage mager vlees - 90 procent of meer.
 • Let op de grond. Gemalen gevogelte kan net zoveel vet bevatten als gemalen rundvlees, of meer, omdat het vaak donker vlees en vlees bevat. Kies voor het magerste aanbod gemalen borstvlees of kijk voor 90 procent kip of kalkoen, mager.
 • Wees selectief. Kies rundvlees met het label "Keuze" of "Select" in plaats van "Prime", dat meestal meer vet bevat. Als je de hogere vetverlagingen niet kunt weerstaan, gebruik ze dan af en toe als aflaat en niet als een normale optie.

Bereiden van vlees en gevogelte

 • Snijd het vet in. Snijd zichtbare, vaste vetten van vlees en gevogelte af. Dit omvat de huid op pluimvee. Bij het braden van kip of kalkoen, is het goed om op de huid te laten voor het koken, maar verwijder de schil en het vet eronder voor het eten. Verwijder ook alle resterende zichtbare vet van varkensvlees en rundvlees voor het eten.
 • Gebruik marinades. Marinades maken het vlees mals en houden het vochtig tijdens het koken. Ze kunnen ook de smaak verbeteren die anders verloren zou kunnen gaan als u vet snijdt. Kies magere marinades, zoals mengsels van kruiden of specerijen met wijn, sojasaus of citroensap.
 • Ga laag. Vetarme bereidingswijzen omvatten grillen, roosteren, braden, bakken en bakken. Koken smelt veel van het vet in vlees en gevogelte weg. Dus als je vlees of gevogelte in de oven bereidt, moet je het op een rooster op een bakblik plaatsen zodat het vet weglekt.
 • Schiet vooruit. Maak gerechten waarin u het vlees in vloeistof kookt, zoals soepen en stoofschotels, een dag of twee van tevoren en vervolgens in de koelkast. Terwijl de schaal afkoelt, verhardt het vet aan de bovenkant en kunt u het gemakkelijk afschuimen.
 • Laat het vet wegvloeien. Nadat u gemalen vlees hebt gekookt, laat u het vet uit de pan lopen en spoelt u het vlees met warm water. Dep het vlees met een papieren handdoek om het achterblijvende vet en het water te verwijderen.
 • Bekijk portiegroottes. Door uw portiegrootte te verminderen, vermindert u uw inname van vet en cholesterol. Kies 3 ons (85 gram) vlees. Dat is ongeveer de grootte van een pak kaarten. Drie gram is ook gelijk aan de helft van een vleesloze kippenborst zonder botten, of een kiploos been zonder vel met dij, of twee dunne plakjes mager rosbief.

Het eten van vlees en gevogelte met mate

De Dietary Guidelines for Americans beveelt aan dat de meeste mensen bezuinigen op verzadigd vet, dat voornamelijk afkomstig is van dierlijke bronnen van voedsel, zoals rood vlees en gevogelte. Als je vlees en gevogelte eet, kies dan voor slanke versies. Overweeg ook vaker vis en zeevruchten te eten - tenminste twee keer per week - in plaats van vlees en gevogelte. Probeer ook een paar vleesloze maaltijden.

Dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van vlees en gevogelte als je dat wilt. Maar houd het gezond door mager vlees te selecteren en vetarme kookmethodes te gebruiken.

10 augustus 2016

Referenties

 1. Duyff RL. Keukenvoeding: koken is belangrijk. In: American Dietetic Association Complete voedings- en voedingsgids. 4e druk. Hoboken, N.J .: John Wiley & Sons; 2012.
 2. Vlees, gevogelte en vis. American Heart Association. http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Meat-Poultry-and-Fish_UCM_306002_Article.jsp#.V3UtrdjbJYU. Toegang tot 30 juni 2016.
 3. Gerber N, et al. De invloed van koken en vet trimmen op de daadwerkelijke voedingsinname van vlees. Meat Science. 2009; 81: 148.
 4. Varieer uw eiwitroutine. Vakgroep Landbouw van de Verenigde Staten. http://www.choosemyplate.gov/ten-tips-with-protein-foods-variety-is-key Toegankelijk 30 juni 2016.
 5. Voedingsrichtlijnen 2015-2020 voor Amerikanen. U.S. Department of Health and Human Services en U.S. Department of Agriculture. http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines. Toegang tot 30 juni 2016.
 6. Zeratsky KA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. 30 juni, 2016.
 7. Grondgevogelte en voedselveiligheid. Vakgroep Landbouw van de Verenigde Staten. http://www.fsis.usda.gov/wps/wcm/connect/a28f20b5-5840-4d43-afb3-dac3aa6dbc4d/Ground_Poultry_and_Food_Safety.pdf?MOD=AJPERES. Toegang tot 30 juni 2016.
Zie meer diepgaand

Producten en diensten

 1. Boek: The Mayo Clinic Diet
 2. The Mayo Clinic Dieet online

.

Tweet