Tienergewicht: wanneer een sprong in het gewicht van uw tiener geen probleem is

Dit artikel over gewichtstoename vóór de puberteit maakt deel uit van een serie over tienervoeding. Je kunt de eerste artikelen in de serie hier lezen: 'Wat zit er op het bord van je familie' en 'Teenage Nutrition: waarom zou je deze strijd voor je puber plukken'. We zijn erg verheugd je dit te brengen en hopen dat je je prettig voelt om voeg je eigen gedachten, tips en suggesties toe. Als je meer wilt lezen over tieners en algemene voeding, schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en artikelupdates.

Preteen en gewichtstoename: wat kan je verwachten?

Tijdens de preteen- en tienerfasen zijn er belangrijke fysieke veranderingen, waaronder een hogere gewichtstoename om de hoogte en fysieke groei te ondersteunen. Enkele statistieken:

 • Kinderen krijgen gemiddeld tussen de 30-40 pond (13,5-18,0 kg) tussen de leeftijd van 11-14.
 • Een kind kan in één jaar 20 pond (9 kilogram) of meer verdienen.
 • Meisjes krijgen eerst het gewicht als een laag vet over het hele lichaam en vervolgens meer rond de borst, heup en dijen.
 • Meisjes verschijnen "dik" voordat bochten verschijnen.
 • Om grote verhogingen in lengte en gewicht te ondersteunen, zullen je preteen en tiener hongeriger worden, meer eten en meer slapen.
 • Gewichtstoename tijdens de puberteit is goed voor ongeveer de helft van het ideale lichaamsgewicht van de volwassene.

Gewichtstoename bij tieners in normaal en ondersteunt grote groeiperiode

Het kan een zorg zijn om je preteen of jonge tiener op plaatsen te zien bloeien, vooral als ze altijd een slank kind zijn geweest. Hun gewichtstoename is onderdeel van een transformatie in fysieke groei en ondersteunt de toename van de lengte van uw tiener. Naarmate de groeisnelheid (snelheid) van een adolescent toeneemt, beginnen ze fysiek uit te dunnen en wordt de gewichtstoename aangepast aan hun lichaam.

Statistieken over groeipatronen op tienerhoogte:

 • Het begin van de groeisnelheid is ongeveer 9 jaar oud voor meisjes en 11 jaar oud voor jongens.
 • De groeispurt duurt 2-3 jaar.
 • Groei in lengte en gewicht komt 1 1/2 tot 2 jaar eerder voor bij meisjes dan bij jongens.
 • Gemiddeld is de piek in lengtegroei 11,5 jaar voor meisjes en 13,5 jaar voor jongens.

Als uw groeipatroon normaal is, waarom zouden ouders zich geen zorgen moeten maken over gewichtstoename tijdens preteen en vroege tienerjaren:

Als uw kind plotseling meer gewicht krijgt dan u ze eerder hebt zien dragen, begin dan niet in paniek te raken. Normaal gesproken maakt een grotere gewichtstoename deel uit van de natuurlijke groei tijdens preteen- en vroege tienerjaren. Zorgen makende ouders, in het bijzonder moeders met hun dochters, kunnen de eetgewoonten van hun tiener onnodig onder druk zetten.

Dit zijn typische reacties van bezorgde ouders die zich zorgen maken over het gewicht van hun tiener:

 • Praten met je tiener te veel over hun eetgewoonten
 • Stimuleren om minder te eten
 • Opmerkingen maken zoals "moet je dit echt eten?" Of "je krijgt een beetje heftig"
 • Voedsel gebruiken als beloning of omkoping
 • Laat uw kind regelmatig wegen

Deze opmerkingen en acties kunnen schadelijk zijn voor het zelfvertrouwen van een tiener, hun perceptie van hun lichaams-en lichaamsgewicht schaden en kan leiden tot meer eetproblemen.

De kritieke redenen waarom we voorzichtig moeten zijn met de gewichts- en lichaamsbeeldwoorden die we onze kinderen zeggen:

Met naar schatting een half miljoen tieners in Amerika met eetstoornissen, moeten we ons ervan bewust zijn dat de opmerkingen en het uiterlijk dat we onze kinderen geven en hun eetgewoonten en hun lichaamsbeeld langdurige gevolgen kunnen hebben.

Is er een tijd dat we ons zorgen zouden moeten maken over de gewichtsproblemen van een tiener?

Er zijn twee keer: als een tiener verliest of een aanzienlijke hoeveelheid gewicht wint gedurende een korte periode van tijd. Als een kind vóór de puberteit overgewicht of obesitas heeft, is voorlichting over gezond eten een cruciaal onderdeel van een tiener met een succesvol lichaamsbeeld. Een kind moet nooit op een dieet worden gezet, maar ondersteuning voor tieners met goede voedingskeuzes en lichaamsbeweging kan een kind helpen om in de tienerjaren mogelijk het ideale gewicht te bereiken. Als je tiener tijdens zijn preteen- of tiener groeiperiode veel gewicht krijgt, maar niet uitdunt of niet stabiel blijft, is dit een signaal dat ze mogelijk een probleem van overgewicht hebben. Als aan het einde van de groeiperiode van uw tiener, ongeveer 13-14 jaar oud voor meisjes en 15-16 jaar oud voor jongens, uw kind te zwaar is, is het het beste om advies van een gezondheidswerker te vragen over hoe u uw tiener op het goede spoor kunt krijgen met een gezonder gewicht.

Hier zijn enkele artikelen gepubliceerd uit deze serie over tienervoeding. Klik hier om naar de links te gaan:

Tieners en energiedrankjes, tieners en endocriene disruptors, tieners en eetstoornissen, gezonde ontbijtideeën voor tieners, tieners en cafeïne, belang van goede voeding bij tieners, vitamine- en minerale supplementen bij tieners, vegetarisme bij tieners. en Hormoonveranderingen in Tieners beïnvloeden hun geur.

Als je het leuk vindt dat je hier hebt gelezen, zou ik het zeer op prijs stellen als je het deelt. Het kan de volgende persoon helpen die zich zorgen maakt over het gewicht van hun tiener. Of als u het einde hebt bereikt en meer artikelen over tieners of algemene gezondheid wilt lezen, kunt u zich abonneren op onze maandelijkse nieuwsbrief en regelmatige artikelupdates. Door in te schrijven ontvangt u uw gratis E-rapport over "10 eenvoudige manieren om te eten zoals de Fransen zonder de snobattitude van Food". U kunt met ons meedoen door op de onderstaande knop te klikken.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ik wens je veel succes met je tiener. Als u vragen heeft, kunt u een reactie achterlaten in het opmerkingengedeelte of via e-mail op mbrighton@brightonyourhealth.com

Statistieken voor dit artikel zijn afkomstig uit het Adolescent Health Curriculum.

Neem contact op met mbrighton op mbrighton@brightonyourhealth.com Bericht Gewijzigd op 3 juni 2014

Deel dit

Pinterest

3

tjilpen

Linkedin

Facebook

167

tumblr

0

reddit

0

e-mail

Google+

0

Sharing is Caring:

Tienergewicht: wanneer een sprong in het gewicht van uw tiener geen probleem is

Volwassenen maken zich in toenemende mate zorgen over het stijgende aantal depressies bij tienermeisjes en de frequentie van alarmerend gedrag, inclusief wild gedrag, explosieve uitbarstingen, ruggespraak, seksuele escapades, drugsexperimenten en zelfs snij-, eetstoornissen en zelfmoordpogingen. The Disappearing Girl, het eerste boek over depressie bij tienermeisjes, helpt ouders te begrijpen:
• Waarom stilte duidt op de wanhopige wens van een meisje voor opname, niet voor isolatie
• Subtiele verschillen tussen tienerangst en probleemgedrag
• Kwetsbaarheden in dating, vriendschappen, school en gezinnen
• Hoe, als onbehandeld, meisjes gevoelens van hulpeloosheid, woede en depressie naar volwassenheid zullen dragen

Dr. Machoian biedt ook gespreksonderwerpen om meisjes te helpen met het navigeren door gemengde berichten, hun identiteit te ontwikkelen, gezonde beslissingen te nemen en veerkracht op te bouwen die hen gedurende het hele leven kracht geeft, en ouders te helpen hun eigen frustratie te beheersen.

Tweet