Magnesium voor gewichtsverlies: helpt het?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Het helpt je om een ​​aantal belangrijke dingen te doen, waaronder energie produceren, de bloedsuikerspiegel reguleren en de nodige chemische reacties in het lichaam veroorzaken.

Magnesium helpt uw ​​lichaam bij het uitvoeren van zenuwimpulsen, spiercontractie en normaal hartritme door een rol te spelen bij het transport van calcium en kalium.

Je hart, spieren en nieren hebben allemaal magnesium nodig om goed te werken. Het mineraal helpt ook tanden en botten te bouwen.

Dus hoe verhoudt dit zich tot gewichtsverlies? Sommige studies suggereren dat het mineraal nuttig kan zijn voor mensen die moeten afvallen. Maar dat betekent niet dat de schaal zal wijken nadat u de aanvulling begint te nemen.

Lees verder om meer te weten te komen over het toevoegen van magnesium aan uw dieet en hoe het u kan helpen gewicht te verliezen.

Helpt magnesium bij gewichtsverlies?

Magnesium kan nuttig zijn voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels bij mensen met overgewicht of obesitas. "Een onderzoek uit 2013 wees uit dat het nemen van grotere hoeveelheden magnesium de insuline- en glucosespiegel in het bloed beter onder controle houdt. Deze zelfde studie toonde ook aan dat magnesium helpt bij een opgeblazen gevoel en vasthouden van water, "zegt Dr. Sherry Ross, OB-GYN en gezondheidsexpert voor vrouwen in het gezondheidscentrum van Providence Saint John in Santa Monica, Californië.

Magnesiumsupplementen kunnen nuttig zijn om onplezierige menstruatiesymptomen bij vrouwen te verminderen vanwege het vermogen om een ​​opgeblazen gevoel en waterretentie te verminderen.

Dr. Ross waarschuwt echter dat het niet is aangetoond dat alleen magnesium gebruiken effectief is voor gewichtsverlies. In plaats daarvan zegt ze dat je beste strategie voor gewichtsverlies op de lange termijn bestaat uit het beperken van calorieën, het eten van een gezond, kleurrijk dieet en regelmatig sporten.

Moet je magnesium aan je dieet toevoegen?

Over het algemeen zijn magnesiumdeficiënties zeldzaam. Maar veel Amerikanen krijgen niet zoveel magnesium als ze zouden moeten in hun voeding. Magnesium wordt van nature in veel verschillende voedingsmiddelen aangetroffen. Deze voedingsmiddelen zijn ook gezond, dus het opnemen ervan in uw dieet kan bijdragen aan gezond gewichtsverlies.

Magnesium-rijk voedsel omvat:

 • Donkere bladgroenten
 • quinoa
 • volkoren
 • noten
 • bonen
 • vis
 • yoghurt
 • tofu

Sommige gezondheidsproblemen kunnen leiden tot magnesiumtekortkomingen, waaronder gastro-intestinale aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (IBS), de ziekte van Crohn en coeliakie. Omstandigheden zoals diabetes en nieraandoeningen kunnen ook de manier veranderen waarop uw lichaam magnesium absorbeert en opslaat.

Maagvirussen die braken en diarree veroorzaken, kunnen ook een tijdelijk magnesiumtekort veroorzaken. Regelmatig te veel alcohol of cafeïne drinken, kan ook van invloed zijn op je magnesiumspiegel.

Hoeveel magnesium heeft uw lichaam nodig?

Volgens de National Institutes of Health (NIH) zijn de dagelijkse aanbevelingen voor magnesium:

 • volwassenen 19-30 jaar: mannen 400 milligram (mg), vrouwen 310 mg
 • volwassenen 31+: mannen 420 mg, vrouwen 320 mg

Waar kun je magnesiumsupplementen kopen?

Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar bij vele supermarkten of reformwinkels. Er zijn ook bedrijven die ze online verkopen.

Supplementen zijn er in veel verschillende vormen, waaronder:

 • magnesium oxide
 • magnesium chloride
 • magnesiumgluconaat
 • magnesium citraat
 • magnesium orotaat

Sommige soorten magnesiumsupplementen worden beter opgenomen dan andere in het lichaam. Als u magnesiumsupplementen aan uw dieet wilt toevoegen, overleg dan met uw arts over de beste vorm en dosering voor uw behoeften.

Wat zijn de risico's van het nemen van magnesiumsupplementen?

Supplementen leveren magnesium op een grotere en meer geconcentreerde manier dan normaal voedsel, dus er is een mogelijkheid voor negatieve bijwerkingen. Deze omvatten:

 • maag overstuur
 • diarree
 • misselijkheid
 • buikkrampen

Ernstigere symptomen kunnen het gevolg zijn van 'mega-dosering', of het nemen van een supplement in veel grotere hoeveelheden dan het lichaam normaal van nature krijgt. Deze omvatten:

 • spier zwakte
 • lage bloeddruk
 • slaperigheid
 • overdreven dorstig zijn
 • moeite met ademhalen
 • verlies van eetlust
 • onregelmatige hartslag

Bel uw arts of zoek medische hulp als u deze symptomen ervaart.

Het is belangrijk op te merken dat supplementen niet worden gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Dit betekent dat particuliere fabrikanten ervoor moeten zorgen dat hun producten veilig zijn voor menselijk gebruik. Deze producten kunnen andere additieven bevatten die schadelijk kunnen zijn, of die mogelijk niet de ingrediënten of dosering bevatten die zij claimen. Zorg er bij het kiezen van een bedrijf om van te kopen voor dat ze bekend en betrouwbaar zijn.

Volgende stappen

Ervoor zorgen dat u voldoende magnesium in uw dieet hebt, is belangrijk voor uw algehele gezondheid, maar het is geen wondermiddel voor gewichtsverlies. Aan het einde van de dag komt succesvol gewichtsverlies voort uit een solide plan om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen en regelmatig te bewegen.

Peter LePort, MD, medisch directeur van het MemorialCare Center for Obesity in het Orange Coast Memorial Medical Center, zegt dat hij niet één voedingssupplement zou aanbevelen voor gewichtsverlies. "Patiënten moeten al hun vitamines en mineralen krijgen," zegt hij.

In plaats daarvan beveelt Dr. LePort een goed dieet en oefenplan aan, gemotiveerd door de wens om gezond te worden.

Als u worstelt met voeding en gewichtsverlies, praat dan met uw arts of diëtist. Ze kunnen u helpen een gezond plan uit te werken dat bij u past.

Q:

Welke supplementen / vitamines moet u innemen als u probeert af te vallen?

EEN:

Je hebt echt geen supplementen nodig als je probeert af te vallen, zolang je maar een zeer beperkend dieet volgt.Over het algemeen moet een uitgebalanceerd dieet met 1.200 calorieën of meer voldoende zijn om aan uw voedingsbehoeften te voldoen. Indien gewenst, kunt u een algemeen multivitaminen- en mineralensupplement nemen om u te 'dekken'. Als u een zeer restrictief dieet volgt, of een dieet dat één of meerdere voedselgroepen elimineert, neem dan contact op met een diëtist om uw dieet te bekijken en te bepalen welke voedingsstoffen mogelijk ontbreken.

Peggy Pletcher, MS, RD, LD, CDEAntwoorden vertegenwoordigen de mening van onze medische experts. Alle inhoud is strikt informatief en mag niet worden beschouwd als medisch advies.
Tweet