Wat is het verschil tussen vet en cholesterol?

Gezonde voeding
cholesterol
Gezond eten
Dieet en voeding
Gezonde dieetpraktijken
zwaarlijvigheid
Dieet
Gezond eten
Voeding
Gezondheid
Geneeskunde en gezondheidszorg

Wat is het verschil tussen vet en cholesterol?

Radha Negi

Het verschil tussen vetten en cholesterol

Belangrijkste verschil: vet is een geconcentreerde energiebron. Het biedt een kussen om onze vitale organen te helpen beschermen. Cholesterol is een wasachtig, vetachtig materiaal dat wordt bereid in de lever en andere cellen en wordt aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen, zoals voedsel van dieren, zoals zuivelproducten, eieren en vlees.

Vetten worden door het lichaam nodig voor het genereren van hormonen, zodat men de volheid voelt na het eten van een maaltijd, waardoor hun energie langer meegaat. Vetten spelen een belangrijke rol in chemische en metabole functies. Vetten worden in een menselijk lichaam afgebroken door enzymen die lipasen worden genoemd en die in de pancreas worden geproduceerd. Menselijke lichamen hebben ook een vetweefsel, dat bekend staat als een vetdepot en een los bindweefsel is dat bestaat uit adipocyten. Dit weefsel bestaat voor ongeveer 80% uit vet en bevindt zich onder de huid rond interne organen zoals het beenmerg en de borstweefsels. De belangrijkste rol van dit weefsel is om energie op te slaan in de vorm van lipiden. Een teveel aan dit weefsel veroorzaakt obesitas bij mensen.http: //www.rishikeshnathyogshala ...

De twee belangrijkste soorten vetten zijn verzadigd en onverzadigd. Bijna alle voedingsmiddelen, boter, margarine en oliën bevatten een mengsel van vetten. Het voedsel wordt hoog in verzadigde of onverzadigde vetten genoemd, wanneer een type vaak in hogere hoeveelheden voorkomt.

Cholesterol is eigenlijk een heel uniek type vet. Veel mensen begrijpen niet dat cholesterol een belangrijk onderdeel is en door lichaamscellen wordt vereist voor het produceren van andere essentiële stoffen zoals Pre-vitamine D, Testosteron, Oestrogeen, Progesteron, enz. Het volledig uithakken van cholesterol is slecht; ook cholesterol zelf is niet slecht.

Cholesterol is een wasachtige vetachtige substantie die wordt geproduceerd in de lever en die essentieel is voor de productie van verschillende stoffen in het lichaam. Naast dat het wordt geproduceerd door de lever, wordt cholesterol ook aangetroffen in andere verbruiksartikelen zoals pluimvee, vlees, zuivelproducten, enz. Ons lichaam heeft een beperkte hoeveelheid cholesterol in het lichaam nodig, wat ironisch genoeg ook helpt om vet te verteren. Hoge hoeveelheden cholesterol blijken echter dodelijk te worden door de kans op ziektes te vergroten. Omdat cholesterol niet kan worden verteerd; het blijft in de bloedbaan. Cholesterol wordt geproduceerd door het menselijk lichaam, dus mensen hoeven geen voedsel met cholesterol te eten. Toch bevatten voedingsmiddelen zoals eieren, kaas, boter en vlees allemaal cholesterol.http: //www.rishikeshnathyogshala ...

Victor Cruz Gavino, voormalig professor (gepensioneerd), Medicine-Nutrition aan de Universiteit van Montréal (1986-2013)
Oorspronkelijk beantwoord: Wat is het verschil tussen vetten en cholesterol?

Een paar uur geleden plaatste iemand zojuist een geweldig antwoord vanuit een medisch perspectief. Als ik mag, geef ik een ander antwoord vanuit het oogpunt van voedselchemie / industrie.

Vanuit het oogpunt van de industrie heeft de uitdrukking "vetten en oliën" specifieke betekenissen. Zoals algemeen gebruik van de uitdrukking, "vetten" zijn vaste stoffen op kamertemperatuur, terwijl "oliën" vloeistoffen zijn. Maar "vetten en oliën" als een generieke uitdrukking vereist een verdere verduidelijking: vetten en oliën zijn een belangrijke subgroep van een klasse van organische verbindingen die gezamenlijk "lipiden" worden genoemd. Vroeger werd het woord "lipiden" die biologische stoffen genoemd die kunnen worden opgelost in organische oplosmiddelen zoals alcohol of vloeibare aardoliederivaten, maar niet in water. Cholesterol is ook een lipide, maar het is geen vet of een olie.

Tegenwoordig worden eetbare vetten en oliën geëxtraheerd / grotendeels bereid uit plantaardig materiaal (noten, bonen, fruit, enz.). Een voorbeeld van een dergelijk eetbaar vet is palmolie die vast is bij kamertemperatuur. Een ander plantaardig vet is kokosolie, meestal verkocht als een vet. Het smelt tot een olie rond de 75F en hoger (ongeveer 24C en hoger). Voorbeelden van eetbare oliën zijn: sojaolie; koolzaadolie; olijfolie; mais olie; zonnebloem; of, de generieke "plantaardige olie" die een mengsel van verschillende soorten is.

Een bekend voorbeeld van een commercieel verkrijgbaar eetbaar dierlijk vet is reuzel (varkensvet). Andere voorbeelden: botervet; niervet (rundvet).

Alle bovengenoemde vetten en oliën worden gebruikt bij de bereiding van voedsel, niet alleen in de industrie, maar ook in het binnenland (frituren, saladedressings, cakes, enz.).

Er is geen dierlijke olie gebruikt bij de bereiding van voedsel. Visolie, een dierlijke olie, wordt meestal verkocht als supplementen omhuld met gelcaps. Vele tientallen jaren geleden waren levertraanoliën populair, meestal als een bron van vitamine D.

Chemisch gezien zijn vetten en oliën tri-acylglycerolen of triglyceriden. Als je wilt, kan ik chemisch uitleggen wat ze zijn. Maar nu niet. Op naar cholesterol.

Cholesterol, een lipide, is strikt genomen geen vet maar is aanwezig in dierlijke vetten en oliën. Het is niet aanwezig in plantaardige oliën. In plaats daarvan bevatten plantaardige vetten en oliën een analogon van cholesterol dat "fytosterol" wordt genoemd.

Cholesterol verschilt van vetten en oliën met betrekking tot de chemische structuur en fysische eigenschappen. Het is een vaste stof bij kamertemperatuur. In biologische systemen is het een kritieke component van membranen.

De voedingsindustrie houdt zich bezig met cholesterol vanuit het oogpunt van gezondheidsaanbevelingen en publieke perceptie. Met betrekking tot de publieke perceptie, werd de industrie op een bepaald moment gedreven om plantaardige oliën als "cholesterolvrij" te markeren om de verkoopbaarheid te vergroten.Blijkbaar was de voedingsindustrie ervan overtuigd dat de consument zich er niet van bewust is dat plantaardige olie helemaal geen cholesterol bevat en daarom hiervan verzekerd moet zijn. De laatste tijd lijkt er echter minder bezorgdheid te zijn met cholesterol (getuige de verandering in mening over eiconsumptie, een voedsel dat zeer hoge hoeveelheden cholesterol bevat).

Hoe dan ook, ik hoop dat dit antwoord een aanvulling is die al is gegeven.

Shashank Shekhar Pandey, Yogatherapeut en leraar & voedingsdeskundige
Oorspronkelijk beantwoord: Wat is het verschil tussen cholesterol en vet?

Dik:

Vetten zijn triesters van glycerol en vetzuren en zijn oplosbaar in organische oplosmiddelen, maar onoplosbaar in water.

Er zijn maar liefst negen calorieën in één gram vet, wat bijna het dubbele is van de hoeveelheid koolhydraten. Vetten zijn van twee soorten, het zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Verzadigd vet wordt ook slecht vet genoemd omdat het schadelijker is voor het menselijk lichaam en vast is bij kamertemperatuur. Bron van verzadigde vetten zijn zuivelproducten zoals melk, room, kaas, gehydrogeneerde plantaardige olie, kokosnoot, enz. Anderzijds zijn onverzadigde vetten goede vetten en zijn ze vloeibaar bij kamertemperatuur. Meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vormen zijn helemaal niet schadelijk voor het hart.

Vetten helpen bij het opnemen van vitamines in ons lichaam en leveren energie voor routineactiviteiten. Vet doet de huid glanzen, het tekort doet de huid er droog en dof uitzien. Inname van vetten in de juiste hoeveelheid leidt tot snellere groei van de hersenen.

Cholesterol:

Cholesterol wordt vervaardigd in de lever. Het is een wasachtige steroïde en is een snelle energiebron. Het speelt een essentiële rol bij de productie van vitamine D, hormonen en galzuren. Het helpt bij het bouwen van celmembranen en ook bij het transport van stoffen buiten de cel. In de lever wordt cholesterol omgezet in gal, dat vervolgens wordt gebruikt om vet en vetoplosbare vitaminen uit de darm te absorberen. Het helpt bij de synthese van geslachtshormonen zoals oestrogeen en testosteron. Het is tot op zekere hoogte oplosbaar in water.

Cholesterol is van drie soorten.

  • Lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL)
  • Lipoproteïnen met hoge dichtheid (HDL)
  • Lipoproteïnen met zeer lage dichtheid (vLDL)

Lipoproteïnen met lage dichtheid, LDL, ook bekend als Bad-cholesterol. Het kan de slagaders verstoppen. Het is beter om het niveau lager te houden. Het LDL-cholesterolgehalte moet lager zijn dan 100 mg / dL. Het zou niet tot het niveau van 100 mg / dL moeten stijgen

Lipoproteïnen met hoge dichtheid, HDL, staat bekend als goede cholesterol. Hoe hoger de HDL, hoe lager het risico op coronaire hartziekte. HDL-niveaus van meer dan 40 tot 60 mg / dL zijn gewenst. Het mag niet tot 40 mg / dL of minder dalen.

vLDL transporteert triglyceriden in het bloed. vLDL is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Wat is het verschil tussen vet en cholesterol?

Vetten en cholesterol zijn twee verschillende soorten lipiden, die organische verbindingen zijn die onoplosbaar zijn in water. Hoewel ze vaak samen in voedsel en in het bloed worden gevonden, hebben ze heel verschillende structuren en slechts een paar functies gemeen. Vetten leveren energie - in calorieën - maar cholesterol niet. Zowel vetten als cholesterol kunnen worden verkregen in het dieet en worden gesynthetiseerd in het lichaam, voornamelijk de lever. Lipiden worden echter samen geabsorbeerd in de darmen. Omdat bloed meestal water is, worden ze getransporteerd via in water oplosbare dragermoleculen die lipoproteïnen worden genoemd.

Video van de dag

Cholesterol is een wasachtig lipide dat in al onze cellen aanwezig is. Dieetcholesterol komt alleen voor in dierlijk voedsel en heeft weinig effect op de bloedspiegels, blijkt uit literatuuroverzichten gepubliceerd in "The Proceedings of the Nutrition Society" in 2014, en "Current Opinion in Nutrition and Medical Care" in 2012. Als u geen cholesterol, je lichaam zal maken wat het nodig heeft. Als u veel voedsel met veel cholesterol eet, maakt uw lichaam minder. De meeste cholesterol wordt geproduceerd in de lever. Het wordt gebruikt om galzouten te synthetiseren die worden gebruikt voor de vertering van vet, vitamine D en steroïde hormonen, zoals testosteron en oestrogeen. Het is een bestanddeel van de celmembranen en van myeline, de wasachtige substantie die uw zenuwstelsel beschermt.

Vetten, en ook oliën, worden triglyceriden genoemd en elk triglyceride bevat drie koolstofketens die vetzuren worden genoemd. De soorten vetzuren omvatten korte keten, lange keten, verzadigd en onverzadigd, die worden verkregen uit zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. De meeste vetzuren kunnen worden omgezet in energie. Vetten en oliën voegen ook smaak- en verzadigingswaarde toe aan voedsel. Soms wordt vet, vooral verzadigd vet, verward met cholesterol. Maar niemand kan in de ander overgaan. Zowel vet als cholesterol maken echter deel uit van de structuur van het celmembraan. En sommige vetten maken naast cholesterol deel uit van het zenuwstelsel.

Het lichaam kan veel vetzuren synthetiseren. Als u bijvoorbeeld een paar zakken koekjes toevoegt aan uw dagelijkse voeding, zal uw lichaam waarschijnlijk veel van het vet veranderen en het in uw vetcellen opslaan. De vetzuren die we kunnen synthetiseren worden "niet-essentieel" genoemd. Sommige vetzuren worden "essentiële vetzuren" genoemd, wat betekent dat we ze moeten verkrijgen via onze voeding. Ze staan ​​ook bekend als omega-6 en omega-3 vetzuren, die bij kamertemperatuur meervoudig onverzadigd en vloeibaar zijn. We moeten ze in balans houden in onze voeding, omdat de meeste typen omega-6 ontstekingen veroorzaken wanneer we het nodig hebben en omega-3 de ontsteking uitzet.

Dieetcholesterol en verzadigd vet zijn sinds de jaren vijftig betrokken bij hart- en vaatziekten. Onderzoek loopt om hun gezondheidsrisico's, indien aanwezig, opnieuw te evalueren. Een vetzuur moet echter worden vermeden, en dat is het industriële transvet. Dit type vet wordt aangetroffen in gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën, dat een ingrediënt is in veel bewerkte voedingsmiddelen en betrokken is bij cardiovasculaire en andere ziekten. De industriële transvetten worden gemaakt in het laboratorium en bestaan ​​niet in de natuur. Vanaf 2013 werden ze in de Verenigde Staten verbannen. In tegenstelling tot natuurlijke vetten en cholesterol hebben ze geen waarde in het lichaam.

LiveStrong Calorie Tracker

Verlies gewicht. Voel me geweldig! Verander je leven met MyPlate door LIVESTERK.COM

Tweet