Dieet Soda versus normale frisdrank: is er een nog erger dan de andere?

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat zowel reguliere als light frisdrank slecht zijn voor je gezondheid, maar als het erger wordt, wordt het een beetje lastig. De waarheid is dat ze allebei behoorlijk ongezond zijn op hun eigen manier. Hier volgt een korte bespreking van hoe beide dranken het menselijk lichaam beïnvloeden om u te helpen een beter onderbouwde beslissing te nemen bij het kiezen van uw gif.

De goede

Sommigen geven de voorkeur aan light frisdrank omdat het het residu niet achterlaat op hun tanden die gewone frisdrank wel heeft. Dit komt omdat light frisdrank zijn aroma krijgt van kunstmatige zoetstoffen, en niet van natuurlijke suiker. Bacteriën in de mond, ook bekend als plaque, hebben suiker nodig om te groeien, dus light-frisdrank zal niet direct bijdragen aan nieuwe holtes in die mooie witte glimlach van jou. Dit betekent echter niet dat uw tandarts u waarschijnlijk zal aanraden dagelijks een blik frisdrank te drinken om een ​​gezonde mond te behouden. Dieetsoda bevat mogelijk geen suiker, maar wel zuur en na verloop van tijd kan dit zuur het glazuur van je tanden aftrekken en ze kwetsbaarder maken voor gaatjes van andere suikerhoudende voedingsmiddelen en drankjes die je zou kunnen consumeren.

De slechte

Hoewel het calorie-vrije aspect van light frisdrank misschien aantrekkelijk klinkt voor mensen die proberen een gezond gewicht te behouden, laat je niet misleiden. Er is gesuggereerd dat light frisdrank daadwerkelijk bijdraagt ​​aan gewichtstoename, niet gewichtsverlies. "Kunstmatige zoetstoffen die worden aangetroffen in light frisdrank blijken het verlangen naar suiker te verhogen, omdat het geen natuurlijke suikerbron is en de hersenen blijven zoeken naar de echte deal," verklaarde Marissa Puleo, een geregistreerde gediplomeerde diëtist, aan Medical Daily. "Dit kan leiden tot meer eten en drinken omdat je lichaam niet tevreden is." Eén studie suggereerde zelfs dat, samen met het toenemende verlangen naar vetmesten, de kunstmatige smaakstof in light frisdrank de natuurlijke bacteriën in ons lef verstoorde, waardoor we minder kregen tolerant voor glucose.

De lelijke

Een studie van de Universiteit van Miami onthulde een nog veel enger effect van light frisdrank wanneer ze de consumptie van de drank correleerden met een verhoogd risico op een hartaanval en beroerte. In het onderzoek werden 2.465 deelnemers gevraagd te documenteren welke dranken ze drinken en hoe vaak ze deze drinken. De deelnemers werden gedurende negen jaar gevolgd en uit de resultaten bleek dat degenen die light frisdrank dronken, 48 procent meer kans hadden op een hartaanval of een beroerte in vergelijking met mensen die zelden frisdrank dronken. Hoewel de onderzoekers benadrukten dat hun bevindingen niet bewijzen dat light frisdrank de hartproblemen van de deelnemers had veroorzaakt, draagt ​​het toch bij aan een overvloed aan studies die zowel het normale effect als het effect van light frisdrank op ons belangrijkste orgaan documenteren.

De goede

Als het gaat om frisdrank drinken, is matiging de sleutel. Een blikje frisdrank van 12 ons kan ongeveer 140 calorieën en ongeveer 10 theelepels suiker bevatten. Hoewel dit in het begin misschien niet per se goed lijkt, vergeleken met het suikergehalte van andere dranken op de markt, is dit niets. Snapple adverteert bijvoorbeeld mogelijk gemaakt van "de beste dingen op aarde", maar de gemiddelde fles bevat ongeveer 200 calorieën. Een fles Starbucks Mocha Frappucino heeft ook 200 calorieën per portie, en de minste hoeveelheid calorieën die je kunt opzoeken in een portie Jamba Juice van 16 ons is 210 calorieën.

Hoewel we allemaal dagelijks een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig hebben om ons lichaam in beweging te houden, wanneer we meer calorieën binnenkrijgen dan we kunnen gebruiken, worden ze opgeslagen als vet. Volgens HowStuffWorks is 3.500 extra calorieën gelijk aan één extra pond lichaamsvet. Dus, voor wat betreft calorierijke drankjes, is je gemiddelde blikje cola allesbehalve de beste kanshebber, en af ​​en toe een blikje frisdrank maakt waarschijnlijk niet zo'n groot verschil.

De slechte

Alleen al omdat frisdrank niet het hoogste aantal calorieën bevat, wil nog niet zeggen dat het niet bijdraagt ​​aan je taille. Uit een Gallup-enquête van 2012 bleek dat 48 procent van de Amerikanen drinkt Laatste een glas frisdrank per dag. Dit betekent dat voor de overgrote meerderheid van ons matiging niet gebeurt. Sommigen suggereren dat frisdrank een grote bijdrage levert aan de huidige 'obesitas-epidemie' die de Verenigde Staten al enige tijd doormaken. "Als al het andere in hun dieet gelijk is, voegt een persoon die een blikje cola per dag heeft 14,5 pond per jaar bij, alleen al uit de calorieën," Dr. Christopher Ochner, assistent-professor adolescent medicine aan de Icahn School of Geneeskunde op de berg Sinaï in New York vertelde Fox News.

De lelijke

Frisdrank heeft niet alleen invloed op het gewicht. Te veel van de dingen kunnen negatieve gevolgen hebben voor iemands algehele gezondheid. Een studie uit 2002 wees uit dat diëten die te hoog zijn in geraffineerde suiker, zoals die in frisdrank, de productie van een chemische stof kunnen verminderen die bekend staat als van de hersenen afgeleide neurotrofe factor (BDNF) en de leer- en geheugenvorming van een individu compromitteert. Een meer recente studie uit 2012 verbond de consumptie van slechts één blikje gewone frisdrank per dag tot een 20 procent toename van het risico op hartaanvallen, vergeleken met degenen die geen frisdrank dronken. Drinken van frisdrank is zelfs gekoppeld aan een verhoogde kans op het ontwikkelen van astma en / of COPD. "Er bestaat een dosis-responsrelatie, wat betekent dat hoe meer frisdrank er wordt geconsumeerd, hoe groter de kans op het hebben van deze ziekten," schreef Dr. Zumin Shi, hoofdonderzoeker van de studie van 2012 over dit onderwerp.

Conclusie

Puleo concludeerde dat het aan het einde van de dag moeilijk te zeggen is of een dieet of gewone frisdrank beter is dan het andere. "Ze hebben allebei voor- en nadelen, en ze bevatten allebei geen voeding," zei ze."Voor iemand die een caloriearme drank wil, zou light frisdrank de juiste keuze zijn." De diëtist wijst er echter op dat degenen die light-frisdrank drinken vaak het gevoel hebben dat ze op andere manieren calorieën mogen eten. "De gewone frisdrank bevat ongeveer 140 calorieën, maar je mag tevreden zijn na het drinken ervan en zou niet de wens voelen om te blijven eten of drinken."

dieet-soda-infographic

Tweet