7 voedingsmiddelen om toe te voegen aan uw dieet voor zure reflux

Zure reflux treedt op wanneer er een zure terugstroming van de maag naar de slokdarm is. Dit gebeurt vaak, maar kan complicaties of lastige symptomen veroorzaken, zoals brandend maagzuur.

Een reden hiervoor is dat de onderste slokdarmsfincter (LES) verzwakt of beschadigd is. Normaal sluit de LES om te voorkomen dat voedsel in de maag omhoog komt in de slokdarm.

Het voedsel dat je eet, beïnvloedt de hoeveelheid zuur die je maag produceert. Het eten van de juiste soorten voedsel is de sleutel tot beheersing van zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), een ernstige, chronische vorm van zure reflux.

Reflux-symptomen kunnen het gevolg zijn van maagzuur dat de slokdarm aanraakt en irritatie en pijn veroorzaakt. Als u te veel zuur heeft, kunt u deze specifieke voedingsmiddelen opnemen in uw dieet om symptomen van zure terugvloeiing te beheersen.

1. Groenten

Groenten bevatten van nature weinig vet en suiker en ze helpen maagzuur te verminderen. Goede opties zijn groene bonen, broccoli, asperges, bloemkool, bladgroenten, aardappelen en komkommers.

2. Ginger

Gember heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen en het is een natuurlijke behandeling voor maagzuur en andere maag-darmproblemen. U kunt geraspte of gesneden gemberwortel toevoegen aan recepten of smoothies of gemberthee drinken om de symptomen te verzachten.

3. Havermout

Havermout is een favoriete ontbijt, een volkoren en een uitstekende bron van vezels. Havermout kan zuur in de maag absorberen en symptomen van reflux verminderen. Andere vezelopties omvatten volkoren brood en volkoren rijst.

4. Noncitrusvruchten

Nietcitrusvruchten, waaronder meloenen, bananen, appels en peren, zullen minder snel aanleiding geven tot refluxklachten dan zure vruchten.

5. Mager vlees

Mager vlees, zoals kip, kalkoen, vis en zeevruchten, bevat weinig vet en vermindert de symptomen van zure terugvloeiing. Probeer ze gegrild, geroosterd, gebakken of gepocheerd.

6. Eiwit

Eiwitten zijn een goede optie. Blijf echter uit de buurt van eierdooiers, die veel vet bevatten en die reflux-symptomen kunnen veroorzaken.

7. Gezonde vetten

Bronnen van gezonde vetten omvatten avocado's, walnoten, lijnzaad, olijfolie, sesamolie en zonnebloemolie. Verminder uw inname van verzadigde vetten en transvetten en vervang ze door deze gezondere onverzadigde vetten.

Maagzuur is een veel voorkomend symptoom van zure reflux en GERD. U kunt een brandend gevoel in uw maag of borst krijgen na het eten van een volledige maaltijd of bepaald voedsel. GERD kan ook braken of regurgitatie veroorzaken als het zuur in uw slokdarm terechtkomt.

Andere symptomen zijn onder meer:

Veel mensen met GERD vinden dat bepaalde voedingsmiddelen hun symptomen veroorzaken. Geen enkel dieet kan alle symptomen van GERD voorkomen en voedseltriggers zijn voor iedereen verschillend.

Om uw individuele triggers te identificeren, houdt u een voedingsdagboek bij en volgt u het volgende:

 • welk voedsel je eet
 • op welk tijdstip van de dag je eet
 • welke symptomen je ervaart

Bewaar het dagboek voor minstens een week. Het is handig om uw voedsel voor een langere periode te volgen als uw dieet varieert. U kunt het dagboek gebruiken om specifieke voedingsmiddelen en dranken te identificeren die van invloed zijn op uw GERD.

Ook is het dieet en voedingsadvies hier een startpunt om uw maaltijden te plannen. Gebruik deze gids in combinatie met uw voedingsdagboek en aanbevelingen van uw arts. Het doel is om uw symptomen te minimaliseren en onder controle te houden.

Hoewel artsen discussiëren over welke voedingsmiddelen refluxklachten veroorzaken, is aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen voor veel mensen problemen veroorzaken. Om uw symptomen te beheersen, zou u kunnen beginnen met het elimineren van de volgende voedingsmiddelen uit uw dieet.

Vetrijke voedingsmiddelen

Gefrituurd en vet voedsel kan ervoor zorgen dat het LES ontspant, waardoor meer maagzuur in de slokdarm kan worden opgenomen. Deze voedingsmiddelen vertragen ook het ledigen van de maag.

Het eten van vetrijke voedingsmiddelen geeft je een groter risico op refluxklachten, waardoor het verminderen van je totale dagelijkse vetinname kan helpen.

De volgende voedingsmiddelen hebben een hoog vetgehalte. Vermijd deze of spaar ze spaarzaam:

 • frieten en uienringen
 • volle zuivelproducten, zoals boter, volle melk, gewone kaas en zure room
 • vette of gefrituurde delen van rundvlees, varkensvlees of lam
 • spekvet, hamvet en reuzel
 • desserts of snacks zoals ijs en chips
 • roomsausen, jus en romige saladedressings
 • vette en vette voedingsmiddelen

Tomaten en citrusvruchten

Groenten en fruit zijn belangrijk in een gezond voedingspatroon. Maar bepaalde vruchten kunnen GERD-symptomen veroorzaken of verergeren, vooral sterk zuur fruit. Als u vaak last hebt van zure reflux, moet u uw inname van de volgende voedingsmiddelen verminderen of elimineren:

 • sinaasappels
 • grapefruit
 • citroenen
 • limoenen
 • ananas
 • tomaten
 • tomatensaus of voedingsmiddelen die het gebruiken, zoals pizza en chili
 • salsa

Chocola

Chocolade bevat een ingrediënt genaamd methylxanthine. Het is aangetoond dat het de gladde spieren in de LES ontspant en de reflux verhoogt.

Knoflook, uien en gekruide gerechten

Pittig en pittig voedsel, zoals uien en knoflook, triggeren maagzuurklachten bij veel mensen.

Deze voedingsmiddelen zullen bij iedereen geen reflux veroorzaken. Maar als u veel uien of knoflook eet, zorg er dan voor dat u uw maaltijden zorgvuldig in uw dagboek bijhoudt. Sommige van deze voedingsmiddelen, samen met gekruid voedsel, kunnen u meer hinderen dan andere voedingsmiddelen.

Cafeïne

Mensen met zure reflux kunnen merken dat hun symptomen na hun ochtendkoffie werken. Dit komt omdat cafeïne een bekende trigger is van zure reflux.

Munt

Munt en producten met muntsmaak, zoals kauwgom en ademsmuntjes, kunnen ook zure reflux-symptomen veroorzaken.

Andere opties

Hoewel de bovenstaande lijsten gemeenschappelijke triggers bevatten, hebt u mogelijk unieke intoleranties voor andere voedingsmiddelen. U zou kunnen overwegen de volgende voedingsmiddelen drie of vier weken te elimineren om te zien of de symptomen verbeteren: zuivelproducten op basis van meel, zoals brood en crackers, en wei-eiwit.

Naast het beheersen van refluxklachten met voeding en voeding, kun je symptomen met veranderingen in levensstijl beheersen. Probeer deze tips:

 • Neem antacida en andere medicijnen die de zuurproductie verminderen. Vind maagzuurremmers hier.
 • Kauwgom dat geen pepermunt of groene munt is.
 • Vermijd alcohol.
 • Stop met roken.
 • Eet niet te veel.
 • Blijf rechtop gedurende ten minste twee uur na het eten.
 • Eet niet drie tot vier uur voordat je naar bed gaat.
 • Til het hoofdeinde van je bed op, vier tot zes centimeter om tijdens het slapen de symptomen van de reflux te verminderen.

Er is geen bewezen dieet dat GERD voorkomt. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bij sommige mensen de symptomen verminderen.

Onderzoek toont aan dat een verhoogde vezelinname, met name in de vorm van groenten en fruit, kan beschermen tegen GERD. Maar wetenschappers weten nog niet zeker hoe vezels GERD-symptomen voorkomen.

Het verhogen van uw voedingsvezels is over het algemeen een goed idee. Naast helpen met GERD-symptomen, vermindert vezel ook het risico op:

Neem contact op met uw arts als u vragen heeft over de vraag of bepaalde voedingsmiddelen deel moeten uitmaken van uw dieet. Voedingsmiddelen die de zure reflux voor één persoon helpen verbeteren, kunnen voor iemand anders problematisch zijn.

Als u met uw arts werkt, kunt u een dieet ontwikkelen om uw symptomen onder controle te houden of te verminderen.

Mensen met GERD kunnen hun symptomen meestal beheersen met veranderingen in levensstijl en vrij verkrijgbare medicijnen.

Praat met uw arts als de levensstijl verandert en de medicijnen de symptomen niet verbeteren. Uw arts kan voorgeschreven medicijnen aanbevelen of, in extreme gevallen, een operatie.

Healthline en haar partners kunnen een deel van de inkomsten ontvangen als u een aankoop doet via een van de bovenstaande links.

Tweet