Vasten voor bloedtesten: wat zijn de regels?

Veel mensen weten dat ze moeten vasten voor een bloedtest, maar ze weten niet waarom ze moeten vasten voor bloedonderzoek. Niet alle tests vereisen dit, dus het is een goed idee om uw arts te vragen of u wilt vasten vóór de test. Vasten is belangrijk omdat wat u eet, de testresultaten kan veranderen. Er zal een verandering optreden in uw bloedcholesterol en niveaus van triglyceriden als u het labwerk hebt gedaan nadat u iets hebt gegeten. Evenzo, als u suiker eet voordat u uw bloedsuikerspiegel heeft getest, krijgt u een onnauwkeurige meting. Hier is het belang van vasten en de juiste manier om te vasten vóór tests.

Vasten voor bloedtesten: regels en richtlijnen

Als uw arts heeft bevestigd dat u vóór de test niets moet eten, moet u hun instructies niet negeren. Hier zijn enkele richtlijnen voor het vasten voor bloedonderzoek:

  • Het is belangrijk dat u niets anders dan water eet of drinkt. U moet ten minste 8 uur voorafgaand aan uw test niets eten. Het is belangrijk om minstens 12 uur te vasten als uw arts lipidetesten heeft voorgeschreven. Water is echter toegestaan.
  • Je moet niet kauwgom kauwen, roken of sporten voordat je test doet, omdat al deze activiteiten je spijsvertering kunnen stimuleren en de testresultaten kunnen beïnvloeden.
  • Vermijd alcohol voor ten minste 24 uur vóór uw test.
  • U kunt voorgeschreven medicijnen nemen, tenzij uw arts hiertegen adviseert. Bepaalde medicijnen, met name anticonceptiepillen, kunnen uw cholesterolgehalte veranderen, dus u kunt deze voor een paar dagen vóór de test stoppen. Uw arts kan u adviseren om de pillen in te nemen als zij het effect op uw cholesterolniveaus willen zien.

Het is belangrijk om op te merken dat u minstens 8-12 uur moet vasten afhankelijk van verschillende tests, maar vermijd vasten na 14 uur omdat dit een negatief effect op de resultaten zal hebben. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Testvoorbeelden met verschillende regels voor vasten

Afhankelijk van het type bloedtest dat u krijgt, zal uw arts u specifieke instructies geven over het vasten voor bloedonderzoek. Volg ze zorgvuldig. In sommige gevallen zal uw arts u toestaan ​​om iets te eten of te drinken vóór uw test. Hier zijn verschillende soorten bloedtesten met verschillende vereisten:

  • Nuchtere bloedglucosetest: u moet ten minste 8-10 uur voordat u deze test uitvoert niets eten of drinken. Je kunt echter wel water drinken. De test helpt bij het diagnosticeren van diabetes.
  • IJzeren bloedtest: u moet 's morgens naar het laboratorium komen om deze bloedtest te doen. U zou deze test op een lege maag moeten nemen. Het is belangrijk om uw ijzeren pillen over te slaan - stop ze 24 uur voor de test te gebruiken. Deze pillen kunnen uw testresultaten veranderen door uw ijzerniveaus te verhogen. De test helpt bij het diagnosticeren van ijzergebreksanemie en andere soortgelijke aandoeningen.
  • Bloed-cholesteroltests (Lipidenprofiel): uw arts kan u vragen om gedurende ten minste 9-12 uur vóór uw test niets te eten. Als uw arts een lipidenprofiel heeft besteld, betekent dit dat zij niveaus van verschillende soorten cholesterol willen zien, waaronder LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, totaal cholesterol en triglyceriden.
  • Gamma-glutamyltransferase (GGT) -test: uw arts beveelt deze test om een ​​leveraandoening te diagnosticeren. Daarom veranderen uw GGT-waarden als u binnen 24 uur voorafgaand aan de test alcohol drinkt. Roken kan ook de testresultaten veranderen. Het is daarom belangrijk dat u niet drinkt of rookt vóór uw test.

Wat te verwachten tijdens tests

Hoewel vasten voor bloedonderzoek belangrijk is, zijn er ook andere dingen die u moet weten. Dit is precies wat er gebeurt tijdens verschillende tests. Neem bijvoorbeeld de cholesteroltest:

Een bloedonderzoek om uw cholesterolwaarden te controleren, wordt meestal 's morgens gedaan om nauwkeurige resultaten te krijgen. Een laboratoriumassistent maakt de prikplaats schoon, steekt een naald in en zuigt wat bloed uit een ader. Ze zullen ook een elastische band om je bovenarm wikkelen voordat je de naald erin steekt - dit helpt je aderen een beetje naar voren te laten komen. Nadat ze het monster hebben verzameld, bedekken ze de prikplaats met een verband. Het duurt meestal een paar minuten voordat de hele procedure is voltooid.

U hoeft geen speciale zorg te betrachten na uw test. U kunt zelfs direct na de test uw normale activiteiten rijden en hervatten. Als je de laatste 12 uur hebt gevast, neem je na de test een hapje mee om te eten. Uw arts zal de testresultaten met u delen en uitleggen wat de verschillende waarden betekenen. Als ze iets abnormaals vinden, kunnen ze je binnen een paar weken of maanden vragen om nog een test te doen.

Je vasten doorbreken

Na het vasten voor bloedonderzoek, moet je ontbrekende voedingsstoffen opvullen! Zoals al gezegd, is het het beste om iets te eten of te drinken te brengen als je voor een test gaat. Je kunt een hapje eten direct nadat ze het monster hebben genomen. Het is een goed idee om uw test vroeg in de ochtend in te plannen, zodat u niet lang honger hoeft te hebben.

Tweet