Gezonde eetgewoonten voor uw kind

Door uw kinderen gezonde eetgewoonten te leren en dit gedrag in uzelf te modelleren, kunt u uw kinderen helpen een gezond gewicht en een normale groei te behouden. Ook zullen de eetgewoonten die uw kinderen oppikken als ze jong zijn, hen helpen om een ​​gezonde levensstijl te handhaven als ze volwassen zijn.

De zorgverlener van uw kind kan het gewicht en de groei van uw kind evalueren en u laten weten of uw kind moet afvallen of aankomen of dat er veranderingen in het voedingspatroon moeten worden aangebracht.

Enkele van de belangrijkste aspecten van gezond eten zijn portiecontrole en het verminderen van hoeveel vet en suiker uw kind eet of drinkt. Eenvoudige manieren om de vetinname in het voedingspatroon van uw kind te verminderen en een gezond gewicht te bevorderen, zijn onder andere:

 • Vetarme of magere zuivelproducten
 • Gevogelte zonder huid
 • Magere stukken vlees
 • Volkoren brood en granen
 • Gezonde snacks zoals fruit en groenten

Verminder ook de hoeveelheid suiker gezoete dranken en zout in het dieet van uw kind.

Als u niet zeker weet hoe u verschillende voedingsmiddelen voor uw gezin kunt selecteren en bereiden, raadpleeg dan een geregistreerde diëtist voor voedingsadvies.

Het is belangrijk dat je Niet doen plaats uw kind met overgewicht met een restrictief dieet. Kinderen mogen nooit op een beperkend dieet worden geplaatst om af te vallen, tenzij een arts om medische redenen toezicht houdt.

Andere benaderingen die ouders kunnen volgen om gezonde eetgewoonten bij hun kinderen te ontwikkelen zijn:

 • Leid de keuzes van uw gezin in plaats van voedsel te dicteren. Maak een breed scala aan gezonde voedingsmiddelen beschikbaar in het huis. Deze oefening zal uw kinderen helpen om gezonde voedingskeuzes te maken. Verlaat de ongezonde keuzes zoals chips, frisdrank en sap in de supermarkt. Dien water bij maaltijden.
 • Moedig uw kinderen aan om langzaam te eten. Een kind kan honger en volheid beter waarnemen als ze langzaam eten. Voordat u een tweede portie of portie aanbiedt, moet u uw kind vragen om minstens 15 minuten te wachten om te zien of zij echt nog honger hebben. Dit geeft de hersenen tijd om volheid te registreren. Ook zou die tweede portie veel kleiner moeten zijn dan de eerste.
 • Eet maaltijden samen als een familie zo vaak mogelijk. Probeer de maaltijden aangenaam te maken door te praten en te delen, geen tijd om te schelden of ruzie te maken. Als de maaltijden onaangenaam zijn, kunnen kinderen proberen sneller te eten om zo snel mogelijk de tafel te verlaten. Ze kunnen dan leren om eten te associëren met stress.
 • Betrek uw kinderen bij het boodschappen doen en het bereiden van maaltijden. Deze activiteiten zullen u hints geven over de voedselvoorkeuren van uw kinderen, een mogelijkheid om uw kinderen over voeding te leren en uw kinderen een gevoel van voldoening te geven. Bovendien kunnen kinderen meer bereid zijn om te eten of voedsel proberen te proberen dat ze helpen bereiden.
 • Plan voor snacks. Voortdurend snacken kan leiden tot overeten, maar snacks die op specifieke tijden van de dag worden gepland, kunnen onderdeel zijn van een voedzaam dieet, zonder de eetlust van het kind tijdens de maaltijd te verminderen. Je moet snacks zo voedzaam mogelijk maken, zonder je kinderen af ​​en toe chips of koekjes te geven, vooral op feestjes of andere sociale evenementen. Eet gezonde snacks binnen handbereik en op ooghoogte.
 • Ontmoedig het eten van maaltijden of snacks tijdens het tv-kijken. Probeer alleen in bepaalde delen van uw huis te eten, zoals de eetkamer of keuken. Eten voor de tv kan het moeilijk maken om aandacht te besteden aan gevoelens van volheid en kan leiden tot te veel eten.
 • Moedig uw kinderen aan om meer water te drinken. Overconsumptie van gezoete dranken en frisdrank is in verband gebracht met een verhoogde mate van obesitas bij kinderen.
 • Probeer geen voedsel te gebruiken om uw kinderen te straffen of te belonen. Het achterhouden van voedsel als straf kan ertoe leiden dat kinderen zich zorgen maken dat ze niet genoeg voedsel zullen krijgen. Als kinderen bijvoorbeeld zonder eten naar bed worden gestuurd, kunnen ze zich zorgen maken dat ze honger zullen lijden. Als gevolg hiervan kunnen kinderen proberen te eten wanneer ze de kans krijgen. Evenzo, wanneer voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, als beloning worden gebruikt, mogen kinderen aannemen dat deze voedingsmiddelen beter of waardevoller zijn dan andere voedingsmiddelen. Als kinderen bijvoorbeeld vertellen dat ze een dessert krijgen als ze al hun groenten eten, sturen ze de verkeerde boodschap over groenten.
 • Zorg ervoor dat de maaltijden van uw kinderen buiten het huis in evenwicht zijn. Lees meer over hun schoollunchprogramma, of pak hun lunch in met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Kies ook gezondere items wanneer u in restaurants dineert.
 • Besteed aandacht aan portiegrootte en ingrediënten. Lees voedseletiketten en beperk voedsel met transvet. Zorg er ook voor dat u het juiste deel serveert zoals aangegeven op het etiket.
Tweet