Low-Carb Diets en Brain Function

Hoe u eet, beïnvloedt vrijwel elk aspect van uw gezondheid, inclusief de gezondheid van uw hersenen. En hoewel een goed ontworpen koolhydraatarm plan alle voedingsstoffen moet leveren die je nodig hebt voor een gezond functioneren van de hersenen, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord dat een gebrek aan koolhydraten je denkvermogen vermindert. Dat lijkt voor sommige mensen waar te zijn, maar ander bewijs suggereert dat het eten van koolhydraatarme een neutrale of zelfs positieve invloed kan hebben op je hersenfunctie.

Video van de dag

Als je ooit hebt gehoord dat je koolhydraten moet laden voor een wedstrijd, race of een zware training, weet je dat koolhydraten de sleutel zijn voor het stimuleren van je energie. Je lichaam verandert ze in glucose, wat ook direct je hersenen voedt. Je hersencellen kunnen eigenlijk alleen glucose gebruiken voor energie, wat koolhydraten absoluut essentieel maakt voor het voeden van de hersenfunctie.

Dat is echter niet de enige manier waarop koolhydraten de hersenfunctie beïnvloeden. Het eten van koolhydraten signalen voor je hersenen om serotonine te produceren, een hormoon dat betrokken is bij stemmingsregulatie, eetlustbeheersing en de slaapcyclus. Dat kan een reden zijn dat koolhydraten worden beschouwd als "comfort food" en waarom je graag koolhydraten zou willen eten als je van streek bent of gestrest bent.

Low-carb diëten hebben een slechte reputatie voor het beïnvloeden van uw hersenfunctie. En het is logisch - omdat je hersenen koolhydraten nodig hebben voor energie, kan het verlagen van je koolhydraatconsumptie je hersenkracht beïnvloeden. U kunt last krijgen van duizeligheid of "hersenmist" als u niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt via uw dieet of moeite hebt met concentreren vanwege algemene vermoeidheid door gebrek aan koolhydraten.

Onderzoekers hebben dit effect onderzocht bij koolhydraatarme mensen. Een studie, uit een eetprobleem van 2009 van eetlust, onderzocht de effecten van een koolhydraatarm afslankdieet op de hersenfunctie bij proefpersonen tijdens hun eerste drie weken op het dieet. Ze vonden dat koolhydraatarme mensen het slechter deden met geheugentests dan mensen die dieet volgden op een dieet van de American Dietetic Association, dat een evenwicht aanbeveelt tussen koolhydraten, eiwitten en vet. Zodra de koolhydraatrijke mensen koolhydraten gingen eten, kwamen hun herinneringen weer normaal. Terwijl deze kleine studie slechts negen koolhydraatarme mensen bestudeerde en niet betekent dat iedereen die een koolhydraatbeperkte koolhydraten eet, een afname van de hersenfunctie zal zien, suggereert het dat elke "hersenmist" die je ervaart niet helemaal in je opkomt.

Hoewel de koolhydraatarme hersensmuse misschien een reëel iets is - althans bij sommige mensen - gaat een koolhydraatbeperkte koolhydraatarm op den duur je breinfunctie ten goede komen. Low-carb diëten zijn geweldig om u te helpen gewicht te verliezen en kunnen u ook beschermen tegen diabetes type 2. Dat is goed voor je hersenen, omdat de insulineresistentie die optreedt bij type 2-diabetes en prediabetes, je hersenfunctie verlaagt en symptomen veroorzaakt die lijken op de ziekte van Alzheimer, volgens een studie gepubliceerd in JAMA Neurology in 2001.

Er zijn ook aanwijzingen dat de afname van de hersenfunctie niet gebeurt voor iedereen die een koolhydraatarm dieet volgt. Een studie, gepubliceerd in Nutrition & Diabetes in 2013, vond dat low-carb en high-carb diëten ongeveer dezelfde effecten hadden op de cognitieve functie. Een ander onderzoek, uit een uitgave van de Archives of Internal Medicine uit 2009, toonde aan dat mensen een betere emotionele controle en gemoedstoestand rapporteerden toen ze een jaar lang een koolhydraatarm dieet volgden.

Je kunt eten voor de gezondheid van je hersenen, zelfs als je een koolhydraatarm dieet volgt. Zorg ervoor dat u zalm, chiazaden, lijnzaad en walnoten in uw koolhydraatarme maaltijdplannen opneemt. Deze leveren omega-3 vetzuren, voedingsstoffen die je hersenen nodig hebben om myeline te maken, een "isolator" die je zenuwen helpt goed te communiceren. Het vlees, de bladgroene groenten, noten en bonen in uw dieet dragen bij aan B-complexvitaminen, die u helpen myeline aan te maken en ook hersenhormonen, zoals serotonine, produceren. En eiwit levert tryptofaan, een aminozuur dat nodig is voor de productie van serotonine.

Het opnemen van minder koolhydraten, zoals bessen, verhoogt ook de gezondheid van de hersenen. Ze ondersteunen de communicatie tussen je hersencellen en de overleving van de hersencellen, en door ze op te nemen in je dieet blijven je hersenen gezond terwijl je ouder wordt, meldt een review gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry in 2012.

LiveStrong Calorie Tracker

Verlies gewicht. Voel me geweldig! Verander je leven met MyPlate door LIVESTERK.COM

Tweet